Connect with us

DRUŠTVO

PRES KONFERENCIJA

VIDEO „Kovid potvrda je uslov za ulazak u vjerske objekte, bioskope, teretane…“

„Za dane dočeka Nove godine, 31. decembra i 1. januara, kao i tokom božićnih praznika 24. i 25. decembra kao i tokom 6. i 7. januara, ne važi vremensko ograničenje rada ugostiteljskih objekata do ponoći“, rekla je Borovinić Bojović i podsjetila da je zabrana organizovanjq novogodišnjih koncerata donešena ranije

Borovinić Bojović, Foto: Vlada Crne Gore

Pratite portal Berane online na Facebook-u, Instagramu, Tviteru i Youtube-u.

Ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović saopštila je danas da se uvođenje Nacionalne digitalne kovid potvrde u javnoj upravi odlaže do definitvnog izjašnjenja Ministarstva pravde.

Ona je to rekla na na konferenciji za medije Ministarstva zdravlja (MZD), Kliničkog centra Crne Gore (KCCG) i Instituta za javno zdravlje (IJZ) na kojoj se predstavlja trenutna epidemiološka situacija u Crnoj Gori, izazvana pandemijom koronavirusa.

Državni sekretar u Ministarstvu pravde, ljudskih i manjinskih prava Boris Marić kazao je da je međuresorska saradnja neophodna i da je poštovanje Ustava njihov primarni zadatak, cilj i obaveza.

„U tom kontekstu smo oprezni sa uvođenjem kovid potvrde u javnoj upravi, iako mnogi indikatori govore o tome da postoji potreba“, naveo je Marić. On je apelovao na sve koji rade u javnoj upravi da se vakcinišu. „Uradićemo jedan multidisciplinarni pristup, uradićemo sve da vidimo na koji način te potvrde u javnoj upravi mogu biti uvedene i da daju puni efekat“, naveo je Marić.

Borovinić Bojović je napomenula da se i na inicijativu Ministarstva zdravlja svake sedmice održavaju sastanci sa predstavnicima Ministarstva pravde, Ministarstva odbrane, Uprave za inspekcijske poslove i Uprave policije.

„Od Ministarstva javne uprave smo zatražili da sprovedu anonimnu anketu kako bismo u dogledno vrijeme znali tačan obuhvat imunizovanih u javnoj upravi kako bismo targetirali one koji i dalje razmišljaju o vakcinaciji jer je plan da se organizuje ciljana imunizacija onih koji su zainteresovani. Javna uprava mora da bude primjer. Moram da napomenem da je od ukupnog broja zaposlenih u Ministarstvu zdravlja koji su u procesu rada do sada imunizovano oko 85 odsto što je, zaista, pohvalan rezultat“, rekla je ona.

Ministarka je dodala da će u međuvremenu, Ministarstvo zdravlja i IJZCG će provjeriti kapacitete testiranja na korona virus u privatnim i državnim laboratorijama jer se razmatra mogućnost da se testiranje, osim za simptomatske slučajeve, u državnim ustanovama naplaćuje.

„Nacionalne digitalne kovid potvrde biće validne šest mjeseci nakon druge doze odnosno od obolijevanja, zbog čega se građani ohrabruju da doboju svoju treću doze vakcine“, rekla je Borovinić Bojović.

Po njenim riječima, osim za ulazak u Crnu Goru, za boravak u unutrašnjosti ugostiteljskih objekata, za prisustvo svim kulturološkim i sportskim događajima – kako na otvorenom i zatvorenom prostoru, Nacionalna digitalna kovid potvrda, je uslov za ulazak i u: dječije igraonice (jedna osoba na osam metara kvadratnih, vjerske objekte, teretane, bioskope, pozorišta, koncertne hale.

Ove mjere su obavezne od 1. do 15. decembra.

Aktuelne mjere u borbi protiv koronavirusa ostaju na snazi,.

