Connect with us

EKONOMIJA

UPRKOS TOME ŠTO JE POTREBNO ZADUŽENJE OD OKO 600 MILIONA

Vlada će trošiti kao da nema krize, ima para za privilegije: Za gorivo 15 miliona eura, službena putovanja 5,7 miliona, telefone 6,2 miliona

Iako je planeta već u recesiji, a kriza se preliva i na Crnu Goru, i građani žive sve lošije, Vlada ne planira da štedi na svojim privilegijama

Ibrahimović, Abazović i Joković, Foto: Savo Prelević (Vijesti)

Vlada u tehničkom mandatu, na čelu sa premijerom Dritanom Abazovićem, predložila je budžet za narednu godinu kojim je najavila povećanje plata u javnom sektoru, ali i predvidjela više novca za vlastite troškove, uprkos činjenici da će, za podmirivanje planiranih davanja, biti neophodno zadužiti državu, odnosno građanje oko 600 miliona eura.

Iako je planeta već u recesiji, a kriza se preliva i na Crnu Goru, i građani žive sve lošije, Vlada ne planira da štedi na svojim privilegijama.

Budžet je projektovan na 2,85 milijardi eura, a premijer Abazović je kazao da je on najveći ikada.

Međutim, brojni ekonomski eksperti već sada sumnjičavo mašu glavom, pitajući odakle novac, obzirom da sa prihodne strane nije predviđen bilo kakav novi značajniji priliv novca.

Ministarstvo finansija koje vodi ministaar Aleksandar Damjanović, planiralo je, recimo, troškove za gorivo od 14,74 miliona eura, što je 1,44 miliona više nego u ovoj godini. Podsjetimo da Crna Gora ima oko 4,5 hiljada službenih automobila, po čemu je rekorder u Evropi, a da nova vlast, iako je to najavljivano prije parlamentarnih izbora 2020. godine, nije ni pokušala da taj broj makar smanji.

Ukoliko ovaj Predlog budžeta bude usvojen u parlamentu, za službena putovanja državnih funkcionera i službenika, građani će platiti 5,67 miliona eura, što je 350 hiljada eura više nego ove godine.

Za troškove reprezentacije planirana je 591 hiljada eura, a samo za troškove telefona planirano je 6,26 miliona eura, što je čak 860 hiljada eura više nego ove godine.

Za konsultantske usluge, što je stavka koja je često kritikovana kao način da se privilegovanima isplaćuju značajne sume novca, u narednoj godini je planirano 28,4 miliona eura, odnosno 1,4 milion eura više nego ove godine.

Autor: V. M. (VOP)

Ostavite komentar

Postavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

EKONOMIJA

Gorivo skuplje od naredne sedmice

Od četiri do sedam centi

Ilustracija, Foto: Shutterstock

Cijene goriva od narednog utorka mogle bi poskupjeti od četiri do sedam centi, potvrđeno je nezvanično iz nafrnih kompanija.

To će biti dvanaesto poskupljenje ove godine.

Obje vrste benzina će poskupjeti za po četiri centa, dok će dizel i lož ulje biti skuplji za sedam centi.

Nova cijena BMB 95 biče 1,70, BMB 98 će iznosti 1,74 eura po litru, eurodizel će dostići cijenu 1,65 eura po litru, a lož ulja 1,61 euro.

Do konačnog obračuna je ostao jedan dan, pa bi cijene mogle biti veće ili niže od ovih za eventualno jedan cent.

Nastavite sa čitanjem

EKONOMIJA

Đurović o predlogu DPS-a da se pomogne građanima: Da dodaju još nešto oko besmrtnosti!

Podsjećamo, poslanik Demokratske partije socijalista (DPS) Nikola Milović kazao je da ta partija predlaže paket mjera pomoći građanima a koji uključuje sniženje akciza na gorivo i pomoć podstanarima od po 300 eura

Đurović, Foto: Luka Zeković

Ministar ekonomskog razvoja i turizma Goran Đurović osvrnuo se na je set mjera koji je Klub poslanika DPS-a danas predstavio na svojoj pres konferenciji.

„Iskreno, očekivao sam ipak nešto smislenije i sa manjom dozom populizma.
Možda da su dodali nešto oko besmrtnosti pa da upotpune priču“, napisao je ministar.

Podsjećamo,poslanik Demokratske partije socijalista (DPS) Nikola Milović kazao je da ta partija predlaže paket mjera pomoći građanima a koji uključuje sniženje akciza na gorivo i pomoć podstanarima od po 300 eura.

On je na konferenciji za medije Kluba poslanika DPS-a pozvao Vladu da usvoji i implementira predložene mjere. Podsjetio je da je U Crnoj Gori je od 2022.godine zabilježena najveća inflacija od sticanja nezavisnosti-17,2 posto, a da je potrošačka korpa tokom 2023. godine skuplja za 200 eura u odnosu na avgust 2020. godine.

Nastavite sa čitanjem

EKONOMIJA

DPS predlaže mjere za pomoć građanima: Smanjiti akcize na gorivo, podstanarima po 300 eura, penzionerima po 150

Pozivaju Vladu da usvoji i implementira predložene mjere

Foto: DPS

Poslanik Demokratske partije socijalista (DPS) Nikola Milović kazao je da ta partija predlaže paket mjera pomoći građanima a koji uključuje sniženje akciza na gorivo i pomoć podstanarima od po 300 eura.

On je na konferenciji za medije Kluba poslanika DPS-a pozvao Vladu da usvoji i implementira predložene mjere. Podsjetio je da je U Crnoj Gori je od 2022.godine zabilježena najveća inflacija od sticanja nezavisnosti-17,2 posto, a da je potrošačka korpa tokom 2023. godine skuplja za 200 eura u odnosu na avgust 2020.godine.

„Treba donijeti odluku o umanjenju akciza na gorivo do 50 odsto. Obezbijediti jednokratnu pomoć od 150 odsto za korisnike najniže penzije, privremene nadoknade Fonda PIO, i novčane nadoknade materijalnog obezbjeđenja boraca. Obezbijediti jednokratnu pomoć od 350 eura za korisnike materijalnog obezbjeđenje porodice. Odobriti 40 odsto popusta na računima za struju za socijalno ugrožene kategorije stanovništva za period do tri mjeseca. Osloboditi plaćanja ili subvencionisati 100 odsto troškove smještaja i ishrane učenika i studenata korisnika domova u Crnoj Gori za prvo polugodište, odnosno semestar“, kazao je Milović.

„Ako nema znanja, stojimo na raspolaganju kako da ih uputimo da u roku od sedam dana sprovedu te mjere“, rekao je Milović.

On je rekao da prilično mučno teče proces formiranja Vlade.

„Politički akteri su vezani za međusobno nepovjerenje i sistem pregovaranja koji je prilično skriven od građana Crne Gore“, kazao je Milović.

On je rekao da će Vlada biti formirana na klimavim osnovama.

„Jedino vlada koja će bitfi bazirana na evroatlanmskim principima je ona vlada čiji dio bi bili“, poručio je Milović na konferenciji za medije.

Nastavite sa čitanjem

Najčitanije