Connect with us

DRUŠTVO

KOMPANIJA "VOLI TRADE" U VLASNIŠTVU DRAGANA BOKANA

„Voli“ uplatio firmi Medenice 1,79 miliona eura

Iznos od 1,79 miliona eura uplaćen firmi “Timi”, Miloša Medenice – sina dugogodišnje predsjednice Vrhovnog suda Vesne Medenice. To pokazuje dokumentacija do koje su ekskluzivno došli portal PRESS i Mreža za istraživanje organizovanog kriminala i korupcije – LUPA

Vesna Medenica, Dragan Bokan i Miloš Medenica, Foto: Vijesti (kolaž: Berane online)

Kompanija “Voli Trade”, koja je u vlasništvu biznismena Dragana Bokana, tokom tri godine uplatila je oko 1,79 miliona eura firmi “Timi”, Miloša Medenice – sina dugogodišnje predsjednice Vrhovnog suda Vesne Medenice.

To pokazuje dokumentacija do koje su ekskluzivno došli portal PRESS i Mreža za istraživanje organizovanog kriminala i korupcije – LUPA.

Tokom 2015. godine firma “Voli Trade” kupila je od kompanije “Timi” gorivo u iznosu od 542.422 eura, u 2016. godini evidentiran je iznos od 534.900, a 2017. godini 715.461 eura.

Ujedno tih godina Bokanova firma bila je pojedinačno najveći kupac, najvjerovatnije goriva, od Medenicine kompanije.

Radi se o dokumentaciji koja je 2018. godine dostavljena vladinom Investiciono – razvojnom fondu (IRF), kako bi kompanija “Timi” mogla da dobije kredit od oko 195.000 eura za refinansiranje kredita dobijenog kod Prve banke, u kojoj je pojedinačno najveći akcionar Aco Đukanović, brat predsjednika države Mila Đukanovića.

Analizom dokumenata može se utvrditi da je glavni dobavljač kompanije Miloša Medenice u tim godinama bila kotorska firma “Mivis”, koja je u vlasništvu Vuksana Kašćelana.

U evidenciji dobavljača upisano je da su od kotorske firme “Mivis” 2015. godine otkupili gorivo vrijednosti 1.124.132 eura, a 2016. godine 908.267 eura.

Ti podaci pokazuju da se kompanija “Timi” zapravo tih godina bavila preprodajom goriva, koje je navodno nabavljala prvenstveno kod kotorske kompanije “Mivis”.

Tako ostaje nejasna poslovna i ekonomska logika firme “Voli” Dragana Bokana, koja se odlučila da gorivo navodno kupuje kod preprodavca umjesto direktno kod prodavca – kotorske kompanije.

Mreža za istraživanje organizovanog kriminala i korupcije – LUPA pokušala je da dobije objašnjenje vezano za poslovnu saradnju firmi Miloša Medenice i Dragana Bokana, međutim PR menadžerka kompanije “Voli Trade” Olivera Šuškavčević nije odgovarala na poslata pitanja.

U dokumentaciji dostavljenoj Investiciono razvojnom fondu nema ugovora potpisanih između firme “Voli Trade” i “Timi”, takođe nisu dostavljene ni kopije faktura vezanih za novčane transakcije te dvije kompanije.

To, međutim, nije ni zahtijevano u dokumentaciji potrebnoj za razmatranje kredita.

Među kupcima kompanije “Timi”, osim firme “Voli Trade”, evidentirana je i taksi firma “Royal Plus”, vlasnika Aleksandra Vujovića, a koja je ranije imala ugovor sa Aerodromima Crne Gore (AMCG), zbog kojeg su protestvovali predstavnici nekoliko taksi udruženja.

Firma “Royal Plus” samo tokom 2017. godine kupila je od kompanije Miloša Medenice gorivo vrijedno 379.507 eura.

Na listi kupaca firme “Timi” je i Ski resort “Kolašin 1450”, koji je u vlasništvu biznismena Zorana Ćoća Bećirovića, ali i kompanija “Bemax”.

Vesna Medenica je uhapšena 17. aprila na Aerodromu Golubovci, dok je pokušavala da se ukrca na posljednji let za Beograd te večeri.

