Connect with us

HRONIKA

UPRAVA POLICIJE

(VIDEO) Uhapšeno osam osoba zbog krijumčarenja šest tona kokaina

Oduzeto više desetina hiljada eura, skupocjeni satovi, bankovne kartice, dokumenta, municija i oružje, vozilo i gliser

Foto: Uprava policije

Pratite portal Berane online na Facebook-u, Instagramu, Tviteru i Youtube-u.

U međunarodnoj policijskoj akciji „Florida I“ uhapšeno je osam osoba u Crnoj Gori, a procesuirano 28 pripadnika međunarodne kriminalne organizacije koji se dovode u vezu sa krijumčarenjem 6,1 tone kokaina na transnacionalnom nivou, saopštila je Uprava policije.

„U sklopu aktivnosti u borbi protiv teškog i organzovanog kriminala, Uprava policije Crne Gore, je kao nosilac aktivnosti, a uz aktivnu podršku i koordinaciju EUROPOL-a i u saradnji sa organima za sprovođenje zakona Srbije, Italije, Hrvatske, Slovenije, Španije, Portugala i Holandije, procesuirala 28 lica – pripadnika međunarodne kriminalne organizacije koji se dovode u vezu sa krijumčarenjem 6,1 tone kokaina na transnacionalnom nivou“, saopštila je policija.

U akciji je uhapšeno osam osoba – R.V. (39) iz Nikšića, D.G. (62) iz Kotora, S.M. (42) iz Podgorice, N.P. (55) iz Kotora, B.V. (50) iz Kotora, N.G. (48) iz Danilovgrada, J.E. (27) iz Kotora i M.R. (34) iz Podgorice, dok su I.A. (31), F.R. (35), M.L. (58), J.V. (26) trenutno nedostupni nadležnim organima.

Kako je saopšteno iz Uprave policije, krivičnom prijavom obuhvaćeni su L.C. (47) i S.A. (45), državljani Italije, zatim D.V. (39), F.R. (35), D.G. (62), N.P. (55), N.G. (48), S.M. (42), R.V. (39), I.A. (31), J.V. (26), M.R. (34), B.V. (50), M.L. (58), J.E. (27), Ž.D. (48), M.Đ. (60), V.R. (52), T.B. (39), N.M. (31), V.L. (48), N.M. (43), A.M. (32), D.Ž. (69), D.M. (48) i Z.G. (43), državljani Crne Gore, kao i S.M. (45) i A.D. (46), državljani Republike Srbije.

„Navedena lica su osumnjičena za krivična djela stvaranje kriminalne organizacije i neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga. Prilikom finalizacije aktivnosti, policijsko-tužilačke mjere i radnje sprovedene su na teritoriji sedam zemalja, a izvršeni su pretresi na ukupno 52 lokacije“, saopštila je Uprava policije.

U Crnoj Gori je u sprovođenju aktivnosti učestovalo 200 službenika Uprave policije.

Kako je saopštila policija pretresli su ukupno 33 lokacije u našoj državi i tom prilikom pronašli je i oduzeli više desetina hiljada eura, skupocjene satove, bankovne kartice, dokumenta, municiju i oružje, vozilo i gliser.

„D.V. (39) je prethodno lišen slobode u Republici Srbiji po međunarodnoj potjernici zbog drugih krivičnih djela“, saopštila je policija.

Ž.D., M.Đ., V.R., T.B., N.M. (31), V.L., N.M. (43), A.M., D.Ž., D.M. i Z.G. uhapšeni su na Arubi 2020. godine i oni su osuđeni na dugogodišnje kazne zatvora.

Kako podsjećaju, Uprava policije je tokom 2019. godine otpočela policijsko-tužilačke mjere i radnje na prikupljanju dokaza za grupu lica sastavljenu od državljana Crne Gore, Italije, Srbije, Hrvatske, Slovenije i Velike Britanije, a za koje se sumnjalo da se bave transnacionalnim krijumčarenjem opojne droge kokain rutom Južna Amerika – Evropa, korišćenjem različitih vrsta plovila. Prikupljena saznanja, stepen organizovanosti i modus operandi ukazivali su na to da je grupa bila aktivna i u prethodnom periodu.

Priprema i organizacija kriminalnih aktivnosti sprovodila se u, kako podsjeća policija, Crnoj Gori, Srbiji, Hrvatskoj, Sloveniji, Italiji, Španiji – Balearska ostrva, Kanarskim ostrvima, Zelenorskim ostrvima, Capo Verde, Ujedinjenim Arapskim Emiratima, dok se realizacija kriminalnih aktivnosti sprovodila u Portugalu – Azorska ostvra, Obali Slonovače, Karibima – Aruba, Grenadi, Sabu, Antigvi i Barbudi, Svetom Eustahiju i Svetom Martinu.

Policija Portugala je 30. maja 2019. godine, na lokaciji Azorska ostvra – Horta, na brodu „Yemaya“, zaplijenila ukupno 500 paketa u kojima se nalazila opojna droga kokain, ukupne težine 592,9 kilograma, podsjeća policija.

rilikom realizacije ove aktivnosti slobode su lišena tri lica – državljanin Crne Gore, državljanin Hrvatske i državljanin Velike Britanije. Prikupljeni dokazi ukazuju da su ključne uloge u sprovođenju navedene kriminalne aktivnosti imali organizator L.C. – državljanin Italije, povezan sa mafijaškom organizacijom `Ndrangheta (koji je zbog drugih aktivnosti u Italiji već osuđen na kaznu zatvora u trajanju od 20 godina) i F.R. – državljanin Crne Gore, zadužen za regrutaciju pomoraca i pružanje logističke podrške.

