Connect with us

DRUŠTVO

BIVŠA PREDSJEDNICA VRHOVNOG SUDA

Za dva mjeseca istrage u slučaju Vesne Medenice od 10 sudija svjedočio jedan

Predviđeno je da se u svojstvu svjedoka pozove još devet bivših i sadašnjih sudija najviše sudske instance,koje, iako su dostupne, još uvijek nijesu svjedočile u predmetu „Medenica“

Vesna Medenica

Pratite portal Berane online na Facebook-u, Instagramu, Tviteru i Youtube-u.

Više od dva mjeseca je prošlo od pokretanja istrage u predmetu protiv bivše predsjednice Vrhovnog suda Vesne Medenice, za koju Specijalno državno tužilaštvo sumnja da je po nalogu sina Miloša Medenice za materijalnu korist pristala da utiče na sudije suda kojim je predsjedavala da u određenim postupcima revizije donose odluke u korist nekih firmi, a do danas je u svojstvu svjedoka saslušan samo sudija Vrhovnog suda u penziji Branimir Femić, piše „Dan“.

Predviđeno je da se u svojstvu svjedoka pozove još devet bivših i sadašnjih sudija najviše sudske instance, koje, iako su dostupne, još uvijek nijesu svjedočile u predmetu „Medenica“. Podsjetimo, Femića je još 13. maja specijalni tužilac Nataša Bošković ispitivala na okolnosti donošenja odluka u određenim revizijama, ali je SDT tada stalo sa pozivanjem sudija da svjedoče.

Kako je ranije pisao „Dan“, pozivajući se na nezvanična saznanja, Femić se izjašnjavao upravo u vezi sa odlukom u postupku revizije kojom se firma Fab lajv oslobađa plaćanja 1,2 miliona eura firmi Gugi komerc, a za koju Specijalno državno tužilaštvo sumnja da je donijeta nakon urgencije Vesne Medenice. On je inače jedan od petoro sudija koje su prije dvije godine donijele odluku u tom predmetu.

Apelacioni sud nedavno je donio rješenje kojim protvrđuje odluku o produženju pritvora osumnjičenim u predmetu „Medenica“ za još dva mjeseca. Među razlozima za produženje ove mjere navodi se i mogućnost uticaja na svjedoke koji još nijesu saslušani. S tim u vezi, Apelacioni sud je u obrazloženju naveo da je u daljem toku postupka neophodno saslušati devet bivših i sadašnjih sudija Vrhovnog suda u svojstvu svjedoka.

„Potrebno je saslušati svjedoke K.R., B.V., N.F., V.J., R.N., N.B., R.V. , V.V. i D.R., bivše i sadašnje sudije Vrhovnog suda, kojima je okrivljena Medenica duže vrijeme bila predsjednica, a koje je potrebno saslušati na okolnosti njenog interesovanja za predmete Vrhovnog suda u kojima su oni bili članovi vijeća i sudije izvjestioci“, piše u rješenju Apelacionog suda.

Kako se navodi u odluci Apelacionog suda, pritvor osumnjičenima je osnovano produžen, između ostalog, i zbog mogućnosti ometanja krivičnog postupka uticanjem na saizvršioce.

„U daljem toku postupka neophodno je saslušati saizvršioce, za koje postoji osnovana sumnja da su članovi iste kriminalne organizacije, a koji još uvijek nisu saslušani i koji su još uvijek nedostupni državnim organima“, navodi se u rješenju suda.

Odlukom suda, pritvor je produžen Vesni Medenici, Miloradu Medenici, Luki Bakoču, Ivani Kovačević, Marjanu Bevenji, Stevu Karanikiću i G.J. Kako piše u rješenju suda, iz spisa predmeta proizilazi osnovana sumnja da je Miloš Medenica tokom 2019. godine stvorio kriminalnu organizaciju koja je djelovala na teritoriji Crne Gore, a kojoj se pridružilo 11 lica, pravno lice DOO „K. c. N.“ i više N.N. lica. Prema navodima istrage, sumnja se da je Miloš Medenica, kao organizator, vrbovao više lica radi realizacije kriminalnog plana, da se bavio prenošenjem i prodajom neocarinjene robe čiji je promet ograničen, kao i da posreduje radi donošenja odluka Vrhovnog suda u korist zainteresovanih privrednih društava, a u cilju sticanja protivpravne imovinske koristi za sebe i kriminalnu organizaciju.

