Connect with us

DRUŠTVO

NVO MMNE I MINISTARSTVO KAPITALNIH INVESTICIJA REALIZUJU PROJEKAT "IMAM I JA PRAVO DA SE KREĆEM"

Stvoriti jednake mogućnosti za sve građane (VIDEO)

Osobe sa invaliditetom su učesnici u saobraćaju, kao i svi drugi ljudi. Njihov položaj, kao učesnika u saobraćaju ne bi trebalo da se razlikuje od položaja, prava i obaveza drugih učesnika. Nažalost, loša saobraćajna infrastruktura, sa posebnim akcentom na Bijelo Polje i Berane, nedostupnost prevoznih sredstava, nedostatak ,,saobraćajne kulture”, samo su neki od od oblika diskriminacije

Pratite portal Berane online na Facebook-u, Instagramu, Tviteru i Youtube-u.

Okruženje osobe ima ogroman uticaj na iskustvo i obim invaliditeta. Nepristupačna okruženja stvaraju barijere koje često ometaju puno i efektivno učešće osoba sa invaliditetom u društvu na ravnopravnoj osnovi sa drugima. Napredak u poboljšanju društvenog učešća može se postići rješavanjem ovih prepreka i omogućavanjem osobama sa invaliditetom da se potpuno uključe u svakodnevni život. Nemoguće je učestvovati u društvu na ravnopravnoj osnovi sa drugima kada vaše okruženje – fizičko ili virtuelno – nije dostupno.

Osobe sa invaliditetom su učesnici u saobraćaju, kao i svi drugi ljudi. Njihov položaj, kao učesnika u saobraćaju ne bi trebalo da se razlikuje od položaja, prava i obaveza drugih učesnika. Nažalost, loša saobraćajna infrastruktura, nedostupnost prevoznih sredstava, nedostatak ,,saobraćajne kulture”, samo su neki od od oblika diskriminacije.

Kroz projekat ,,Imam i ja pravo da se krećem”, NVO MMNE iz Bijelog Polja u saradnji sa Ministarstvom kapitalnih investicija ima za cilj da poveća razumijevanje javnosti o preprekama sa kojima se suočavaju lica sa raznim vrstama invaliditeta tokom svakodnevnih aktivnosti. Na početnoj press konferenciji utvrđeno je činjenično stanje i zaključak da su donosioci odluka kroz strateške dokumente prepoznale izazove sa kojima se susreću OSI u saobraćaju, ali u praksi nije bilo dovoljno urađeno.

Iz NVO MMNE ističu, da je kroz sam projekat uspostavljen WEB sajt koji je posvećen upravo osobama sa invaliditetom i njihovoj mobilnosti.

Svakodnevno je rađeno na sprovođenju kampanje na društvenim mrežama, kroz vizualne prikaze i kratke prateće tekstove, gdje su se trudili da javnosti pošalju ključne poruke. Poseban akcenat se stavlja na analizu pristupačnosti javnih objekata i ključnih gradskih saobraćajnih pravaca koja je sprovedena u Bijelom Polju i Beranama. U cilju povećanja dostupnosti i položaja osoba sa invaliditetom napravljen je dokumentarni film, koji će kroz kvalitetne kadrove i relevantne sagovrnike sigurno uspjeti da propudi svijest kod ljudi o ovom problemu„, poručuju iz ove nevladine organizacije.

Zaključuju na kraju da je diskriminacija osoba sa invaliditetom kompleksna društvena pojava i može se pojaviti u mnogo različitih formi. Zbog toga je veoma važno prepoznati diskriminaciju i adekvatno reagovati na nju.

„Projekat „Imam i ja prava da se krećem“ bavi se povećanjem fizičke dostupnosti saobraćaja i javne saobraćajne infrastukture osobama sa invaliditetom, uz informisanje i podizanje svijesti javnosti i zagovaranje za ostvarivanje prava osoba sa invaliditetom za lakše korišćenje usluga prevoza i saobraćajne infrastrukture.

Kroz projekat želimo povećati razumjevanja javnosti o preprekama sa kojima se suočavaju lica sa različitim vrstama invalidtiteta tokom svakodnevnih aktivnosti, a posebno u saobraćaju“, navode iz NVO MMNE.

POGLEDAJTE SNIMAK NA OVOM LINKU:

https://fb.watch/dhHDYcqd3m/

Projekat „Imam i ja prava da se krećem“ sprovodi NVO Multimedijal Montenegro (MMNE),a finansiran je od strane Ministarstva kapitalnih investicija.

 

Ostavite komentar

Postavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

DRUŠTVO

Gradiće se velelepni hram na Žabljaku zahvaljujući mitropolitima Amfilohiju i Joanikiju

„Istorijski momenat za ovaj grad i Crkvu što će na mjestu buduće izgradnje žabljačkog sabornog hrama ispod Savinog kuka, na praznik Preobraženja Gospodnjeg, krst blagosloviti mitropolit Joanikije“, poručio je žabljački paroh, otac Milivoje Jovović

Mitropoliti Amfilohije i Joanikije, Foto: Mitropolija Crnogorsko-primorska

Pratite portal Berane online na Facebook-u, Instagramu, Tviteru i Youtube-u.

