Connect with us

DRUŠTVO

U BERANAMA

VIDEO Veličanstven doček za mitropolita Joanikija: Hiljade ljudi, vatromet u čast ispred Đurđevih Stupova

Teško je biti naslednik blaženopočivšeg mitropolita Amfilohija, kazao je novi mitropolit Crnogorsko-primorski

Foto: Berane online

Pratite portal Berane online na Instagramu Klikom ovdje

Novoizabrani mitropolit Crnogorsko-primorski, G. Joanikije stigao je danas u Berane, središte Eparhije Budimljansko-nikšićke.

Novog mitropolita, koji je do 29. maja ove godine bio na čelu Eparhije, pred manastirom Đurđevi Stupovi sačekalo je nekoliko hiljada vjernika i građana Berana.

Odmah po dolasku mitropolita Joanikija služen je moleban blagodarenja.

Moleban je služilo sveštenstvo beranskog namjesništva i monaštvo Manastira.

Foto: Berane online

U svom obraćanju, koje je u cjelini objavljeno na sajtu mitropolije, nakon odsluženog molebana, novoizabrani mitropolit je kazao da je „naša Crkva je jedna Sveta Saborna i Apostolska Crkva“.

Vladika je ocijenio da se prije sabranja Svetog Arhijerejskog Sabora podiglo preko medija, mnogo prašine, insinuacija, nagađanja, podmetanja, svakakvih pakosti, gluposti, a uz to društvene mreže, smatra on, omogućavaju da se sve to brzo širi.

„Izgledalo je, mnogi su mogli steći takav utisak, ali pojedini, koji imaju dublje crkveno iskustvo znaju da su to laži i petljavine, mnogi su možda pomislili da je Crkva razjedinjena, da se razdijelila na nekakve tabore, da tu više nema pomirenja, saglasnosti. Naravno, to sve utiče i na episkope, jer i episkopi su ljudi, međutim, kada se saberemo u ime Božje, u ime Hristovo i kada svu svoju misao, i želju, i volju predamo u ruke Božje i otvorimo svoje duše Božjoj blagodati i Božjoj istini da ona djeluje, onda je to potpuno nova situacija“, rekao je vladika Joanikije i istakao:

Ovo je velika radost, koja se projavila preko ličnosti našeg novoizabranog Patrijarha Porfirija, da se, ne samo sklonila svaka magla i svaka sumnja, nego što osjećamo da se utvrdilo i ojačalo jedinstvo Crkve i to nam treba. To treba celom našem narodu, te sposobnosti da prevaziđemo svoje razne, pojedinačne stavove da bismo došli do najboljeg rešenja i daće Bog„.

Vladika Joanikije je poručio da je teško biti naslednik blaženopočivšeg mitropolita Amfilohija.

Foto: Berane online

Kazao je da u izboru Episkopa budimljansko-nikšićkog Metodija vidi volju i milost Božju.

„Svetosavska katedra budimljansko-nikšićke Episkopije i svetinje manastira Đurđevih Stupova dobila je dostojnog Arhijereja, po mom osećanju, najomiljenijeg Episkopa u Srpskoj Crkvi, koji je poslednje godine i mesece našeg svetopočivšeg Patrijarha Pavla proveo pored njegove postelje, negujući ga više nego što bi svoga roditelja. To je naš dosadašnji Vladika vikarni Metodije, a od sada budimljansko-nikšićki Episkop Metodije (Ostojić), naš Durmitorac, jedna dobrota, ljepota. Uveren sam da dolazi mnogo bolji od mene i na tome vam čestitam. Aksios!“ poručio je vladika Joanikije.

Nakon toga, u čast dolaska novog mitropolita, upriličen je  veliki vatromet u ispred manastira.

Podsjetimo, sveti Arhijerejski Sabor SPC je 29. maja izabrao Njegovo Preosveštenstvo vladiku Joanikija za mitropolita Crnogorsko-primorskog.

Svečano ustoličenje biće na Cetinju uz prisustvo patrijarha Porifrija i brojnih vladika SPC.

