Connect with us

SERVISNE INFORMACIJE

DOO "VODOVOD I KANALIZACIJA"

Voda u Beranama nije za piće: Prokuvati prije upotrebe

„Nadležne službe preduzeća će vršiti pojačano praćenje svih parametara mutnoće i o eventualnim promjenama blagovremeno će informisati javnost”

Zbog obilnih padavina došlo je do zamućenja vode iz gradskog vodovoda, pa se preporučuje potrošačima da vodu prije upotrebe prokuvaju, saopšteno je iz preduzeća Vodovod i kanalizacija, Berane.

“Nadležne službe preduzeća će vršiti pojačano praćenje svih parametara mutnoće i o eventualnim promjenama blagovremeno će informisati javnost”, dodali su iz ovog preduzeća.

Izvorište gradskog vodovoda “Merića vrelo” nalazi se u podnožju planine Bjelasice, pa su zamućenja vode česta pojava u vrijeme obilnih padavina.

Ostavite komentar

Postavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

SERVISNE INFORMACIJE

Stiže toplotni talas iz Afrike: Preko 40 stepeni temperatura narednih dana, moguće suše

„Očekuje se da će se ovakva situacija nastaviti i tokom većeg dijela naredne sedmice“

Ljeto u Beranama, Foto: Berane online

Na osnovu upozorenja Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju Crne Gore (ZHMS) najavljeno je da će u narednom periodu, počev od 9.7.2024. godine, naše područje biti pod uticajem grebena sa sjeverozapada Afrike u sklopu kog je i priliv tople vazdušne mase koja će uslovljavati veoma toplo vrijeme u narednom periodu, saopšteno je iz Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP).

„Očekuje se da će se ovakva situacija nastaviti i tokom većeg dijela naredne sedmice. Ovaj toplotni talas usloviće visoke temperature vazduha koje će se u mnogim mjestima kretati od 37 do 40 stepeni Celzijusa a ponegdje i prelaziti 40 stepeni Celzijusa“, ističe se u saopštenju.

Iz MUP su dodali da ova meteorološka situcija može da dovede do suša i izazivanja požara, pa podsjećaju da je na snazi naredba o zabrani paljenja vatre.

„Direktorat za zaštitu i spašavanje MUP-a poslao je navedeno upozorenje svim učesnicima u sistemu zaštite i spašavanja i ukazao na potrebu podizanja operativne spremnosti“, zaključuje se u saopštenju.

Nastavite sa čitanjem

DRUŠTVO

Patrijarh Porfirije iz Bratunca poručio: Srbi se ne odriču svoje pravoslavne vjere

Srpski patrijarh služio liturgiju u sklopu obilježavanja 32. godišnjice stradanja Srba u srednjem Podrinju i Birču tokom proteklog rata na području Bosne i Hercegovine

Poglavar Srpske pravoslavne crkve (SPC) patrijarh Porfirije izjavio je danas u Bratuncu, posle služenja liturgije za pomen stradalih Srba u Podrinju tokom proteklog rata da se srpski narod ni milom ni silom ne može odreći Hrista i svoje pravoslavne vjere.

„Sve što smo dobili i imamo to je dar Božiji. Taj pečat i tu osobinu i naš narod kao i crkva otkad zna za sebe nosi i živi tom suštinom i tim otkucajima. Otkada brojimo svoju istoriju koju znamo danas, od Svetoga Save. Pravoslavna vjera nas je oblikovala, uobličila onakve kakvi smo danas, kakvim nas zna čitav svijet“, rekao je Porfirije, prenio je RTRS.

On je naveo da su Srbi kao narod dobrovoljno ponijeli pečat Hristov, krst njegov.

„Dobrovoljno smo pošli, uzeli krst i krenuli za njim. Zato smo jedno braćo i sestre, gdje god da se nalazimo“.

Srpski patrijarh je rekao da se današnje bitke biju za slogu i jedinstvo, za napredak i blagostanje, ali ne u bilo čemu, već u dobru i činjenju dobra.