„Zabrana novogodišnjih koncerata, podsjećamo, donešena je ranije. Međutim, za dane dočeka Nove godine, 31. decembra i 1. januara, kao i tokom božićnih praznika 24. i 25. decembra kao i tokom 6. i 7. januara, ne važi vremensko ograničenje rada ugostiteljskih objekata do ponoći. Uz posjedovanje Nacionalne digitalne kovid potvrde u ugostiteljskim objektima, dozvoljava se i da za stolom budu više od četiri osobe pod uslovom da su obezbijeđena četiri metra kvadratna na ukupnoj površini po osobi. Dozvoljen je rad muzičkih izvođača i u unutrašnjosti ugostiteljskih objekata i spolja. Za nastupe u unutrašnjosti ugostiteljskih objekata, svi prisutni – i izvođači i zaposleni i gosti moraju imati Nacionalnu digitalnu kovid potvrdu. Predlog je i da se povećaju kazne za nepoštovanje mjera“, rekla je Borovinić Bojović.

Galić: Broj novozaraženih u posljednje dvije sedmice za oko 22 odsto manji u odnosu na 14 dana ranije

Igor Galić, direktor Instituta za javno zdravlje (IJZCG) je na konferenciji za medije rekao da je broj novozaraženih novim koronavirusom u Crnoj Gori u posljednje dvije sedmice za oko 22 odsto manji u odnosu na 14 dana ranije.

„Trenutno najveće stope 14-dnevne kumulativne incidencije su u opštinama Tivat, Andrijevica, Cetinje, Nikšić i Podgorica. Broj hospitalizovanih osoba u posljednje dvije sedmice je za oko 11% veći nego što je to bio slučaj dvije sedmice ranije“, istakao je Galić.

Galić, Foto: Printscreen

On je dodao da je trenutno broj hospitalizovanih osoba u kovid odjeljenjima bolnica 305, a po ustanovama to izgleda ovako: KCCG: 114, OB Bar: 26, OB Pljevlja: 18 OB Bijelo Polje: 11, OB Berane: 30, OB Kotor: 36, OB Nikšić: 36, SB Brezovik: 34.

„Do danas, u Crnoj Gori je jednom dozom vaksinisano 56,6% punoljetnih stanovnika, sa dvije doze vakcinisano je 52,6% a sa tri doze 8,4%. U Crnoj Gori najveći procenat vakcinisanih osoba je primio Sinofarm vakcinu, njih 63%. Kada govorimo o imunizaciji protiv Kovid-19 infekcije po uzrasnim kategorijama, u kategoriji 70-79 godina odnosno 60-69 najveći je obuhvat imunizacije i iznosi 70% odnosno 65,5%, a najmanji u starosniim kategorijama od 18-24 godine odnosno 25-49 i iznosi 46,8% odnosno 57,2%“, poručio je Galić.

Što se tiče obuhvata imunizacije po opštinama, Galić je kazao da su opštine sa najvećim obuhvatom imunizacije u Crnoj Gori Kotor, Cetinje i Podgorica, dok je najmanji u opštinama Gusinje i Petnjica, gdje se kako je dodao Galić nažalost, bilježi jednocifren procenat imunizacije.

„Institut za javno zdravlje Crne Gore ponovo apeluje na sve građane da više ne oklijevaju već da se odazovu otvorenom pozivu za imunizaciju. Po podacima Instituta od ukupnog broja propisno vakcinisanih građana koji iznosi 240 109, ipak, zarazilo se 15 395 građana što oko 7% . S obzirom da je zima i sezona respiratornih infekcija pored COVID 19 infekcije nas očekuje i sezona gripa s toga molim sve građanje, posebno starije osobe i osobe sa hroničnim oboljenjima, zdravstvene radnike i radnike u kolektivnom smještaju, trudnice i djecu kao posebne kategorije da se vakcinišu protiv sezonskog gripa, vakcina ima dovoljno za sve. Donesite najbolju odluku da zaštitite sebe, svoju porodicu i zajednicu. Razgovarajte sa zdravstvenim radnicima kako biste saznali činjenice o vakcinama protiv COVID-19. Informišite se kada treba dobiti dodatnu, treću dozu vakcine. Dajte svoj doprinos kako bismo pobijedili ovaj virus. Vakcinišite se što prije“, rekao je Galić.

