Connect with us

POLITIKA

SASTANAK U PODGORICI

Spajić sa Eskobarom: Ubijeđen sam da će podrška građana NATO-u rasti

„Ne možemo ući siromašni u EU i za četiri godine napravićemo ekonomsko čudo u Crnoj Gori“, poručio je Spajić

Foto: Screenshot

Američka podrška evropskom putu Crne Gore je jasna, a krucijalna je i njihova podrška ekonomskom razvoju Crne Gore, saopštio je predsjednik Vlade Crne Gore Milojko Spajić.

„U narednom periodu očekujemo još investicija i grantova iz Sjedinjenih Američkih Država (SAD) i Evropske unije (EU). Jako je bitno naše NATO članstvo i za ekonomiju i za standard građana. Ubijeđen sam da će podrška naših građana NATO-u rasti“, istakao je Spajić na konferenciji za medije sa zamjenikom pomoćnika državnog sekretara SAD Gabrijelom Eskobarom koji boravi u posjeti Crnoj Gori.

Eskobar je rekao da je Crna Gora veoma dobar peijatelj i partner SAD.

„SAD podržavaju evropski put Crne Gore i ova vlada je već preduzela ogromne korake. Vecina lidera u Crnoj Gori je pokazala sjajnu viziju u usmjeravanju Crne Gore“, kazao je Eskobar.

Na pitanje o padu podrške NATO članstvu i uticaju predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i povezanosti nekih američkih državljana sa njim, Eskobar je rekao da svaka zemlja koja se pridružuje EU prvo se pridružila NATO-u, što kako je kazao nije zahtjev već je od pomoći.

„Veoma smo zadovoljni da postoji strateška vizija u Crnoj Gori da se krećete tim pravcem. Pitanje koje se tiče ruskog malignog uticaja je veoma ozbiljno“, poručio je Eskobar.

Spajić je kazao da je Vlada počela da radi 1. novembra, tako da nije mogla da utiče na brojke i istraživanja.

„Potpuno smo fokusiarni na put ka Briselu, IBAR je ključan. Strateški cilj ove zemlje je da bude punopravna članica EU. Želimo da budemo pouzdan partner NATO članicama“, poručio je premijer Crne Gore.

Eskobar je kazao da je nakon invazije na Ukrajinu postalo veoma jasno koliko je važan NATO.

„Došao sam na Balkan nakon posjete NATO gdje sam vidio ogroman entuzijazam nakon prihvatanja Švedske i Finske. To je pozitivan razvoj dogadjaja za Crnu Goru“, poručio je Eskobar.

Spajić je poručio da benefiti članstva u NATO nijesu bas vidljivi građanima.

Podsjetio je na emisiju obveznica i kazao da investitori prepoznaju da je članica NATO-a pouzdanija.

Spajić je kazao da je jako bitno što su potpisali koalicioni sporazum i da tu nema nejasnoća.

„Ko god se bude pridržavao jasnih načela iz sporazuma neće imati problema da bude naš partner“, rekao je Spajić koji je i predsjednik Pokreta Evropa sad (PES).

Premijer je poručio da Crna Gora do sada nije imala jasan put prema EU i zašto će prosječan građanin imati benefite od toga.

„To je sada jasno, mi smo dobili od EU grant za prugu, dobićemo uskoro i 250 miliona ‘za džabe’ za autoput. Ne možemo ući siromašni u EU i za četiri godine napravićemo ekonomsko čudo u Crnoj Gori. Bez evropskog puta reforme ne mogu biti sprovođene“, kazao je Spajić.

Eskobar je rekao da SAD podržavaju premijera i druge institucije i sve koji su posvećeni evopskom putu.

„Nijesam mislio da podržavam premijera individualno nego sve ono što on radi da približi Crnu Goru EU“, kazao je Eskobar odgovarajući na pitanje šta je mislio kad je rekao da svi treba da slušaju premijera.

Eskobar je kazao da se njegov komentar za premijera nije ticao unutrašnje već vanjske politike.

„Nikad nijesmo komentarisali odnose premijera i predsjednika, sa Demokratama, Građanskim pokretom URA ili bilo kim drugim“, kazao je Eskobar.

Spajić je rekao da je Vlada apsolutno fokusirana na Izvještaj o ispunjenosti privremenih mjerila (IBAR), te da nema mjesta za političarenje – pitanje rekonatrukcija prije ili poslije IBAR-a.

Advertisement
Ostavite komentar

Postavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

POLITIKA

Knežević: Prijateljski smo ubijedili Spajića da PES potpiše rezoluciju o Jasenovcu, Crna Gora da bude makar uzdržana o Srebrenici ako ne smije da glasa protiv

Knežević smatra da Crna Gora ne treba da podrži rezoluciju o Srebrenici jer će tako sebe priznati kao genocidnu državu, jer su tada Crna Gora i Srbija bile dva oka u glavi, a „sada neko pokušava da kaže da se jednim okom bolje gledalo, a da je drugo bilo maligno“

Pokret Evropa sad (PES) nam je dostavio predlog rezolucije o genocidu u Jasenovcu, ali su nakon protestne note Hrvatske odustali od potpisivanja. Nakon razgovora sa premijerom Milojkom Spajićem i jednog prijateljskog ubjeđivanja, poslanici PES-a su potpisali svoju rezoluciju, rekao je lider Demokratske narodne partije (DNP) Milan Knežević.

