Connect with us

POLITIKA

PREMIJER

Spajić o Abazoviću: „Smiješan je“

„Njegove izjave nas zasmijavaju“, kazao je Spajić

Premijer Milojko Spajić komentarišući za TVCG slučaj sa direktorom Uprave policije Zoranom Brđaninom i da li će ostati na toj poziciji, te da li postoji mogućnost da se dogovara da se on povuče sa te pozicije, kazao je da su sudovi iznad svih i da smatra da se odluke suda prvo moraju poštovati.

„Vladavina prava je nešto što Evropska unija traži u primjeni a ne samo u zakonima i na riječi. Ako želite da primijenite vladavinu prava vi morate i da poštujete odluke sudova. Imamo odluku suda koja je izričita i koja se ponavljala više puta do toga da nam sud nije ostavio mogućnost da mi kao Vlada i izvršna vlast uopšte razmatramo tu opciju nego nam je nametnula rješenje da se Brđanin vrati na mjesto direktora policije“, naglašava Spajić.

Istakao je da poštuje sudove u Crnoj Gori, sve institucije, šta god mislio o nekim odlukama.

„Dobili smo signale od suda da ukoliko bi se išlo prema takvoj vrsti razrješenja, upravo zbog rokova koje je parlament imao kao i zakona koji je srećno ili nesrećno napisan, ne ulazim u to, da bi imali sličnu situaciju koja je zatekla dva puta 43. Vladu. Došlo bi to toga da ponovo postajemo neozbiljna država koja ide protiv sudske vlasti. Mi želimo da se odgovorno ponašamo, gospodin Brđanin se izjasnio da je on za dogovor i da u jednom civilizovanom razgovoru možemo da dođemo do rješenja. Sudovi su iznad svih nas i smatram da se odluke suda prvo moraju poštovati. Mi kao izvršna vlast smo toga stava. Mislim da ćemo sve probleme rješavati dogovorom“, izričit je Spajić u izjavi za TVCG.

Aktuelna tema je i pozicija šefa Specijalnog policijskog odjeljenja (SPO) na kojoj je trenutno Predrag Šuković. Ministar pravde Andrej Milović koji dolazi iz Vaše partije kazao je da neće ostati na toj poziciji ukoliko Šuković ostane na svojoj, da ima čvrste dokaze protiv njega. Da li Vi dijelite stav Milovića, da li je to stav PES-a ili je to njegov lični stav?

„Mislim da je negdje moj stav donekle i relevantan, mislim da je najbitniji stav glavnog specijalnog tužioca Vladimira Novovića kojem želimo da obezbijedimo tim koji će dati rezultate. Svima je u interesu da SDT profunkcioniše na najboljem nivou i u dogovoru sa njim mi ćemo sva kadrovska rješenja raditi.

Spajić naglašava da ne ulazi u personalna rješenja, kao i da ga ne interesuju priče.

„Kada se neki dokazi prikažu vidjećemo svi, čitava javnost, direktor policje i vjerovatno Novović kada budu upoznati sa tim navodimo možemo da razmotramo te opcije. U ovom trenutku zadovoljan sam sa radom Novovića, ima podršku od čitave Vlade, to je nezavisna institucija koja je postavljena i prije dolaska 44. Vlade. Radićemo na tome da se u biti u Crnoj Gori sprovede vladavina prava“, istakao je Spajić.

Upitan da li je upoznat sa informacijama koje ministar pravde Andrej Milović ima, kazao je da nije upoznat sa njima i da personalna rješenja nijesu njegov fokus.

„Nijesam upoznat sa tim informacija, a nemam vremena da se bavim tim stvarima. Personalna rješenja nijesu moj fokus, moj fokus su neke teme koje su dalekosežne, koje strateški određuju pravac ove države“, odgovorio je Spajić.

Naglašava da je 44. Vladi fokus ulazak Crne Gore u Evropsku uniju, zatim ekonomske teme poput podizanje standarda svakog građanina, i vladavina prava, odnosno fer odnos države prema svima.