„Nacionalna digitalna kovid potvrda se ne traži u javnom prevozu“

Borovinić Bojović je kazala da se Nacionalna digitalna kovid potvrda ne traži u javnom prevozu.

Ona je kazala i da ne razmišljaju o naplaćivanju liječenja za nevakcinisane pacijente koji se nalaze na bolničkom liječenju.

Ona je kazala da se razmišlja da svi pacijenti koji nemaju simptome plaćaju PCR testiranje.

Kazala je i da je svako okupljanje epidemiološki rizik.

Na pitanje zašto su koncerti na otvorenom rizičniji od onih u zatvorenom, Galić je kazao da novogodišnji koncerti ne mogu biti kontrolisani kao oni u zatvorenom, u smislu kontrole Nacionalne digitalne kovid potvrde, nošenja maske ili adekvatne distanca što se može kontrolisati u zatvorenom prostoru.

Borovinić Bojović je rekla da ako pacijenti ne mogu sami da odu u Kovid centar, za dolazak je nekad zadužen Kovid centar a nekad Hitna pomoć zavisno od vrste pomoći koja je pacijentu potrebna.

Galić je rekao da je sada pravi momenat da se građani vakcinišu trećom dozom, odnosno oni kojima je prošlo pet mjeseci od primanja druge doze.

Konferenciju ste mogli pratiti uživo na portalu Berane online.

Ostavite komentar

Postavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

DRUŠTVO

Mladen Stijović podnio ostavku na mjesto v. d. direktora Doma zdravlja u Beranama

Stijović je na mjesto v. d. direktora beranskog Doma zdravlja imenovan prije nešto više od 10 dana, 28. jula. Na toj funkciji, on je naslijedio dr Julijanu Zečević koja je saopštila nedavno da je ministar zdravlja smijenio iz političkih razloga, te da se radi o revanšizmu

Foto: Privatna arhiva

Pratite portal Berane online na Facebook-u, Instagramu, Tviteru i Youtube-u.

Mladen Stijović, v.d. direktora Doma zdravlja u Beranama, podnio je ostavku na tu funkciju. Stijović je o tom činu pisanim putem obavijestio Ministarstvo zdravlja na čijem je čelu Dragoslav Šćekić, piše Espona.

Podsjetimo, na mjesto v. d. direktora beranskog Doma zdravlja Stijović je imenovan prije nešto više od 10 dana, 28. jula.

On je, kako navodi ovaj portal, naveo da je razlog za podnošenje ostavke lične prirode, pa će Ministarstvo zdravlja morati da ubrzo pronađe novo kadrovsko rješenje za funkciju v. d. direktora ove zdravstvene ustanove.

Na toj funkciji, Stijović je naslijedio dr Julijanu Zečević, koja je imenovana je za v.d. direktoricu Doma zdravlja u februaru.

Zečević je, o čemu je i pisao Portal Berane online, nedavno saopštila da se uporište za njeno razrešenje sa čela ove zdravstvene ustanove ne može naći u bilo kakvim medicinskim, stručnim ili bilo kakvim drugim propustima koji bi bili prihvatljivi, već je razlog isključivo političke prirode, odnosno, da se ovdje radi o jasnom političkom revanšizmu.

„Ministar zdravlja me smijenio iz političkih razloga“, navela je ona na konferenciji za novinare.

Nastavite sa čitanjem

DRUŠTVO

Otac Gojko: Crkva nikad neće podržavati prijetnje i govor mržnje, iako se autori kite crkvenim simbolima

Tako radeći oni vrijeđaju samu Crkvu, a napadajući ljude krše Božiju zapovjest koja glasi „ljubi bližnjega svoga kao samog sebe“, poručio je on

Pratite portal Berane online na Facebook-u, Instagramu, Tviteru i Youtube-u.

