Connect with us

POLITIKA

DPS, SDP, SD, LP I DUA PREDALI INICIJATIVU ZA GLASANJE O NEPOVERENJU VLADI

(VIDEO) Vuksanović Stanković: „Abazović samo sluša Vučića, treba da podnese ostavku“

Ona je navela da Abazović treba da pozove samog sebe da podnese ostavku jer je izgubio povjerenje cijelog parlamenta

Vuksanović Stanković, Foto: Boris Pejović

Pratite portal Berane online na Facebook-u, Instagramu, Tviteru i Youtube-u.

Ova Vlada je izabrala neke druge prioritete, a ne evropske. Ova vlada se ponašala neodgovorno, a Abazović se nije ponašao kao premijer koji štiti interese Crne Gore, poručio je poslanik DPS-a Danijel Živković na pres konferenciji povodom podnošenja inicijatve o nepovjerenju Vladi.

Danas su Klubovi poslanika DPS, SDP-LP, SD, DUA predali u skupštinsku proceduru Predlog da se glasa o nepovjerenju 43. Vladi Crne Gore Dritana Abazovića, nakon čega je održana pres konferencija.

Živković je naveo da je Abazović stavio u prvi plan odnose sa SPC, te smatraju da zbog državno neodgovornog ponašanja Abazovića i dizanja tenzija, ova vlada izgubila legitimitet.

Sa konferencije za medije, Foto: Boris Pejović

„Jasno je da smo ovu Vladu podržali iz najboljih namjera kako bi podržali evropski put Crne Gore. Očigledno se da se ona nije bavila ključnim prioritetima, da se ojača ekonomija, zdravstveni sistem Crne Gore. U inicijativi smo naglasili da smo očekivali da se pitanje Temeljnog ugovora riješi, ali uz sve sugestije, ne na ovakav način. Ova vlada je izabrala neke druge prioritete. Podnijeli smo inicijativu za održavanje vanredne sjednice za 19. avgust“, naglasio je on.

Poslanica SDP-a Draginja Vuksanović Stanković kazala je će nova vlada zaštiti interese Crne Gore, da ne treba da se raduju mnogo, te da će oni zaštiti državne interese. Ona je navela da je premijer nanio štetu Crnoj Gori i zaustavio put ka EU.

Ona je navela da Abazović treba da pozove samog sebe da podnese ostavku jer je izgubio povjerenje cijelog parlamenta.

„Abazović se oglušio o naše zahtjeve, on je samo slušao Vučića. On se ogolio do kraja, da je izvrišilac Aleksandra Vučića, Abazović treba tamo da gradi karijeru. Mi ćemo se i dalje zalagati za deblokiranje pravosuđa i da Crna Gora ispuni poglavlja 23 i 24. To je trebao da bude prioritet vlade. Prioriteti Abazovića dijele društvo, hoćemo da im poručimo da Crna Gora neće biti dio Otvorenog Balkana. Šteta koja je napravljena Crnoj Gori biće sanirana“, naglasila je ona.

Ona je navela da Abazović treba da pozove samog sebe da podnese ostavku jer je izgubio povjerenje cijelog parlamenta.

Živković je naveo da su oni stav iznijeli 10. jula i da će podnijeti inicijativu ako ovaj ugovor bude potpisan. Naveo je da će narednih dana razgovarati i sa Demokratama.

„Vlada u svojih 100 dana nije ispunila ono što joj je bila svrha, a to je evropska integracija i agenda“, naglasio je Živković odgovarajući na pitanje novinara.

VIDEO:

https://fb.watch/eGmCBhxYhs/

 

1 Comment

1 Comment

  1. Sanja

    04.08.2022. 14:49 at 14:49

    Slušao je makar 40%građana CG. A to je ludaci za tebe pojam

Postavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

POLITIKA

Demokrate: Sa DPS-om ni slova razmijenili nijesmo, ali čemu nervoza Jokoviću?

