Connect with us

DRUŠTVO

UHAPŠENI BIVŠI DIREKTOR UPRAVE POLICIJE

Veljović želi da ga pregleda samo Jevto Eraković

Veljović tvrdi da ima nove zdravstvene probleme i traži da ga pregleda doktor iz poslaničkih klupa DPS-a

Uhapšeni bivši direktor crnogorske policije Veselin Veljović, preko svog punomoćnika, advokata Nikole Martinovića, konstatovao je da ima nove neurološke probleme i tražio da ga pregleda Jevto Eraković.

U zahtjevu koji je Martinović prije tri dana poslao Kliničkom centru Crne Gore (KCCG), u koji su “Vijesti” imale uvid, ne navodi se zbog čega zahtijevaju da pritvorenika koji je odnedavno na bolničkom liječenju pregleda baš bivši direktor najveće zdravstvene ustanove, potpredsjednik najjače opozicione partije i poslanik DPS-a, doktor Eraković.

Izvor iz najveće zdravstvene ustanove u Crnoj Gori objasnio je da je protokol identičan za sve pacijente, pa i one koji su na liječenje dovedeni iz Uprave za izvršenje krivičnih sankacija. Odnosno, da ordinirajući ljekar vodi računa o zdravlju pacijenata i u slučaju potrebe zahtjeva da se u proces liječenja uključe i drugi specijalisti, obično oni koji su konsultativni kada se javi potreba za još nečijim mišljenjem. Isti tretman će, kako je kazao, imati i Veljović.

Dugogodišnji direktor Uprave policije krajem prošle sedmice navodno je imao izražene neurološke tegobe, ali se, tvrde sagovornici “Vijesti”, nije požalio ljekarima i medicinskim sestrama zaposlenim na Odjeljenju digestivne hirurgije, gdje i smješten. Za te tegobe ljekari su, navodno, saznali nakon što je Martinović od KCCG dopisom tražio da pritvorenog Veljovića hitno pregleda neurolog, ali da to bude doktor Eraković.

U zahtjevu koji je 3. novembra poslao KCCG, advokat je napisao da je tog jutra, prilikom posjete Veljoviću, informisan da njegov klijent ima izražene neurološke tegobe i simptome – zamagljen vid, povremenu dezorijentaciju, da mu trnu prsti ruke i da ima povremeni bol u potiljačnom dijelu glave…

Napisao je i da to što se radi o pritvorenom licu, koje je pod posebnim mjerama obezbjeđenja u KCCG, ne mijenja Veljovićevo pravo na slobodan izbor ljekara.

“Naprotiv, njegov status pritvorenika daje mu pravo da slobodno vrši izbor ljekara koji će ga pregledati. Ovom prilikom zahtijevam da pregled izvrši dr Jevto Eraković i da ljekarski izvještaj o njegovom pregledu bude dostavljen meni kao njegovom braniocu”, piše u Martinovićevom zahtjevu za hitni pregled.

Pozivajući se na Zakon o zdravstvenoj zaštiti, iz Kliničkog centra Crne Gore nijesu odgovorili na pitanje je li udovoljeno Veljovićevom zahtjevu.

Veljović je uhapšen 24. jula na Žabljaku – po nalogu Specijalnog državnog tužilaštva (SDT) lisice na ruke stavili su mu pripadnici Specijalnog policijskog odjeljenja (SPO).

To tužilaštvo tereti ga da je povjerljivim informacijama pomagao šefu kriminalne organizacije Aleksandru Mrkiću da švercuje cigarete.

Navodno, u transkriptima sa Skaja tužioci su pročitali da je Veljović javio Mrkiću da će policija pretresati prostorije člana njegove krimi-ekipe, Podgoričanina Muja Nikočevića, čime mu je pričinio korist u nelegalnom poslu – švercu cigareta.

Sumnjiče ga za dva krivična djela – članstvo u kriminalnoj organizaciji i zloupotrebu službenog položaja.

Nekadašnji prvi policajac negirao je krivicu, objasnivši pred specijalnim tužiocem da je Mrkića i njegove poslove istraživao, a ne pomagao mu.

