Connect with us

DRUŠTVO

POZNATA NOVINARKA, KNJIŽEVNICA I AUTORKA KULTNE EMISIJE BALKANSKOM ULICOM

(VIDEO) Vesna Dedić za Berane online: „Crna Gora je moja! Ponosna sam na moje gene, moje korijene“

„To što je moja lična karta negdje u Beogradu, ne znači da sam ja manje Crnogorka od onih koji žive ovdje“, kazala je Dedić u intervjuu za naš Portal prilikom promocije romana „Samo je tebe vredelo sresti“ u Beranama

Vesna Dedić, Foto: Berane online

Crna Gora je moja! Ponosna sam na moje gene, moje korijene.

To je kazala u intervjuu za Portal Berane online poznata novinarka, književnica i autorka kultne emisije Balkanskom ulicom, Vesna Dedić sa kojom smo razgovarali prije promocije njenog najnovijeg romana „Samo je tebe vredelo sresti“ u Beranama.

„Ja sam rođena slučajno u Osijeku jer je moj otac vojno lice. On je iz Kuča, selo Brsko, to je između Podgorice i Kolašina. Ja se izjašnjavam kao Crnogorka. Neki mi to zamjeraju, neki to pozdravljaju. Završila sam osnovnu školu „Savo Pejanović“ u Titogradu (današnjoj Podgorici), zatim Gimnaziju „Slobodan Škerović“ i kao većina Crnogoraca otišla da studiram u Beograd, i kao većina Crnogoraca nisam se vratila kući“, priča Vesna za naš Portal.

Objašnjava da time što se pola radnji u njenim romanima dešava u Beogradu, a pola u Crnoj Gori pokušava da objasni Beograđanima da je dobra Beograđanka, a Crnogorcima da to što je njena lična negdje u Beogradu ne znači da je manje Crnogorka od onih koji žive ovdje.

„Negdje cijelog života, možda i u svojim romanima, pošto se pola romana dešava u Beogradu a pola u Crnoj Gori, pokušavam tako da objasnim Beograđanima da sam ja dobra Beograđanka svojim načinom živita, radom i kako sam vaspitavala svoje dijete, dok druga polovina romana koja se uvijek dešava u Crnoj Gori je moj način da objasnim Crnogorcima da to što sam ja otišla i što je moja lična karta negdje u Beogradu to ne znači da sam ja manje Crnogorka od ovih koji žive ovdje“, ističe Dedić.

Naglašava da će se najljepše scene u njenim romanima uvijek dešavati u Crnoj Gori.

„Crna Gora je mjesto odakle su moji geni, moji korijeni i mislim da se sve to što imam u sebi izdvojilo u toj velikoj masi metropole kakav je Beograd, a Beograd je jedna od najvećih svjetskih metropola. Izdvojiti se u toj metropoli, napraviti lijep život i karijeru gdje 80 posto stanovnika te metropole i te zemlje voli to što radiš, tako da to jeste negdje razlog da se osjećam pošteno pred sobom i pred svima“, navodi Vesna i dodaje:

„Crna Gora sa svojom specifičnom estetikom i etikom i sa onim što ljudi zovu depresivni optimizam Crnogaraca. I naša fatalna emotivnost. To jeste nešto što sam ja zadržala u sebi živjeći u Beogradu i što je ispalo kao jedan miks, čini mi se, ne tako loše“.

Piše: Berane online 

Kompletan intervju pogledajte na linku:

https://www.facebook.com/beraneonline/videos/858230752595679/?app=fbl

Ostavite komentar

Postavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

DRUŠTVO

(FOTO) Bora Đorđević posjetio manastir Ostrog

Đorđevića je dočekao iguman manastira Ostrog Sergije (Rekić), kome je roker poklonio svoju knjigu “Pusto ostrvo”

Foto: Dragana Mijušković (Dan)

Danas je frontmen legendarnog beogradskog rok benda “Riblja čorba”, Bora Đorđević posjetio manastir Ostrog.

Sa čuvenim muzičarem su bili zajedno prvi čovjek Opštine Nikšić Marko Kovačević i njegov savjetnik za turizam, kulturu i vjerska pitanja, Miljan Mijušković, prenosi Dan.

Đorđevića je dočekao iguman manastira Ostrog Sergije (Rekić), kome je roker poklonio svoju knjigu “Pusto ostrvo”.