„Informisala organizatora grupe o kretanju predmeta”

Kako se navodi u naredbi o sprovođenju istrage, sumnja se da je Vesna Medenica imala zadatak da se informiše o kretanju predmeta u Vrhovnom sudu Crne Gore, da se upoznaje sa stanjem u spisima i da javlja organizatoru druge podatke od interesa za kriminalnu organizaciju, kao i da sa pozicije predsjednice Vrhovnog suda, raspolažući informacijama i saznanjima do kojih je došla tokom obavljanja funkcije, utiče da organizator i članovi kriminalne organizacije ne budu otkriveni prilikom prenošenja i prodaje neocarinjene carinske robe – cigareta, iznijete iz Slobodne carinske zone Luke Bar.

Advertisement
Ostavite komentar

Postavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

DRUŠTVO

Izuzetno rijedak i častan gest: Osuđenik dao bubreg i spasio život ljekarki

Osuđenom za razbojništvo za godinu skraćena zatvorska kazna zbog humanog gesta

Detalj iz Uprave za izvršenje krivičnih sankcija (ilustracija)

Pratite portal Berane online na Facebook-u, Instagramu, Tviteru i Youtube-u.

Humani gest osuđenog M.B. – da donira bubreg ljekarki, bio je vrijedan pažnje i cijenjen, pa su se Viši sud u Podgorici, Vrhovno državno tužilaštvo i konačno Vrhovni sud saglasili da uvaže zahtjev da mu se ublaži izrečena zatvorska kazna.

Vrhovni sud Crne Gore usvojio je, dakle, zahtjev za vanredno ublažavanje pravosnažno izrečene zatvorske kazne osuđenog zbog krivičnog djela – razbojništvo i osudio ga na dvije godine zatvora, prenose „Vijesti“.

”Usvojen je zahtjev za vanredno ublažavanje kazne branioca osuđenog M.B. i pravosnažna presuda Višeg suda u Podgorici se preinačava u dijelu odluke o kazni. Tako što se osuđeni M.B., zbog krivičnog djela razbojništvo, osuđuje na kaznu zatvora u trajanju od dvije godine”, navodi se u presudi Vrhovnog suda.

Objašnjava se da je pravosnažnom presudom Višeg suda u Podgorici, M.B. oglašen krivim i osuđen na kaznu zatvora u trajanju od tri godine.

”Branilac okrivljenog, advokatica, je Višem sudu u Podgorici podnijela zahtjev za vanredno ublažavanje kazne izrečene pravosnažnom presudom. U navedenom zahtjevu se ističe da su ispunjeni uslovi Zakonika o krivičnom postupku za vanredno ublažavanje kazne, jer je nakon pravosnažnosti presude došlo do novih dokaza koji neminovno doprinose ublažavanju kazne. U zahtjevu je navedeno da je osuđeni M.B., kao donor bubrega, spasio život ljekarki J.M. Branilac osuđenog je u zahtjevu istakla da je osuđeni ovim nesebičnim djelom učinio nešto što se ne može nazvati uobičajenom pojavom, nego izuzetno rijetkim i časnim gestom, rizikujući svoj život da bi spasio tuđi, dajući jedan vitalan organ. Predložila je da Vrhovni sud Crne Gore usvoji zahtjev na način što će preinačiti pravosnažnu presudu Višeg suda u Podgorici u dijelu odluke o kazni”, pojašnjava se u odluci suda, navodi pomenuti medij.