„Šta reći o političaru koji je kazao da se uvijek izjašnjavao kao Srbin, pa uhvaćen sa 30 godina kao Crnogorac, koji je govorio da nikad nije bio u DPS-u, pa uhvaćen kao DPS-ovac. Pouzdano znamo da najmanje 40 godina ima problem sa istinom“, poručuju iz Bečićeve partije

Pratite portal Berane online na Facebook-u, Instagramu, Tviteru i Youtube-u.

Demokratska Crna Gora saopštila je da sa DPS-om nijesu ni slova razmijenili, a povodom inicijative za smjenu Vlade i sjednice Skupštine koja je zakazana za 19. avgust.

Demokrate, čiji je lider Aleksa Bečić, su reagovale na izjavu lidera SNP-a Vladimira Jokovića, koji je za Radio Crne Gore, kako ima pouzdane informacije da su DPS i Demokarate dogovorili da 19. avgusta obore Vladu.

„Sa DPS-om ni slova razmijenili nijesmo, ali čemu nervoza gospodine Jokoviću? Ni prva, ni posljednja Vlada koja bi pala, ali jeste jedina na svijetu koja je izgubila parlamentarnu većinu u prvih 100 dana i kojoj 90% Parlamenta ne vjeruje“, poručile su Demokrate.

Kažu i kako Joković ima problem sa istinom.

„Šta reći o političaru koji je kazao da se uvijek izjašnjavao kao Srbin, pa uhvaćen sa 30 godina kao Crnogorac, koji je govorio da nikad nije bio u DPS-u, pa uhvaćen kao DPS-ovac, koji je govorio da mu kao šefu ekonomskog sistema Crne Gore ne pada na pamet da izučava ekonomske teorije. Pouzdano znamo da najmanje 40 godina ima problem sa istinom“, zaključile su Demokrate.

Nastavite sa čitanjem

POLITIKA

Zakon o porijeklu imovine: Pod lupom nezakonita imovina stečena od 2000. godine

Nacrt zakona predviđa i oduzimanje sporne imovine i prije pravosnažne presude

Kovač, Foto: Vlada Crne Gore

Pratite portal Berane online na Facebook-u, Instagramu, Tviteru i Youtube-u.

Ukoliko Zakon o porijeklu imovine bude usvojen, pod lupu može doći i imovinska korist stečena krivičnim djelom počinjenim i prije više od 20 godina, kazao je za Dnevnik Televizije Crne Gore ministar pravde Marko Kovač.

Krivično djelo „stvaranje kriminalne organizacije“ prepoznato je u Crnoj Gori 2010. godine, i predlagači smatraju da je optimalno rješenje da se definiše da provjere mogu da budu vezane za period deset godina prije ili poslije izvršenja krivičnog djela.

„Njegova vremenska odrednica će biti deset godina prije i/ili poslije izvršenja krivičnog djela iz oblasti organizovanog kriminala, što znači da će u opseg djelovanja kako finansijske istrage tako i kasnije kroz mogućnost pokretanja trajnog oduzimanja imovinske koristi biti djela koja su počinjena negdje u periodu od 2000. godine pa dalje“, kazao je Kovač.

Nacrt zakona predviđa i oduzimanje sporne imovine i prije pravosnažne presude.

Za to je, kako je potvrdio Kovač, dovoljno da ona bude vrijedna najmanje 50.000 eura i da Specijalno državno tužilaštvo podigne optužnicu.

„Moram da naglasim da smo paraleno sa ovim izmjenama radili i na izmjenama Zakona o krivičnom postupku gdje smo predvidjeli drugaičiju dinamiku potvrđivanja optužnice tako da će taj postupak sada ići mnogo brže imajući u vidu da više neće postojati ročište za potvrđivanje optužnice već će taj dio biti izmijenjen kroz žalbeni postupak“, kazao je Kovač.

Nacrt zakona tretira i slučajeve obustave finansijske istrage.

Nakon što se utvrdi da ne postoje uslovi za oduzimanje imovine, tužilac sa spisima predmeta obavještava poreski organ koji dalje preuzima slučaj.