Koncertom kultne rok grupe „Riblja čorba“ u centru Nikšića sinoć je počela turistička i festivalska sezona.

Predgrupa „Ribljoj čorbi“ bio je mladi bend iz Beograda “Free cats“, koji je sjajnim zvukom i obradama svjetskih evergreen hitova zagrijao posjetioce.

Podgorička Narodna biblioteka „Radosav Ljumović” večeras je ugostila Boru Đorđevića, koji je u sali „Marko Miljanov“ napravio veče pod nazivom “To je bilo neko lepše i srećnije vreme”.

Nastavite sa čitanjem

DRUŠTVO

(FOTO) Berane: Svoju knjigu pjesama „Pčelice“ sa učiteljicom predstavili učenici V-2 odjeljenja OŠ „Vukašin Radunović“

U Antologiji su se našle pjesme svih 28 učenika i recenzija učiteljice

Učenici V-2 odjeljenja Osnovne škole ,,Vukašin Radunović” iz Berana su sinoć, 14. juna, sa svojom učiteljicom Biljanom Janičić organizovali promociju antologije pjesama ,,Pčelice” u Narodnoj biblioteci „Dr Radovan Lalić“.

Naime, u Antologiji su se našle pjesme svih 28 učenika i recenzija učiteljice.

Foto: Berane online

Promocija svojih knjiga od strane prosvjetnih radnika je gotovo svakodnevna pojava, ali je prava rijetkost da neki prosvjetni radnik to učini za svoje učenike.

Foto: Berane online

Prisutnima se obratio direktor Osnovne škole Željko Golubović koji je ukazao na značaj ove Antologije kao podstrek za dalje napredovanje i obrazovanje djece, kao i na to koliko je teško pretočiti emocije i misli na papir, pogotovo u njihovim godinama. Direktorica Centra za kulturu Berane Tamara Kenjić je prilikom svom govora naglasila da su prosvjetni radnici poput Biljane Janičić danas rijetkost i da je Centar za kulturu sa velikim zadovoljstvom podržao ovaj vrlo izazovan poduhvat.

Foto: Berane online

Profesorica razredne nastave Biljana Janičić je istakla svoju želju da ova Antologija, koja je ujedno i kruna njihovog petogodišnjeg druženja, obasjava put za dalje i bude iskra uspomena na njihove bezbrižne minule dane.

Foto: Berane online

Moderatori promocije su bile Lana Praščević i Bojana Brakočević, učenice Gimnazije ,,Panto Mališić”.

Foto: Berane online

Imena malih-velikih pjesnika: Ibrahim Adrović, Anastasija Bakić, Vasilije Balević, Mihailo Beloica, Ranko Bojović, Konstantin Božović, Boško Brakočević, Sofija Cimbaljević, Anastasija Čukić, Leontina Ćorac, Milenko Damjanović, Sara Đeković, Lucia Golubović, Leticia Habibović, Nejla Kabašić, Davor Mandžukić, Božidar Mijović, Ajla Musić, Stefana Pešić, Radisav Raičević, Bogdan Raković, Vuk Sekulić, Salko Selmanović, Anes Sukić, Ivona Tomašević, Helena Tomović, Danilo Vasojević, Jana Vukićević.

Foto: Berane online

Foto: Berane online

Foto: Berane online

Nastavite sa čitanjem

DRUŠTVO

Emotivan oproštaj FSCG: Matija neka te anđeli čuvaju

„Baš kao što si ti čuvao nas“

Fudbalski savez Crne Gore izjavio je saučešće porodici Matije Šarkića koji je iznenada jutros preminuo u 27. godini.

„Sa neizmjernom tugom primili smo vijest da nas je u 27. godini života napustio naš dragi Matija Šarkić. U ovom teškom danu mislima smo sa tvojom porodicom, rodbinom, prijateljima, saigračima i svima koji su sa tobom dijelili radosti života“.

U emotivnnom oproštaju, iz FSCG napominju sve kvalitete koje su krasile našeg golmana.

„Nedostajaćeš nam dragi naš Matija. Nedostajaće nam tvoj veseli duh, tvoja radna etika, tvoje prisustvo na golu, tvoje sjajne odbrane… Najviše od svega nedostajaće nam ljudska veličina Matije Šarkića. Neka te anđeli čuvaju baš kao što si ti čuvao sve nas“.

Nastavite sa čitanjem

Najčitanije