Connect with us

DRUŠTVO

POLICIJA JE OBEZBJEĐIVALA CETINJSKI MANASTIR

VIDEO Završen protest na Cetinju: Okupljeni zatražili da Krivokapić i Abazović podnesu ostavke

Kolumnista Andrej Nikolaidis poručio da „bez DPS-ovog dodvoravanja Amfilohiju, sve ovo ne bi bilo moguće“. Kazali su i da je aktuelna vlast pokazala da njima upravlja Srbija, odnosno Vučić. Na protestu je bio Miraš Dedeić iz nepriznate CPC, a od političara bivši ministar Predrag Bošković, poslanica SDP-a Draginja Vuksanović Stanković, poslanici DPS-a Aleksandra Vuković i Nikola Janović, počasni predsjednik SDP-a Ranko Krivokapić.. 

Foto: Željka Vučinić

Pratite portal Berane online na Facebook-u, Instagramu i Tviteru.

Šetnjom od Gradskog trga do Adžića krivine završen je protest na Cetinju.

U najavi protesta, čiji proglas su objavili pojedini mediji, se navodi da se radi o građanskom protestu protiv fašizacije i klerikalizacije crnogorskog društva.

Proglas se pripisuje grupi građana, ali se ne navodi niti jedno ime potpisnika proglasa.

Foto: Željka Vučinić

Na protestu su se mogle primijetiti crnogorske i komitske zastave, kao i zastave sa likom Krsta Popovića. 

Foto: Dan

U pozivu navodi se da ne pristaju na „status građana drugoga reda, na obespravljenost, na progon, na represiju“.

Foto: Dan

Policija je i danas obezbjeđivala Cetinjski manastir, a i oko Biljarde je bila postavljena ograda nakon prošlonedjeljnih protesta zbog ustoličenja mitropolita Joanikija.

Vuksanović Stanković, Foto: Željka Vučinić

Od političara na protestu su bili bivši ministar Predrag Bošković, poslanica SDP-a Draginja Vuksanović Stanković, poslanici DPS-a Aleksandra Vuković i Nikola Janović, portparol SDP-a Mirko Stanić, počasni predsjednik SDP-a Ranko Krivokapić.. 

Foto: Željka Vučinić

Na protest je stigao i Miraš Dedeić iz nekanonske CPC.

Istoričar Nemanja Batrićević poručio je da su spremni da govore jezikom mira tolerancije.

„To je jezik koji oni nikada neće razumjeti“ dodao je on.

Jedna od okupljenih Anđa Kapičić kazala je da se digla nezapamćena hajka jer nisu htjeli da dozvole da se ustoliči mitropolit Joanikije, kog je nazvala „srpskim popom“.

„Joanikije je poznat po radikalnim stavovima, želio bi da sruši kapelu na Lovćenu. Pričaju da smo pokušali srušiti ustavni poredak zbog miliona kokaina što s gnušanjem odbacujemo. Govore da smo teroristi i branitelji kriminalnih struktura što nije istina. Mi smo za svojom svjetlošću uvijek koračali. Mi smo patriote“, poručila je ona.

Kako je dodala, nije samo Cetinje Crna Gora.

„Nama naša domovina nikada nije bila mala. Demokratskim sredstvima borićemo se da živimo u sekularnoj, demokratskoj i antifašističkoj Crnoj Gori“, istakla je Kapičić.

Pjesnik Balša Vulević poručio je da Cetinje i Crna Gora nikad neće pokleknuti.

„Neka to znaju svi oni koji kidišu na ovaj grad. Sve Crnogorke još jednom su pokazale hrabrost i ljubav prema Crnoj Gori. Onima koji nasrću na našu slobodu poručujem da se dozovu pameti. Svako ima pravo na svoj izbor i da se izjašnjava onako kako želi“, poručio je on.

Andrej Nikolaidis je sa građanima pozdravio pilote koji su odbili da voze helikopter u kome je bio patrijarh.

„Naša dužnost je da prema tim ljudima oformimo fond, ne pomoći nego hrabrosti“.

Foto: Boris Pejović

On je pozdravio „srpske saborce“ Sonju Biserko, Nenada Čanka i druge.