Sutkinja za istragu Višeg suda u Podgorici Suzana Mugoša krajem oktobra odbila je predlog Veljovićeve odbrane da ga uz jemstvo od 585.000 eura pusti da se u daljem postupku brani sa slobode

Nakon nešto više od tri mjeseca provedena u ćeliji Istražnog zatvora, Veljović je 19. oktobra transportovan u KCCG. Prethodno, konstantno je opserviran u zatvorskoj zdravstvenoj službi, a nekoliko dana prije nego je prebačen u bolnicu, odbio je određene specijalističke preglede – snimanja, kazali su tada “Vijestima” nezvanično iz UIKS-a.

Ljekar koji ga je po prijemu u KCCG pregledao, zadržao je tog pritvorenika na bolničkom liječenju, a istog dana portparol Demokratske partije socijalista Miloš Nikolić saopštio je da ta partija zahtijeva human tretman, obezbjeđivanje adekvatnih zdravstvenih uslova i kompletne zdravstvene njege za Veljovića.

Nikolić je istakao da odnos prema Veljoviću, u situaciji u kojoj se nalazi, uz ozbiljno narušeno zdravlje, ne smije biti proizvod revanšizma.

“Tražimo od pravosudnih vlasti da poštuju ljudska prava u ovom kao i u svakom drugom slučaju. Veselin Veljović ima pravo na pravično postupanje u sudskom procesu, i punu zdravstvenu zaštitu, što mu je do sada bilo očigledno uskraćeno”, napisao je Nikolić tog dana na društvenoj mreži X.

Tada je poručio i da DPS očekuje od nadležnih da predoče javnosti zašto su ignorisali ozbiljne zdravstvene probleme Veljovića, i doveli do situacije da se njegovo zdravstveno stanje drastično pogorša.

Ljiljana Radulović: Informacije samo uz saglasnost pacijenta

Iz najveće zdravstvene ustanove u Crnoj Gori pozvali su se na Zakon o zdravstvenoj zaštiti i nijesu precizno odgovorili da li je i šta Veljović tražio.

“…Poštujući važeću zakonsku regulativu naše države (Zakon o zdravstvenoj zaštiti), o zdravstvenom stanju pacijenata koji se liječe u našoj ustanovi informaciju možemo saopštavati drugim licima samo uz saglasnost pacijenta ili člana njegove najuže porodice”, odgovorila je direktorica te zdravstvene ustanove, dr Ljiljana Radulović.

Kliničkom centru Crne Gore “Vijesti” su poslale set pitanja o zahtjevu pravnog zastupnika tog pacijenta, ali i pravilniku i proceduri za bolničko liječenje.

Advertisement
Ostavite komentar

Postavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

DRUŠTVO

Abazović ujedinio Srbiju: Na promociji njegove knjige u Beogradu patrijarh Porfirije, Vučićevi funkcioneri, opozicija, predsjednik KK Partizan…

Promocija knjige „Kritika globalne etike“ Dritana Abazovića u Maloj sali Kolarčeve zadužbine u Beogradu

Ja sam samo jedan od vas koji se trudi da svi u regionu žive u miru i stabilnosti, kad smo zajedno sve postaje lakše, saopštio je predsjednik Građanskog pokreta URA i bivši predsjednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović.

On je to poručio sinoć na promociji knjige „Kritika globalne etike“ u Maloj sali Kolarčeve zadužbine u Beogradu.

„Šta je cilj knjige? Ova knjiga nije lokalnog karaktera, ali ima refleksiju i na naše društvo. Svaka imperija u svijetu je propala zbog morala. Društva koja su održiva i progresivna su ona društva koja pronalaze minimum etičkih normi oko kojih se ljudi okupljaju. Ja ne nastupam kao protivnik globalizacije, ja samo mislim da je današnja globalizacija nepravedna i da je obaveza svakog čovjeka da da minimalni doprinos da se nešto unaprijedi, da globalizacija postane pravednija“, rekao je između ostalog Abazović, prenosi Nova.rs.

