Connect with us

EKONOMIJA

BIVŠE RUKOVODSTVO UNIŠTILO DIO DOKUMENTACIJE

U Plantažama zapaljene platne liste

Inspektori otkrili da je uništen dio poslovne dokumentacije. Dvije osobe saslušane su tim povodom, kazali Vijestima iz Uprave policije

Bivša izvršna direktora “Plantaža” Verica Maraš i bivši predsjednik Odbora direktora kompanije Veselin Vukotić

Pratite portal Berane online na Instagramu Klikom ovdje

Bivše rukovodstvo Plantaža uništilo je dio dokumentacije te kompanije, a istražitelji Specijalnog policijskog tima (SPO) provjeravaju šta je sve spaljeno, rekao je za podgoričke „Vijesti“ sagovornik iz Uprave policije.

On je objasnio da su do sada konstatovali da je zapaljen dio spisa koji se odnosi na platne liste u toj državnoj firmi.

“Za sada nismo utvrdili da je uništena neka bitna dokumentacija… Postoji kompjuterski program koji evidentira uplate, podatke ima i banka koja isplaćuje novac, tako da teško mogu sakriti bilo kakve nezakonitosti… Vidjećemo šta će istraga pokazati do kraja”, rekao je izvor Vijesti.

On je kazao da ipak utvrđuju i da li je riječ o isplatama “na ruke”, koje su eventualno bile zavedene samo u internim dokumentima.

Prema nezvaničnim informacijama, i novi direktor te kompanije interesovao se kod zaposlenih – šta je od papira i zbog čega spaljeno.

“Inspektori su obavili razgovor sa dvije osobe koje su bile uključene u tu priču”, saopšteno je Vijestima iz policije.

Istraga

Policijski inspektori prije sedam dana izuzeli su dio poslovne dokumentacije iz Plantaža, u sklopu istrage koju je pokrenulo Specijalno državno tužilaštvo. To je učinjeno nakon što je Državna revizorska institucija (DRI) objavila izvještaj, uz duplu negativnu ocjenu.

Vijestima je potom iz SPO rečeno da nisu stekli utisak da je uništena dokumentacije, ali da će to tek utvrditi: “Svakako, ako su i nešto pokušavali, DRI je imala uvid u tu dokumentaciju, pa će nam to koristiti”, objasnio je izvor iz istrage.

izvještaju o kontroli poslovanja “Plantaža”, DRI je utvrdila kršenja šest zakona o reviziji, privrednim društvima, zaštiti na radu, sprečavanju nelegalnog poslovanja, radu i sistemu unutrašnjih finansijskih kontrola u javnom sektoru, kao i kršenju više pravilnika kojim se definiše poslovanje kompanija.

Utvrđeno je korišćenje gotovine za isplate bez jasnog osnova i mimo zakona, isplate novca bez potpisanog ugovora i ispostavljenih faktura, prodaja proizvoda bez jasnog cjenovnika i kriterijuma pojedinim partnerima, sumnjive transakcije,nepostojanje revizorskog odbora i brojnih internih akata kompanije…

Zbog svega ovoga DRI je tada dala duplo negativno mišljenje na finansijsko poslovanje i na reviziju usklađenosti poslovanja Plantaža sa zakonskim i podzakonskim propisima.

DRI svako negativno mišljenje, shodno procedurama, dostavlja Vrhovnom državnom tužilaštvu (VDT).

Izvještaj se odnosio na rad kompanije u 2018. i za dio u 2019. godini, ali i na praksu iz prethodnih godina.

U kontrolisanom periodu izvršna direktorka bila je Verica Maraš, a predsjednik Odbora direktora Veselin Vukotić.

Brisanje

Maraš je u od DRI tražila da se izbrišu pojedini djelovi izvještaja u kojima su navedene nepravilnosti, jer bi njihovo “objavljivanje bilo kršenje interne poslovne tajne kompanije”, kao i da se izbriše nekoliko ocjena DRI o radu kompanije ili da se one ublaže.

Ona je revizorima, kako je navedeno u izvještaju, predlagala da na sastanku razjasne sve dileme u cilju uspješne saradnje, zamjerajući revizorima da su previše detaljno dali izvještaj o trošenju novca iz blagajne – “jer asocira na nelegalno poslovanje”.

Na primjedbu da za određene proizvode i usluge nema cjenovnika, Maraševa je objasnila da je i to poslovna tajna…

Piše da je zamjerila i na ocjenama DRI da kompanija nije vršila namjensko podizanje gotovine, jer je “previše istaknuto” i navodi da to treba drugačije obrazložiti.

