Connect with us

DRUŠTVO

ARHIJEREJSKI PROTOPREZVITER PODGORIČKO-KOLAŠINSKI

(VIDEO) Otac Gojko: Crkva je za poštovanje epidemioloških mjera

Kako je istakao, Gospod je uredio da među posne podvige ovih dana moramo ubrojati i brigu o zdravlju

Perović, Foto: Mitropolija Crnogorsko-primorska

Na kraju subotnje večernje službe u podgoričkoj crkvi Svetog Đorđa, arhijerejski protoprezviter podgoričko-kolašinski, sveštenik Gojko Perović se obratio vjernom narodu besjedom o predstojećem Božićnom postu. U toku besjede on se osvrnuo i na temu epidemije korona-virusa, i na poštovanje zdravstvenih mjera.

„Hrišćani, iako vjerom okrenuti ka Budućem vijeku, nijesu nezainteresovani za ovozemaljski život. Hrišćani smo, upravo zato – da bismo živjeli ovaj život kao Božiji dar, i da bismo ga dijelili sa bližnjima. A postimo, da bismo dušu navikavali na život koji će da dođe. Život neopterećen zemaljskim banalnostima.

Postom dušu navikavamo na buduće, slobodno možemo reći, bestežinsko stanje – zvano – Carstvo Nebesko“, naveo je otac Gojko.

Perović je istakao da je ”post poziv na zajednicu, na zajednički podvig koji ima svoje utvrđene okvire i definisanu dinamiku, ali se specifične teme posta moraju razmatrati sa duhovnikom sa parohijskim sveštenikom.

„Mnogi crkveni kalendari koji se danas štampaju tako što su u njima označeni dani kad se šta može jesti tokom posta, oni nam ustvari donose neke od manastirskih tipika. Ti tipici su odlični, vjerovatno i najbolji mogući… ali su primjenjivi u okvirima manastirskog opštežića. Izvan manastira, u gradovima, a posebno u okolnostima pojedinačnih naših života, mnogo bi bilo mudrije tipik svoga posta definisati sa svojim duhovnikom, sveštenikom – nego slijediti, bez rasuđivanja, ono što je zapisano u kalendarima“, kazao je on.

Kako je istakao, Gospod je uredio da među posne podvige ovih dana moramo ubrojati i brigu o zdravlju.

„Kako našem zdravlju, tako i zdravlju naših bližnjih. Mi u hramu, u crkvenoj zajdnici, moramo promovisati poštovanje medicinskih mjera protiv epidemije.

Ko od nas misli da te mjere ne treba poštovati, neka takvo mišljenje zadrži za sebe. Takav stav ne može biti stav zajednice. U zajednici, na našim sabranjima, moramo pokazivati tu vrstu brige i međusobne pažnje koja pazi na sve te mjere propisane od strane zdravstvenih radnika.

Crkva ne smije postati mjesto iz kojeg se širi priča da su zdravstvene mjere nešto suvišno i nepotrebno”, naglasio je otac Gojko.

Naveo je i da ako neko od vjernika ima neku dilemu po pitanju tih mjera, a te dileme zbilja mogu biti opravdane, to onda treba da bude predmet njegovog duhovnog razgovora i savjetovanja sa pastirom.

„Ne mogu i ne smiju, pojedinačne dileme da se prikazuju kao stav Crkve. Stav Crkve kao zajednice je više puta ponovljen i vrlo je jasan: poštovanje zdravstvenih mjera”. Uz takav stav naravno ide i ovaj drugi da Crkva nikada, ni po koju cijenu – bilo kakva nevolja ili epidemija da je u pitanju – neće ostaviti ni jednog svog vjernika bez molitve, bez blagoslova i bez upražnjavanja svetotajinskog života.

Obaveza Crkve je da nađe načina da to sprovede, i uz Božiju pomoć – ona to uspjeva.

Tokom ovog Božićnog posta, naša molitva mora da bude naročito usmjerena na bolesnike u bolesničkim posteljama, kao i na ljekare i njihove brojne pomoćnike, koji podnose neviđenu žrtvu kako bi ova pošast ugrozila što manje ljudskih života. Da nam Bog da da tok posta završimo kako treba i da dočekamo rođenje Bogomladenca, koji je naša najveća Nada, naša najveća snaga i naše jedino Spasenje“, zaključio je otac Gojko.