„Pored toga što se finansijska istraga neće zaključiti kroz vođenje postupka za trajno oduzimanje imovnske korisiti, tu se priča ne završava, nego se predmet ustupa poreskom organu“, kazao je Kovač.

Kovač smatra da je dobijen kvalitetan tekst koji će već krajem sedmice biti pred ekspertima Evropske komisije.

Ministar očekuje da od njih, krajem septembra, Vlada dobije zeleno svijetlo kako bi se išlo ka usvajanju tog zakona u parlamentu.

Nastavite sa čitanjem

POLITIKA

Carević podnio ostavku na funkciju predsjednika opštine Budva

Milo Božović preuzima rukovođenje metropolom turizma

Pratite portal Berane online na Facebook-u, Instagramu, Tviteru i Youtube-u.

Marko Bato Carević podnio je ostavku na funkciju predsjednika Opštine Budva.

To je „Vijestima“ potvrđeno u Opštini Budva.

Ostavku je adresirao Odboru povjerenika, predsjedavajućem Nebojši Juškoviću.

Odbor povjerenika minulog ponedjeljka imenovao je Mila Božovića za potpredsdnika Opštine Budva, koji će nakon odlaska Carevića preuzeti rukovođenje metropolom turizma.

Carević je ranije u razgovoru za „Vijesti“ najavio da će napustiti fotelju prvog čovjeka metropole turizma, nakon što bude potpisan Temeljni ugovor sa Srpskom pravoslavnom crkvom.

Temeljni ugovor između Vlade Crne Gore i Srpske pravoslavne crkve (SPC) potpisan je 3. avgusta u Podgorici.

„Na funkciju predsjednika Opštine biran sam dva puta i to 5. januara 2019. godine i 24. septembra 2020. sa mandatom u trajanju od četiri godine. U ovom periodu imao sam zadovoljstvo da vodim opštinsku upravu i iskreno vjerujem da je rad lokalne uprave u proteklom periodu bio u najboljem interesu svih građana Budve. Vrijeme provedeno na ovu odgovornu funkciju smatram da je uz domaćinski i odgovoran odnos iskorišteno u najboljem interesu svih građana Budve, sa jasnim i mjerljivim rezultatima, kako na sanaciji finansijske i druge štete prouzrokovane djelovanjem prethodnog režima, tako i na rješavanju nagomilanih problema i brojnih kriznih situacija“, navodi se u Carevićevoj ostavci.

Dalje navodi da lični motiv za uključivanje u političke procese „nije bio borba za vlast i privilegije već davanja doprinosa u konačnoj demokratizaciji Crne Gore , promjeni trodecenijskog režima i odbrana tradicionalnih i istorijskih vrijednosti u kojem je prednjačila odbrana naših svetinja i regulisanje statusa Srpske pravoslavne crkve .“

„Prateći standarde u razvijenim demokratijama koji propisuju da se javna funkcija može obavljati najviše dva mandata i želeći da dam lični doprinos u cilju uspostavljanja prakse smjenjivosti na svim nivoima obavljanja javne funkcije, smatram da ću podnošenjem ostavke dati lični doprinos u tom pravcu. Nakon istorijske pobjede naroda koja se desila 30. avgusta 2020. , osjećam ličnu satisfakciju što sam dao skroman doprinos da naše društvo krene putem demokratije i postavljanja ljudskih prava među kojima pravo na slobodu vjeroispovijesti zauzima značajno mjesto. Ostavku podnosim iz ličnih i navedenih razloga i ovim putem želim da se zahvalim građankama i građanima Budve na ukazanom povjerenju da vršim ovu odgovornu i značajnu funkciju. U periodu vršenja funkcije predsjednika Opštine Budva se susrela sa brojnim izazovima čije rješavanje nije bilo lako, zbog toga veliku zahvalnost dugujem kolegama iz loklane uprave, svim zaposlenima u Opštini Budva , javnim preduzećima, javnim ustanovama jer smo zajedničkim naporom, koji često nije bio mali, uspjeli da timski pobjeđujemo“, piše u Carevićevoj ostavci.

Nastavite sa čitanjem

Najčitanije