Odbornici Skupštine opštine Žabljak jednoglasno su donijeli odluku da se Eparhiji budimljansko-nikšićkoj i Crkvenoj opštini Žabljak, bez naknade ustupi 600 kvadratnih metara placa za izgradnju sabornog hrama.

Žabljački paroh, otac Milivoje Jovović kaže da su Žabljačani i pored raznih podjela, svjedočili jednom „čudu Božijem“ koje se desilo u ovom gradu.

Žabljačani su dokupili još 600 kvadratnih metara, tako da su 1.200 kvadrata zemlje preveli na CO Žabljak, odnosno Eparhiju budimljansko-nikšićku.

„Plac na kojem će biti sagrađen saborni hram nalazi se u centru Žabljaka, na mjestu gdje se sada nalazi parkić i dječije igralište“, kazao je otac Milivoje za Radio Svetigora.

Žabljački paroh je dodao da je istorijski momenat za ovaj grad i Crkvu što će na mjestu buduće izgradnje žabljačkog sabornog hrama ispod Savinog kuka, na praznik Preobraženja Gospodnjeg, krst blagosloviti mitropolit Joanikije.

„On se kao nekadašnji episkop budimljansko-nikšićki od početka trudio da dođe do izgradnje sabornog hrama na Žabljaku, uz mitropolita Amfilohija, dok će se ovom značajnom događaju molitveno pridružiti vladika budimljansko-nikšićki Metodije, koji će toga dana služiti u Podvrhu kod Bijelog Polja“, kazao je otac Jovović.

Podsjetimo, kako je i ranije najavljeno, na Žabljaku će se sjutra održati Preobraženjski sabor.

Sabor će početi u navečerje praznika Preobraženja Gospodnjeg svečanom večernjom službom, koja će početi u 18 sati.

Centralni događaj Sabora je Sveta tajna Evharistije koju će, na sam praznik Preobraženja, u petak 19. avgusta, u žabljačkoj crkvi posvećenoj ovom prazniku, služiti mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije.

Nakon liturgije, koja će početi u 9 sati ulicama Žabljaka će proći litija.

„Posebna je radost što će ove godine u litiji biti nošen krst koji će na mjestu izgradnje žabljačkog sabornog hrama osveštati Mitropolit Joanikije, koji će po povratku litije u preobraženjsku crkvu osveštati slavski kolač, povodom slave hrama i grada, kao i grožđe koje će biti podijeljeno vjernicima na blagoslov“, poručili su organizatori.

Nastavite sa čitanjem

DRUŠTVO

U fabrici u Nikšiću spaljene cigarete koje su zaplijenjene u Luci Bar (FOTO/VIDEO)

Spaljivanju cigareta prisustvovali su premijer Dritan Abazović, ministar unutrašnjih poslova Filip Adžić i direktor Uprave prihoda i carina Rade Milošević

Foto: Gov.me

Pratite portal Berane online na Facebook-u, Instagramu, Tviteru i Youtube-u.

Uprava prihoda i carina (UPC) u krugu fabrike „Javorak MB“ u Nikšiću spalila je 1.000 paketa cigareta koje su bile skladištene u magacinu „Montenegrobonus“ u Slobodnoj carinskoj zoni Luke Bar.

Foto: Željko Šapurić

Kako je ranije saopšteno iz Uprave prihoda i carina, uništenje se sprovodi u cilju okončanja postupka „po Zahtjevu privrednog društva od 22.2.2022. godine i Zahtjevu istog privrednog subjekta od 7.4.2022. godine“.

Spaljivanju cigareta prisustvovali su direktor Uprave prihoda i carina Rade Milošević, premijer Dritan Abazović, ministar unutrašnjih poslova Filip Adžić.

Nastavite sa čitanjem

DRUŠTVO

Vojinović: Školska godina treba da počne 5. septembra; Tih nekoliko dana će doprinijeti nastavku uspješne turističke sezone

„Vjerujem da će tih dodatnih nekoliko dana doprinijeti i kvalitetnijoj pripremi za nove školske obaveze“

Vojinović, Foto: Boris Pejović

Pratite portal Berane online na Facebook-u, Instagramu, Tviteru i Youtube-u.

Smatram svrsishodnijim i racionalnijim da nova školska godina počne prvim radnim danom u sedmici, petog septembra ove godine, saopštio je ministar prosvjete Miomir Vojinović.

„Vjerujem da će tih dodatnih nekoliko dana doprinijeti kvalitetnijoj pripremi za nove školske obaveze, sa jedne strane, i sa druge strane produžetku odmora, odnosno nastavku uspješne turističke sezone u našoj državi“, kazao je Vojinović, a navodi se u saopštenju Ministarstva.

Školskim kalendarom predviđeno je da nastava u crnogorskim školama počne u četvrtak 1. septembra.

Nastavite sa čitanjem

Facebook

Instagram

Najčitanije