Knežević je gostujući u jutarnjem programu srbijanske TV Prva rekao da je Spajić na premijerskom satu rekao da će podržati rezoluciju o genocidu u Jasenovcu koju je pomenuo predsjednik Skupštine Andrije Mandić…

„Nakon toga sam ja pozvao premijera da do 17. maja vidimo taj tekst u skupštinskoj proceduri. U ponedeljak smo imali sastanak i dogovorili se da PES i njihov poslanički klub poodnesu tu rezoluciju. U srijedu su nam poslali predlog rezolucije, ali su u četvrtak odustali da je potpišu jer je Hrvatska uputila protestnu notu“, rekao je Knežević.

Dodao je da je juče bio zadnji rok poziva koji je uputio, a da je PES tražio dodatno vrijeme da se konsultuje sa Hrvatskom, „kao da smo zastupnici u Saboru“.

Poručio je da se rezolucija ne usvaja ni zbog Srbije, ni zbog Hrvatske, nego zbog Crne Gore i srpskog i crnogorskog pravoslavnog življa u njoj.

„Nije mi jasno zašto se Hrvatska ljuti jer je ovo za dobrosusjedsko pomirenje i suočavanje sa prošlošću. Mi tamo ne spominjemo zvaničnu Hrvatsku, nego NDH i zločine koje su napravili Hrvati koji su bili u ustaškim formacijama i koji su počinili ozbiljan genocid u Jasenovcu i na području NDH“, rekao je Knežević.

Kada je riječ o rezoluciji o genocidu u Srebrenici, Knežević smatra da Crna Gora treba da glasa protiv jer bi eventualnim glasanjem samu sebe proglasila za genocidnu državu.

„Teško da se možemo osloboditi „genocidne prošlosti“ izdajničke države sa Srbijom iz devedesetih, jer smo bili dva oka u glavi. Sada neko pokušava da kaže da se jednim okom bolje gledalo, a da je drugo bilo maligno“, kaže Knežević.

Knežević misli da Spajić još uvijek nije donio odluku kako će Crna Gora glasati i vjeruje da do 23. maja može donijeti odluku da Crna Gora makar bude uzdržana, „ako ne smije da bude protiv“.

Lider DNP-a rekao je da su predstavnik Bosne i Hercegovine (BiH) pri Ujedinjenim nacijama (UN) Zlatko Lagumdžija, Njemačka i Ruanda, koji su predlagači rezolucije, napravili „zbilja pravi potez“.

„Kad god su pokušali da nas pomire izbijali su ratovi u Jugoslaviji. nije se ta rezolucija ni usvojila, a u Crnoj Gori niko ni sa kim ne govori, ni unutar parlamentarne većine, ni van nje. Poremećni su odnosi, doveden je u pitanje opstanak Vlade, poremećeni su naši odnosi sa Republikom Srbijom i Republikom Sprskom. Zbilja su Njemačka, Ruanda i Lagumdžija napravili pravi potez, pomirili su nas u regionu, niko ni sa kim ne govori“, zaključio je.

Nastavite sa čitanjem

POLITIKA

Većina predala Skupštini Predlog rezolucije o genocidu u Jasenovcu

U tekstu Rezolucije se, kako saznajemo, oštro osuđuje genocid nad Srbima, Jevrejima i Romima u logoru Jasenovac, tokom drugog svjetskog rata

Foto: Boris Pejović

Predstavnici partija parlamentarne većine i zvanično su predali u skupštinsku proceduru Predlog rezolucije o genocidu u Jasenovcu, saznaje TV Vijesti.

Rezoluciju su potpisali svi poslanici vladajućih partija osim predstavnika albanskih partija.

Ranije danas o tome su raspravljali šefovi poslaničkih klubova partija vlasti.

U tekstu Rezolucije se, kako saznajemo, oštro osuđuje genocid nad Srbima, Jevrejima i Romima u logoru Jasenovaqc, tokom drugog svjetskog rata.

Nastavite sa čitanjem

POLITIKA

Milojko Spajić najpopularniji političar u Crnoj Gori

Slijede Jakov Milatović, Milo Đukanović, Dritan Abazović, Aleksa Bečić, Andrija Mandić…

Građani Crne Gore najviše vjeruju premijeru Milojku Spajiću, a kada su mediji u pitanju najviše povjerenja imaju u Televiziju Crne Gore, pokazalo je najnovije istraživanje.

Anketu je sproveo Centar za istraživanje Međunarodnog republikanskog instituta (IRI) od 2. februara do 5. marta, na uzorku od 1.036 ispitanika u Crnoj Gori. Obuhvaćene su i ostale zemlje regiona.

Kada je u pitanju povjerenje u političare, najbolje ocjene dobio je premijer Spajić, odnosno 11 odsto. Slijede Jakov Milatović, Milo Đukanović, Dritan Abazović, Aleksa Bečić, Andrija Mandić, Milan Knežeić, Danijel Živković, Ervin Ibrahimović…

U Crnoj Gori vjerske institucije i dalje imaju najviše povjerenja, zatim slijede vojska, predsjednik države, premijer, policija…

Kada je u pitanju povjerenje u medije, najveći broj crnogorskih građana saopštilo je da najviše povjerenja imaju u Televiziju Crne Gore. Slijede Televizija Vijesti, portal Vijesti, Prva TV, CDM, Nova M…

U Crnoj Gori 42 odsto ispitanika i dalje navodi televiziju kao medij koji najčešće prati. Slijedi sa 32 odsto internet, 19 odsto je navelo društvene mreže, a 1 odsto radio i štampani mediji.

Nastavite sa čitanjem

Najčitanije