Connect with us

DRUŠTVO

NOVE MJERE ZA BERANE

Zatvara se Berane: Zabranjen ulazak i izlazak iz opštine

Škole, ugostiteljski objekti, vrtići… neće raditi narednih sedam dana u Beranama. Na snazi i dalje ostaje policijski čas od 21 do 5 ujutru, saopšteno je na današnjoj konferenciji za medije Ministarstva zdravlja i Instituta za javno zdravlje

Foto: Berane online

U Beranama od ponoći do 31. marta se zabranjuje izlazak i ulazak iz opštine, zabranjeno je kretanje od 21 časa do 5 časova narednog dana, saopšteno je na konferenciji za medije Ministarstva zdravlja i Instituta za javno zdravlje.

Sve vaspitno-obrazovne ustanove biće zatvorene do 1. aprila, odnosno obavljaće se onlajn nastava.

U ovoj sedmici neće biti ni totalnog zaključavanja.

Kako je saopštila epidemiološkinja u Institutu za javno zdravlje Marija Božović za opštine Berane i Šavnik donijete su nove mjere koje važe do 31. marta.

Predškolske ustanove, škole i fakulteti su i dalje zatvorene tj. nastava se organizuje na daljinu, preko interneta.

Zabranjuje se organizovanje zabavnih i rekreativnih aktivnosti za djecu i odrasle na otvorenim javnim mjestima;

Zabranjuje se rad restoranima, kafanama, kafeterijama, hotelskim restoranima i sličnim ugostiteljskim objektima; vlasnici su u obavezi da sklone mobilijar koji se eventualno nalazi u baštama tih objekata;

Dozvoljeno je i pripremanje i izdavanje hrane, osim napitaka (svih vrsta kafa i dr.) po porudžbi, bez zadržavanja i konzumacije ispred objekta koji posluje hranom, uključujući ketering, u periodu od 7 do 22 časa, uz potvrdu poslodavca i rješenje, odnosno ugovor o radu

Zabranjuje se prodaja hrane, alkoholnih i bezalkoholnih pića, svih vrsta kafa i drugih toplih i hladnih napitaka sa aparata koji se nalaze na svakom mjestu – od zgrada javne uprave do benzinskih stanica

Zabranjuje se rad tržnih centara, štandova/tezgi i sl.;

Zabranjuje se rad fitnes centrima i teretanama. Mjera se ne odosi na treninge profesionalnih sportista koji se redovno podvrgavaju testiranjima.

Zabranjuje se rad privrednih društava i preduzetnika koji pružaju usluge u fitnes centrima i teretanama.

Na otvorenom prostoru zabranjuje se boravak u parkovima i javnim površinama za rekreaciju i sport. Zabranjeno je prisustvo i zadržavanje više od dva punoljetna lica na otvorenom javnom mjestu (trotoari, trgovi, ulice, šetališta , plaže i sl.)

Zabranjuje se rad priređivača igara na sreću;

Dozvoljen je rad frizerskim i kozmetičkim salonima i srodnim privrednim društvima do 20h. Dozvoljen je rad i neprehrambenim prodavnicama, takođe do 20 časova..

Dozvoljeno je korišćenje hotelskih restorana samo za goste hotela u periodu od 7 do 18h.

U Šavniku, s obzirom na porast broja oboljelih, večeras od ponoći do 31. marta, zabranjuju se:

Ulazak i izlazak iz opštine (osim tranzita kroz opštinu);

Zabrana kretanja od 21-05 časova;

Zabranjena su masovna/socijalna okupljanja;

Zabranjeni su javni skupovi na otvorenom i zatvorenom;

Zabranjuje se rad svih vaspitno-obrazovnih ustanova i prelazi se na onlajn nastavu;

Zabranjuje se organizovanje zabavnih i rekreativnih aktivnosti za djecu i odrasle na otvorenim javnim mjestima;

