Connect with us

DRUŠTVO

KOMPANIJA "VOLI TRADE" U VLASNIŠTVU DRAGANA BOKANA

„Voli“ uplatio firmi Medenice 1,79 miliona eura

Iznos od 1,79 miliona eura uplaćen firmi “Timi”, Miloša Medenice – sina dugogodišnje predsjednice Vrhovnog suda Vesne Medenice. To pokazuje dokumentacija do koje su ekskluzivno došli portal PRESS i Mreža za istraživanje organizovanog kriminala i korupcije – LUPA

Vesna Medenica, Dragan Bokan i Miloš Medenica, Foto: Vijesti (kolaž: Berane online)

Pratite portal Berane online na Facebook-u, Instagramu, Tviteru i Youtube-u.

Kompanija “Voli Trade”, koja je u vlasništvu biznismena Dragana Bokana, tokom tri godine uplatila je oko 1,79 miliona eura firmi “Timi”, Miloša Medenice – sina dugogodišnje predsjednice Vrhovnog suda Vesne Medenice.

To pokazuje dokumentacija do koje su ekskluzivno došli portal PRESS i Mreža za istraživanje organizovanog kriminala i korupcije – LUPA.

Tokom 2015. godine firma “Voli Trade” kupila je od kompanije “Timi” gorivo u iznosu od 542.422 eura, u 2016. godini evidentiran je iznos od 534.900, a 2017. godini 715.461 eura.

Ujedno tih godina Bokanova firma bila je pojedinačno najveći kupac, najvjerovatnije goriva, od Medenicine kompanije.

Radi se o dokumentaciji koja je 2018. godine dostavljena vladinom Investiciono – razvojnom fondu (IRF), kako bi kompanija “Timi” mogla da dobije kredit od oko 195.000 eura za refinansiranje kredita dobijenog kod Prve banke, u kojoj je pojedinačno najveći akcionar Aco Đukanović, brat predsjednika države Mila Đukanovića.

Analizom dokumenata može se utvrditi da je glavni dobavljač kompanije Miloša Medenice u tim godinama bila kotorska firma “Mivis”, koja je u vlasništvu Vuksana Kašćelana.

U evidenciji dobavljača upisano je da su od kotorske firme “Mivis” 2015. godine otkupili gorivo vrijednosti 1.124.132 eura, a 2016. godine 908.267 eura.

Ti podaci pokazuju da se kompanija “Timi” zapravo tih godina bavila preprodajom goriva, koje je navodno nabavljala prvenstveno kod kotorske kompanije “Mivis”.

Tako ostaje nejasna poslovna i ekonomska logika firme “Voli” Dragana Bokana, koja se odlučila da gorivo navodno kupuje kod preprodavca umjesto direktno kod prodavca – kotorske kompanije.

Mreža za istraživanje organizovanog kriminala i korupcije – LUPA pokušala je da dobije objašnjenje vezano za poslovnu saradnju firmi Miloša Medenice i Dragana Bokana, međutim PR menadžerka kompanije “Voli Trade” Olivera Šuškavčević nije odgovarala na poslata pitanja.

U dokumentaciji dostavljenoj Investiciono razvojnom fondu nema ugovora potpisanih između firme “Voli Trade” i “Timi”, takođe nisu dostavljene ni kopije faktura vezanih za novčane transakcije te dvije kompanije.

To, međutim, nije ni zahtijevano u dokumentaciji potrebnoj za razmatranje kredita.

Među kupcima kompanije “Timi”, osim firme “Voli Trade”, evidentirana je i taksi firma “Royal Plus”, vlasnika Aleksandra Vujovića, a koja je ranije imala ugovor sa Aerodromima Crne Gore (AMCG), zbog kojeg su protestvovali predstavnici nekoliko taksi udruženja.

Firma “Royal Plus” samo tokom 2017. godine kupila je od kompanije Miloša Medenice gorivo vrijedno 379.507 eura.

Na listi kupaca firme “Timi” je i Ski resort “Kolašin 1450”, koji je u vlasništvu biznismena Zorana Ćoća Bećirovića, ali i kompanija “Bemax”.

