Connect with us

POLITIKA

"MILA ĐUKANOVIĆA NE VRAĆA DF, VEĆ ONI KOJI TAJNO PREGOVARAJU S NJIM I JAVNO GLASAJU S NJIM“

(VIDEO) Mandić: Predlažemo nove izbore, DF neće srušiti Vladu sa DPS-om

Mandić je kazao da poslanici DF-a neće u ponedeljak prisustvovati glasanju u parlamentu za smjenu Vlade Zdravka Krivokapića

Foto: Screenshot

Pratite portal Berane online na Facebook-u, Instagramu, Tviteru i Youtube-u.

Nakon odbijanja predloga o formiranju nove vlade, Demokratski front (DF) će kolegama iz parlamentarne većine i „autentičnim predstavnicima“ nacionalnih manjina predložiti da vrate mandat građanima i idu na nove izbore, kako bi se prekinula agonija u kojoj se vlast nalazi – poručili su danas lideri DF-a.

Predsjednik Nove srpske demokratije i jedan od čelnika DF-a, Andrija Mandić, kazao je da je to „najpoštenije i najčistije rješenje“, jer je, kako je pojasnio, odbijanjem ideje o izboru nove vlade – „priča o tome završena“.

„Građani će ponovo u birati svoje predstavnike u ovoj Skupštini. Vjerujemo da će ti predstavnici biti bolje sreće od nas, da će biti mudriji, da će izabrati vladu koja može da odgovori zahtjevima većinske Crne Gore, koja će se konstituisati na narednim izborima. I Dritan Abazović je govorio o čistom rješenju – i evo prilike za to“, saopštio je on na pres-konferenciji.

Mandić je rekao da poslanici DF-a u ponedjeljak neće podržati opozicionu inicijativu o izglasavanju nepovjerenja Vladi premijera Zdravka Krivokapića, i da neće biti u skupštinskoj sali kad se bude glasalo o njoj.

„Ne zato što je inicijativa loša i što imamo dobro mišljenje o Vladi, nego što mislimo da su sve vlade Demokratske partije socijalista (DPS) bile gore od ove. Naši poslanici neće biti u skupštinskoj sali i neće učestvovati u glasanju kad se završi rasprava, ali će jasno saopštiti da ne podržavaju Krivokapićevu Vladu. Nakon glasanja imaćemo važne podatke o broju onih koji ne podržavaju Vladu i nalaze se van skupštinske sale, i onih koji će glasati i saopštiti kakav odnos imaju prema Vladi. Za pretpostaviti je da će nepovjerenje podržati 40 poslanika opozicije. Vidjećemo koliko će poslanika ostati u sali i podržati Vladu, odnosno glasati protiv inicijative“, istakao je Mandić.

Crna Gora, prema njegovim riječima, nema vremena da čeka i prati aktuelna politička dešavanja.

„Parlamentarna većina je dala podršku jednom projektu čiji je autor dr (Srđan) Pavićević i njegova orgnizacija CIVIS, da se konstituiše tzv. ekspertska vlada koja je kompromitovala ideju pobjede na izborima i čiji su predstavnici čvrsto srasli s foteljama u koje su zasjeli, da prosto ne postoji nijedan tehnički uređaj koji bi se mogao upotrebiti da se njihova tijela razdvoje od fotelja koje su zagrabili nakon izbora…“, naveo je on.

Mandić, Foto: Savo Prelević

Iz DF-a, međutim, nisu željeli da kažu na koji način će stvoriti uslove za održavanje novih izbora – „rušenjem“ Vlade, skraćanjem mandata parlamentu…

„Ne mora se oboriti postojeća Vlada (da bi se išlo na nove izbore). Očigledno da urednici i vlasnici ’Vijesti’ ne razumiju kako funkcioniše demokratija. Ovaj parlament je izabrao ovu Vladu, a ne Vlada i vlasnici ’Vijesti’ parlament“, kazao je lider Pokreta za promjene i jedan od čelnika Fronta, Nebojša Medojević.

On tvrdi da je DF uradio sve da sačuva izbornu volju građana, ali da je „zbog ucjena Građanskog pokreta URA i neprihvatanja osnovnih principa od premijera“, izgubljeno godinu dana.

Medojević, Foto: Savo Prelević

„Stanje u Crnoj Gori je veoma problematično. Vlada nema unutrašnju koheziju, ministri se ne slažu s premijerom, povećava se nelikvidnost u državi, nema investicija, nijedan šef narko-kartela nije uhapšen, država se nalazi u paralizi… Najveću štetu trpe građani i privreda. Ovo je najpoštenija i najčistija inicijativa. Pozivamo sve kolege da se, pošto nismo uspjeli da se dogovorimo – ali ne zato što nije bilo političke volje u DF-u, već u Uri i od strane premijera – da vratimo mandat građanima i da oni izaberu novi parlament, koji će izabrati novu vladu. Svi treba da budemo na nivou istorijske odgovornosti“, poručio je Medojević.

Njegov kolega, predsjednik Demokratske narodne partije Milan Knežević, tvrdi da je DF uradio sve što je do tog saveza i da je „čist pred građanima“.