Nedugo nakon hapšenja, sudija za istragu Višeg suda u Podgorici Suzana Mugoša odredila je Medenici pritvor do 30 dana na zahtjev Specijalnog državnog tužilaštva (SDT).

Na teret joj se stavlja krivično djelo stvaranje kriminalne organizacije iz čl. 401a st.2 i protvivzakonit uticaj iz čl. 422 st.1, P.V. zbog krivičnog djela davanje mita.

Policija potražuje njenog sina, koji se nalazi u Beogradu. Viši sud donio je naredbu za raspisivanje nacionalne potjernice za Milošem Medenicom.

On se sumnjiči da je formirao kriminalnu organizaciju radi šverca cigareta, droge, ali i nezakonitog uticaja prilikom donošenja odluka u sudskim predmetima.

Kokain pronađen u skladištu kompanije “Voli”

Radnici su u Logističko – distributivnom centru kompanije “Voli Trade” u januaru ove godine pronašli oko 400 kilograma kokaina. Kokain se nalazio u paketima sa bananama iz Ekvadora.

Istraga o tom slučaju je u toku.

Prema podacima do kojih je u januaru ove godine došao portal PRESS, kompanija “Voli Trade” godinama uvozi banane iz Latinske Amerike. Iz Ekvadora ta kompanija uvezla je čak 211 brodskih pošiljki, a iz Brazila 14.

Ostavite komentar

Postavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

DRUŠTVO

Dojave o bombama u nekoliko škola, Skupština evakuisana

Uprave policije su nezvanično saopštili da preduzimaju mjere i radnje u ovom slučaju te da su u toku pregledi

Foto: Vukoman Kljajević, RTCG (arhiva)

Policija je obaviještena o dojavama o bombama u nekoliko škola u Crnoj Gori ali i Skupštini koja je evakuisana.

Iz Uprave policije su za TVCG nezvanično saopštili da preduzimaju mjere i radnje u ovom slučaju te da su u toku pregledi.

Nastavite sa čitanjem

DRUŠTVO

Adžić: Imamo preciznu informaciju, Do Kvon se sreo sa Spajićem i kad je bio na potjernici

„Imali smo informaciju da su se sastajali, čak i u porodičnoj atmosferi, informaciju da su se sastali i nakon momenta kad je Do Kvon bio na (Interpolovoj) potjernici, imamo i ulicu u Beogradu u kojoj su se sastali. Radili su zajednički posao. Ko od vas misli da je to trebalo da prećutimo? To su operativne informacije. Ako sve ovo nije tačno, to je idealna prilika da se demantuje“, istakao je ministar policije

"Možda je potpuno legalno poslovanje sa jednim od najtraženijih bjegunaca": Adžić, Foto: Boris Pejović

Ministar unutrašnjih poslova Filip Adžić, kazao je danas da onaj ko je dozvolio uhapšenom „kralju kriptovaluta“ Do Kvonu da uđe u Crnu Goru, nije mogao znati da se radi o licu sa potjernice, jer taj južnokorejski državljanin nije koristio svoja dokumenta, već je imao više falsifikovanih.

On je to rekao nakon sjednice Vijeća za nacionalnu bezbjednost, koju je sazvao premijer Dritan Abazović i na kojoj je razmatran slučaj navodnih veza Do Kvona i lidera Pokreta Evropa sad (PES) Milojka Spajića.

„Imali smo dilemu kako da postupamo, jer je u toku predizborna kampanja. Kad god da je ovo bilo, imalo bi jedan politički kontekst. Naša obaveza je bila da zaštitimo državni interes. Ako imamo informaciju da se neko iz kripto-svijeta, koji raspolaže milijardama, miješa u izborni proces Crne Gore, moramo reagovati. Ako smo reagovali kad je u pitanju Demokratska partija socijalista (DPS), Demokratski front (DF), zašto bismo sad reagovali drugačije“, naveo je Adžić.

Rekao je da su dobili „preciznu informaciju“ da je lider PES-a Spajić imao prijateljski odnos sa Do Kvonom od 2018. godine.