Vesna Medenica je uhapšena 17. aprila na Aerodromu Golubovci, dok je pokušavala da se ukrca na posljednji let za Beograd te večeri.

Nedugo nakon hapšenja, sudija za istragu Višeg suda u Podgorici Suzana Mugoša odredila je Medenici pritvor do 30 dana na zahtjev Specijalnog državnog tužilaštva (SDT).

Na teret joj se stavlja krivično djelo stvaranje kriminalne organizacije iz čl. 401a st.2 i protvivzakonit uticaj iz čl. 422 st.1, P.V. zbog krivičnog djela davanje mita.

Policija potražuje njenog sina, koji se nalazi u Beogradu. Viši sud donio je naredbu za raspisivanje nacionalne potjernice za Milošem Medenicom.

On se sumnjiči da je formirao kriminalnu organizaciju radi šverca cigareta, droge, ali i nezakonitog uticaja prilikom donošenja odluka u sudskim predmetima.

Kokain pronađen u skladištu kompanije “Voli”

Radnici su u Logističko – distributivnom centru kompanije “Voli Trade” u januaru ove godine pronašli oko 400 kilograma kokaina. Kokain se nalazio u paketima sa bananama iz Ekvadora.

Istraga o tom slučaju je u toku.

Prema podacima do kojih je u januaru ove godine došao portal PRESS, kompanija “Voli Trade” godinama uvozi banane iz Latinske Amerike. Iz Ekvadora ta kompanija uvezla je čak 211 brodskih pošiljki, a iz Brazila 14.

Advertisement
Ostavite komentar

Postavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

DRUŠTVO

Advokat Medenice ništa ne zna o 700.000 eura koje su pronađene kod nje prilikom hapšenja

Advokat Begović tvrdi da bi se njegova branjenica na te okolnosti morala izjasniti na saslušanju u SDT-u, ali je o tome, kako ističe, niko nije pitao

Vesna Medenica i Zdravko Begović, Foto: Boris Pejović (kolaž Berane online)

Pratite portal Berane online na Facebook-u, Instagramu, Tviteru i Youtube-u.

Advokat Zdravko Begović saopštio je da nije u saznanju da je prilikom hapšenja bivše predsjednice Vrhovnog suda Vesne Medenice na podgoričkom aerodromu 17. aprila ove godine kod nje pronađeno 700.000 eura u kešu, piše Dan.

On tvrdi da prvi put čuje za taj podatak. Ističe da niko nije bio u obavezi da mu tako nešto saopšti, ali bi se njegova branjenica svakako morala izjasniti na te okolnosti prilikom saslušanja u SDT-u, kojem je i sam prisustvovao, a o čemu je, kako tvrdi, niko nije pitao, navodi ovaj medij.

„Ukoliko je ta informacija tačna, službenici policije su morali prilikom oduzimanja tog novca sačiniti potvrdu o oduzimanju i ta potvrda bi morala biti u spisima predmeta“, kazao je Begović.

Zbog kraja radnog vremena, iz policije juče Dan nije dobio odgovor na pitanje da li su službenici policije sačinili takvu potvrdu, a ni iz SDT-a, po običaju, nismo dobili nikakav odgovor.

Pojedini mediji su objavili da je novac koji je oduzet Medenici volšebno nestao i da istražitelji pokušavaju da mu uđu u trag.

Mediji tvrde da je Medenica te noći na aerodromu bila u društvu jednog poznatog biznismena, koji je sa njom u kumovskim vezama, a koji je te noći napustio Podgoricu i više se nije vraćao.

Bivša predsjednica Vrhovnog suda uhapšena je 17. aprila ove godine na podgoričkom aerodromu, gdje je prethodno čekirala kartu za Beograd u jednom smjeru, zbog sumnje da je počinila krivična djela stvaranje kriminalne organizacije i protivzakonit uticaj. Specijalno državno tužilaštvo već nekoliko puta je saslušavalo Medenicu na okolnosti protivzakonitog uticaja pri donošenju sudskih odluka.

