Connect with us

DRUŠTVO

INFORMACIJA IZ MINISTARSTVA KAPITALNIH INVESTICIJA

Za firme sinova i kumova bivša Vlada dala 6,1 milion eura iz budžeta

Povlašćeni proizvođači električne energije, kojima je na ime podsticaja Vlada Duška Markovića isplatila velika sredstva, su firme uglavnom bliske DPS-u i Milu Đukanoviću: njegov sin Blažo, Igor Mašović iz Andrijevice, Vuk Rajković – Đukanovićev kum

Pratite portal Berane online na Facebook-u, Instagramu i Tviteru.

Od polovine 2019. godine povlašćenim proizvođačima električne energije iz državnog budžeta isplaćen je 6,1 milion eura na ime podsticaja, dok je u narednoj godini budžetom planirano da im se isplate dva miliona eura, saopštili iz Ministarstva kapitalnih investicija (MKI), resora koji vodi Mladen Bojanić, piše Dan.

Taj iznos novca izdvojen je za plaćanje stavke OIE1 sa računa za struju, koju od polovine 2019. godine plaća država. Ova stavka se plaća do potrošenih 300 kilovat-sati električne energije. Svaki kilovat-sat preko potrošenih 300 spada u stavku OIE2, koju plaćaju građani i privreda, a koja iznosi skoro jedan cent po kilovat-satu.

Vuk Rajković, Foto: Savo Prelević

Od 2014. godine, kada je počeo sa proizvodnjom prvi povlašćeni proizvođač „Hidroenergija Montenegro“, pa do polovine 2019. godine, podsticaje za povlašćene proizvođače, vlasnike mini-hidroelektrana (mHE) i vjetroelektrana (VE) plaćali su građani i privreda.

Oleg Obradović, Foto: Arhiva „Vijesti“

„Vlada je tokom 2020. godine donijela Odluku o dodjeli budzetskih sredstava za podsticanje proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora i visokoefikasne kogeneracije kojom je, shodno članu 129 stav 1 tačka 14 Zakona o energetici (Službeni list CG, br. 5/16, 51/17 i 82/20), Zakonom o budzetu Crne Gore za 2020. godinu (Službeni list CG, br. 74/19 i 61/20) i čl. 5 i 7 Uredbe o naknadi za podsticanje proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora i visokoefikasne kogeneracije (Službeni list CG, broj: 29/19), iznos od tri miliona eura, koji je opredijeljen za podsticanje proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora i visokoefikasne kogeneracije dodjeljen privrednom društvu „Crnogorski operator tržišta električne energije“ (COTEE).

Tokom 2021. godine, Vlada je donijela dvije odluke o dodjeli budzetskih sredstava za podsticanje proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora i visokoefikasne kogeneracije kojima je ukupan iznos od 3,1 milion eura dodijeljen privrednom društvu „Crnogorski operator tržišta električne energije““, precizirali su iz MKI.

Tokom 2019. godine, kada je Vlada Duška Markovića donijela odluku da se OIE1 plaća iz budžeta, a OIE2 da plaćaju potrošači, nije donošena odluka o dodjeli sredstava za podsticaje iz budzeta povlašćenim proizvođačima.

Tadašnji premijer je kazao da će plaćanje podsticaja iz budzeta finansirati od akciza na ugalj. Iz MKI su nam saopštili da odluka sa koje stavke će se finansirati podsticaji za povlčašćene proizvođače nije donošena.

„Uredbom o naknadi za podsticanje proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora i visokoefikasne kogeneracije propisan je način utvrđivanja potrebnih sredstava koja se prikupljaju iz drugih izvora za podsticanje proizvodnje iz obnovljivih izvora energije i visokoefikasne kogeneracije, na osnovu odluke iz člana 129 stav 1 tačka 14 Zakona o energetici. Uredbom nije prepoznato iz kojih izvora se prikupljaju navedena sredstva“, pojasnili su iz MKI.

Podsticaji za kuma i sina

Povlašćeni proizvođači električne energije su firme uglavnom bliske DPS-u i predsjedniku te partije Milu Đukanoviću.

Prvi povlašćeni proizvođač je „Hidroenergija Montenegro“ u kojoj 40 odsto kapitala ima Oleg Obradović.

Među povlašćenima su firma „Sinerdži“ u kojoj je jedan od akcionara Vuk Rajković, Đukanovićev kum, „BB hidr“, čiji je suvlasnik Blažo Đukanović, sin predsjednika DPS-a i države.

Među povlašćenima je i „Nord enerdži“, firma Vlastimira Golubovića, doskorašnjeg predsjednika Privredne komore, „Igma enerdži“ Igora Mašovića, rođenog brata dugogodišnjeg prvog čovjeka opštine Andrijevica.

Povlašćeni proizvođači su i vlasnici vjetroelektrana „Krnovo“ i „Možura“.

Afera „Možura“ je bila u fokusu javnosti prethodnih godinu dana, ali još uvijek bez ikakvog rezultata. Te vjetroelektrane prvo je trebalo da grade španska „Fers“ i „Čelebić“, da bi kasnije svoj udio prepustili firmama iz Dubaija i Malte.