On je rekao da je prevashodni cilj te borbe mir.

“Da naš narod i svi narodi žive u miru i međusobnom razumijevanju i poštovanju. Bijemo bitku za svaki napredak, za narodnu slogu, za jedinstvo, ali ne jedinstvo u bilo čemu, nego isključivo u dobru i činjenju dobra. To su naše današnje bitke i borbe”, naglasio je patrijarh.

On je istakao da Srbi danas neće da vode ratove oružjem koje fabrikuje ovaj svijet.

“Hoćemo da se borimo molitvom, vjerom, pravoslavljem, hrišćanskim vaspitanjem, milosrđem, plemenitošću, saosjećanjem i kulturom utemeljenom u našem duhovnom nasljeđu, ali isto tako i privrednim napretkom i svakim blagostanjem”, izjavio je patrijarh Porfirije.

Poglavar SPC je, u svojoj besjedi, naveo i da su se danas okupili u Bratuncu prvo za službu Božiju, a zatim i na parastosu da bi bili bliži Bogu.

“Danas smo u jednom duhu svetom, mi sabrani, svi naši sunarodnici, svaki od naših savremenika, najbliskiji smo danas sa našom braćom i sestrama mučenički postradalim prije 32 godine”, smatra patrijarh Porfirije.

Prema njegovim riječima, pravoslavlje ne može da bude pobijeđeno, jer sila vaskrsenja u njemu obitava, a da je svačiji bol najveći i da je to teret koji razdire u jednakoj mjeri svaku ljudsku dušu.

“Znamo da isti bol koji nas boli osjećaju i naše komšije, i naš je zajednički imenilac tuga. Time su nevine žrtve dostojne molitve, i svaka ima i ime i prezime, a ono ne izjednačava granicu bola. Zato nam ni na kraj pameti kao pravoslavnim Srbima nije palo na pamet da potcjenjujemo žrtve drugih naroda, naprotiv, Bog nam je svjedok da se kao pravoslavni hrišćani klanjamo pred svakom nevinom žrtvom”, naglasio je patrijarh Porfirije.

Liturgiji u sklopu obilježavanja 32. godišnjice stradanja Srba u srednjem Podrinju i Birču prisustvali su predsjednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik, predsjednik Narodne skupštine Nenad Stevandić, premijeri RS i Srbije, Radovan Višković i Miloš Vučević, ruski ambasador u BiH Igor Kalabuhov, kao i veliki broj građana Podrinja, ali i iz Srbije, koji su organizovano doputovali u Bratunac.

Posle liturgije počela je litija od hrama Uspenja Presvete Bogorodice do groblja u Bratuncu, gdje je u 12 časova kod centralnog spomen-krsta patrijarh služiio parastos za 3.267 ubijenih Srba iz srednjeg Podrinja i Birča.

Nastavite sa čitanjem

SERVISNE INFORMACIJE

Berane bez vode zbog pucanja cijevi, radi se na saniranju kvara

„Zbog pucanja glavne cijevi na vodovodnoj mreži, bez vode privremeno su ostali potrošači koji se snadbijevaju sa izvorišta Merića Vrelo“, saopšteno je

Tokom noći došlo je do pucanja glavne vodovodne cijevi zbog čega je Berane
sa jednim brojem prigradskih naselja bez vode.

„Zbog pucanja glavne cijevi na vodovodnoj mreži, bez vode privremeno su ostali potrošači koji se snadbijevaju sa izvorišta Merića Vrelo“, saopšteno je iz beranskog Vodovoda.

Dodaju da su ekipe preduzeća na terenu i rade na saniranju kvara, te očekuju da će vodosnabdijevanje biti uspostavljeno tokom dana.

Zahvaljuju se građanima na strpljenju i razumijevanju.

Piše: Berane online

Nastavite sa čitanjem

Najčitanije