Connect with us

POLITIKA

POKRET EVROPA SAD

Spajić i PES ne daju Mandića: Traže da se sa dnevnog reda skine inicijativa za njegovu smjenu

„Cjelokupna javnost u Crnoj Gori je svjesna da mi danas imamo nikad manje društvene, političke i socijalne podjele, nikad opipljivije EU integracije i ubrzan put ka EU, kao i velike napretke na polju vladavine prava što je dokazano i izborom VDT u januaru ove godine, a sve ovo je i prepoznato od strane svih naših evropskih partnera i međunarodnih organizacija”

Mandić i Spajić, Foto: Boris Pejović

Poslanički klub Pokreta Evrope sad (PES) zatražio je da se sa dnevnog reda sjednice Skupštine 11. marta, izostavi inicijativa za razrješenje predsjednika Skupštine Andrije Mandića.

U obrazloženju predloga, koji je dostavljen predsjedniku Parlamenta, navodi se da kod podnošenja ove inicijative postoji dvostruki aršin, o čemu „svjedoči i činjenica da su nasuprot sadašnjem stanju, upravo one partije koje su podnijele predlog za razrješenje Andrije Mandića, 7. februara 2022. godine razriješili sa mjesta funkcije predsjednika Skupštine Aleksu Bečića, pozivajući se tada na velike društvene, političke i socijalne podjele, zaustavljen EU put i nazadovanje na polju vladavine prava“.

„Cjelokupna javnost u Crnoj Gori je svjesna da mi danas imamo nikad manje društvene, političke i socijalne podjele, nikad opipljivije EU integracije i ubrzan put ka EU, kao i velike napretke na polju vladavine prava što je dokazano i izborom VDT u januaru ove godine, a sve ovo je i prepoznato od strane svih naših evropskih partnera i međunarodnih organizacija”, piše u predlogu koji je potpisao šef kluba Vasilije Čarapić.

On je naveo da, kako i tada, tako i danas, cijeni da je inicijativa za smjenu predsjednika Skupštine pogrešna:

„Te da bi razmatranje ove tačke dnevnog reda dalo netačan dojam da se nalazimo u nekoj atmosferi nestabilnosti, što svakako nije slučaj budući da ovaj saziv Skupštine isporučuje istorijske rezultate a da su pojedini podnosioci ove inicijative ti koji žele da izazovu nestabilnost, što su do sada pokazali na svakom koraku“.

U obrazloženju se navodi da to što su pojedini podnosioci ove inicijative odustali od društvenog pomirenja i EU integracija ne znači da su od toga odustali svi poslanici, pa bi se skidanjem ove tačke sa dnevnog reda poslala snažna poruka:

„A to je da u Skupštini Crne Gore ipak postoji većina koja ne želi da se vraćamo ideološkim temama koje dijele narod, koja ne želi da se vratimo u vrijeme kada je zbog nedostatka reformi Crnoj Gori uvedena klauzula balansa u kontekstu naših EU integracija, te da ne želimo da vladavinu prava podredimo mafiji i hororima sa Sky aplikacije“, naveo je Čarapić.

U obrazloženju navodi da je isključiva namjera parlamentarne većine afirmacija političke stabilnosti koja dovodi do konkretnih rezultata, a za koju je osim vladajuće većine zaslužan i dio opozicije koji je nesumnjivo pokazao privrženost evropskom putu.

„Stoga bi skidanjem ove tačke sa dnevnog reda pokazali i povećan stepen zrelosti jer štitimo javni prostor od zapaljivog diskursa koji je bio primjetan i na prošloj sjednici, pokazali bi i da smo fokusirani na konkretnu materiju koja je od vitalnog značaja za građane Crne Gore, a ostavili bi i prostor za građenje novih partnerstava koja samo mogu da ojačaju našu zemlju“, navodi Čarapić.

Advertisement
Ostavite komentar

Postavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

POLITIKA

Knežević: Prijateljski smo ubijedili Spajića da PES potpiše rezoluciju o Jasenovcu, Crna Gora da bude makar uzdržana o Srebrenici ako ne smije da glasa protiv

Knežević smatra da Crna Gora ne treba da podrži rezoluciju o Srebrenici jer će tako sebe priznati kao genocidnu državu, jer su tada Crna Gora i Srbija bile dva oka u glavi, a „sada neko pokušava da kaže da se jednim okom bolje gledalo, a da je drugo bilo maligno“

Pokret Evropa sad (PES) nam je dostavio predlog rezolucije o genocidu u Jasenovcu, ali su nakon protestne note Hrvatske odustali od potpisivanja. Nakon razgovora sa premijerom Milojkom Spajićem i jednog prijateljskog ubjeđivanja, poslanici PES-a su potpisali svoju rezoluciju, rekao je lider Demokratske narodne partije (DNP) Milan Knežević.

Knežević je gostujući u jutarnjem programu srbijanske TV Prva rekao da je Spajić na premijerskom satu rekao da će podržati rezoluciju o genocidu u Jasenovcu koju je pomenuo predsjednik Skupštine Andrije Mandić…

„Nakon toga sam ja pozvao premijera da do 17. maja vidimo taj tekst u skupštinskoj proceduri. U ponedeljak smo imali sastanak i dogovorili se da PES i njihov poslanički klub poodnesu tu rezoluciju. U srijedu su nam poslali predlog rezolucije, ali su u četvrtak odustali da je potpišu jer je Hrvatska uputila protestnu notu“, rekao je Knežević.