Advertisement
Ostavite komentar

Postavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

DRUŠTVO

U Budvi se izlila rijeka na Jazu: Ugrožene kuće, prijeti poplava

Mještani upozoravaju da velikom broju kuća prijeti poplava i apeluju na nadležne da hitno reaguju

Jaz, Foto: Miholjski zbor

Pratite portal Berane online na Facebook-u, Instagramu i Tviteru.

Na području Jaza došlo je do izlivanja rijeke iz korita na mjestu gdje se uliva u more, prenosi RTV Budva.

Mještani upozoravaju da velikom broju kuća prijeti poplava i apeluju na nadležne da hitno reaguju.

Nastavite sa čitanjem

DRUŠTVO

Mitropolit Joanikije: Treba se čuvati od ove pandemije, jer sve je to iskušenje

„Naravno, treba da se čuvamo i vodimo računa kako se odnosimo prema pandemiji. Ne poričemo ništa od onoga što medicina propisuje, jedino smo oprezni, jer kroz svaku priliku hoće da se uvuče politika ili neki interes, ili ko zna šta. Moramo biti trezveni u svakom pogledu“, kazao je vladika

Mitropolit Joanikije u crkvi u Kotoru, Foto: Mitropolija crnogorsko-primorska

Pratite portal Berane online na Facebook-u, Instagramu i Tviteru.

Mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije poručio je, poželjevši svima blagosloveni početak Božićnog posta, da započinjući post, kroz podvig posta i molitve, pripremamo svoje duše i srca da se radujemo rođenju Hristovome i da Bogamladenca Hrista smjestimo u svoje srce.

U svom arhipastirskom slovu izgovorenom na Svetoj arhijerejskoj liturgiji, koju je služio u 23. nedelju po Duhovima u Hramu Sv. Nikolaja Čudotvorca u Kotoru, uz sasluženje sveštenstva kotorsko-tivatskog i hercegnovskog namjesništva, Visokopreosvećeni Mitropolit je objasnio da se postom očišćuje tijelo, a molitvom duša.

„Cilj posta je da se oslobodi naše tijelo od svih suvišnih prohtjeva i tek tada nastaje duhovni post, i on je smisao. Treba da nauči i duša da posti, da se oslobađa od mržnje, od zlopamćenja, od suvišne uvredljivosti, od svake pakosti, od svake sitnodušnosti i da umjesto svih tih mana nasadi u sebi vrline: dobrotu, čestitost, trpeljivost, hrabrost, požrtvovanost, a kao sveza svih vrlina je ljubav“, besjedio je vladika dodavši da je upravo to pravi život, kada imamo ljubavi Božije u svojoj duši.

Pojasnio je da se ljubav najprije manifestuje prema najbližima pa se onda širi prema bližnjima i daljnima, a kada čovjek ima ljubavi to znači da je to preporođena duša.

„Nije ljubav sve što se pokazuje da je ljubav, jer ljubav prava, istinska, ona je spremna na žrtvu. Ona se žrtvuje za bližnje, ona se odriče sebe, odriče se svake samoživosti, svakog interesa i gleda šta je potrebno da učini svome bližnjem. To su velike vrline, to su krila. Takav čovjek je slobodan čovjek, a biće čovjekovo čezne za slobodom. Prije svega da se oslobodimo od ropstva grijehu, jer svaki grijeh porobljava dušu, i ta nam sloboda prije svega treba“, rekao je Joanikije.

Ukazujući na to da je takvu slobodu mnogo teže zadobiti nego onu na koju mi obično mislimo, koja se zadobija ratom ili nekim drugim procesima, upozorio je da je grijeh najstrašniji okupator. Kao jednu od velikih pošasti današnjice, koja je strašnija od ove epidemije korona virusa, naveo je robovanje narkoticima od kojeg mnoge porodice stradaju.

„Đe se to zlo uvuče, to je robija najstrašnija i tu treba pomoći, a teško je pomoći. Koliko je domova tako razoreno, koliko se toga zla širi svakodnevno. Koliko je nesrećnih ljudi koji zarađuju, bogate se i kuće grade, dajući taj otrov djeci. Kakva pošast! Kakva pogibija i tuga“, dodao je.

Po njegovom mišljenju na sve to nemamo dobar odgovor jer da smo organizovana zajednica imali bismo prihvatilišta, organizovane ustanove, da spašavaju porodice, djecu. Naglašavajući da je to robovanje narkoticima samo jedna od pošasti koja nas porobljava u ovom vremenu, naveo je sve veće prisustvo robovanja informacijama, mobilnim telefonima, gledanju televizije… što se odražava i na zdravlje (mentalno) čovjeka.

Osvrnuvši se na postojeću epidemiju koronavirusa koji hara, istakao je da treba voditi računa kako se odnosimo prema svemu tome, jer ta bolest, zaraza, pandemija… to je iskušenje.

