Connect with us

DRUŠTVO

OBNOVLJENA I POLIKLINIKA

(VIDEO/FOTO) Istorijski dan za beransku bolnicu: Otvorena angio sala vrijedna više od 1,1 milion eura

Ministar zdravlja Vojislav Šimun otvorio je danas u KBC Berane novu, savremenu angio salu, u koju je uloženo preko milion i sto hiljada eura.

Foto: Gov.me

Obnovljena je i poliklinika u tom zdravstvenom objektu, a ministar je naglasio da je ovo ulaganje dio kreiranja novih vrijednosti za građane na sjeveru.

On je svečanu vrpcu presjekao sa direktorom KBC Miloradom Magdelinićem i gradonačelnikom Berana Vukom Todorovićem.

VIDEO:

https://www.facebook.com/share/v/ojqRxS7eWKXiLoHW/?mibextid=oFDknk

„Ovo je realizacija dva značajna projekta, otvoranje angio sale, ali i rekonstrukcije poliklinike. Ukupna vrijednost pomenutih projekata je dva miliona, od čega je samo za angio salu uloženo 1.100.000 eura. Međutim, osim da kažem tih brojki, ono što je najvažnije je da na ovaj način dobijamo izuzetno važan sadržaj, u smislu kvaliteta i dostupnosti zdravstvene njege pacijentima. Otvoranjem ove sale, praktično KBC Berane, postaje jedan centar za hemodinamsku obradu kardiovaskularnih pacijenata, a znamo upravo kardiovaskularne bolesti su primarne i po morbiditetu i po mortalitetu. Na ovaj način, imamo i jednu kvalitetnu zdravstvenu uslugu, koja je do sada bila dostupna samo u Kliničkom centru Crne Gore. Na ovaj način, mi jačamo naše regionalne centre“, kazao je Šimun.

Kako je napomenuo, Ministarstvo zdravlja u tendenciji da obezbijedi pristupačnu i kvalitetnu zdravstvenu zaštitu svim građanima Crne Gore, će podržiti ovakve projekte i dodatno osnažiti ustanove, kako na sjeveru, tako i u južnoj regiji i na taj način vrši decentralizaciju.

„Ono što moram napomenuti, u pogledu rada angio sale, izuzetnu podršku će pružiti i Klinički centar Crne Gore, interventni radiolozi i kardiolozi., Mi ćemo paralelno raditi i na tome da KBC Berane osposobi kadar da samostalno sprovodi ove procedure“, naveo je Šimun.

Sa obilaska KBC Berane, Foto: RTCG

U rekonstrukciju poliklinike uloženo blizu milion euraU rekonstrukciju poliklinike uloženo blizu milion eura (Foto: rtcg.me)
Dodao je da su u rekonstrukciju poliklinike uložili 900.000 eura, i da se dobila lijepo strukturirana zgrada, gdje postoje sve specijalističke ambulante.

„Ono što me posebno raduje jeste što postoji i jedan prostor posebno namijenjen za Centar za fizikalnu medicinu i rekreaciju, uz, naravno, dalji nastavak radova koji će omogućiti i hidroterapiju kao jednu dodatnu uslugu za građane. Tako da, zajedničkim snagama radimo na osiguravanju kvalitetne, dostupne zdravstvene usluge za sve naše građane, a posebno za građane sjeverne regije, gdje praktično kreiramo novu vrijednost za sve okolne opštine“, poručio je Šimun.

Projekat je započet u vrijeme prethodne Vlade i ministra Dragoslava Šćekića i završen u planiranom roku.

Istovremeno je otvorena i savremena poliklinika sa dijelom za fizikalnu medicinu, koja je koštala oko 900 hiljada eura.

Poliklinika u KBC Berane (Foto: rtcg.me)

Najavljena su nova ulaganja u KBC Berane, kako bi što više stanovnika ovog regiona dobijalo zdravstvene usluge ovdje.