24 mjeseca, umjesto 36, robijaće M.B. nakon što je svojevoljno donirao bubreg ljekarki. Branilac osuđenog je u zahtjevu istakla da je osuđeni ovim nesebičnim djelom učinio nešto što se ne može nazvati uobičajenom pojavom, nego izuzetno rijetkim i časnim gestom, rizikujući svoj život da bi spasio tuđi, dajući jedan vitalan organ

Dodaju da je na osnovu svih činjenica, Viši sud u Podgorici, u predlogu od 2. marta 2022. godine, predložio da se usvoji zahtjev za vanredno ublažavanje kazne, dok je Vrhovno državno tužilaštvo, u aktu od 11. marta iste godine, takođe konstatovalo da treba uvažiti zahtjev.

”I po nalaženju Vrhovnog suda, navedena činjenica predstavlja novu okolnost koja je nastala nakon donošenja presude, a ista je takvog značaja da očigledno opravdava blažu osudu od izrečene, pa je stoga valjalo usvojiti zahtjev za vanredno ublažavanje kazne i preinačiti presudu u dijelu odluke o kazni, na način što će se izrečena kazna ublažiti za godinu dana. U konkretnom slučaju radi se o novoj specifičnoj okolnosti, koja je veoma rijetka u medicinskoj praksi, a koja se odnosi na ličnost osuđenog. Očigledno je da je osuđeni učinio izuzetno humano djelo, dobrovoljno je donirao organ drugom nepoznatom primaocu i izvršio neciljanu donaciju organa iz potpuno nesebičnih razloga (ne radi se o licu koje je doniralo svoj organ u korist sebi bliske osobe – srodnika ili prijatelja), i na taj način drugome produžio život. Ovim činom osuđeni je učinio dobro bez ikakvog interesa, pokazujući dobru volju da pomogne drugome i da na taj način doprinese promociji ljudske dobrobiti, odnosno da podstakne i druge na dobrotvorne akcije, sve sa željom da doprinese blagostanju osobe kojoj je donirao svoj vitalni organ. Ovo je svojevrsni primjer naglašene filantropije koja zavređuje posebno poštovanje. Vrhovni sud nalazi da je navedena okolnost naročito olakšavajuća, izuzetnog karaktera, zbog čega je opravdano okrivljenom ublažiti propisanu kaznu”, navodi se između ostalog u obrazloženju presude.

Nastavite sa čitanjem

DRUŠTVO

Bivši radnici Montenegro erlajnsa gađali jajima zgradu Vlade

„Ovo je mućak, jaje kojem je istekao rok. Valjda će se nakon ovoga sjetiti neko da postoje i radnici MA i njihove porodice“, rekao je Perović prije nego je gađao u zgradu Vlade

Protest bivših radnika Montenegro erlajnsa, Foto: Ivan Petrović Ipe (Dan)

Pratite portal Berane online na Facebook-u, Instagramu, Tviteru i Youtube-u.

Radnici Montenegro erlajnsa protestovali su ispred Vlade, ali se protest nije dobro završio. Do sastanka sa predstavnicima Vlade nije došlo dok je predstavnik radnika Miljan Perović pozvan u svojstvu građanina da dođe u Centar bezbjednosti jer je gađao jajima zgradu Vlade, piše Dan.

Radnici su do sada blokirali na pola sata i na sat saobraćajnicu ka Aerodromima, a sada su odlučili da proteste presele pred zgradu Vlade.

Foto: Ivan Petrović Ipe (Dan)

Kako izvještavq Dan sa lica mjesta, radnici su na početku protesta sa pištaljkama obavijestili predstavnike Vlade da su ispred i da čekaju da im se obrati neko od ministara.

Nakon određenog vremena pojavio se ministar finansija Aleksandar Damjanović, koji je išao ka Skupštiuni da odgovara na pitanja poslanika. Damjanović je kazao da njegov resor nije zadužen za MA, već kada nešto dođe za isplatu, tek tadato dolazi u njegovu nadležnost. Radnici su mu prethodno saopštili da im je ministar kapitalnih investicija Ervin Ibrahimović kazao da je njihov problem u nadležnosti Ministarstva finansija, navodi Dan.