„Topli pozdrav za RTCG koja je lagala o pucnjima na policiju. Pozdravimo i Gojka Perovića koji se radovao desantu. Pozdravimo i DPS, sve ovo što nam se dešava – bez njih i njihovog dodvoravanja Amfilohiju ne bi bilo moguće. Da je spriječen desant na Rumiju ne bi bilo desanta na Cetinje“.

Istakao je da Krivokapić kao da ne zna „ako si naumio poniziti Cetinje ovdje živi Konan“.

„Pozdravio“ je Abazovića i URU :

„Čega se pametan stidi, time se Abazović i URA ponose“.

On je pokazao srednji prst, navodeći da je to „odgovor na strategiju“.

Građani su krenuli u šetnju do Adžića krivine.

Okupljeni nose transparente „Sloboda se ne gasi suzavcem“, „No excuse for abuse. Montenegro iz not Serbia“, „We don’t want war, we want our freedom&integrity“…

Okupljeni građani na današnjem protestu na Cetinju zatražili su da premijer Zdravko Krivokapić i vicepremijer Dritan Abazović podnesu ostavke.

Oni su poručili pomenutim državnicima da se prihvate odgovornosti za, kako tvrde, nezapamćenu represiju proteklog vikenda tokom ustoličenja mitropolita Joanikija.

Takođe su naveli da je aktuelna vlast pokazala da njima upravlja Srbija, ali da oni ne priznaju pokornost Aleksandru Vučiću.

Ostavku traže i od rukovodstva RTCG.

Funkcionere cetinjske URE su takođe pozvali da podnesu ostavke i „pokažu da nisu pioni politike koju Abazović sprovodi“.

Advertisement
Ostavite komentar

Postavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

DRUŠTVO

Oštećen avion Vlade Crne Gore: Bečić i delegacija izašli prije incidenta

Predsjednik Skupštine Crne Gore i članovi njegove delegacije boravili u Ljubljani na Samitu predsjednika parlamenata Zapadnog Balkana

Foto: RTCG

Pratite portal Berane online na Facebook-u, Instagramu i Tviteru.

Avion Vlade Crne Gore oštećen je sinoć na Aerodromu Podgorica.

U incidentu, koji se dogodio oko 22 sata, nije bilo povrijeđenih, prenose „Vijesti“ i portal RTCG.

Neposredno prije incidenta, iz aviona su izašli državni funkcioneri i članovi delegacije.

U avionu je bila delegacija predvođena predsjednikom Skupštine Aleksom Bečićem, koja je boravila u Ljubljani na Samitu predsjednika parlamenata Zapadnog Balkana.

Foto: RTCG

Nastavite sa čitanjem

DRUŠTVO

Borovinić Bojović: Kršenje mjera u Beranama kritikuju oni koji su ih kršili na Cetinju

„Adrese sa kojih su dolazile optužbe svih onih za prekjuče, zapravo su one od onih koji su takođe to isto radili prije 15 ili 20 dana“, kazala je ministarka zdravlja

Pratite portal Berane online na Facebook-u, Instagramu i Tviteru.

Ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović optužila je one koji su kritikovali kršenje mjera u Beranama, tokom ustoličenja episkopa budimljansko-nikšićkog Metodija u manastiru Đurđevi Stupovi, da su prije 20-ak dana činili isto na Cetinju, uz ocjenu kako poštovanje epidemioloških mjera ipak ne bi trebalo politizovati, za Televiziju Crne Gore (TVCG).

Ona je poručila da se zalaže za poštovanje mjera u Crnoj Gori, bez obzira sa koje adrese dolazile ili o kome se radi u određenoj situaciji.

Ona je istakla da ne očekuje da će iko ko je dovoljno odgovoran ući u bojkot epidemioloških mjera, navodeći da su ljudi umorni od cjelokupne situacije.

Kovid potvrde su, kaže, nešto što je uobičajeno u svijetu.

„Zalažem se za poštovanje epidemiološke mjere, bez obzira sa koje adrese one dolazile i bez obzira o kome se radi. Ne tražimo poštovanje mjera jer je to nečiji hir. Situacija je takva da zahtijeva poštovanje mjera. Adrese sa kojih su dolazile optužbe svih onih za prekjuče, zapravo su one od onih koji su takođe to isto radili prije 15 ili 20 dana“, poručila je Borovinić-Bojović.