„Ali bi bili mnogo jači da se malo obratimo Crkvi, duhovnosti, postu i molitvi, disciplini duhovnoj. Bili bismo mnogo jači, mnogo spremniji da pomognemo onima koje zahvata ovaj virus. Naravno, treba da se čuvamo, ne poričemo ništa od onoga što medicina propisuje, jedino smo oprezni, jer kroz svaku priliku hoće da se uvuče politika ili neki interes, ili ko zna šta. Moramo biti trezveni u svakom pogledu. Bolest hara, odnosi mnoge živote, treba da se čuvamo, treba da imamo discipline, makar osnovne, da se ne unosimo jedni drugima u lice. Pa to nije pristojno ni u onim vremenima kad nema nikakve zaraze…”, opomenuo je Mitropolit crnogorsko-primorski.

Dodao je da se treba čuvati od ove bolesti, ali da se treba duhovno snažiti da bismo i ovu nepriliku pregrmjeli, pobijedili, jer sve je to iskušenje i svuda je na ispitu naša vjera. U ovim danima se mnogo priča o virusu, koji je prisutan, ali osim te zaraze umire se i umiraće se i od drugih bolesti, Božija je volja:

„Dajte da ne klonemo duhom! Evo odlične prilike, spremamo se postom i molitvom za najveći praznik Rođenja Hristovoga da se oslobodimo. Da se oslobodi i naše tijelo, da se tako osnaži, i da se oslobodi i naša duša od svega onoga što je porobljuje, da okrilati duhovno, da se uznese i počne da živi pravim životom”, istakao je i poručio da pravim životom živimo kada smo izmireni sa svojom savešću i sa svojim bližnjima — u porodici, prijateljima , rođacima, u manastirima, na poslu… — i da gdje god treba pokažemo ljubav“, naveo je mitropolit.

Objašnjavjući da je svaki čovjek naš bližnji, slika i prilika Božija, slika Hristova, Visokopreosvećeni Mitropolit je kazao da ako jednome od naših bližnjih učinimo, kome treba pomoći, onda smo učinili samome Gospodu. Podsjetivši na običaj da se prije Božića izmirimo sa svima, Mitropolit je poručio da treba da se osnažujemo Božijom ljubavlju i da je dalje širimo, da ono što dobijamo u hramu, ljepotu, radost, dobrotu, kojom nas Bog obdaruje i osjenjuje, da to širimo i ostvarujemo u našem životu, jer tek ćemo tada biti pravi hrišćani.

Kada god započinjemo post pred neki praznik, gledajući na radost praznika koji će doći, gledajući na ljepotu tog podviga koji činimo u slavu Božiju, mi se, kako je kazao, ohrabrujemo, naša duša se okrilati jer možemo uvijek da mijenjamo svoj život na bolje.

„Prizvani smo da činimo dobro, prije svega da se izmirimo sa svojim bližnjima i da ljubav svoju pokažemo na djelu. Da pomognemo bližnjem, da pokažemo ljubav. Kad kažemo lijepu riječ, saslušamo bližnjega iskreno, uzmemo malo od tereta koji nosi, njemu je već mnogo lakše i mnogo je radosniji i sam može da nastavi da nosi svoj krst i ide naprijed sa radošću. Imamo teškoća, imamo iskušenja, ali kad imamo vjere onda sve teškoće i iskušenja se nama obraćaju u slavu, jer se pokazuje sve više slava i sila Svete vjere pravoslavne. Svima neka bude na zdravlje ovaj časni post i praznici koji dolaze, naročito praznik Roždestva Hristovoga“, naveo je on.

Liturgijskom blagoljepiju u Crkvi Sv. Nikolaja Čudotvorca u Kotoru doprinijelo je i pojanje Srpskog pjevačkog društva “Jedinstvo”.

Nastavite sa čitanjem

DRUŠTVO

Otac Novaka Đokovića: Crna Gora je naša zemlja

„U Crnoj Gori koja se odvojila od Srbije, mogu da se odvajaju koliko hoće, to je naša zemlja, u Budvi i Nikšiću je počasni građanin. A gdje je u Srbiji počasni građanin? Zapitajte se malo. Vrijeme je da se podigne brada“, pričao je Srđan na TV Prva

Novak i Srđan Đoković

Pratite portal Berane online na Facebook-u, Instagramu i Tviteru.

Govoreći o tome kako Novak ne uživa dovoljno poštovanja u Srbiji, njegov otac Srđan Đoković se dotakao i Crne Gore i izjavio da je Crna Gora srpska zemlja.

„U Crnoj Gori koja se odvojila od Srbije, mogu da se odvajaju koliko hoće, to je naša zemlja, u Budvi i Nikšiću je počasni građanin. A gdje je u Srbiji počasni građanin? Zapitajte se malo. Vrijeme je da se podigne brada“, pričao je Srđan na TV Prva.

Otac svjetskog broja jedan govorio je i o odnosu zapadnog svijeta prema Noletu.

„Zapad ga ne voli, ali ga strašno poštuje“, dodao je on.

Nastavite sa čitanjem

Facebook

Instagram

Najčitanije