Piše: Berane online 

Advertisement
Ostavite komentar

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

DRUŠTVO

Dječaku iz Bara banka otpisala naslijeđeni dug, pomogao Spajić i najavio pomoć MFSS

Ministar finansija i socijalnog staranja izjavio je ovim povodom „posvećeni najvažnijima – građanima, ovo je godina socijalne pravde“

Foto: Shutterstock

Pratite portal Berane online na Instagramu Klikom ovdje

Dječaku iz Bara Kristijanu Peraku, Crnogorska komercijalna banka (CKB) otpisala je dug naslijeđen od njegovih preminulih roditelja.

Dug koji je autistični dječak naslijedio bio je u iznosu od 11.639 eura.

Peđa Perak, koji brine o dječaku i njegovom liječenju, na društvenim mrežama tražio je pomoć od institucija, ministra finansija i socijalnog staranja Milojka Spajića i NVO koje se bave zaštitom djece kako bi dug bio otplaćen.

Na Tviteru Ministarstva je objavljeno da je  socijalna pravda ujedinila Crnu Goru, odnosno da su građani podijelili priču na mrežama i zahvaljujući brzim reakcijama Spajića i CKB Kristijanu je otpisan naslijeđen dug.

Ovakav gest prokomentarisao je i ministar navodeći da su „posvećeni najvažnijima – građanima, ovo je godina socijalne pravde“.

„Kristijanu je otpisan naslijeđeni kredit. Upućen je zahtjev za ostvarivanje prava na ličnu invalidninu kao i za finansijsku pomoć pri daljem liječenju“, stoji u objavi.

Perak se zahvalio svima koji su prethodnih dana uplatili novac za rješavanje problema dječaka.

„Novac koji je uplaćen u razgovoru sa najaktivnijim ljudima koji su djelili objave rečeno mi je da ostavim za njegovo liječenje a u pitanju je suma nešto malo možda manja od 3.000 eura. Ako neko želi da njegov novac vratimo ili proslijedimo nekom drugom molim da mi se javi. Od srca hvala svima“, napisao je Peđa Perak na Fejsbuku.

Nastavite sa čitanjem

DRUŠTVO

Novak Đoković dobija mural u Beranama visok 10 metara (VIDEO + FOTO)

Inicijativu za izradu murala pokrenula je NVO „Together Montenegro“ iz Luksemburga i Škola sporta „Iva“ uz podršku Sekretarijata za sport, kulturu, omladinu i saradnju sa NVO Opštine Berane

Foto: Berane online

Pratite portal Berane online na Instagramu Klikom ovdje

Najbolji teniser svijeta Novak Đoković dobiće uskoro mural u centru Berana, u ulici Svetog Save.

Akademski slikari Tamara Osmjalić i Irvin Masličić, naši sugrađani, uz pomoć kolege iz Srbije Stefana Stojanovića su nam kazali da će mural, u visini od 10 metara, završiti u narednih pet dana.

Inicijativu za izradu murala, kako je saopšteno za naš portal, pokrenula je NVO „Together Montenegro“ iz Luksemburga i Škola sporta „Iva“ uz podršku Sekretarijata za sport, kulturu, omladinu i saradnju sa NVO Opštine Berane.

Piše: Berane online

Videohttps://m.facebook.com/story.php?story_fbid=1407054199670076&id=107086230831300

Nastavite sa čitanjem

DRUŠTVO

Kavarić, advokat Mitropolije, kandidat za Tužilački savjet

Izmjenama u Zakonu o Državnom tužilaštvu promijenjena je struktura Tužilačkog savjeta, koji bira specijalnog tužioca i ostale tužioce, pa će imati 11 članova – po pet iz redova tužilačke organizacije i uglednih pravnika i jednog predstavnika Ministarstva pravde

Pratite portal Berane online na Instagramu Klikom ovdje

Odbor za politički sistem, pravosuđe i upravu raspisao je oglas za izbor četiri člana Tužilačkog savjeta iz reda uglednih pravnika i jednog iz nevladinog sektora, u skladu sa izmijenjenim Zakonom o Državnom tužilaštvu.