Advertisement
Ostavite komentar

Postavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

DRUŠTVO

Svetlana Pajković iz Berana najbolja kuvarica na međunarodnom takmičenju u Makedoniji za osobe sa oštećenim sluhom

Ona je kao predstavnica Crne Gore u velikoj konkurenciji osvojila prvu nagradu i uručen joj je pehar za najbolju kuvaricu

Foto: Berane online

U Ohridu, u Makedoniji, održano je međunarodno takmičenje u kulinarstvu pod nazivom „Vješta žena“ za osobe sa oštećenim sluhom.

Beranka Svetlana Pajković je kao predstavnica Crne Gore u velikoj konkurenciji osvojila prvu nagradu i uručen joj je pehar za najbolju kuvaricu.

Na takmičenju je učestvovalo 12 ekipa, a jela je ocenjivao stručni žiri iz Praga (Češka).

Foto: Berane online

Svetlana je inače majka dvoje djece. Završila je Resursni centar za sluh i govor „Dr Peruta Ivanović“ u Kotoru. Za Portal Berane online je otkrila koje je njeno jelo osvojilo nagradu „Vješta žena“.

„Za predjelo sam pripremila tradicionalno crnogorsko meze – njeguški pršut, njeguška kobasica, domaći sir. Glavno jelo je bila piletina sa rižom u kari sosu i špagete sa šparglom. Na kraju sam servirala dezert – kotorska krempita“, kazala nam je Svetlana.

Tremu, kako ističe, nije imala. Shvatila je da je kulinarstvo ono što voli i tu sam se pronašla.

„Na takmičenje nisam otišla sa očekivanjem da ću osvojiti neku nagradu, jer znam koliko su takva takmičenja zahtjevna i koliko je konkurencija ozbiljna. Bila sam koncentrisana na to da završim jelo onako kako sam ja htjela. Nije bilo vremena za tremu”, zaključuje vlasnica titule najbolje kuvarice.

Piše: Berane online

Nastavite sa čitanjem

DRUŠTVO

Ko je bio Milivoje Katnić, bivši glavni specijalni tužilac

U prvoj godini rukovođenja SDT-om,
Milivoje Katnić je bio hvaljen jer je na samom početku mandata izdao nalog za hapšenje bivšeg visokog funkcionera DPS-a Svetozara Marovića… Kasnije NVO sektor i opozicioni poslanici ali i mediji Specijalno državno tužilaštvo u vrijeme ere Katnića su nazivali „batinom“ DPS-a i Mila Đukanovića

Katnić

Milivoje Katnić bio je glavni specijalni tužilac u periodu od ljeta 2015. do 17. februara 2022. kada ga je Tužilački savjet nakon maratonske sjednice razriješio funkcije zbog toga što je stekao uslove za odlazak u starosnu penziju.

Kao pripravnik u pravosuđu prešao je 1993. u Vojni sud, gdje je kasnije izabran za vojnog sudiju. Taj posao je obavljao do ukidanja vojnog pravosuđa 2004. godine. Katnić je nakon toga prešao u Apelacioni sud. Nakon osnivanja Specijalnog državnog tužilaštva (SDT) kandidovao se i dobio povjerenje za prvog GST-a, pišu „Vijesti“.

Njegovu kandidaturu obilježile su brojni podaci o učešću Katnića na Dubrovačkom ratištu, a posebno su tu temu tada podgrijale i dvije NVO koje su tražile da se rasvijetli Katnićeva ratna biografija i podsjetile da je 2011. jedan od zatvorenika u vojnom logoru Morinj ga optužio da je kao oficir KOS-a, tokom invazije na Hrvatsku, bio odgovoran za pljačke i paljevine u Cavtatu.

Katnić je to više puta demantovao.