Dodao je da je juče bio zadnji rok poziva koji je uputio, a da je PES tražio dodatno vrijeme da se konsultuje sa Hrvatskom, „kao da smo zastupnici u Saboru“.

Poručio je da se rezolucija ne usvaja ni zbog Srbije, ni zbog Hrvatske, nego zbog Crne Gore i srpskog i crnogorskog pravoslavnog življa u njoj.

„Nije mi jasno zašto se Hrvatska ljuti jer je ovo za dobrosusjedsko pomirenje i suočavanje sa prošlošću. Mi tamo ne spominjemo zvaničnu Hrvatsku, nego NDH i zločine koje su napravili Hrvati koji su bili u ustaškim formacijama i koji su počinili ozbiljan genocid u Jasenovcu i na području NDH“, rekao je Knežević.

Kada je riječ o rezoluciji o genocidu u Srebrenici, Knežević smatra da Crna Gora treba da glasa protiv jer bi eventualnim glasanjem samu sebe proglasila za genocidnu državu.

„Teško da se možemo osloboditi „genocidne prošlosti“ izdajničke države sa Srbijom iz devedesetih, jer smo bili dva oka u glavi. Sada neko pokušava da kaže da se jednim okom bolje gledalo, a da je drugo bilo maligno“, kaže Knežević.

Knežević misli da Spajić još uvijek nije donio odluku kako će Crna Gora glasati i vjeruje da do 23. maja može donijeti odluku da Crna Gora makar bude uzdržana, „ako ne smije da bude protiv“.

Lider DNP-a rekao je da su predstavnik Bosne i Hercegovine (BiH) pri Ujedinjenim nacijama (UN) Zlatko Lagumdžija, Njemačka i Ruanda, koji su predlagači rezolucije, napravili „zbilja pravi potez“.

„Kad god su pokušali da nas pomire izbijali su ratovi u Jugoslaviji. nije se ta rezolucija ni usvojila, a u Crnoj Gori niko ni sa kim ne govori, ni unutar parlamentarne većine, ni van nje. Poremećni su odnosi, doveden je u pitanje opstanak Vlade, poremećeni su naši odnosi sa Republikom Srbijom i Republikom Sprskom. Zbilja su Njemačka, Ruanda i Lagumdžija napravili pravi potez, pomirili su nas u regionu, niko ni sa kim ne govori“, zaključio je.

Nastavite sa čitanjem

POLITIKA

Većina predala Skupštini Predlog rezolucije o genocidu u Jasenovcu

U tekstu Rezolucije se, kako saznajemo, oštro osuđuje genocid nad Srbima, Jevrejima i Romima u logoru Jasenovac, tokom drugog svjetskog rata

Foto: Boris Pejović

Predstavnici partija parlamentarne većine i zvanično su predali u skupštinsku proceduru Predlog rezolucije o genocidu u Jasenovcu, saznaje TV Vijesti.

Rezoluciju su potpisali svi poslanici vladajućih partija osim predstavnika albanskih partija.

Ranije danas o tome su raspravljali šefovi poslaničkih klubova partija vlasti.

U tekstu Rezolucije se, kako saznajemo, oštro osuđuje genocid nad Srbima, Jevrejima i Romima u logoru Jasenovaqc, tokom drugog svjetskog rata.

Nastavite sa čitanjem

POLITIKA

Milojko Spajić najpopularniji političar u Crnoj Gori

Slijede Jakov Milatović, Milo Đukanović, Dritan Abazović, Aleksa Bečić, Andrija Mandić…

Građani Crne Gore najviše vjeruju premijeru Milojku Spajiću, a kada su mediji u pitanju najviše povjerenja imaju u Televiziju Crne Gore, pokazalo je najnovije istraživanje.

Anketu je sproveo Centar za istraživanje Međunarodnog republikanskog instituta (IRI) od 2. februara do 5. marta, na uzorku od 1.036 ispitanika u Crnoj Gori. Obuhvaćene su i ostale zemlje regiona.

Kada je u pitanju povjerenje u političare, najbolje ocjene dobio je premijer Spajić, odnosno 11 odsto. Slijede Jakov Milatović, Milo Đukanović, Dritan Abazović, Aleksa Bečić, Andrija Mandić, Milan Knežeić, Danijel Živković, Ervin Ibrahimović…

U Crnoj Gori vjerske institucije i dalje imaju najviše povjerenja, zatim slijede vojska, predsjednik države, premijer, policija…

Kada je u pitanju povjerenje u medije, najveći broj crnogorskih građana saopštilo je da najviše povjerenja imaju u Televiziju Crne Gore. Slijede Televizija Vijesti, portal Vijesti, Prva TV, CDM, Nova M…

U Crnoj Gori 42 odsto ispitanika i dalje navodi televiziju kao medij koji najčešće prati. Slijedi sa 32 odsto internet, 19 odsto je navelo društvene mreže, a 1 odsto radio i štampani mediji.

Nastavite sa čitanjem

Najčitanije