Zabranjuje se rad kafića, restorana i ostalih ugostiteljskih objekata; obaveza vlasnika je da uklone mobilijar koji eventualno imaju u baštama tokom trajanja zabrane. U okviru ove mjere, međutim, dozvoljeno je pripremanje i izdavanje hrane, osim napitaka (kafa i dr.) po porudžbi, bez zadržavanja i konzumacije ispred objekta koji posluje hranom. Dozvoljen je i ketering, u periodu od 7 do 22 časa, uz potvrdu poslodavca i rješenje, odnosno ugovor o radu;

Zabrana rada automata (prodaja hrane, pića, kafe i drugih napitaka) na svim mjestima;

Zabranjuje se rad privrednih društava i preduzetnika koji obavljaju zanatsku i uslužnu djelatnost (frizerskih i kozmetičkih salona i srodnih djelatnosti )

Zabranjuje se rad privrednih društva i preduzetnika koji se bave trgovinom na malo neprehrambenih proizvoda i pružanja usluga – odnosi se i na štandove i tezge;

Zabranjene su djelatnosti u oblasti kulture koje podrazumijevaju istovremeno prisustvo više lica u istom prostoru;

Zabranjuju se sve sportske manifestacije i aktivnosti u zatvorenim objektima. Mjera se ne odosi na treninge profesionalnih sportista koji se redovno podvrgavaju testiranjima.

Zabranjuje se rad priređivača igara na sreću.

Dozvoljen je rad marketa, kioska za prodaju hleba, pekarskih proizvoda i kolača, štampe, sredstava za zaštitu bilja, sjemena i danog materijala poljoprivrednog bilja ili pogrebne opreme, kao i benzinskih stanica i prodavnica za trgovinu na malo u okviru benzinskih stanica.

Od subote, 20. marta u Herceg Novom mjere su popuštene. O tome smo, preko Operativnog štaba, obavijestili lokalnu samoupravu, što je objavljeno u Službenom listu.

Novljanima je, podsjećamo, dozvoljeno kretanje do 21 čas, rad prehrambenih, ali i svih drugih prodavnica do 20 časova. Ugostiteljski objekti su zatvoreni, i nema izlaska ni ulaska u grad osim uz potvrdu.

Konferenciju ste mogli pratiti uživo na Portalu Berane online.

Advertisement
Ostavite komentar

Postavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

DRUŠTVO

(FOTO) Protest u Podgorici zbog Rezolucije o Srebrenici: Skandira se „izdaja, izdaja“

Okupljeni nose zastave Republike Srbije, Rusije, crveno-plavo-bijele trobojke bez grba, crkvene zastave sa četiri ocila kao i trobojke sa grbom Petrovića koje su se koristile u vrijeme Kraljevine Crne Gore

Sa okupljanja, Foto: Aljoša Turović

Ispred zgrade Vlade Crne Gore u Podgorici večeras u 19 časova održava se okupljanje građana u cilju izražavanja nezadovoljstva zbog najave izvršne vlasti da će u Ujedinjenim nacijama (UN) podržati Rezoluciju o Srebrenici.

Građani su se okupili na uglu Karađorđeve ulice i bulevara Stanka Dragojevića, javljaju „Vijesti“ sa lica mjesta.

Okupljeni nose zastave Republike Srbije, Rusije, crveno-plavo-bijele trobojke bez grba, crkvene zastave sa četiri ocila kao i trobojke sa grbom Petrovića koje su se koristile u vrijeme Kraljevine Crne Gore.

Okupljeni skandiraju „izdaja, izdaja“.

Foto: Aljoša Turović

Skupu prisustvuju i potpredsjednik Opštine Berane Mladen Premović poslanik Ujedinjene Crne Gore (UCG) Vladimir Dobričanin i predsjednik Prave Crne Gore Marko Milačić i predsjednik Slobodne Crne Gore Vladislav Dajković, nosilac liste „Budva naš grad“ na lokalnim izborima u Budvi Nikola Jovanović.

Foto: Aljoša Turović

Veliki broj policajaca sa opremom za razbijanje protesta nalazi se u dvorištu između zgrade Vlade Crne Gore i zgrade Ministarstva vanjskih poslova (MVP).

Barikade ispred zgrada najviših državnih organa obezbjeđuje uniformisana policija.

