Connect with us

POLITIKA

PREDSTAVNICI RS OD DANAS NE UČESTVUJU U RADU INSTITUCIJA BIH

Zatvor za sve koji Srbe i Republiku Srpsku nazovu „genocidnom“

Sprema se zakon kojim se kažnjava nazivanje RS i srpskog naroda „genocidnim“

Dodik, Foto: RTRS

Pratite portal Berane online na Facebook-u, Instagramu i Tviteru.

Od danas je na snazi praktično blokada institucija Bosne i Hercegovine – ukoliko se striktno budu sprovodili zaključci koji su sinoć usvojeni nakon sastanka lidera parlamentarnih stranaka iz Republike Srpske. Zbog nametanja odredbi Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine, koje se odnose na negiranje genocida, srpski predstavnici neće više učestvovati u radu institucija BiH, dok se to ne promijeni, prenosi agencija Dojče Vele (Deutsche Wele).

Srpski član Predsjedništva BiH i predsjednik Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), Milorad Dodik, kaže da su odgovori spremni.

„Svesrpski“ dogovor

„Usaglasili smo se oko sadržaja tih zakona. Rekli smo da ih nećemo komentarisati sada, jer bi trebalo da sjednu pravnici i predstavnici klubova, kako bi sačinili formalni akt. A mi znamo o čemu se radi“, kaže Dodik.

Međutim, već se zna da se radi o izmjenama Krivičnog zakona RS kojima se definiše kazna zatvora za sve one koji RS ili srpski narod budu nazvali genocidnim. Izmene zakona naći će se pred poslanicima već u petak, a sjednica će biti zatvorena za javnost.

Zanimljivo je da su i vlast i opozicija jedinstveni u zaključcima, u kojima se još odbacuje nametanje zakona od strane visokog predstavnika Valentina Incka, kao i imenovanje njegovog nasljednika, Kristijana Šmita. Poručuje se da će ovakvi stavovi ostati, sve dok se ne riješi pitanje nametnutog zakona.

„Nećemo učestvovati u radu dok se ne riješi ovo pitanje. Da li kroz neki drugi zakon, da li kroz stavljanje van snage, da li kroz neki drugi sadržaj, ja u to neću sada da ulazim. To je pitanje procedure“, kaže poslanik Partije demokratskog progresa (PDP) Branislav Borenović.

A dio procedure biće upravo i uslov koji se odnosi na povlačenje nametnutih odredbi od strane visokog predstavnika. Dok se to ne učini, poručuju iz RS, neće se smiriti.

„Odljutiće se“

Za to vrijeme, iz Sarajeva poručuju da će se predstavnici iz RS uskoro smiriti, i da će se, kako kaže hrvatski član Predsjedništva BiH, Željko Komšić, emocije koje su ih preplavile, ubrzo smiriti.

„Razumijem teške emocije koje su zapljusnule blok političkih stranaka iz RS, jer su neke od njihovih temeljnih ideja doživele poraz. Ko gubi ima pravo da se ljuti. Odljutiće se, prije ili kasnije“, kaže Komšić.

Ipak, pravno gledano, Krivični zakon BiH je najviši pravni akt u toj oblasti, tako da bi u praksi bilo kakve izmjene unutar RS, a koje pobijaju odredbe krovnog zakona, bile oborene – prvo na Vijeću naroda, a kasnije i na Ustavnom sudu BiH, ukoliko bi „prošle“ entitetski Ustavni sud, stav je pravnika.

Prvi čovjek Srpske demokratske stranke (SDS), Mirko Šarović kaže da odluke visokog predstavnika u BiH više nikada neće biti prihvaćene. „I bilo koja nova odluka od novog visokog predstavnika biće odbačena, to je jedinstven stav srpskih stranaka“, kaže Šarović.

„Ko je veći Srbin“

S druge strane, predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA), Bakir Izetbegović, ne očekuje da će se blokada institucija održati dugo. Jedno vrijeme će da prave krizu, a onda će, kaže, da odustanu.