„Imali smo informaciju da su se sastajali, čak i u porodičnoj atmosferi, informaciju da su se sastali i nakon momenta kad je Do Kvon bio na (Interpolovoj) potjernici, imamo i ulicu u Beogradu u kojoj su se sastali. Radili su zajednički posao. Ko od vas misli da je to trebalo da prećutimo? To su operativne informacije. Ako sve ovo nije tačno, to je idealna prilika da se demantuje“, istakao je Adžić.

Rekao je da, koju god aktivnost da Vijeće sprovodi, ona može biti dovedena u politički kontekst, te da ništa ne bi preduzimali kad bi se time rukovodili.

„Nisam siguran da ovo može da podigne naš politički rejting, naša obaveza je da upozorimo javnost“, naveo je ministar.

Pojasnio je da je jedan dio informacija koje je iznio o Spajiću i Do Kvonu sadržan u pismu Do Kvona dostavljenom Abazoviću, ministru pravde Marku Kovaču i glavnom specijalnom tužiocu Vladimiru Novoviću, a se drugi dio odnosi na operativne podatke.

Adžić je kazao da se unutar oduzetog Do Kvonovog laptopa nalaze dokazi o zajedničkom poslovanju sa Spajićem.

„Ne znam je li to sporno, treba da se ispita. Možda je potpuno legalno poslovanje sa jednim od najtraženijih bjegunaca… Unutar laptopa postoje dokazi o finansiranju kampanje. Ne bih govorio o cifri, ali nije zanemarljiva“, istakao je.

Nastavite sa čitanjem

DRUŠTVO

Milatović prvi predsjednik koji se poklonio žrtvama zločina u Pivskim Dolima

U pivskim Dolima obilježeno 80 godina od zločina kada je ubijeno preko 500 Pivljana, među kojima je bilo i djece

Foto: Služba za informisanje predsjednika Crne Gore

Trebalo je 80 godina, pa da pivska Dola, mjesto najvećeg stradanja Pivljana u Drugom svjetskom ratu, posjete najveći državnici Crne Gore, odaju počast žrtvama stradalim u zločinu i uz vojnu ceremoniju polože vijenac.

To je uradio predsjednik Crne Gore Jakov Milatović, koji je, nakon polaganja vijenca u memorijalnom kompleksu u Dolima, kazao da je Piva bila poprište jednog od najvećih zločina u crnogorskoj istoriji.

Durmitorska inicijativa za Žabljak, Plužine i Šavnik zahvalila je predjsedniku Milatoviću, što se danas, kao najviši državni zvaničnik, uz najviše državne počasti, poklonio sjenima žrtava zločina u Pivskim Dolima, i na taj način, kako navode, ispravio decenijsku nepravdu učinjenu žrtvama iz Pivskih Dola.

Foto: Služba za informisanje Predsjednika Crne Gore

„Zločina pred kojim riječi gube svaki smisao, a osjećaj bezgranične tuge obuzima svakog od nas. Tog dana je u Dolima započeo krvavi pir zloglasne SS ‘Princ Eugen’ divizije i njenih pomagača, nad nedužnim stanovništvom pivskoga kraja“, rekao je Milatović.

Zločinci su, kazao je Milatović, neselektivno ubijali goloruki narod, ne samo u Dolima nego i u u drugim krajevima Pive i Crne Gore, a Dola su postala zid plača gdje se desilo nezapamćeno ljudsko posrnuće. Tog juna 1943. godine, kazao je predsjednik države, Piva se, kako je rekao, pjesnik, na nebo selila, a neprijatelj je vjerovao da će zloćinima „zatrijeti našu ideju o slobodi i nepokornosti“.

„Stojim danas ovdje pred vama kao predsjednik Crne Gore, želeći da iskažem pijetet prema žrtvama ovog strašnog zločina i posebno istaknem da država Crna Gora ne smije zaboraviti nedužno stradanje vaših i naših predaka, rođaka i komšija. Na to nas obavezuje patnja Jaglike Adžić, preko 200 ubijenih bratsvenika iz porodice Blagojević, ugašeno bratstvo Verun i brojni drugi primjeri koji najbolje pokazuju stravičnu sliku onoga što se ovdje desilo prije tačno 80 godina“, kazao je Milatović.

