Connect with us

EKONOMIJA

UPRKOS TOME ŠTO JE POTREBNO ZADUŽENJE OD OKO 600 MILIONA

Vlada će trošiti kao da nema krize, ima para za privilegije: Za gorivo 15 miliona eura, službena putovanja 5,7 miliona, telefone 6,2 miliona

Iako je planeta već u recesiji, a kriza se preliva i na Crnu Goru, i građani žive sve lošije, Vlada ne planira da štedi na svojim privilegijama

Ibrahimović, Abazović i Joković, Foto: Savo Prelević (Vijesti)

Pratite portal Berane online na Facebook-u, Instagramu, Tviteru i Youtube-u.

Vlada u tehničkom mandatu, na čelu sa premijerom Dritanom Abazovićem, predložila je budžet za narednu godinu kojim je najavila povećanje plata u javnom sektoru, ali i predvidjela više novca za vlastite troškove, uprkos činjenici da će, za podmirivanje planiranih davanja, biti neophodno zadužiti državu, odnosno građanje oko 600 miliona eura.

Iako je planeta već u recesiji, a kriza se preliva i na Crnu Goru, i građani žive sve lošije, Vlada ne planira da štedi na svojim privilegijama.

Budžet je projektovan na 2,85 milijardi eura, a premijer Abazović je kazao da je on najveći ikada.

Međutim, brojni ekonomski eksperti već sada sumnjičavo mašu glavom, pitajući odakle novac, obzirom da sa prihodne strane nije predviđen bilo kakav novi značajniji priliv novca.

Ministarstvo finansija koje vodi ministaar Aleksandar Damjanović, planiralo je, recimo, troškove za gorivo od 14,74 miliona eura, što je 1,44 miliona više nego u ovoj godini. Podsjetimo da Crna Gora ima oko 4,5 hiljada službenih automobila, po čemu je rekorder u Evropi, a da nova vlast, iako je to najavljivano prije parlamentarnih izbora 2020. godine, nije ni pokušala da taj broj makar smanji.

Ukoliko ovaj Predlog budžeta bude usvojen u parlamentu, za službena putovanja državnih funkcionera i službenika, građani će platiti 5,67 miliona eura, što je 350 hiljada eura više nego ove godine.

Za troškove reprezentacije planirana je 591 hiljada eura, a samo za troškove telefona planirano je 6,26 miliona eura, što je čak 860 hiljada eura više nego ove godine.

Za konsultantske usluge, što je stavka koja je često kritikovana kao način da se privilegovanima isplaćuju značajne sume novca, u narednoj godini je planirano 28,4 miliona eura, odnosno 1,4 milion eura više nego ove godine.

Autor: V. M. (VOP)

Ostavite komentar

Postavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

EKONOMIJA

Abazović i Đeljošaj otvorili fabriku čipsa u Tuzima

Planirano je da se u početku proizvodi čips, dok će kasnije biti otvorene i linije za flips, krompir pire i pomfrit

Tuzi, Foto: Boris Pejović

Pratite portal Berane online na Facebook-u, Instagramu, Tviteru i Youtube-u.

Prva crnogorska fabrika čipsa „Montenegro Chips“ otvorena je danas u Tuzima.

Fabriku su otvorili predsjednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović i predsjednik Opštine Tuzi Nik Đeljošaj.

Ovo je prva fabrika ovakve vrste u Crnoj Gori koja će se, kako je saopšteno, snabdijevati domaćim krompirom.

Planirano je da u početku proizvodi čips, dok će kasnije biti otvorene i linije za flips, krompir pire i pomfrit.

Proizvodi će se distribuirati na domaće i inostrano tržište.

Otvaranju su prisustvovali potpredsjednik Vlade i ministar kapitalnih investicija Ervin Ibrahimović, ministar poljoprivrede Vladimir Joković, ministar turizma Goran Đurović…

Nastavite sa čitanjem

EKONOMIJA

(VIDEO) Radnici vatrometom i bakljadom proslavili kupovinu Željezare

„Došle su porodice sa djecom. Napokon osmjeh i na licima ove djece. Naravno da treba da bude osmjeh jer se njihovi očevi i majke vraćaju na posao“, poručio je predsjednik Sindikata Željezare Ivan Vujović

Foto: Screenshot

Pratite portal Berane online na Facebook-u, Instagramu, Tviteru i Youtube-u.

Radnici Željezare proslavili su večeras uz bakljadu i vatromet, ispred fabrike, najavu potpisivanja kupoprodajnog ugovora između Elektroprivrede Crne Gore (EPCG) i turskog Tosčelika čime će nacionalna energetska kompanija postati stoprocentni vlasnik imovine Željezare, prenosi RTCG.

Radnici se nadaju da je to novi početak za fabriku i nova šansa za njih, a kako su ranije kazali, spremni su i za prekvalifikacije kako bi obavljali sve potrebne poslove koje bi EPCG organizovala u krugu nekadašnjeg giganta u oblasti proizvodnje čelika.

„Poslije šest mjeseci odricanja od sebe i porodica došli smo do trenutka da smo napokon zadovoljni. Još uvijek nije završeno. Rečeno je da će 20. decembra biti kupoprodajni ugovor, tako da se nadamo da je to to. Zbog toga je bio ovaj vatromet i veselje. Došle su porodice sa djecom. Napokon osmjeh i na licima ove djece. Naravno da treba da bude osmjeh jer se njihovi očevi i majke vraćaju na posao“, poručio je predsjednik Sindikata Željezare Ivan Vujović za TVCG.

Radnicima se večeras pridružilo i nekoliko članova uprave EPCG, među kojima i finanasijski direktor Miro Vračar.

VIDEO:

https://fb.watch/hfmMrVw7me/

 

Nastavite sa čitanjem

EKONOMIJA

Abazović: Riješili smo veliki problem Nikšića i Crne Gore, Željezara vraćena u državno vlasništvo!

„Nastavićemo da uvećavamo državni kapital i gradimo našu Crnu Goru“, saopštio je Abazović

Abazović, Foto: Gov.me

Pratite portal Berane online na Facebook-u, Instagramu, Tviteru i Youtube-u.

Premijer Dritan Abazović saopštio je da je vraćanjem Željezare u državno vlasništvo riješen veliki problem Nikšića i Crne Gore. Poručio je da će Vlada uvijek biti uz radnike.

„Pao dogovor! Riješen još jedan veliki problem Nikšića i Crne Gore. Željezara vraćena u državno vlasništvo! EPCG će kupiti Željezaru od turske kompanije Tosčelik. Uvijek smo bili i bićemo uz radnike. Hvala im na tome što su bili istrajni u ovom procesu. Nastavićemo da uvećavamo državni kapital i gradimo našu Crnu Goru“, saopštio je Abazović na Telegramu.

Istakao je da je ponosan na sve saradnike koji su učestvovali u ovom napornom i dugom procesu koji će se, kako je rekao, na kraji višestruko isplatiti.

„Kolegama ministrima, rukovodstvu EPCG, Opštini Nikšić… Hvala i turskoj kompaniji Toščelik na fer odnosu tokom pregovora. Može Crna Gora“, poručio je Abazović.

Nastavite sa čitanjem

Najčitanije