Connect with us

EKONOMIJA

MINISTAR FINANSIJA I SOCIJALNOG STARANJA

Spajić: Bivša vlast je socijalom kupovala glasove, to više neće moći

Očekujemo da će od ove godine početi da se smanjuje broj korisnika državne pomoći, a da se povećava broj zaposlenih, kazao je Spajić

Pratite portal Berane online na Facebook-u, Instagramu i Tviteru.

Ministar finansija i socijalnog staranja Milojko Spajić poručio je da socijalna davanja više neće biti valuta za kupovinu glasova, te da očekuje da će od ove godine početi da se smanjuje broj korisnika državne pomoći, a da se povećava broj zaposlenih, i to zbog mjera koje Vlada sprovodi i koje će sprovoditi kako bi se povećao standard građana.

Istakao je u izjavi za Dan da vidljivije promjene u oblasti socijalne politike predstoje jer se sprovodi sveobuhvatna reforma, te da da će kroz program revizije iz sistema biti uklonjeni oni koji ne zaslužuju da budu korisnici, upravo da bi više imali svi građani kojima je pomoć stvarno potrebna.

Ministar je ukazao da se u ranijem periodu dosta ljudi zapošljavalo na crno i da su primali socijalu u isto vrijeme.

„Tim ljudima u prethodnom režimu nije bilo isplativo da rade legalno, ali mi sada dajemo podsticaj legalnom radu kroz program „Evropa sad“ i to može uticati na broj korisnika socijalne pomoći“, tvrdi Spajić.

Navodi da se socijalnim davanjima više nikad ne smije trgovati, kakva je često bila praksa u periodu bivše vlasti.

„Zanimljivo da smo na sastanku sa potpredsjednikom Vlade Sjeverne Makedonije, koji je zadužen za ekonomiju i socijalu, čuli da oni imaju 37.000 korisnika socijale, a oni su kao država tri puta veći od Crne Gore, a mi imamo mnogo više korisnika nekog socijalnog davanja. Crna Gora nije sigurno siromašnija od Sjeverne Makedonije, ako nije i bogatija. Tako da je jasno da tu nešto ne štima. Mi sa UNDP-om spremamo projekat socijalnog kartona, za šta treba vremena – nije softver problem i zahtjevan već imputi za njega“, dodao je Spajić.

Kaže da nakon pada ekonomije od 15,3 odsto u 2020. godini i skeniranog lošeg i nepravednog naslijeđenog stanja u oblasti socijalne politike, posebno je važno bilo da se unapređuju usluge, te da se očuvaju socijalna davanja – da jedna teška zatečena situacija u državi ne izazove njihovo smanjenje.

„Posvećeno radimo na tome da usluge socijalne i dječje zaštite u najvećem stepenu, što je prije moguće, odgovore na stvarne potrebe korisnika, uz poštovanje ljudskih prava i dostojanstva i da budu jednako dostupne svim korisnicima“, poručio je ministar.

Spajić je, između ostalog, kazao da mu je drago da se odmah u prvoj godini mandata uspjelo obezbijediti finansiranje za uvođenje dodataka za djecu do šest godina i besplatnih udzbenika za sve osnovce.

Spajić je podsjetio na niz aktivnosti koje se sprovode, ukazujući da je MFSS, u saradnji sa UNICEF-om, uradilo Mapu puta reforme sistema socijalne i dječje zaštite, što će voditi konkretnim i vidljivijim promjenama u interesu korisnika.

„Vrlo je važan i kompleksan projekat „Reforma nacionalnog sistema utvrđivanja invaliditeta“ za uspostavljanje jedinstvenog tijela za utvrđivanje invaliditeta. Na tome se radilo 2021. i radiće se ove godine da bismo do predviđenog roka, krajem 2023. godine, imali uspostavljen zavod za jedinstveno vještačenje invaliditeta. Nakon toga, osobe sa invaliditetom neće morati da se suočavaju sa procjenom njihove invalidnosti kroz 30 različitih komisija za iste dijagnoze“, istakao je ministar finansija i socijalnog staranja.

Advertisement
Ostavite komentar

Postavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

EKONOMIJA

Spajić poručio: Program Evropa sad neće stati ni pred kim

„Taj program ništa neće zaustaviti. Borba za dobrobit svih građana jača je od svake politike“

Pratite portal Berane online na Facebook-u, Instagramu i Tviteru.

Program Evropa sad neće stati ni pred kim, poručio je ministar finansija i socijalnog staranja Milojko Spajić, dok je državni sekretar u tom resoru Janko Odović saopštio da taj program ništa neće zaustaviti, i dodao da je borba za dobrobit svih građana jača od svake politike.