U prvoj godini rukovođenja SDT-om, Milivoje Katnić je bio hvaljen jer je na samom početku mandata izdao nalog za hapšenje bivšeg visokog funkcionera DPS-a Svetozara Marovića, koji je kasnije priznao da je bio šef budvanske kriminalne grupe koja je oštetila državu za više desetina miliona eura.

Nakon što je potpisao sa SDT-om dva sporazuma o priznanju krivice Marović je izlazak iz pritvora iskoristio za odlazak u Beograd, gdje se i sada nalazi.

Odatle su i brojne sumnje u javnosti da je budvanska epizoda odrađena za račun pobjedničke frakcije tada vladajućeg DPS-a.

U jesen 2016. na dan parlamentarnih izbora Katnić je izveo jednu od najvećih operacija hapšenja kriminalne grupe, koja je kasnije optužena i prvostepeno osuđena za pripremanje terorizma u Crnoj Gori. Ta presuda je ukinuta i u toku je ponovno suđenje.

Među optuženim su i tadašnji lideri DF-a Milan Knežević i aktuelni šef parlamenta Andrija Mandić.

Od tada do danas brojne su sumnje u rad Katnića u tom predmetu gdje se, između ostalog, tvrdilo i da je DPS-u i partnerima tada pomogao da dobiju većinu na izborima.

Katnićeva pravda je često ocjenjivana da je selektivna – većina krivičnih prijava raznnih nevladinih organizacija (među kojima prednjači MANS), medijska istraživanja koje se odnose na korupciju i zloupotrebu državnih resursa, su odbačene.

NVO sektor i opozicioni poslanici ali i mediji Specijalno državno tužilaštvo u vrijeme ere Katnića su nazivali „batinom“ DPS-a i Mila Đukanovića.

Za Đukanovića, članove njegove porodice po Katniću nikada nije bilo „ni udaljene sumnje“.

Retoriku je malo promijenio tek u jesen 2021. gore kada je nakon što je u SDT-u formiran predmet „Pandora papiri“, Katnić rekao:

„Postoji jedan oblik sumnje, neću reći udaljene, nego na krajnjem polu-osnova”.

„Pandora papiri“ predmet je formiran na osnovu podataka istraživačke mreže i tvrdnji da su Đukanović i njegov sin Blažo 2012.sklopili tajne ugovore o upravljanju njihovom imovinom, skrivajući se iza komplikovane mreže povezanih kompanija iz Velike Britanije, Švajcarske, Paname, Gibraltara…

Nakon pada DPS-a u avgustu 2020. godine bilo je jasno da za Katnića više neće biti mjesta u tužilačkom sistemu i pored toga što je 3. jula te godine dobio drugi mandat od tadašnjeg Tužilačkog savjeta.

Novoj parlamentarnoj većini trebalo je vrijeme da izmijeni Zakon o državnom tužilaštvu, a potom i da formira novi Tužilački savjet kada je postalo jasno da Katnić neće dočekati kraj drugog mandata.

(Izvor: Vijesti)

Nastavite sa čitanjem

DRUŠTVO

Džako dobio mural u Beranama

Na muralu sa likom jedne od ivangradskih legendi beranskog sporta su i stihovi: „Na kraju uvek samo jedno ostaje ili živiš rokenrol ili ne znaš šta je to“

Foto: S. Đ.

Na Njegoševom trgu u centru Berana osvanuo je mural Ivangrađaninu Abdurahmanu Džavidu Džaku, čovjeku koji je nosio duh Ivangrada i čuvao rokenrol u Beranama.

Na muralu sa likom jedne od legendi beranskog sporta su i stihovi:

„Na kraju uvek samo jedno ostaje ili živiš rokenrol ili ne znaš šta je to“.

Foto: S. Đ.

Autor ovog murala je umjetnik Slaviša Đinović Đino a mural je na inicijativu ekipe iz paba „The Smugglers“ i Milije Kastratovića postavljen na lokalu koji je nekada na ovom trgu držao lično Džako.

Džako, koji je preminuo u avgustu prošle godine u 66. godini, ostaće upamćen kao jedan od igrača najbolje postavke KK „Ivangrad“ u tadašnjoj SFRJ.

Piše: Berane online

Nastavite sa čitanjem

Najčitanije