„Dok god se državni službenici budu držali ova tri principa oni su saveznici na tom putu. Lične razmirice me ne interesuju, ovdje nismo radi ličnih interesa čitave nacije i države“, poručuje Spajić.

Jedna od prvih vaših odluka, odnosno 44. Vlade bila je smjena generalnog inspektora ANB-a Kurtija. Od tada nije se u javnosti toliko pričalo ko će preuzeti agenciju i da li će se mijenjati rukovodstvo ANB-a. Bivši premijer Dritan Abazović pomenuo je poziciju ANB-a, čak je poručio da Vaš ujak Sreten Kankaraš slovi za budućeg direktora ANB-a, kao i da u međuvremenu kadrira i u Vladi.

„Kada smo imali neupitne dokaze za zloupotrebu institucija pojedinaca oni su automatski odstranjeni. Što se tiče navoda dotičnog gospodina iz opozicije to je kontinuitet neozbiljnih navoda koji nas pomalo zasmijavaju ali jednostavno nemam nikakav komentar. To su apsolutne neistine. Kada god ova Vlada napravi rezultate pominje se moja porodica, prije se pominjalo moje maloljetno dijete, bivši partneri, sada se pominju moji rođaci. Ne znam zašto je to cilj, ta neka prljavština koja je bila u crnogorskoj politici vrlo je zastupljena, ali ja ne želim da budem dio toga. Želim da napravimo rezultat u ovoj državi“, odgovorio je Spajić.

Spajić je demantovao sve te navode i kazao da su to potpune neistine.

„Nemam nikakvo kvalitativno mišljenje o takvim navodima“, kazao je Spajić za TVCG.

Ostavite komentar

Postavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

POLITIKA

Američka ambasadorka: Zahvaljujemo Crnoj Gori na podršci Ukrajini i ukrajinskim izbjeglicama koje je primila

„Danas je tužan dan. Dan kada obilježavamo dvije godine nepravedne agresije Rusije na susjeda Ukrajinu“

Foto: Screenshot

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država (SAD) zahvaljuje našem NATO savezniku Crnoj Gori na podršci Ukrajini i ukrajinskim izbjeglicama koje je primila, saopštila je danas ambasadorka SAD u Crnoj Gori Džudi Rajzing Rajnke.

Iz Ambasade SAD je saopšteno da se Rajzing Rajnke obratila povodom druge godišnjice početka ruske agresije na Ukrajinu.

„Danas je tužan dan. Dan kada obilježavamo dvije godine nepravedne agresije Rusije na susjeda Ukrajinu. Dozvolite mi da jasno kažem: Sjedinjene Države osuđuju brutalnost Rusije prema ukrajinskom narodu, zapaljivu retoriku o Evropi i revanšističke želje za osvajanjem. Za takve akte Rusije nema mjesta u 21. vijeku. Ambasada SAD zahvaljuje našem NATO savezniku Crnoj Gori na podršci Ukrajini i ukrajinskim izbjeglicama koje je primila. Uz kolektivnu podršku partnera i prijatelja, kao što su Crna Gora i Sjedinjene Države, čvrsto vjerujemo da će Ukrajina uspjeti da se odbrani. Pozivamo Kremlj da prekine agresiju i ilegalni osvajački rat i poštuje suverenitet i dostojanstvo Ukrajine i njenog izdržljivog i ponosnog naroda“, poručila je Rajnke.

Nastavite sa čitanjem

POLITIKA

PES: Odavno primjetna namjera Milatovića da opstruira rad Vlade i partije

„Važno je zbog Crne Gore da održi ono što je u Tviter ostavci kazao, a to je da konačno počne raditi u interesu građana umjesto na ličnoj promociji“

Pokret Evropa sad (PES) saopštila je da je odavno primjetna namjera Jakova Milatovića da opstruira rad 44. Vlade Crne Gore i PES-a, što je kulminiralo današnjim napuštanjem partije.

U saopštenju navode i da je „dobro što je Milatović shvatio da je vrijeme da napusti PES, kako društvo ne bi trpjelo zbog ličnih nezadovoljstava“.