Iz Uprave policije (UP) su ranije danas kazali da okupljanje ispred Vlade nije prijavljeno.

Foto: Aljoša Turović

 

Organizatori skupa su: Srpski kulturni centar „Patrijarh Varnava“, Srpski kulturni klub „Sveti Sava“, Srpsko društvo Sveti Sava iz Bijelog Polja, Udruženje poštovalaca učesnika oslobodilačkih ratova 1912-1918, NVO „Herceg“ – Pljevlja, NVO „Srpska nit“, NVO „Božuri“, NVO „Stupovi“, NVO „Miholjski zbor“, NVO „Serdar“ i Noćni vukovi.

„Pozivamo sav slobodoljubiv narod Crne Gore koji je sa nama čuvao svetinje i duže od godinu dana bio u litijama da nam se priključi ispred Vlade Crne Gore u Podgorici 22. maja od 19 časova, kako bismo poslali poruku onima koje smo tada podržali nadajuću se pravdi i za srpski narod“, naveli su ranije u izjavi za portal IN4S organizatori protesta.

Oni su poručili da „podnošenjem predloga rezolucije o genocidu u Srebrenici, ova Vlada na čijem je čelu Milojko Spajić na najgrublji način je pokazala da ne uvažava upravo žrtve srpskog naroda i da poništava sve vrijednosti naše trodecenijske borbe“.

„Ne pristajemo na nastavak servilne politike koju je trasirao Milo Đukanović a danas nastavljaju neki drugi. Naša nacionalna dužnost je da se odupremo još jednom pokušaju da nam se nametne kolektivna krivica kao narodu“, rekli su organizatori skupa.

Skup su podržale i političke partije – Ujedinjena Crna Gora, Prava Crna Gora i Slobodna Gora.

UP je ranije danas saopštila da će snimati to okupljanje, od 18 časova do završetka okupljanja.

Kako su istakli, shodno procjeni rukovodioca obezbeđenja od 18 časova sljedeće ulice će biti zatvorene za saobraćaj: od Bulevara Stanka Dragojevića do Bulevara Svetog Petra Cetinjskog, od Bulevara Svetog Petra Cetinjskog i od zgrade Stare Vlade Crne Gore do starog grafičkog.

„Imajući u vidu da se radi o protestu i pozivu na okupljanje koji se organizuje suprotno odredbama Zakona o javnim okupljanjima i priredbama, pozivamo građane da svojim ponašanjem i postupcima doprinesu očuvanju stabilnog reda i mira prilikom održavanja istog. Pripadnici Uprave policije će preduzeti sve zakonom propisane mjere i radnje u cilju sprečavanja vršenja krivičnih djela i prekršaja, te obezbjeđenja stabilnog javnog reda i mira, te lične i imovinske sigurnosti svih građana“, piše u saopštenju UP.

Nastavite sa čitanjem

DRUŠTVO

(VIDEO) Spašeno troje državljana Srbije: Dvogodišnje dijete na moru promrzlo

Oni su u ranim jutarnjim časovima isplovili kajakom iz Čanja, ka Kraljičinoj plaži, a nakon pretrage koja je trajala više od dva sata pronađeni su na Vezirovoj plaži uveče oko 22.40 sati

foto: UPSUL

Troje državljana Srbije, uključujući i dvoipogodišnje dijete, spašeni su u sinoćnoj akciji u kojoj su učestvovali pripadnici Uprave pomorske sigurnosti i upravljanja lukama.

Oni su u ranim jutarnjim časovima isplovili kajakom iz Čanja, ka Kraljičinoj plaži, a nakon pretrage koja je trajala više od dva sata pronađeni su na Vezirovoj plaži uveče oko 22.40 sati.

“Zbog dugog boravka na moru, dijete je bilo u stanju hipotermije, zbog čega je odmah nakon spašavanja predato na trijažu Zavodu za hitnu medicinsku pomoć. Potragu su otežavali loši vremenski uslovi, zbog čega su u pripravnosti bili vazduhoplovi Ministrstva unutrašnjih poslova i Vojske Crne Gore, a u akciji traganja i spašavanja učestvovali su i pripradnici sektora granične policije i Službe zaštite i spašavanja Bar”, saopšteno je iz UPSUL.

foto: UPSUL

Kako navode Pomorsko-operativni centar primio je u 20:28 sati poziv da su tri osobe, dvije odrasle i dijete, isplovile kajakom u jutranjim časovima iz Čanja, ka Kraljičinoj plaži i da se nisu vratile do samog sumraka.