„Krivičnom prijavom u vezi sa navedenim događajem obuhvaćeno je 17 lica, od čega su 13 lica državljani Crne Gore. Nadalje mornarica Obale Slonovače je u februaru 2020. godine, na brodu „Trasgo – Nadudanma“ zaplijenila 411 kilograma kokaina i uhapsila pet lica – državljana Gane, dok su u nastavku aktivnosti uhapšena dva lica – državljani Slovenije“, podsjeća Uprava policije.

Za organizaciju krijumčarenja sumnjiči se isto lice kao i u prethodnom slučaju – državljanin Italije, dok je cijela grupa angažovana u konktenom slučaju bila sačinjena od 11 članova, među kojima su i dva državljanina Crne Gore.

„Organi za sprovođenje zakona Arube su, takođe u februaru 2020. godine, na brodu „Aressa“ zaplijenili 5,1 tonu kokaina i uhapsili 11 lica – državljana Crne Gore, koji su osuđeni na kazne zatvora u trajanju od devet do 15 godina. Za organizaciju ove aktivnosti osumnjičen je V.D. – državljanin Crne Gore, koje je već ranije procesuiran zbog aktivnosti krijumčarenja 840 kilograma kokaina u drugom predmetu, a koji je po međunarodnoj potjernici slobode lišen u Republici Srbiji 13. jula 2022. godine“, navode u Upravi policije.

Akcija „FLORIDA I“, kako poručuju, predstavlja dio kontinuiranih mjera i radnji koje Uprava policije u saradnji sa međunarodnim partnerima sprovodi u cilju razbijanja struktura organizovanog kriminala koje se bave krijumčarenjam narkotika na međunarodnom nivou, dominantno sastavljenih od pripadnika tzv. balkanskog kartela.

„Ovom prilikom još jednom je potvrđena veoma dobra međunarodna saradnja organa za sprovođenje zakona više zemalja koje su geografski pozicionirane na krijumčarskim rutama, kao i zemalja čiji državljani predstavljaju dio širih transnacionalnih krijumčarskih mreža, uz naglašenu logistišku, operativnu i analitičku podršku EUROPOL-a. Takođe, dio aktivnosti je podržan i od strane Regionalnog projekta EU IPA 2019 „Borba protiv teškog kriminala na Zapadnom Balkanu“, zaključuje se u saopštenju Uprave policije.

Ostavite komentar

Postavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

HRONIKA

Masovna tuča u Tivtu: Učestvovalo 8 muškaraca, letjele i flaše, pucano iz pištolja

Novčane kazne od po 270 eura izrečene C.B (21), C.S. (20), C.B. (22), C.E. (23), C.B. (42), S.M. (52), N.L .(24) godise i N.A. (23), svi iz Tivta, dok je N.A.(23) kažnjen novčanom kaznom od 150 eura, a B.A. (25) je kažnjen 450 eura

Pratite portal Berane online na Facebook-u, Instagramu, Tviteru i Youtube-u.

Sudija suda za prekršaje u Budvi – odjeljenja u Kotoru Jelena Stanisić je u hitnom postupku izrekla novčane kazne u iznosima od po 270 eura okrivljenima C.B (21), C.S. (20), C.B. (22), C.E. (23), C.B. (42), S.M. (52), N.L .(24) godise i N.A. (23), svi iz Tivta.

„Oni su kažnjeni zato što su 7. avgusta oko 21.30 časova u naslju Gradiošnica, opština Tivat na javnom mjestu naročito se drsko ponašali na način što su bacali kamenje i flaše jedni prema drugima.

U odvojenom predmetu, istog dana je okrivljeni N.A.(23) kažnjen novčanom kaznom u iznosu od 150 eura jer je iz startnog pištolja ispalio pet metaka u vis, dok je B.A. (25) kažnjen 450 eura jer je odgurnuo vrata policijskog vozila koja su udarila policijskog službenika u predjelu grudi i nije postupio po naredbi policijskog službenika da se udalji sa lica mjesta“, saopštio je predsjednik Suda za prekršaje u Budvi Marko Đukanović.

Nastavite sa čitanjem

HRONIKA

Udes na auto-putu: Teško povrijeđena jedna osoba, sudarili se kamion i automobil

Nije saopšten identitet povrijeđene osobe

Pratite portal Berane online na Facebook-u, Instagramu, Tviteru i Youtube-u.

Jedna osoba teško je povrijeđena u udesu na auto putu, rečeno je nezvanično iz Uprave policije.

Nije saopšten identitet povrijeđene osobe, prenose „Vijesti“.

„Na autoputu, tačnije blizu tunela na uključenju ka Veruši danas je došlo do saopbraćajne nezgode kada su se sudarili kamion i automobil“, piše „Dan“.

Zbog uviđaja su se stvorile velike kolone vozila, a iz OKC-a su kazali da se radi na oslobađanju trake i puštanju saobraćaja.

Nastavite sa čitanjem

HRONIKA

Poginula dva mladića na putu Cetinje – Podgorica

Nesreća se dogodila u mjestu Jankovića krš

Pratite portal Berane online na Facebook-u, Instagramu, Tviteru i Youtube-u.

Podgoričani N.S. (20) i M.D. (21) stradali su u teškoj saobraćajnoj nesreći jutros oko četiri sata, na putu Cetinje – Podgorica.

Iz Operativno-komunikacionog centra Uprave policije saopšteno da se nesreća dogodila u mjestu Jankovića krš, prenose „Vijesti“.

Istraga je u toku.

Nastavite sa čitanjem

Najčitanije