Connect with us

DRUŠTVO

PREDSJEDNIK SRPSKOG NACIONALNOG VIJEĆA U CRNOJ GORI MOMČILO VUKSANOVIĆ:

Srpska kuća u Beranama biće otvorena 1. decembra

On je kazao da ova kuća predstavlja poklon Pokrajinske vlade Vojvodine Srpskom nacionalnom vijeću u Crnoj Gori i srpskom narodu u Crnoj Gori

U toku izgradnja Srpske kuće u Beranama (Foto: RTCG)

Pratite portal Berane online na Facebook-u, Instagramu, Tviteru i Youtube-u.

Radovi na Srpskoj kući u Beranama u završnoj su fazi, i taj objekat će zvanično biti otvoren 1. decembra. To je Portalu RTCG potvrdio predsjednik Srpskog nacionalnog vijeća u Crnoj Gori, Momčilo Vuksanović.

On je kazao da ova kuća predstavlja poklon Pokrajinske vlade Vojvodine Srpskom nacionalnom vijeću u Crnoj Gori i srpskom narodu u Crnoj Gori.

Vuksanović, Foto: Arhiva

„Zapravo, Pokrajinska vlada Vojvodine je odvojila veći dio sredstava, dok je preostali dio sredstava za izgradnju Srpske kuće u Beranama obezbijedilo Srpsko nacionalno vijeće Crne Gore“, kazao je Vuksanović.

Srpska kuća u Beranama nalazi se u naselju u blizini autobuske stanice, i za te potrebe je, zapravo, od privatnog lica, kupljena kuća u izgradnji, da bi potom bila preuređena i preprojektovana za potrebe reprezentativnog objekta pod nazivom Srpska kuća.

Ovo je treća Srpska kuća u Crnoj Gori. Prije Berana, Srpska kuća otvorena je najprije u Podgorici, a zatim je, kako kaže predsjednik Srpskog nacionalno vijeća, to vijeće opredijelilo sredstva i otvorilo Srpsku kuću u Pljevljima.

Prema ranijim najavama, u Srpskoj kući u Beranama trebalo bi da se nalazi Srpska RTV i niz drugih organizacija koje se bave očuvanjem kulturne baštine srpskog naroda. Kada je Pokrajinska vlada Vojvodine, na zatjev Srpskog nacionalnog vijeća Crne Gore, odvojilo 12 miliona dinara za kupovinu objekta u kom će biti smještena Srpska kuća u Beranama, u medijima u Vojvodini je najavljeno da će Srspska kuća biti mjesto susreta.

„Mjesto gdje će se Srbi u Beranama sastajati, ali i mjesto susreta sa drugim etničkim grupama sa kojima su Srbi uvijek spremni da sjednu za zajednički sto i razgovaraju, razmjenjuju ideje i traže zajednička rješenja mogućih problema, sa ciljem da cijelo društvo ide naprijed“, prenio je tada portal „Vojvodina uživo“.

Za sada se zna da će otvaranju Srspke kuće u Beranama prisustvovati i najveći zvaničnici pokrajinske Vlade Vojvodine.

Ostavite komentar

Postavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

DRUŠTVO

Osnovcu pozlilo u školi nakon konzumiranja droge

Kako se navodi, dijete je prijavilo ljekaru da je u prethodnom periodu konzumiralo opojnu drogu

Pratite portal Berane online na Facebook-u, Instagramu, Tviteru i Youtube-u.

Službenici Odjeljenja bezbjednosti Budva, 1. decembra oko 14:30 sati postupali po prijavi Hitne medicinske pomoći Budva, da je mlađem maloljetnom licu u jutarnjim časovima pozlilo u prostorijama Osnovne škole „Stefan Mitrov Ljubiša“, gdje je tom djetetu ukazana ljekarska pomoć i ono je odvezeno u Opštu bolnicu Kotor, saopštila je Uprava policije.

Kako se navodi, dijete je prijavilo ljekaru da je u prethodnom periodu konzumiralo opojnu drogu.

„Pripadnici budvanske policije su na ove okolnosti prikupili potrebna obavještenja od roditelja, djeteta u prisustvu roditelja, dežurnih ljekara i ljekara specijalista, kao i nastavnika, razrednog starješine ovog lica“, saopštila je Uprava policije, prenosi RTCG.

Kazali su da su izvršeni pretresi stambenih objekata te dvije maloljetne osobe sa područja Budve, za koja se sumnja da su vršili uličnu prodaju opojne droge.

„Navedena lica su dovedena u prostorije Odjeljenja bezbjednosti Budva u prisustvu roditelja gdje su od njih i prikupljena obavještenja na navedene okolnosti. Shodno tome upoznat je tužilac u Višem državnom tužilaštvu u Podgorici nadležan sa postupanje sa maloljetnicima, po čijem nalogu je i izuzet uzorak krvi radi daljeg vještačenja na psihoaktivne supstance“, naveli su iz policije.