„Evropa sad! neće stati ni pred kim! Tu smo zbog vas i zajedno sa vama ćemo se izboriti za bolji životni standard u cijeloj Crnoj Gori“, napisao je Spajić na Tviteru i pozvao građane da prijave svaku neregularnost.

Tvrdi i da niko neće proći nekažnjeno.

Poziv je uputio i Odović.

„Ukoliko imate nedoumica kontaktirajte nas, a ako uočite nepravilnosti Uprava za inspekcijske poslove radi pojačanim kapacitetom i neće biti povlašćenih. Tu smo zbog vas – građana Crne Gore“, napisao je Odović na Tviteru.

Ministarstvo je jutros objavilo spisak kontakt osoba za sve upite koje građani imaju povodom zakonskih rješenja u okviru ekonomskog programa Evropa sad.

Iz Ministarstva su podsjetili da je 080 555 555 broj za prijavu neregularnosti inspekciji.

“Od danas operateri Uprave za inspekcijske poslove rade u dvije smjene i biće dostupni svakog radnog dana od sedam do 20 sati”, naveli su iz Ministarstva.

Nastavite sa čitanjem

EKONOMIJA

Ministarstvo finansija: Prijavite neregularnosti vezane za program „Evropa sad“

Broj za prijavu neregularnosti inspekciji je: 080 555 555, a od danas operateri Uprave za inspekcijske poslove rade u dvije smjene, navodi se u saopštenju

Kome se obratiti u zavisnosti od tematike upita, Foto: ministarstvo finansija i socijalnog staranja

Pratite portal Berane online na Facebook-u, Instagramu i Tviteru.

Ministarstvo finansija i socijalnog staranja (MFSS) objavilo je spisak kontakt osoba kojima građani mogu da se obrate za sve upite vezane za zakonska rešenja u okviru programa „Evropa sad“.

Iz Ministarstva finansija navode da na broju 080 555 555 građani mogu inspekciji prijaviti sve neregularnosti.

„Od danas operateri Uprave za inspekcijske poslove rade u dvije smjene i biće dostupni svakog radnog dana od 07h do 20h“, saopštili su iz MFSS.

Skupština je na poslednjem zasijedanju u prošloj godini usvojila set zakona čija će se primjena značajno odraziti na poslovanje crnogorske privrede, a u kontekstu ostvarivanja ekonomskog programa „Evropa sad“.

Prema programu „Evropa sad“, minimalna plata zaposlenih u Crnoj Gori povećala se od januara na 450 eura sa dosadašnjih 250 eura.

Programom su uvedene brojne mjere koje se tiču rasterećenja poreskog opterećenja na rad, ukidanja doprinosa na zdravstvo, kao i uvođenje neoporezivog dijela zarade do 700 eura. Takođe, uvodi se i progresivno oporezivanje kad je u pitanju porez na dohodak fizičkih lica i porez na profit preduzeća.

Nastavite sa čitanjem

EKONOMIJA

Vožnja prvom dionicom auto-puta očekuje se najkasnije u maju

„Puštanje saobraćaja na dionici auto-puta od Podgorice do Mateševa najkasnije u maju“, kazao je direktor Monteputa, nakon novog probijanja rokova

Pratite portal Berane online na Facebook-u, Instagramu i Tviteru.

Izvršni direktor Monteputa Milan Ljiljanić rekao da očekuju puštanje saobraćaja na dionici auto-puta od Podgorice do Mateševa najkasnije u maju, prenosi portal RTCG.

On je naveo da ranije rukovodstvo kompanije Monteput nije na vrijeme preduzelo aktivnosti na nabavci opreme neophodne za adekvatno održavanje i obezbjeđivanje autoputa.

„Sprovodimo pregovore i aktivnosti na obezbjeđivanju neophodnih uslova potrebnih za realizaciju nastavka autoputa Bar-Boljare. Ovdje mislim na dionice Mateševo-Andrijevica i Andrijevica-Berane-Boljare“, poručio je Ljiljanić.

On je ukazao da prethodno rukovodstvo Monteputa nije na vrijeme preduzelo aktivnosti na nabavci opreme neophodne za adekvatno održavanje i obezbjeđivanje autoputa.

„Ovdje mislim na opremanje vatrogasne službe i službe zimskog održavanja autoputa. Novo rukovodstvo je za nabavku navedene opreme započeo postupke javnih nabavki, a jedan broj tendera je u pripremi“, pojasnio je Ljiljanić.

On kaže za Portal RTCG da su svi veći propusti i greške već do sada otkriveni s obzirom da je autoput u završnoj fazi.

„Postoji manji broj sitnih propusta i grešaka koje su normalne za ovakav objekat i koje prevazilazimo. Želim da naglasim da je objekat kao cjelina impresivan i kvalitetan“, navodi Ljiljanić.

Nastavite sa čitanjem

Facebook

Instagram

Najčitanije