„Zamoliću mog prijatelja Ostoju da mi sljedeći put obezbijedi Arenu“, našalio se na početku izlaganja Abazović, koji u knjizi „Kritika globalne etike“ tretira problem politike i etike, te detaljno, kroz istorijski kontekst, analizira aktuelne kompleksne teme koje obuhvatauju razne naučne discipline poput istorije političkih ideja, političke filozofije, sociologije, etike, teologije itd, navodi Nova. rs.

Pričajući o Abazoviću i njegovoj knjizi, politikolog Vladimir Pavićević, rekao je da je Abazović heroj demokratskog procesa i preobražaja Crne Gore.

„Bio je prevaga u raščlanjivanju starih političkih aktera i razbijanju lažnog multikulturalizma“, kazao je Pavićević.

Filozof Dragan Prole smatra da knjiga Abazovića prati njegov duh smjelosti i odvažnosti, i drugačijeg načina mišljenja.

„Novi asketizam je jedna od osnovnih teza knjige, dijalog među religijama“, rekao je između ostalog Prole.

Nova.rs prenosi da su promociji knjige prisustvovali funkcioneri vladajuće Srpske napredne stranke (SNS) Nikola Selaković i Tomislav Momirović, opozicionari Biljana Stojković, Nebojša Zelenović i Đorđe Miketić, predsjednik Košarkaškog kluba Partizan Ostoja Mijailović, te Dušan Savić, Igor Jurić, Milena Popović, Milomir Marić i patrijarh srpski Porfirije.

Abazović je na društvenoj mreži Iks napisao: „Spektakl u Beogradu: Kad knjiga ujedini Srbiju.“

„Prisustvovali predstavnici vlasti, opozicije, patrijarh Porfirije, liberali, zeleni, brojni profesori, doktori, intelektualna elita, predstavnici medija, kulturni stvaraoci, mnogobrojna dijaspora iz Crne Gore, predstavnici manjina, NVO sektor… Lijepo je kad smo okupljamo oko dobra“, poručio je Abazović.

Nastavite sa čitanjem

DRUŠTVO

SDT: Direktorica ASK-a pribavila sebi i drugima imovinsku korist od preko 60.000 eura

SDT se oglasio u cilju objektivnog informisanja javnosti, a povodom izjava branioca Perović i određenih ličnosti o stanju postupka protiv Jelene Perović

Radonjić

Uhapšenu direktoricu Agencije za sprječavanje korupcije (ASK) Jelenu Perović terete da je sebi i drugima pribavila imovinsku korist u ukupnom iznosu od preko 60.000 eura, a u drugom predmetu je li i zloupotrebljavala službeni automobil, rekao je „Vijestima“ portparol Specijalnog državnog tužilaštva (SDT) i specijalni tužilac Vukas Radonjić.

Iz SDT su kazali da je u cilju potpunog i objektivnog informisanja javnosti, „a povodom izjava branioca Perović, (advokata Nikole Martinovića) i pojedinih javnih ličnosti i izvještavanja određenih medija o stanju postupka protiv zadržane osumnjičene upoznajemo da je izviđaj pokrenut zbog postojanja osnova sumnje da je osumnjičena učinila produženo krivično djelo zloupotreba službenog položaja“.

Radonjić je rekao da iz dokaza, podataka i obavještenja prikupljenih u izviđaju proizilaze osnovi sumnje da je Perović, kao službeno lice i javni funkcioner u periodu od avgusta 2020. do februara 2024. godine, prekoračila granice svog službenog ovlašćenja i tako sebi i drugima pribavila imovinsku korist.

„… Jer je, suprotno Zakonu o zaradama zaposlenih u javnom sektoru, donosila odluke kojima je uvećavala svoju zaradu po osnovu prekovremenog rada, odnosno za varijabilni dio zarade i odluke kojima je sebi određivala naknadu za članstvo u određenim radnim grupama koje je sama obrazovala, iako je donošenje tih odluka isključivo u nadležnosti Savjeta Agencije kao tijela koje bira dirketora Agencije, odnosno jer je, u periodu od januara do jula prošle godine, donosila privremene odluke kojima je utvrđivala pravo na naknadu predsjedniku i članovima Savjeta, iako je donošenje takvih odluka u isključivoj nadležnosti Skupštine Crne Gore, koja bira članove Savjeta Agencije, pa je tako sebi i drugima pribavila imovinsku korist u ukupnom iznosu od preko 60.000 eura“, rekao je Radonjić.