Uprava pomorske sigurnosti je odmah poslala jedan spasilački čamac koji je isplovio iz Luke Bar i brzo počeo pretragu u rejonu Čanj – Dubovica – Buljarica – Petrovac – Perazića do.

“Vremenski uslovi nisu bili naklonjeni akciji traganja i spasavanja, jer je južni vjetar pojačavao, kiša je smanjila vidljivost, a čamac kretao veoma blizu stjenovite obale. Drugi spasilački čamac SAR-1, sa posadom i pripadnicima Sektora granične policije – JUG, je isplovio i počeo pretragu od Maljevika do Čanja, gdje su se na čamac ukrcali pripadnici Službe zaštite i spašavanja Bar, te svi zajedno počeli pretragu svih uvala, plaža i veoma stjenovitog i opasnog predjela iza Čanja ka Buljaricama”, navode u UPSUL.

Kako navode u 22:42 časova, spasilački čamac SAR-1 je uočio izgubljene osobe na Vezirovoj plaži, nakon čega su hitno transportovni čamcem do Bara, gdje su sve tri osobe predate na trijažu Zavodu za hitnu medicinsku pomoć.

„Akcija je spovedene u veoma otežanim vremenskim uslovima i u skladu sa Nacionalnim planom traganja i spašavanja na moru, gdje su bili aktivno angažovani svi resursi Crne Gore”, poručuju iz UPSUL.

S obzirom na to da je turistička sezona počela, kako poručuju iz UPSUL ovakvi slučajevi nas opominju.

“Uprava pomorske sigurnosti i upravljanja lukama apeluje da se prilikom svakog isplovljenja ili odlaska na “divlje plaže“ obavezno pogleda vremenska prognoza za taj dan, kao i da se pozivom na broj 129 sigurnosti zatraže sve infomacije prije isplovljavanja. Takođe, na ovaj broj se može prijaviti bilo kakva opsnost na moru”, poručuju iz UPSUL.

Nastavite sa čitanjem

DRUŠTVO

Veljović lošeg zdravstvenog stanja: Biće neko vrijeme u Kliničkom centru

Njegov advokat je juče saopštio da su na Veljovićevo loše zdravstveno stanje ukazivali prethodnih mjeseci

Foto: Boris Pejović

Bivši direktor Uprave policije Veselin Veljović koji je juče prevezen u Klinički centar Crne Gore, zadržan je u toj zdravstvenoj ustanovi, potvrdio je za portal Dan njegov branilac, advokat Mihailo Volkov.

On je lošeg zdravstvenog stanja, a pretpostavka advokata Volkova je da će još neko vrijeme biti u Kliničkom centru.

Volkov je juče saopštio da su na Veljovićevo loše zdravstveno stanje ukazivali prethodnih mjeseci.

Predmet protiv Veljovića, protiv kojeg je SDT podiglo optužnicu koju je Viši sud potvrdio, dodijeljen je u rad sudiji specijalnog odjeljenja tog suda Vesni Kovačević. Glavni pretres biće zakazan u zakonskom roku, potvrdila je za „Dan“, portparol tog suda Marija Raković.

Optužnica protiv 15 osoba, među kojima je i bivši direktor Uprave policije, koji se tereti da je zloupotrijebio službeni položaj u korist kriminalne organizacije koja se bavila švercom cigareta, stupila je na pravnu snagu krajem prošle nedjelje i ekspedovana je strankama u postupku.

SDT sumnjiči Veljovića da je posredstvom skaj aplikacije 22. decembra 2020. godine obavijestio biznismena Aleksandra Mrkića da se sprema pretres jednog magacina gdje su skladištene nelegalne cigarete i tako zloupotrijebio službeni položaj.

Nastavite sa čitanjem

Najčitanije