Istakao je da je za njega zadivljujuće dostojanstvo sa kojim je pivski narod decenijama nosio bol zbog zločina koji je nad njime počinjen, a sa druge strane „poražavajuće je što tragično stradanje juna 1943. godine nije dovoljno osvijetljeno u istorijskim čitankama i kolektivnoj svijesti našega naroda“.

„Upravo zbog toga kao predsjednik Crne Gore želim da istaknem važnost ovakvih skupova, jer se njima afirmiše kultura sjećanja i promoviše antifašizam i sloboda kao temeljni oslonci sveukupnog razvoja našeg društva. Govoreći o tragičnim događajima iz prošlosti i adresiranjem krivice za učinjena nepočinstva vraćamo dug prema žrtvama i šaljemo poruku budućim generacijama da se takve strahote nikada više ne smiju desiti“, rekao je Milatović.

Istakao je da je važan institucionalni korak napravljen, kada je u pitanju odnos države prema tragičnim događajima iz prošlosti, usvajanjem Rezolucije o zločinima u Pivi i Velici od strane Skupštine Crne Gore u julu prošle godine.

U Dolima je 7. juna folksdojčerska jedinica „Princ Eugen“ uz podršku hercegovačkih ustaša ubila 522 stanovnika Pive, a među njima i 109 djece. Dijete Mitre i Mališe Đikanović nije dočekalo ni ime da dobije – strijeljano je u trenutku dolaska na svijet.

Nevine žrtve u Dolima bile su podijeljene u tri grupe – jednu su činili muškarci stariji od 15 godina, drugu žene i djevojke, a treću djeca. Redoslijed ubijanja bio je obrnut. Krvavo gubilište preživio je samo Miloš Glomazić koji je preminuo 1986. godine. U tim dolinama je 1977. godine napravljen memorijalni kompleks, rad vajara Luke Tomanovića, koji se sastoji od četiri spomenička dijela u kojima se nalazi po jedan centralni skulpturalni motiv, a koji prostorno i simbolički kreiraju jednu cjelinu. Riječ je o skulpturama „Ruke“, „Majka sa djecom“, čiji poetsaki naziv je „U krilu bronzane majke“, ženska kosturnica – spomen ploča stela i muška grobnica – „Tužbalica“.

U Pivi je od 6. do 12. juna 1943.godine, ubijeno 1290 Pivljana, među kojima je bilo 549 djece i omladine do 20 godina, a tih dana je u svakom selu pivske župe bilo po jedno stratište.

Poslije osam decenija o Dolima bez prećutkivanja i bez skrivanja

Okupili su se Pivljani, kao što to rade svakog 7. juna, da obilježe stradanje svojih plemenika, a svetu arhijerejsku liturgiju služio je episkop budimljansko–nikšićki Metodije, uz sasluženje sveštenstva i monaštva.

Foto: Svetlana Mandić

„Posle osam decenija trebalo je čekati da se na ovaj način i ovako ovaj narod Božiji sabere, bez izuzetka, bez odvajanja, bez međusobnih razmirica, bez prećutkivanja istine, bez skrivanja i zaobilaženja pravde. Sretan sam što je predsjednik države došao da bude zajedno sa ovim narodom, da na pravi i istinski način, ne samo prigodnim govorima, himnama, pjesmama, cvijećem ili vijencima oda počast nečijem podvigu i žrtvi, nego da na najdublji mogući način, onako kako je to radio i kralj Nikola i Sveti Petar Cetnjski i svi oni veliki vladari sa ovog prostora i ovog naroda kako su to činjeli. Uznosili su bezkrvnu žrtvu i molitve Bogu, onome koji je jedini istinski vladar svih zemaljskih prostora“, kazao je vladika Metodije.

Foto: Svetlana Mandić

Dolazak Milatovića, kako je istakao, je znak da će se narod, posle osam decenija, okupiti i sabrati oko istinskih i pravih vrijednosti koje su se uvijek „ovdje njegovale, čuvale i prenosile s koljena na koljeno, i koje su nam jedine pomogle da opstanemo u ovim dolovima punim krvi i kostiju nevinih mučenika“.

Nastavite sa čitanjem

Najčitanije