Tvrdila je i da se previše prostora daje tretmanu obračuna dnevnica za službena putovanja, da se detaljno daju specifikacije troškova “s kim radimo i u kojim iznosima”, tražila i da se izbriše konstatacija “pored evidentnih problema” u poslovanju…

Milionski dug

Vanredne revizija koju je početkom godine zatražilo Ministarstvo poljoprivrede nedavno je zaključila da kompanija duguje 45 miliona eura.

Utvrdili su i da se nalazi se pred stečajem.

Kao razlog za takvo stanje navedeno je neracionalno poslovanje proteklih godina, trošenje ogromnih količina novca na sporne naknade i druge privilegije koje je rukovodstvo dodjeljivalo sebi.

Iz doskrorašnjeg borda direktora saopštili su da je za krizu kriva pandemija koronavirusa i gubitak ruskog tržišta, kao i da kompanija na zalihama ima 20 miliona litara vina vrijednih 35 do 38 miliona eura.

Iz Ministarstva poljoprivrede, ranije su iskazali sumnje u tačnost vrijednosti zaliha koja se navodila u bilansima te državne kompanije.

Advertisement
Ostavite komentar

Postavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

EKONOMIJA

Spajić najavio: Očekujemo milijardu eura investicija iz Japana i Azije

„Odmah po povratku iz Japana, počeli smo da radimo na konkretnim projektima iz oblasti infrastrukture, energetike, obrazovanja, zdravstva, poljoprivrede i ribarstva“, kazao je Spajić

Foto: YouTube/Printscreen

Pratite portal Berane online na Instagramu Klikom ovdje

Ministar finansija i socijalnog staranja Milojko Spajić kazao je po povratku iz Japana da očekuju milion dolara investicija iz ove države i Azije u narednom periodu.

„Vraćamo se iz veoma važne posjete Japanu, gdje smo razgovarali sa premijerom i njegovim kabinetom, ali i sa predstavnicima velikih japanskih korporacija. Dolazimo sa sjajnim vijestima: očekujemo milijardu eura investicija iz Japana i Azije u narednom periodu.

Odmah po povratku iz Japana, počeli smo da radimo na konkretnim projektima iz oblasti infrastrukture, energetike, obrazovanja, zdravstva, poljoprivrede i ribarstva. Hvala Japanu, državi za koju me vezuju sjajne uspomene i prijatelji, ali još je bolje biti kod kuće“, poručio je Spajić u video poruci.

 

Nastavite sa čitanjem

EKONOMIJA

MKI: Tužilaštvo i Skupština nisu uradili ništa povodom zloupotreba u državnim preduzećima

Vladin resor je dostavio deset informacija o mogućim zloupotrebama u Skupštini i nadležnim tužilaštvima. Iz SDT-a, kako prenosi „Dan“, juče nisu odgovorili na pitanja da li su bilo šta uradili povodom informacija MKI, dok su iz Skupštine kazali da je u nadležnosti tužilaštva da okonča istražne radnje

Ministar Bojanić, Foto: Vijesti

Pratite portal Berane online na Instagramu Klikom ovdje

Specijalno državno tužilaštvo (SDT) i Skupština nisu ništa uradili povodom deset informacija koje su dobili od odjeljenja za borbu protiv korupcije Ministarstva kapitalnih investicija (MKI).

Tačnije, nema zvanične informacije da su pokrenuli bilo kakvu istragu ili saslušanja povodom informacija i dokumentacije koju su dobili, a koje se tiču zloupotreba u državnim preduzećima. Tako tvrde u MKI na čijem je čelu Mladen Bojanić.

„Ubijeđeni smo da je dostavljeni materijal više nego dovoljan da Tužilaštvo i Skupština preduzmu dalje radnje u skladu sa svojim ovlašćenjima. Ministarstvo kapitalnih investicija i Odjeljenje za borbu protiv korupcije će nastaviti sa prikupljanjem i analizom dokumentacije, kako bi pomogli otkrivanju počinjenih zloupotreba. Još jednom apelujemo na državne institucije da u domenu svojih nadležnosti razmotre naše inicijative, kako bi i u praksi doprinijeli ostvarivanju vladavine prava za koje se svi deklarativno zalažu“, naveli su juče iz tog resora.

Skupština: „U nadležnosti državnog tužilaštva je da okonča istražne radnje i preduzme eventualne mjere krivično pravne odgovornosti“

Foto: Skupština Crne Gore

„Dan“ je, nakon što su saopštili da su u poslednjih nekoliko mjeseci dostavili informacije sa dokumentacijom SDT-u i Skupštini u vezi s mogućim postojanjem krivičnih djela u državnim preduzećima, pitao SDT i Skupštinu da li su preduzimali radnje po osnovu dostavljenih informacija.