Foto: Ivan Petrović Ipe (Dan)

Radnici protestima traže isplatu sedam zarada i povezivanje staža od 2017. godine do uvođenja stečaja krajem aprila 2021. godine.

Tokom protesta u jednom trenutku, simbolično su gađali zgradu Vlade jajima kojima je istekao rok.

Foto: Ivan Petrović Ipe (Dan)

„Ovo je mućak, jaje kojem je istekao rok. Valjda će se nakon ovoga sjetiti neko da postoje i radnici MA i njihove poropdice“, rekao je Perović prije nego što je gađao zgradu, piše Dan.

Nakon toga je pozvan u CB u Podgorici.

Nastavite sa čitanjem

DRUŠTVO

Policajci pozivaju na protest ispred Vlade: Poniženjima nema kraja, juče primili opet smanjenu platu

„Taman kad se ponadaju da će makar sačuvati ove mizerne plate koje imaju ministri im tresnu novu šamarčinu i tako im pokažu da nisu vrijedni ni poštovanja ni uvažavanja“, navodi se u saopštenju

Pratite portal Berane online na Facebook-u, Instagramu, Tviteru i Youtube-u.

Članovi Glavnog odbora (GO) Sindikata Uprave policije pozvali su kolege na protest ispred Vlade u četvrtak zbog neispunjenog obećanja o povećanju plate od deset odsto.

Kako se navodi u saopštenju, poniženjima policijskih službenika izgleda nema kraja.

„Taman kad se ponadaju da će makar sačuvati ove mizerne plate koje imaju ministri im tresnu novu šamarčinu i tako im pokažu da nisu vrijedni ni poštovanja ni uvažavanja“, navodi se u saopštenju članova GO Sindikata Igora Rmandića i Željka Pejovića.

Oni su upitali „kako drugačije tumačiti pompeznu najavu povećanja plate od 10 odsto koju su objelodanili ministri (Filip) Adžić i (Aleksandar) Damjanović a onda juče primiti platu koja je opet smanjena“.

„I da poniženje bude veće, čekalo se da se uplati plata pa tek onda da se odluka o povećanju objavi u Službenom listu. Čestitamo, Vlada je našla način da uštedi“, navodi se u saopštenju.

Prazna i lažna obećanja, tapšanje po ramenu i priča “biće bolje”, kako se dodaje, više ne prolaze.

„Policijski službenici su dovedeni u toliko ponižavajući položaj da nema građanina Crne Gore koji se ne pita šta mi radimo i dokle smo spremni da ćutimo. Ni trenutka više, kap je prelila čašu“, kaže se u saopštenju članova GO Sindikata.

Oni su kazali da dok se funkcionerima i nekim drugim službama u Ministarstvu unutrašnjih poslova plata povećava 25 i 30 odsto, „policijskim službenicima se velikodušno obećava povećanje do deset odsto“.

„To znači da može biti tri odsto a može biti i sedam ili deset odsto. To nije odnos kakav policijski službenici zaslužuju od ovog društva“, dodaje se u saopštenju.

Rmandić i Pejović kazali su da su se u cilju zaštite prava policijski službenici samoorganizovali i prijavili protest ispred zgrade Vlade u četvrtak u deset časova.

„Na tom skupu će biti iznešeni jasno definisani zahtjevi sa preciznim rokovima za njihovu realizaciju. Ukoliko zahtjevi ne budu ispunjeni u navedenim rokovima već su razrađeni modeli daljih aktivnosti“, kaže se u saopštenju.

Oni su pozvali sve kolege koji su toga dana u mogućnosti da im se pridruže. „Poziv za podršku i učešće na protestu je upućen svim sindikalnim predstavnicima i Sindikatu Uprave policije i njihov odgovor očekujemo“, navodi se u saopštenju.

Nastavite sa čitanjem

Facebook

Instagram

Najčitanije