Podgorički advokat Dalibor Kavarić, pravni zastupnik Mitropolije crnogorsko-primorske i član njenog pravnog savjeta, potvrdio je za „Dan“ da će biti jedan od kandidata koji će aplicirati za mjesto u Tužilačkom savjetu iz reda uglednih pravnika.

Kavarić je rođen 1975. godine u Podgorici, a diplomirao je na Pravnom fakultetu 2003. godine. Govori dva jezika i trenutno je na postdiplomskim studijama u Rimu.

Kandidati za Tužilački savjet moraju da imaju najmanje deset godina radnog iskustva na pravnim poslovima, da uživaju lični i profesionalni ugled i da nijesu osuđivani za krivična djela koja državne tužioce čine nedostojnim za obavljanje tužilačke funkcije u skladu sa ovim zakonom. Konkurs je otvoren deset dana.

Izmjenama u Zakonu o Državnom tužilaštvu promijenjena je struktura Tužilačkog savjeta, koji bira specijalnog tužioca i ostale tužioce, pa će imati 11 članova – po pet iz redova tužilačke organizacije i uglednih pravnika i jednog predstavnika Ministarstva pravde.

Ovim izmjenama predviđeno je da se većina sastava Tužilačkog savjeta – pet pravnika i predstavnik Ministarstva pravde – biraju prostom većinom u Skupštini, te da njihovim izborom prijevremeno prestaju mandati aktuelnim članovima TS, što je jedno od rješenja koje je kritikovala i Venecijanska komisija. Ministar pravde bira jednog člana Tužilačkog savjeta.

Prema zakonu, iz redova uglednih pravnika ne može bit izabrano za članstvo u Tužilačkom savjetu lice koje je bračni ili vanbračni supružnik ili srodnik poslanika, člana Vlade i predsjednika Crne Gore ili lica koje bira, imenuje ili postavlja Skupština, predsjednik Crne Gore ili Vlada, u pravoj liniji bez obzira na stepen srodstva, u pobočnoj liniji do drugog stepena srodstva ili srodnik po tazbini do prvog stepena.

Konkurs za jednog člana Tužilačkog savjeta kojeg predlažu nevladine organizacije otvoren je 30 dana. Važe isti uslovi, s tim što organizacije koje predlažu kandidata moraju da biti registrovane najmanje tri godine, da u osnivačkom aktu i statutu imaju kao osnovne ciljeve i djelatnosti pitanja iz oblasti vladavine prava, rada državnog tužilaštva ili borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala i da su se u prethodne tri godine kontinuirano bavile tim pitanjima.

Takođe, NVO bi morala da je u prethodne tri godine, prije objavljivanja javnog poziva za predlaganje kandidata za člana Tužilačkog savjeta, realizovala projekte u oblasti vladavine prava, rada državnog tužilaštva ili borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala.

Odbor za politički sistem obustavio je postupak izbora vrhovnog državnog tužioca jer se stupanjem na snagu izmjena zakona obustavljaju početi postupci izbora funkcionera u tužilaštvu.

Zakon usvojen 12. maja

Parlamentarna većina je u aprilu predložila nove izmjene ovog zakona, nakon što prethodne, kao ni Predlog zakona o tužilaštvu za organizovani kriminal, nije podržala Venecijanska komisija (VK).

Zakon je usvojen 12. maja, ali je predsjednik države Milo Đukanović odbio da ga potpiše.

Vladajuća većina je zakon ponovo usvojila 27. maja, bez prisustva opozicije. Zbog tužilačkog zakona, DPS bojkotuje Skupštinu od 17. maja, jer je, kako su kazali, vladajuća većina odbila njihovu ponudu da se usvajanje zakona odloži i da se pokrenu razgovori o imenovanju čelnih ljudi u pravosuđu.

VK je dostavila mišljenje i na revidirani predlog izmjena zakona o tužilaštvu, u kojem je pohvalila napredak u odnosu na rješenje iz marta, ali je ponovo upozorila na moguću politizaciju Tužilačkog savjeta.

Nastavite sa čitanjem

Facebook

Instagram

Najčitanije