Advertisement
Ostavite komentar

Postavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

DRUŠTVO

Spajić: Crna Gora da bi bila vječna mora biti izvrsna

„Ostaću posvećen napretku Crne Gore svakog dana svog života“, poručio je premijer

Povodom 21. maja, Dana nezavisnosti Crne Gore, predsjednik Vlade Crne Gore Milojko Spajić priredio je svečani prijem u Vili Gorica. Prenos ste mogli pratiti na TVCG2 i Portalu RTCG.

Prijemu su prisustvovali predstavnici diplomatskog kora, političari, i brojni drugi zvaničnici.

Predsjednik Vlade Milojko Spajić obratio se prisutnima, kazavši da je 44. Vlada na čijem je čelu u relativno kratkom periodu postigla zapažene rezultate.

„Mi koji sada živimo u Crnoj Gori treba da razmišljamo kako da budemo dobri preci, kako da se buduće generacije ponose nama i našim djelima. Pa kako? Jedino ako ostvarimo buku dnevne politike i bavimo se temama koje su relevantne. Nešto je više od pola godine kako ste mi ukazali povjerenje da budem na čelu 44. Vlade sa zadatkom da Crnu Goru vodimo putem daljeg napretka. Postavili smo tri ključna prioriteteta koja se odnose na ravnomjeran, ubrzan ekonomski razvoj, ubrzavanje evropskih integracija i vladavinu prava. Sa ove vremenske distance možemo reći da smo u relativno kratkom periodu postigli zapažene rezultate na planu stvaranja uslova za unapređenje saobraćajne infrastrukture, kao jednog od ključnih preduslova ukupnog privrednog rasta. Svih 14 dionica i autocesti su u fazi pripreme za realizaciju“, naveo je, između ostalog, Spajić.

U skladu sa pokrenutim aktivnostima, on je kazao da Vlada pokreće bolju budućnost za rast djece.

Poručio je da će osim penzija, i druga obećanja Vlade biti na listi prioriteta.

„U samo dva mjeseca mandata stvorili smo uslove za povećanje minimalne penzije, dok je nedavnom odlukom Vlade omogućeno rješavanje pitanja srazmjernih penzionera kako bi i oni već početkom naredne godine dobili uvećane penzije. Za minimum ljudskog dostojanstva potrebno je 450 eura, i Vlada je dužna da to obezbijedi. Drage građanke i građani, vaše penzije su sigurne. A osim penzija i druga naša obećanja biće realizovana u predviđenim rokovima“, naveo je on.

Podsjetio je da u junu čekamo pozitivan IBAR što, kaže, daje novu nadu našoj evropskoj perspektivi.

„Nada za Crnu Goru je nada za čitav region. Možda će zvučati pretenciozno, ali našim napredovanjem na planu približavanja EU dat je novi vjetar u leđa i našim susjedima, a ideja evropeizma na velika vrata se vraća. Čini se čak i kod onih koji su počeli da gube vjeru u evropsku perspektivu. Stoga se svojim djelovanjem na regionalnom planu iznova potvrđujemo kao podrška našim najbližim susjedima da prevazilaze prošlost i sa vjerom gledaju u zajedničku evropsku budućnost napretka“, istakao je on.

Poručio je da će ostati posvećen napretku Crne Gore „svakog dana svog mandata i svog života“.

„Ubijeđen sam da za Crnu Goru najbolja vremena tek dolaze, a Crna Gora da bi bila vječna mora biti izvrsna“, kazao je Spajić, čestitavši Dan nezavisnosti Crne Gore.

Nastavite sa čitanjem

DRUŠTVO

Protest ispred Apelacionog suda: „Strože kazne za zločine nad djecom, institucije ohrabruju nasilnike i siledžije“

Jedna od organizatorki protesta rekla da su sastavili peticiju da minimalna kazna za silovanja iz ove oblasti mora biti osam godina

Više desetina građana okupilo se danas ispred Apelacionog suda u znak protesta nakon što je taj sud odlučio da B.B, okrivljenom za višestruko silovanje petnaestogodišnje djevojčice umanji kaznu zatvora sa maksimalnih 15 na osam godina.