Kako nezvanično saznaje pomenuti medij, prvi put ona se izjašnjavala o uticaju na presuđenje u dva predmeta, za šta je njen sin Miloš Medenica navodno dobio 300.000 eura, a u međuvremenu su aktivirani i još neki slučajevi.

Medenica je radila u Osnovnom sudu u Kolašinu, a potom je izabrana za sudiju Višeg suda u Podgorici, da bi 2003. bila imenovana za vrhovnog državnog tužioca, a 2007. je postala predsjednica Vrhovnog suda. Penzionisana je 31. decembra 2020. godine.

Nastavite sa čitanjem

DRUŠTVO

Katnić: Nema te sile koja će me zaplašiti, niti zatvora koji može zaključati mene i moju pravdu

On je odgovorarajući poslaniku i potpredsjedniku DF-a Slavenu Radunoviću kazao “da je sreće i da je na snazi stari crnogorski moral ime bi mu bilo – Muč”

Milivoje Katnić

Pratite portal Berane online na Facebook-u, Instagramu, Tviteru i Youtube-u.

Reagujući na izjavu poslanika i potpredsjednika DF Slavena Radunovića bivši vlavni specijalni tužilac Milivoje Katnić poručuje kako bi poslaniku i potpredsjedniku DF “da je sreće i da je na snazi stari crnogorski moral ime bi bilo – Muč”. Objašnjava i zašto:

“Zato što je gospodin Radunović izdao Crnu Goru, u kojoj je ostvario sve što je želio, uključujući i poslanički staus. Gospodin Radunović, međutim, nije izdao samo Crnu Goru, nego i rusku i srpsku duboku državu od kojih su on i družina uzeli novac za političku borbu, pa umjesto da ga za to iskoristi, taj je novac stavio u svoj i džep svoje porodice”, kazao je.

Katnić u izjavi za Antenu M podsjeća da se sve to što navodi nalazi u optužnici koja je potvrđena i po kojoj se vodi postupak pred Višim sudom, već više godina, pa dodaje:

“Nije palo na pamet g. Radunoviću da upozori sud da brže rješava taj predmet za pranje novca. Ne bih da ironišem, samo napominjem da je Radunović kao izvor novca naveo sinovog ujaka, svoga šuru, valjda stoga što je Aleksandar Vulin već bio iskoristio tetku iz Kanade kao izvor”, navodi Katnić.

Bivši glavni specijalni tužilac kaže da se ovim ne bi bavio da Radunović nije, po ko zna koji put, “zloupotrijebio do bestijalnosti svoj položaj poslanika u Skupštini Crne Gore” i podsjeća da je to je činio i prilikom donošenja Zakona o radu, u gostovanjima na Javnom servisu…

Katnić se osvrnuo i na konkretne optužbe što ih je Radunović izrekao na njegov račun:

“Što se tiče navodnog držanja predmeta u škafovima i sličnih podmetanja koje Radunović redovno plasira, dovoljno bi bilo da ohrabri novog GST da provjeri da li je neko od zaposlenih u SDT počinio neko krivično djelo, umjesto što mu određuje koga će da uhapsi i da mu za to obečava punu podršku DF”, navodi on.

Milivoje Katnić kaže da je SDT uveliko radilo na svim predmetima u kojima mu se spočitava neaktivnost.

“Predmet protiv kriminalne grupe, đe se pominje i gospođa Medenica, pokrenuo sam ja kao glavni SDT i koordinirao, uspostavio međunarodnu saradnju i tražio dokaze i podatke. Predmet je bio aktivan i lako je provjeriti govorim li istinu. Ljubazno Vas molim da to učinite, i da vidite kada su i u koje vrijeme preduzimane pojedine istražne radnje. Postupajući tužilac isti je i sada.

Predmet protiv Jovanića takođe je pokrenulo SDT dok sam mu ja bio na čelu i najmanje dvije godine sprovođene su izviđajne radnje i prikupljani dokazi. Ponavljam, sve je lako provjerljivo i predlažem da to učinite. Provjerite kada su preduzimane istražne radnje i prikupljeni pojedini dokazi na osnovu kojih je donešena naredba o sprovođenju istrage. I ovaj predmet vodi isti postupajući tužilac, koji je vrlo uspješno i detaljno dvije godine radio na tom slučaju. O tome smo obavještavali javnost”, saopštio je.