Sada već bivše partijske kolege poručile su Milatoviću i da je „važno zbog Crne Gore da održi ono što u ostavci kazao, a to je da konačno počne raditi u interesu građana umjesto na ličnoj promociji“.

Milatović je danas podnio ostavku na sve funkcije u PES-u navodeći da je dosadašnji način rada partije „suprotan obećanom i vrijednostima koje sam imao na umu prilikom stvaranja Pokreta“.

Iz PES-a su saopštili da su od preuzimanja vlasti, doprinijeli smanjenju tenzija u društvu i rješavanju problema dijalogom sa svim političkim i društvenim akterima.

„Ovaj dijalog je rezultirao izborom ključnih funkcija u pravosuđu, uspješnim popisom, povećanjem minimalnih penzija na 450 eura, kao prvog koraka programa Evropa Sad 2“, navodi se u saopštenju PES-a.

Iz PES-a dodaju da su odblokirali proces evropskih integracija i da je Crna Gora bliža ulasku u EU nego ikad ranije.

„Nastavićemo da se zalažemo za izbor kompetentnih pojedinaca na ključne funkcije, iako razumijemo da to predstavlja novost na političkoj sceni i da se tome protive neke političke strukture, pa čak i pojedinci koji su do skoro bili u PES-u. Nastavićemo da se borimo za bolji standard građana i, uprkos svim opstrukcijama, povećanje njihovih zarada i sprovođenje programa Evropa Sad 2 do kraja. Na kraju se nadamo da će zbog javnog interesa aktuelni predsjednik smoći snage da se izdigne iznad ličnih netrpeljivosti i da će se voditi interesima građana, za razliku od dosadašnjeg postupanja, i da neće izlaziti iz svojih ustavnih nadležnosti“, piše u saopštenju.

Ističu i da vjeruju „da je zato dobro što je Milatović shvatio da je vrijeme da napusti PES, kako društvo ne bi trpjelo zbog ličnih nezadovoljstava“.

„Ovo je način da se odnosi postave na novim osnovama koje će, nadamo se, biti kvalitetnije. Važno je zbog Crne Gore da održi ono što je u Tviter ostavci kazao, a to je da konačno počne raditi u interesu građana umjesto na ličnoj promociji“, zaključuje se u saopštenju.

Nastavite sa čitanjem

POLITIKA

Milatović: Dajem ostavku na sve funkcije u Pokretu Evropa sad

„Kao i do sada, isključivo vođen interesima građana, kao predsjednik Crne Gore sve svoje kapacitete usmjeriću ka realizaciji ključnih državnih prioriteta“

Milatović. Foto: Srđan Ilić

Zamjenik predsjednika Pokreta Evropa sad i aktuelni predsjednik države Jakov Milatović podnio je ostavku na sve funkcije u partiji.

„Prilikom osnivanja Pokreta Evropa sad, građanima smo obećali transparentnost u radu, racionalan i argumentovan dijalog o politikama koje su inkluzivne i održive. Istovremeno, obećali smo da će kompetencije i lični integritet predstavljati odlučujuće faktore pri zapošljavanju i napredovanju. Takođe, obećali smo drugačiju političku kulturu utemeljenu na uvažavanju različitosti i afirmisanju evropskih vrijednosti. Dosadašnji način rada je suprotan obećanom i vrijednostima koje sam imao na umu prilikom stvaranja Pokreta. Iz tog razloga dajem ostavku na sve funkcije u Pokretu“, napisao je Milatović na nalogu na mreži X.

Dodao je da je Pokret Evropa sad bio i ostaće važan dio njega.

„Jer smo zajedno ispisivali istoriju demokratskih promjena u zemlji. Kao i do sada, isključivo vođen interesima građana, kao predsjednik Crne Gore sve svoje kapacitete usmjeriću ka realizaciji ključnih državnih prioriteta“, kazao je Milatović.

Nastavite sa čitanjem

Najčitanije