Iz Skupštine su naveli da je u nadležnosti Tužilaštva da postupi po informacijama.

„Predmetnim informacijama ukazuje se na mogućnost postojanja krivičnih djela, pa je, samim tim, informacije sa propratnom dokumentacijom Ministarstvo kapitalnih investicija dostavilo i nadležnom državnom organu koji vrši poslove gonjenja učinilaca krivičnih djela. U nadležnosti državnog tužilaštva je da okonča istražne radnje i preduzme eventualne mjere krivično-pravne odgovornosti, što i može biti jedino nadležno postupanje po dostavljenim informacijama“  kazali su, kako prenosi „Dan“, iz Skupštine, čiji je predsjednik Aleksa Bečić.

Naveli su da im je MKI dostavio dvije informacije, od deset koje su spomenuli. U saopštenju MKI je navedeno da su Skupštini dostavili četiri informacije.

Skupština je mogla da postupi po informacijama tako što bi razmotrila informacije na nadležnim odborima, organizovala saslušanja aktera za koje se sumnja da su zloupotrebljavali službeni položaj.

SDT: „Odgovorićemo na pitanja u ponedeljak“

Foto: Standard

Iz SDT-a za ovaj medij juče nisu odgovorili na pitanja, ali su kazali da će odgovoriti u ponedjeljak.

SDT-u je dostavljeno osam informacija, a po jedna Osnovnom državnom tužilaštvu u Podgorici i Vrhovnom državnom tužilaštvu.

MKI su juče kazali da su 22. januara predali informaciju o mogućem postojanju krivičnih djela u vezi s kupovinom četiri broda na kredit za potrebe „Crnogorske plovidbe“ i „Barske plovidbe“ i pozajmicama Vlade za otplatu kreditnog duga. Pet dana kasnije, predali su informaciju o mogućem postojanju krivičnog djela u vezi s prevozom robe i saobraćanjem prugama od strane željezničkog preduzeća „Montekargo“, tokom novembra 2020. godine, a bez sertifikata o bezbjednosti. Početkom ferbuara dostavili su informaciju o mogućem postojanju krivičnih djela prilikom zapošljavanja i isplate otpremnina u „Montekargu“, krajem tog mjeseca informaciju o indicijama o postojanju krivičnog djela zloupotrebe položaja u privrednom poslovanju u vezi sa zaključivanjem ugovora o kupovini struje sa „Toščelikom“, a na štetu Elektroprivrede.

SDT-u je 5. marta predata informacija o indicijama o postojanju krivičnog djela zloupotrebe položaja u privrednom poslovanju u vezi potrošnje radnih sati za rad Termoelektrane „Pljevlja“ i javne nabavke ekološke rekonstrukcije prvog bloka koji je pokrenula Elektroprivreda. Zatim, 31. marta je predata informacija o mogućem postojanju krivičnog djela prilikom ugovaranja, mjerenja i utovara rude boksita u vagone kompanije „Montekargo“ u Nikšiću, prevoza robe prugom do Bara, ugrožavanja bezbjednosti i imovine željezničkih firmi, a sve u aranžmanima sa firmama „Uniprom“, „Uniprom metali“ i „Metal investments limited“ (Hong Kong).

„Specijalnom državnom tužilaštvu je 22. aprila predata informacija o mogućem postojanju krivičnih djela zloupotrebe službenog položaja i prevare na štetu Željezničke infrastrukture (ŽICG), prilikom novčanog obeštećenja za sedam lica početkom 2017. godine. Osnovnom državnom tužilaštvu u Podgorici je 14. maja predata informacija o mogućem postojanju krivičnog djela – nesavjestan rad u službi iz člana 417. Krivičnog zakonika Crne Gore, Slavice Dožić, službenog lica kod privrednog društva ŽICG. Vrhovnom državnom tužilaštvu je 2. jula predata informacija o mogućem postojanju krivičnog djela i/ili prikrivanju krivičnog djela u vezi nelegalnog iskopa i izvoza 2.664 tone rude boksita iz Nikšića krajem 2019, odnosno, 2020. godine“, precizirali su iz Ministarstva kapitalnih investicija.

Nastavite sa čitanjem

EKONOMIJA

Pekari najavili poskupljenje hljeba

Neradna nedelja je, smatraju, takođe donijela probleme industrijskim pekarima i podsjećaju da je ulje je poskupilo 124 odsto, šećer 57 odsto, gorivo…

Foto: Ilustracija

Pratite portal Berane online na Instagramu Klikom ovdje

Povećanje cijena hljeba je neminovnost koja zahtijeva temeljno preispitivanje poslovnih politika proizvođača, te razumijevanje i podršku trgovaca, ocijenjeno je na prvoj sjednici Grupacije proizvođača pekarskih proizvoda, formirane u okviru Odbora udruženja poljoprivrede i prehrambene industrije Privredne komore Crne Gore (PKCG).