Milivoje Katnić dotakao se i predmeta u kojem su mediji, pozivajući se na izvještaj EUROPOL-a, targetirali i Petra Lazovića za veze sa kriminalnim grupama.

“Predmet u vezi Petra Lazovića takođe je detaljno sproveden. O tome su obaviješteni međunarodnmi partneri, prije svih EUROPOL”, navodi nekadašnji GST.

Katnić konstatuje da je “jedina istina, a prvi put se pojavljuje u Radunovićevim izjavama, jeste da je gospodin Vladimir Novović hrabar čovjek i da je u pokretanju određenih postupaka hrabriji od mene.”

“Ja bih još prikupljao dokaza u tim slučajevima. Ali, to je stvar procjene.”

Bivši glavni specijalni tužilac na kraju ističe kako u njegovim postupanjima “nema selektivnosti ni u ovim slučajevima. Isti je odnos bio prema Radunovićevim kolegama i ostalima. Više od godinu ispitivano je pranje novca. Tek kad je došao terorizam i kad su prikupljene stotine dokaza pokrenut je postupak.”

“Ukazujem i gospodinu Radunoviću i svima, da nema te sile koja me može zaplašiti, niti zatvora koji mogu zaključati mene i pravdu”, poručuje Katnić u izjavi za Antenu M.

Nastavite sa čitanjem

DRUŠTVO

(VIDEO) Lijepa slika iz Berana: Porodica RODIĆ uvećana za TRI NOVA ČLANA

„Konačno možemo da potvrdimo da je porodica Rodić uvećana za tri nova člana. Potvrda za to su kljunići koji vire iz najvoljenijeg gnijezda u zemlji“, poručuju iz Centra za zaštitu i proučavanje ptica (CZIP)

Foto: Ado Softić

Pratite portal Berane online na Facebook-u, Instagramu, Tviteru i Youtube-u.

Porodica bijelih roda, mužjak zvani Perko i ženka Perka, a koja je na opšte zadovoljstvo Beranaca i ove godine u svom gnijezdu na jednom od stubova gradske rasvjete u Polimskoj ulici, uvećana je za tri nova člana.

To je saopšteno iz Centra za zaštitu i proučavanje ptica (CZIP).

„Konačno možemo da potvrdimo da je porodica Rodić uvećana za tri nova člana. Potvrda za to su kljunići koji vire iz najvoljenijeg gnijezda u zemlji. Od ovog trenutka kreće pravi pravcati maraton za Perka i Perku koji trebaju prehraniti ove male proždrljivce, koji će zavisiti od roditelja čak i kada dostignu njihovu veličinu. Nešto kao kod Homo sapiensa“, naveli su iz CZIP-a u svojoj Facebook objavi.

POGLEDAJTE VIDEO:

https://fb.watch/d636KgumqK/

Podsjetimo, par bijelih roda je jedinstven u Crnoj Gori, a u svom gnijezdu na stubu u prometnoj Polimskoj ulici prvi put su primijećeni u proljeće 2012. godine. Te godine rode su izlegle tri pilića sa kojim su krajem ljeta otišle nazad u svoju postojbinu.

Rode su i ove godine stigle sa početkom proljeća, odnosno prvih dana aprila, i to jubilarni deseti put za redom. Bijele rode, kako stručnjaci objašnjavaju, žive i do četrdeset godina, što je duplo duže od svih ostalih vrsta roda.

Jedne godine, ili preciznije 2017. stigao je samo mužjak, dok je ženka vjerovatno stradala negdje na putu od Afrike do Crne Gore. Čekajući je uzaludno, mužjaka je uhvatila oštra zima u Beranama, tako da je na kraju i on uginuo. Ovaj par bijelih roda je, međutim, u Beranama izlegao veliki broj pilića, tako da se tradicija nije prekinula, i njihovi potomci i dalje svake godine pohode grad na sjeveru Crne Gore i svoje gnijezdo na stubu za rasvjetu.

Nastavite sa čitanjem

Facebook

Instagram

Najčitanije