Govori mržnje i poruke prijetnje koji ovih dana sa raznih profila i društvenih mreža idu prema pojedinim građanima Crne Gore, pa i prema grupama i institucijama – nijesu i ne mogu biti izrazi crkvenog učenja niti ih Crkva podržava, poručio je u izjavi za Portal Dana namjesnik podgoričko-kolašinski protojerej Gojko Perović.

„Bez obzira što se neki od autora takvih poruka formalno ili slikovito „kite“ crkvenim simbolima. Tako radeći oni vrijeđaju samu Crkvu, a napadajući i vrijeđajući ljude krše Božiju zapovijest koja glasi „ljubi bližnjega svoga kao samog sebe““, naveo je otac Gojko.

Takođe je poručio da svako izražavanje nasilja i netrpeljivosti narušava hrišćanski duh ljubavi među ljudima i predstavlja udar na interese Crkve.

„A prvi i naveći interes Crkve je da svi ljudi žive u ljubavi i međusobnom uvažavanju. Najprije se misli na one koji se zovu Hristovim imenom i koji jesu članovi Crkve, ali Crkva se moli i nastoji da bude mir među svim ljudima i u cijelom svijetu bez razlike na vjeru ili naciju“, zaključio je otac Gojko.

Nastavite sa čitanjem

DRUŠTVO

POJAVIO SE SNIMAK, MONAHINJA NIJE BACILA ZASTAVU – Kavarić: Policija i tužilac nisu pogledali video materijal, već podlegli pritisku

„Na Cetinju, u kome sud oslobađa Veljovića na osnovu jasnog snimka, sigurno treba osuditi i protjerati jednu monahinju, na osnovu snimka, na kome ne postoji ono, za šta se ona optužuje i za šta je prijavljena i privedena u roku od nekoliko minuta”, poručio je advokat Kavarić

Pratite portal Berane online na Facebook-u, Instagramu, Tviteru i Youtube-u.

Na društvenim mrežama se juče pojavio video snimak na kojem se vidi kako monahinja ispred Cetinjskog manastira skida i slaže crnogorsku zastavu, ali ne i kako je baca, kako je to ranije navedeno i što je navodno bio povod krivične prijave protiv nje.

Reagovao je i advokat Dalibor Kavarić na navode iz policijske krivične prijave ističući da je laž da je monahinja iz manastira bacila zastavu Crne Gore, prenosi portal Volim Podgoricu.

„Osvjedočeni gubitnici i mrzitelji ckrve su u svojoj frustraciji objavili snimak pod naslovom ‘monahinja bacila zastavu Crne Gore postavljenu na ogradu Cetinjskog manastira’. Međutim, da se radi o bezočnoj laži utvrđuje se tako što kada pregledate snimak vidite da niko živi ne može vidjeti ni potvrditi da je monahinja ‘bacila zastavu’, (a naravno i nesporno je skinula sa ograde, jer je tu postavljena iskučivo kao provokacija a ne iz ljubavi prema Crnoj Gori). Koga interesuje istina neka samo pogleda ovaj snimak”, rekao je Kavarić.

“Što je najgore, kaže on, očigledno ni policija ni tužilac nisu pogledali snimak nego su podlegli pritisku nekoliko ostrašćenih i frustiranih gubitnika i ekspresno priveli i procesuirali monahinju (babu u sedamdesetim godinima) pri čemu iz državnog tužilaštva nikada nisu postupili po desetinama krivičnih prijava za izazivanje vjerske i nacionalne mržnje i netrpeljivosti, na destine monstruoznih i mrziteljskih tekstova pojedinih medija, izrečenih na račun mitropolita Amfilohija, Joanikija, crkve, sveštenstva…

Nego, na Cetinju, u kome sud oslobađa Veljovića na osnovu jasnog snimka, sigurno treba osuditi i protjerati jednu monahinju, na osnovu snimka, na kome ne postoji ono, za šta se ona optužuje i za šta je prijavljena i privedena u roku od nekoliko minuta”, poručio je Kavarić.

Nastavite sa čitanjem

Najčitanije