Okupljeni su nosili transparente „Strože kazne za zločine nad djecom“, „Smanjite silovanje, ne kaznu“, „Osam godina zatvora za doživotnu traumu“, „Produženo silovanje nema prenaglašen značaj“…

Foto: Jovan Mrdak

„Pitamo Apelacioni sud i vijeće suda zbog čega je nagradilo silovatelja. Ukoliko nije bilo jedne olakšavajuće okolnosti, ako se radi o maloljetnom djetetu, ako se radi o povratniku, zašto su kaznili djevojčicu? Žrtva nikad nije kriva. Ali, institucije ohrabruju nasilnike i siledžije da nastave da rade ono što rade“, rekla je Aida Petrović iz NVO Prima.

Jedna od organizatorki protesta Vesna Jočić upitala je da li se iko pita jesu li „roditelji sada sposobni da djetetu poslije ovoga slučaja budu psihička podrška“. „Ko iza žrtve stoji sada, ko joj pruža podršku“ kazala je.

Predstavnica pokreta „Mi možemo“ kazala je da su sastavili peticiju da minimalna kazna za silovanja iz ove oblasti mora biti osam godina.

„Zahtijevamo pod hitno promjenu kaznene politike. Ovu peticiju je podržalo šest hiljada građana. Ne komentarišemo sudske odluke, ali smatramo da je nešto pogrešno kada je u pitanju kaznena politika Crne Gore“, kazala je Radić.

Foto: Jovan Mrdak

Izvršna direktorica Udruženja Roditelji Kristina Mihailović kazala je da je „ovo, nažalost, samo jedan od nekoliko sličnih slučajeva koji se desio posljednjih dana“. „U ovom trenutku ima još nekoliko sličnih slučajeva gdje je čak možda i poruka dodatno loša. Mi nemamo registar. Nemamo ko je sve počinio ovakva djela. Ako nemate svoje dijete, zašto ne pomislite na dijete iz vaše blizine, kakvu mu poruku šaljete“, navela je ona.

Mihajlović je dodala da osim što smanjuju kazne, „idete ka donjoj a ne gornjoj granici, odlučujete da ne primjenjujete ono što treba da bi djeca bila zaštićena“

B. B, koji je od januara do juna 2020. godine silovao djevojčicu, prijeteći da će joj ubiti oca ako nekome kaže, 2022. sutkinja Vesna Kovačević osudila je na maksimalnih 15 godina. Apelacioni sud je ukinuo tu presudu, nakon čega mu je u ponovljenom postupku sudija Veljko Radovanović izrekao istu kaznu, pa je nova odluka da se ona smanji na osam godina pravosnažna.

Iz Apelacionog suda su juče kazali da razumiju potrebu javnosti da iskaže nezadovoljstvo njihovom odlukom, ali ističu da su na osnovu brižljive i svestrane analize odmjerili kaznu u granicama koje su zakonom propisane za to krivično djelo, u skladu sa kaznenom politikom iskazanom kroz dostupnu sudsku praksu i na osnovu slobodnog sudijskog uvjerenja u skladu sa zakonom.

Odluku o smanjenju donijele su sudije Predrag Tabaš, Srđan Vujović i Vesna Moštrokol.

Okrivljeni B.B. već je odležao pola kazne, a u zatvoru će biti još najviše četiri godine, ako nakon nekog vremena ne dobije uslovni otpust.

Nastavite sa čitanjem

DRUŠTVO

12-godišnji dječak vozio autoputem

Sa maloljetnikom se u automobilu nalazilo punoljetno lice, njegov brat

Policija je na auto-putu kontrolisala vozilo kojim je upravljalo maloljetno lice staro 12 godina, saopšteno je iz Uprave policije.

Kako su dodali, sa maloljetnikom se u automobilu nalazilo punoljetno lice, njegov brat.

„Protiv lica je pokrenut odgovarajući postupak“, navodi se u objavi na društvenoj mreži „X“ Uprave policije.

Nastavite sa čitanjem

Najčitanije