Connect with us

BALKAN I SVIJET

OBRATIO SE NACIJI

Vučić: Srbija ne može da spriječi ulazak Kosova u NATO

„Evropa i Amerika žele poraz Rusije i počistiće sve što im se nađe na tom putu“, poručio je Vučić, naglašavajući da međunarodna zajednica traži od Srbije da prihvati francusko-njemački plan za Kosovo koji između ostalog predviđa da će Kosovo imati stolicu u Ujedinjenim nacijama

Foto: Shutterstock/Alexandros Michailidis

Pratite portal Berane online na Facebook-u, Instagramu, Tviteru i Youtube-u.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je u večerašnjem obraćanju naciji da mu je u drugoj rečenici na sastanku „velike petorke“, predstavnika Evrope i Amerike sa njim u Beogradu, rečeno da Srbija mora prihvatititi francusko-njemački plan za Kosovo koji između ostalog predviđa da će Kosovo imati stolicu u Ujedinjenim nacijama i ostalim međunarodnim organizacijama.

„U drugoj rečenici koja mi je saopštena rečeno je  – morate  da prihvatite ovaj plan,  a ako ga ne prihvatite, jer mi smatramo da on mora biti prihvaćen, suočićete se pod jedan sa prekidom procesa evrointegracija, pod dva sa zaustavljanjem i povlačenjem invcesticija i pod tri, sa sveobuhvatnim mjerama u ekonomskom i političkom smislu će nanijeti veliku štetu Republici Srbiji“, rekao je Vučić.

Zatim je, kaže, to ponovljeno tri puta u toku razgovara i da je on na to snažno reagovao.

„Srbiju niko ništa nije pitao ili konsultovao u pogledu formiranja francusko-njemačkog plana“, podsjetio je Vučić.

Kako je naveo, kompletan evropski kontekst je takav da, ako pažljivo pogledamo, da posle ukrajinsko-ruskog sukoba, da je sve postalo jedan od najvećih problema za Srbiju.

„Evropa i Amerika žele poraz Rusije i počistiće sve što im se nađe na tom putu“, kazao je Vučić.

On je istakao da Srbija ne može da spriječi ulazak Kosova u NATO, Savjet Evrope…

„Borićemo se za Zajednicu srpskih opština, neće biti lako“, istakao je predsjednik Srbije.

Podsjetio je i na incidente koje Aljbin Kurti izaziva kako bi pokušao Srbiju da uvuče u sukob.

„U Kurtijevo vrijeme je do sada bilo 287 incidenata. Samo u ovoj godini 10 teških. Poslednje je današnje ranjavanje Miljana D. koji se nalazi u stabilnom stanju i želimo mu brz oporavak“, kazao je on i objasnio da Kurti želi sukob kako bi NATO bio na njegovoj strani.

Istakao je da su se stranci više zabrinuli što je Rada Trajković dva sada sjedjela na klupici, nego zbog napada na srpski narod na Kosovu i Metohiji.

Ostavite komentar

Postavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

BALKAN I SVIJET

(VIDEO) Heroj: Pronađen živ 3-godišnji dječak koji je bio pod ruševinama 22 sata

Mališan je bio zarobljen pod ruševinama zgrade u Malati

Foto: Screenshot

Pratite portal Berane online na Facebook-u, Instagramu, Tviteru i Youtube-u.

Stanovništvo deset pokrajina u južnoj Turskoj pogođenih potresima dom je 13.5 miliona ljudi.

Do sada se, prema podacima agencije Anadolija, srušilo više od 5600 zgrada.

Cijelu noć trajala je velika akcija spašavanja.

Kako javlja Guardian, sve više se na mrežama pojavljuju snimci ljudi koje su spasioci uspjeli izvući ispod ruševina.

Među njima je i trogodišnji dječak koji je 22 sata bio zarobljen pod ruševinama zgrade u Malati.