Prema njegovim riječima, predmet pokrenutog postupka nije eventualna zloupotreba službenog vozila, o čemu je u SDT formiran poseban krivični predmet po prijavi Mreže za afirmaciju nevladinog sektora, u kojem je takođe u toku izviđaj, „već nepravilnosti konstatovane inspekcijskim nadzorom Budžetske inspekcije Ministarstva finansija, koja je službene isprave po završenom nadzoru dostavila Specijalnom državnom tužilaštvu“.

„Svakako, u posljednjem pokrenutom postupku izviđaja protiv osumnjičene biće cijenjena i službena dokumentacija Agencije, koju je policija privremeno oduzela prilikom pretresanja sjedišta Agencije, ali i koju je Agencija dostavila po zahtjevima SDT, u cilju utvrđivanja osnova sumnje da li u sastav produženog krivičnog djela ulaze i druge protivpravne radnje osumnjičene, osim onih zbog kojih je postupak pokrenut“, poručio je Radonjić.

Direktorica ASK uhapšena je juče na radnom mjestu. Njoj je danas određeno zadržavanje od 72 sata.

Nastavite sa čitanjem

DRUŠTVO

Đeljošaj: Albanci veoma poštuju Jelenu Perović, možda joj pomognu da vrati novac ako je oštetila budžet

„Ja mislim da bi možda Albanci bili spremni da sve ove stvari, ako je nešto oštetila, da joj pomognu da vrati ova sredstva iz onoga što su, osjećaji prema tom činu iz 2016. godine“

Ministar ekonomskog razvoja Nik Đeljošaj kazao je da je izvještavanje medija u vezi sa hapšenjem direktorice Agencije za sprečavanje korupcije (ASK) Jelene Perović „zbog potrošnje goriva i kilometraže bilo cirkus“.

On je kazao i da Albanci imaju veliku zahvalnost prema Perović radi presude koju je donijela tokom 2016. godine, i da smatra da ako je oštetila budžet države, da je taj narod u Crnoj Gori možda spreman da joj pomogne da vrati novac.

„Cirkus sam rekao jer Albanci u Crnoj Gori imaju veliko poštovanje prema Jeleni Perović. To je jedina institucija kojom je ona rukovodila gdje je bila sudija, gdje je smogla snage da donese osuđujuću presudu za skandiranje i vrijeđanje Albanaca, što vidimo i u zadnjim dešavanjima na utakmicama – gdje ih nazivaju šiptarima. Albanci imaju veliku zahvalnost prema njoj za taj postupak, za ove druge stvari ako je neko nešto uradio, naravno da će odgovarati i u tom kontekstu možda sam povezao, koji je možda vezan i za ovaj slučaj. Ja mislim da bi možda Albanci bili spremni da sve ove stvari, ako je nešto oštetila, da joj pomognu da vrati ova sredstva iz onoga što su, osjećaji prema tom činu iz 2016. godine“, kazao je Đeljošaj na konferenciji za medije nakon sjednice Vlade.

Perović određeno zadržavanje do 72 sata
On je naglasio da to govori kao lider političke partije a ne kao predstavnik Vlade. Ponovio je da to govori kao lider Albanske nacionalne partije i Albanac, te da insitucije treba da rade svoj posao pri čemu im daje punu podršku. Dodao je da u cijelom procesu treba da bude šro manje politike i da je htjeo da pojasni zbog čega je kazao da je riječ o cirkusu. On je istakao da svi, uključujući njega, treba da odgovaraju pred institucijama ako nešto urade i novac vrate građanima.

Perović je juče uhapšena po nalogu Specijalnog državnog tužilaštva (SDT) i određeno joj je zadržavanje do 72 sata, potvrdio je „Vijestima“ njen pravni zastupnik, advokat Nikola Martinović. Ona je ranije danas privedena u SDT gdje je saslušana zbog sumnje da je zloupotrijebila službeni položaj u produženom trajanju.

Nastavite sa čitanjem

Najčitanije