Kako su kazali iz PKCG, privrednici su ocijenili da su dugogodišnji problemi u pekarskoj industriji nastali prvenstveno kao posljedica niske cijene osnovne vrste hljeba, koja čini oko 70 odsto ukupne proizvodnje pekarskih proizvoda.

„Prosječna cijena osnovne vrste hljeba od 0,37 eura sa PDV-om, po kojoj ga pekare prodaju trgovcima, datira iz aprila 2019. godine, a u međuvremenu je došlo do značajnog rasta cijena energenata, brašna i ostalih repromaterijala. U maloprodajnim objektima cijena ovog hljeba iznosi 0,50 eura. Činjenica je da se povrat neprodatog hljeba vrši svaki dan, te ga pekare moraju prodavati po znatno nižim cijenama ili uništavati“, kazali su.

Ističu da je u prethodnoj godini ovaj sektor imao gubitak od preko 11 miliona eura, što je posledica nedostatka turističke tražnje zbog pandemije, porasta cijena sirovina i ostalih inputa potrebnih za proizvodnju, kao i uvođenja neradne nedjelje.

„Samo u periodu od maja 2020. do maja 2021.godine došlo je do povećanja cijene pšenice sa 17 na 22 dinara što je uslovilo povećanje cijene brašna. Ulje je poskupilo 124 odsto, šećer 57 odsto, ambalaža, folija 60 odsto, aditivi, smjese i ostale komponente vise od 40 odsto, lož ulje 35 odsto, a gorivo sa 1,03 na 1,21 eura, što je sve zajedno uticalo na povećanje troškova“, objašnjavaju.

Neradna nedelja je, smatraju, takođe donijela probleme industrijskim pekarima koje proizvode uglavnom plasiraju kroz trgovačke objekte, a u 2020. godini trgovine, pa time ni industrijske pekare nisu radile čak 65 dana, što je uticalo na ostvarene rezultata.

Uzimajući u obzir to da je hljeb proizvod koji se uglavnom konzumira u svježem stanju, potrošači se opredjeljuju za kupovinu svježega hljeba nedeljom u malim pekarama.

„Finansijska situacija u kojoj se nalaze industrijske pekare je teška. One nemaju mogućnost redovnog izmirivanja obaveza prema dobavljačima i radnicima i prinuđeni su da potrebene sirovine i repromaterijal nabavljaju putem kompenzacija, što proizvode čini mnogo skupljim nego kada se nabavljaju direktno od proizvođača“, saopšteno je nakon sjednice.

Konstatovano je i da se cijene hljeba formiraju slobodno od avgusta 2001. godine, i od tada svaki proizvođač samostalno definiše sopstvenu politiku cijena, koja treba da omogući pozitivno poslovanje i redovno izmirivanje obaveza prema zaposlenima i državi.

„I pored toga, proizvođači pekarskih proizvoda su uvijek u dilemi kada moraju povećati cijenu osnovne vrste hljeba. Međutim, značajan porast cijena svih inputa upućuje na neohodnost povećanja cijena ovog proizvoda, jer će u suprotnom doći do prestanka rada pojednih subjekata zbog neodržive cijene od 0,37 eura po vekni.“

Na sjednici je bilo riječi o izmjenama Zakona o akcizama iz jula 2017. godine koje se odnose na pravo povraćaja dijela plaćene akcize na gasna ulja korišćena kao motorno gorivo za industrijske i komercijalne svrhe.

„Naime, pekare koje koriste to gorivo su izmjenama načina obračuna povraćaja akciza dovedene u nepovoljniji položaj od drugih pekara. Stoga je potrebno ponovo pokrenuti inicijativu za izmjenu Zakona o akcizama u smislu da se povraćaj dijela plaćene akcize na gasna ulja za pravna lica koja se bave proizvodnjom prehrambenih proizvoda vezuje za stvarni utrošak energenta, a ne za ukupan prihod. Takođe, zbog uvođenja plinskih instalacija u pogone neophodno je dopuniti Zakon kako bi se i u ovom slučaju omogućio povrat akcize“, zaključuje se u saopštenju.

Na sjednici je za predsjednika Grupacije izabran je Radivoje Bakić, direktor Inpeka, a za zamjenika predsjednika Vesko Nikolić, direktor Uniprom pekare iz Nikšića.

Nastavite sa čitanjem

Facebook

Instagram

Najčitanije