Ipak, kako je kazala, poštovanje mjera ne bi trebalo politizovati.

Mjere prilagođavamo situaciji

„Prije 20 dana sa tih istih adresa nije pominjano nepoštovanje mjera jer to nije odgovaralo. Ja se zalažam za zadravlje građana i obraćam se svim i kažem da je poštovanje mjera uz vakcinaciju jedini način da prevaziđemo situaciju u kojoj se nalazimo“, rekla je ministarka.

Da li će mjere ići u smjeru liberalizacije ili represije, kaže ona, ne može sada da kaže.

„One se veoma često mijenjaju jer se prilagođavaju epidemiološkoj situaciji“, pojasnila je ministarka.

Istakla je da je delta soj koronavirusa doveo do dodatnog povećanja broja novoinficiranih u Crnoj Gori zbog čega je, kako kaže, neophodno poštovati sve epidemiološke mjere.

Cilj je, pojašnjava, da se postigne određeni stepen kolektivnog imuniteta i da idemo u pravcu ukidanja svih mjera.

„Da bi se to desilo moramo se svi odgovorno ponašati“, rekla je Borovinić Bojović, prenosi Portal RTCG.

Ministarka je istakla „da ne treba da se desi nekome da neko njegov ili on sam završi na respiratoru da bi shvatio koliko je virus opasan“.

Vakcina smanjuje rizik na minimum

„Da li je pravo pacijenta koji je u bolnici, ili pravo onoga koji će da se razboli ili onog koji umire, važnije od moje želje ili volje da večeras odem u diskoteku?“, pitala je Borovinić Bojović.

Kazala je da nijedan preminuli pacijent od koronavirusa nije bio vakcinisan, pojašnjavajući da je broj umrlih u svijetu zbog delta soja veći zbog povećane transmisije: „Jedini način da se zaštitimo je vakcinacije, odnosno smanjenje rizika na minimalnu moguću mjeru“.

Najavila je i popuštanje mjera ukoliko dođe do pada broja novooboljelih, dok će se, ako dođe do rasta, morati preduzimati neke restrktivnije.

Nastavite sa čitanjem

DRUŠTVO

Berane: Volonteri očistili dio obale Lima (FOTO)

„Zadovoljstvo je bilo raditi na terenu sa mladim odgovornim ljudima, koji na djelu dokazuju da im je stalo do čistih rijeka i obala. Moglo bi se reći da su svi učesnici pokazali kako se sa riječi prelazi na djelo i kako se konkretno vidi šta je urađeno tokom akcije“, kazala je Katarina Vujović iz NVO „Zero Waste Montenegro“

Foto: Privatna arhiva

Pratite portal Berane online na Facebook-u, Instagramu i Tviteru.

NVO „Zero Waste Montenegro“ i volonteri Srednje stručne škole iz Berana organizovali su akciju čišćenja obala i dijela korita rijeke Lim u neposrednoj blizini gradskog mosta „Niko Strugar“, čime je dat doprinos obilježavanju Međunarodnog dana čistih obala u Crnoj Gori.

Foto: Privatna arhiva

Koordinatorka pomenute NVO za Berane, Katarina Vujović kazala je da su akciju podržali Sekretarijat za stambeno-komunalne poslove i saobraćaj Opština Berane na čelu sa Milošem Kastratovićem i Komunalno preduzeće.

Foto: Privatna arhiva

„Zadovoljstvo je bilo raditi na terenu sa mladim odgovornim ljudima, koji na djelu dokazuju da im je stalo do čistih rijeka i obala. Moglo bi se reći da su svi učesnici pokazali kako se sa riječi prelazi na djelo i kako se konkretno vidi šta je urađeno tokom akcije“, istakla je Vujović.

Foto: Privatna arhiva

Međunarodni dan čistih obala organizuje NVO Zero Waste Montenegro širom Crne Gore u saradnji sa partnerskim, pod pokroviteljstvom Delegacije EU u Crnoj Gori, Ministarstva ekologije, urbanizma i prostornog planiranja, EU Info centra…

Piše: Berane online

Foto: Privatna arhiva

Foto: Privatna arhiva

Nastavite sa čitanjem

Facebook

Instagram

Najčitanije