Nastavite sa čitanjem

BALKAN I SVIJET

Vatrogasaci večeras neće ići u Tursku: Ambasada zamolila da se put odloži

Komandir SZS Nikšić Slavko Tadić je pojasnio da su, kao savez vatrogasaca, kontaktirali atašea Republike Turske i ponudili pomoć

Foto: Arhiva Pobjede

Pratite portal Berane online na Facebook-u, Instagramu, Tviteru i Youtube-u.

Grupa od oko 50 crnogorskih vatrogasaca, koja se ponudila da pruži pomoć Turskoj nakon katastrofalnog zemljotresa koji je pogodio tu državu i Siriju, večeras se nije uputila ka toj državi.

Načelnik Službe zaštite i spasavanja Glavnog grada Goran Janković kazao je „Vijestima“ da je Ambasada Turske zamolila da se put crnogorskih spasilaca odgodi za dan ili dva, zbog organizacije na terenu u toj zemlji.

„Ambasada Turske zahvalna je crnogorskim vatrogascima i spasiocima. Mi smo pripravni i bićemo spremni odmah za polijetanje, onog trenutka kad nam iz ambasade upute poziv da smo neophodni u bilo kojem pogođenom gradu u Turskoj“, rekao je on.

Komandir nikšićke Službe zaštite i spasavanja Slavko Tadić kazao je prethodno „Vijestima“ da su obaviješteni da je navodno otkazan let iz Podgorice planiran za 20.30 sati.

Na sajtu Aerodroma Crne Gore, međutim, navodi se da je čekiranje za let kompanije Turkish Airlines, u istom terminu, u toku.

Tadić je pojasnio da su, kao savez vatrogasaca, kontaktirali atašea Republike Turske i ponudili pomoć i da su dobili „zeleno svjetlo“ predsjednika opština koji su bili u komunikaciji sa atašeom.

Tvrdi da su vatrogasci sa spiska, koji je dostavljen od strane opštinskih čelnika, prošli neophodnu obuku za traganje i spasavanje iz ruševina, kao i da posjeduju neophodnu opremu.

„Naši spasioci se vraćaju u svoje jedinice i čekaju zahtjeve Kriznog štaba Republike Turske i informacije o novom letu. U kontaktu samo sa atašeom Turske republike i čekamo njihove zahtjeve“, rekao je Tadić.

Vlada je na današnjoj telefonskoj sjednici usvojila informaciju o upućivanju drugog, posebnog tima za traganje i spasavanja iz ruševina u Tursku.

Nastavite sa čitanjem

BALKAN I SVIJET

Beba spašena iz ruševina u Turskoj: Slika koja je obišla svijet

Nakon napornih akcija spasioci su uspjeli da pronađu nepovrijeđeno dijete i izvedu ga na sigurno, a sudeđi po komentarima sa mreža, fotografija je rasplakala mnoge

Foto: EPA

Pratite portal Berane online na Facebook-u, Instagramu, Tviteru i Youtube-u.

Dva snažna zemljotresa pogodila su jutros područje Turske. Razorni potres bio je jačine 7,8 po Rihteru, a sat kasnije uslijedio je novi udar jačine 6,7.

Već satima traje akcija spasavanja, a spasioci se na sve načine trude da izvuku mrtve i povrijeđene iz ruševina.

Prema poslednjim podacima broj mrtvih popeo se na 2.200 ljudi.

U međuvremenu, fotografija koja je obišla svijet je beba spašena iz ruševina. Naime, nakon napornih akcija spasioci su uspjeli da pronađu nepovrijeđeno dijete i izvedu ga na sigurno, a sudeđi po komentarima sa mreža, fotografija je rasplakala mnoge.

Istvoremeno nastavlja se potraga za nestalima i ljudima pod ruševinama.

Po društvenim mrežama se šire i snimci nekih uspješnih akcija spasavanja poput one na kojoj se vidi kako spasioci iz urušene zgrade u turskom gradu Sanliurfi izvlače djevojčicu, prenosi Jutarnji.hr.

Nastavite sa čitanjem

Najčitanije