Knežević, Foto: Savo Prelević

Želimo unutar aktuelne parlamentarne većine i s predstavnicima nacionalnih manjina da odredimo model za vraćanje mandata građanima i za odlazak na izbore. I iz Ure i Demokrata su rekli da im je neprihvatljivo trenutno stanje i da bi kroz različite modalitete bili spremni da razmotre opciju odlaska na izbore. Nakon svih naših kompromisa, sad čista obraza izlazimo pred građane i vraćamo im mandat. Mila Đukanovića ne vraća DF, već oni koji ovih dana tajno pregovaraju s njim i javno glasaju s njim za zajedničke predloge zakona i personalna rješenja. Mi s Đukanovićem – ni na radost, ni na žalost. Spremni smo da idemo na izbore i prekinemo ovu agoniju. Oni koji ne žele, moraće da podnesu račun građanima ili sad ili kroz određeni vremenski period“, zaključio je Knežević.

Uprkos velikom interesovanju medija, lideri DF-a na presu su dozvolili postavljanje samo dva pitanja, jer, kako su pojasnili, ne bi željeli da skrenu „s osnovne teme“.

VIDEO:

https://fb.watch/9QhqjeqZPW/

Advertisement
Ostavite komentar

Postavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

POLITIKA

Vuksanović Stanković: „Da se ponosimo i srcem volimo našu jednu i jedinu najljepšu državu. Da je vječna Crna Gora!“

„Svim građanima i građankama Crne Gore i našoj dijaspori, srećan Dan nezavisnosti! Da svaki naredni dočekamo u slozi i boljim uslovima života za sve nas“, poručila je poslanica SDP-a

Pratite portal Berane online na Facebook-u, Instagramu, Tviteru i Youtube-u.

Poslanica Socijaldemokratske partije Draginja Vuksanović Stanković čestitala je Dan nezavisnosti.

„Svim građanima i građankama Crne Gore i našoj dijaspori, srećan Dan nezavisnosti! Da svaki naredni dočekamo u slozi i boljim uslovima života za sve nas. Da se ponosimo i srcem volimo našu jednu i jedinu najljepšu državu. Da je vječna Crna Gora!“, napisala je ona na Tviteru.

Nastavite sa čitanjem

POLITIKA

(VIDEO) I Miraš Dedeić na prijemu kod Abazovića

Dedeić iz nepriznate CPC je raš­či­nje­n od Vaseljenske patrijaršije

Foto: Gov.me/Bojana Čupić

Pratite portal Berane online na Facebook-u, Instagramu, Tviteru i Youtube-u.

Na prijemu kod predsjednika Vlade Dritana Abazovića u Vili Gorica povodom Dana nezavisnosti Crne Gore pojavio se i Miraš Dedeić iz nepriznate CPC, koji je raš­či­nje­n od Vaseljenske Patrijaršije.

Podsjetimo, Vaseljenska Patrijaršija, zajedno sa svim drugim Pravoslavnim Crkvama, kao jedinu kanonsku pravoslavnu jurisdikciju u Crnoj Gori priznaje onu pod nadležnošću Visokopreosvećenog Mitropolita crnogorsko-primorskog, jerarha Najsvetije Crkve Srpske, svepravoslavno priznate Patrijaršije Srpske, i sve eparhije Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori, saopštio je ranije patrijarh Vaseljenski Vartolomej.

Prijem kod Abazovića okupio je večeras zvanice iz političkog i diplomatskog života, kao i izvršne i sudske vlasti.

Nastavite sa čitanjem

POLITIKA

(FOTO/VIDEO) Evo ko je sve bio na prijemu kod Abazovića

Abazović je poručio da Crna Gora mora koračati evropskim putem, gdje će život svakog njenog građanina biti kvalitetniji

Foto: Gov.me/Bojana Čupić

Pratite portal Berane online na Facebook-u, Instagramu, Tviteru i Youtube-u.

Premijer Dritan Abazović priredio je prijem u Vili Gorica povodom Dana nezavisnosti Crne Gore.

Poručio je da Crna Gora mora koračati evropskim putem, gdje će život svakog njenog građanina biti kvalitetniji.

Foto: Gov.me/Bojana Čupić

Foto: Kabinet predsjednika

Foto: Gov.me/Bojana Čupić

Foto: Gov.me/Bojana Čupić

Foto: Gov.me/Bojana Čupić

Foto: Gov.me/Bojana Čupić

Foto: Gov.me/Bojana Čupić

Foto: Kabinet predsjednika

Foto: Gov.me/Bojana Čupić

Prijemu su prisustvovale mnogobrojne zvanice iz političkog i diplomatskog života, kao i izvršne i sudske vlasti.

Domaćin i ministri prisustvovali su svečanosti, kao i amaerička ambasadorka Džudi Rajzing Rajnke. Crnogorski princ Nikola Petrović je bio među zvanicama, kao i predsjednica parlamenta Danijela Đurović.

Na prijem je stigao i predsjednik Milo Đukanović, kao i većina poslanika DPS-a. Na prijemu su i gradonačelnici pojedinih crnogorskih opština, među kojima su i Ivan Vuković i Dušan Raičević.

Prisutno je i rukovodstvo SNP-a.

Prijemu su prisustvovali i poslanici Pokreta za promjene Branka Bošnjak, Branko Radulović i Vladan Raičević.

Na referendumu 21. maja 2006. godine, većina građana izjasnila se za nezavisnu Crne Goru. Nezavisnost Crne Gore proglašena je 3. juna 2006. godine, dok je 28. juna iste godine naša zemlja postala 192. članica Ujedinjenih nacija, a 11. maja 2007. godine članica Savjeta Evrope.

Nastavite sa čitanjem

Facebook

Instagram

Najčitanije