Policija napominje da se radi o izolovanom slučaju i da policijski službenici pomno prate sva dešavanja koja ukazuju ili mogu ukazati na bilo koji oblik ugrožavanja djece školskog uzrasta.

„Sa izrazitim senzibilitetom se prati bezbjednosna problematika u školama i zoni škola i u skladu sa tim, na osnovu procjene rizika, preduzimaju se konkretene operativno-taktičke mjere i radnje na suzbijanju svih oblika kriminaliteta i narušavanja bezbjednosti“, poručuje se u saopštenju.

Na nivou Odjeljenja bezbjednosti Budva, kako su kazali, sprovodi se akcija trajnog karaktera „Mladost“, u sklopu koje se u kontinuitetu vrši obilazak škola i školskih dvorišta na teritoriji opštine Budva.

„Cilj je sprečavanje svih oblika društveno negativnog – devijantnog ponašanja maloljetnika, sa intencijom na suzbijanje zloupotreba opojnih droga, vršnjačkog nasilja, točenja alkohola maloljetnicima i učestvovanja u igrama na sreću“, saopštila je Uprava policije.

Nastavite sa čitanjem

DRUŠTVO

Sjutra ženski marš u Beranama: Biti žena na sjeveru znači biti diskriminisan

„Pozivamo sve građanke i građane da se pridruže protestnoj šetnji i zajedno sa nama pošalju jasnu poruku da borba za prava žena nije gotova, nego da je tek otpočela“, poručuju organizatorke

Sa prošlogodišnjeg marša, Foto: Fejsbuk

Pratite portal Berane online na Facebook-u, Instagramu, Tviteru i Youtube-u.

Nevladina organizacija „Poligon za žensku izuzetnost – Sofija“ organizovaće u ponedjeljak 5. decembra, u Beranama, protestni marš pod sloganom „Ti si naša briga“.

Marš je samo jedan od niza aktivnosti koje, kako kažu iz organizacije, imaju za cilj skretanje pažnje na probleme sa kojima se suočavaju žene u Crnoj Gori, naročito u sjevernim opštinama.

Foto: NVO „Poligon za žensku izuzetnost – Sofija“

„Na sjeveru Crne Gore patrijarhat pokazuje svoje pravo lice. Bez dobrih mehanizama, podrške i edukacije, žene ostaju u nemogućnosti da artikulišu i rješavaju suštinske probleme. Biti žena na sjeveru znači biti diskriminisan, zanemarivan i obespravljen“, poručuju iz NVO.

Predviđeno okupljanje je u 11 sati u ulici Mojsija Zečevića u Beranama.

Foto: NVO „Poligon za žensku izuzetnost – Sofija“

Istog dana u 19 sati održaće se panel diskusija pod nazivom ‘’Žrtva nikada nije kriva, a mi?’’

Osim aktivistkinja iz Crne Gore, jedna od gošća panela biće aktivistkinja Dijana Stošić, utemeljivačica pokreta i heštega #nijeprijavila.

Foto: NVO „Poligon za žensku izuzetnost – Sofija“

Planirana je interaktivna diskusija na kojoj će, između ostalog, biti govora o problemu nasilja nad ženama, a navedene aktivnosti organizuju se pod pokroviteljstvom Opštine Berane.

„Ovim putem pozivamo sve građanke i građane da se pridruže protestnoj šetnji i zajedno sa nama pošalju jasnu poruku da borba za prava žena nije gotova, nego da je tek otpočela“, zaključuje se u saopštenju.

Nastavite sa čitanjem

DRUŠTVO

Zemljotres manje jačine kod Ulcinja

Jačina ovog zemljotresa iznosila je 2.6 jedinica Rihterove skale

Ilustracija: Shutterstock/andrey vp

Pratite portal Berane online na Facebook-u, Instagramu, Tviteru i Youtube-u.

Sektor za seizmologiju Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju je u 20 časova i 16 minuta registrovao zemljotres manje jačine sa epicentrom na 11 kilometara istočno od Ulcinja.

Jačina ovog zemljotresa u hipocentru (žarištu) iznosila je 2.6 jedinica Rihterove skale, što odgovara epicentralnom intenzitetu od IV stepena Merkalijeve skale (MCS).

„Žarište ovog zemljotresa locirano je na dubini od 11 kilometara“, navodi se u objavi ZHSCG.

Na osnovu numeričkog modela promjene intenziteta sa rastojanjem u ovom regionu, magnitude zemljotresa i dubine hipocentra, ovaj zemljotres, kako je saopšteno, nije mogao izazvati materijalne štete u epicentralnom području.

Nastavite sa čitanjem

Najčitanije