„Samo je pitanje koliko će ih ta tvrdoglavost i taj inat ovog puta koštati. Oni se takmiče sada među sobom ko će biti veći Srbin pred narodom. Ali, odustaće. Ovo nije ni prvi, ni posljednji put, ali odustaće. To je klizav teren i živo blato“, rekao je Izetbegović za televiziju „Hajat“.

Visoki predstavnik u BiH, Valentin Incko, kojem mandat ističe za nekoliko dana, nametnuo je krajem prošle sedmice izmjene Krivičnog zakona BiH kojim se zabranjuje negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca. Stupiće na snagu istekom njegovog mandata, koji od početka avgusta preuzima Kristijan Šmit.

Advertisement
Ostavite komentar

Postavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

POLITIKA

Injac podnijela krivičnu prijavu protiv Boškovića zbog nezakonitog trošenja novca

Ministarka odbrane prijavila prethodno rukovodstvo SDT-u da su izmišljali seminare u periodu epidemije i u više navrata iz državne kase plaćali lažne račune

Prethodni ministar odbrane Predrag Bošković, Foto: Mondo

Pratite portal Berane online na Facebook-u, Instagramu i Tviteru.

Ministarka odbrane Olivera Injac dostavila je Specijalnom državnom tužilaštvu (SDT) krivičnu prijavu zbog nezakonitog trošenja novca tokom mandata njenog prethodnika Predraga Boškovića, kojom se bivši ministar i njegovi tadašnji saradnici Mihail Volkov i Alma Ljuljanaj Jovićević sumnjiče da su fiktivnim nalozima preko jedne turističke agencije oštetili budžet za oko 32.000 eura.

Oni su, kako se stoji u prijavi, lažnim nalozima preko agencije plaćali seminare koji nikada nisu održani, a bili su u periodu epidemije, odnosno nakon parlamentarnih izbora na kojima je partija čiji su zvaničnici – DPS ostala bez većine za formiranje Vlade.

Ministarka odbrane Olivera Injac

U prijavi SDT-u se izražava sumnja da novac koji je uplaćivan agenciji “kriminalna grupa” naknadno podijelila međusobno i da se radilo o uplatama od po 4.000, 5.000 i 6.000 eura. Za to su imali, navodi se, saučesnika u Ministarstvu, ali i u agenciji.

Da li je SDT otvorilo istragu ovim povodom ili je odbacilo prijavu, iz tog Tužilaštva nisu odgovorili. Iz Ministarstva odbrane su objasnli da oni nemaju nikavu informaciju o sudbini prijave koju su dostavili, a iz DPS-a čiji su funkcioneri pod sumnjom – nisu odgovorili.

Bošković je član Predsjedništva DPS-a, a Volkov i Ljuljanaj Jovićević članovi Glavnog odbora.

U prijavi SDT-u se opisuje da je 4,500 eura uplaćeno agenciji na ime organizacije seminara u jednom hotelu u Podgorici od 27. do 30. jula prošle godine. Volkov je primio račun 6. avgusta 2020, a zatim dao nalog službi za finansije da ga uplati. Taj nalog zaveden je 17. septembra prošle godine.

Tadašnji šef te službe Marko Drobnjak, čije se ime takođe navodi u prijavi, je postupajući po nalogu ministra 16. septembra 2020. za navodni seminar 23. i 24. jula u jednom budvanskom hotelu agenciji uplatio 5.000 eura. Tom prilikom je svojeručno ovjerio izjavu da se račun tiče potreba zaposlenih u finansijskom sektoru MO.

Oko 6.000 eura istoj agenciji je uplaćeno “za potrebe smještaja u Crnoj Gori” 5. novembra 2020.

BIvša direktorica Direktorata za materijalne resurse MO Alma Ljuljanaj Jovićević je 17. septembra izdala naredbu za isplatu 5.000 eura istoj agenciji za seminar u Budvi, i potpisala da je on za potrebe zaposlenih u toj direkciji.

Takođe je ovjerila i izjavu za uplatu oko 6, 000 eura za smještaj u Crnoj Gori i to po predračunu agencije iz oktobra 2020.

Na sajtu Ministarstva i u medijima nema objavljenih informacija o seminarima MO 23. i 24. jula i 27 – 30. jula prošle godine u hotelima koji se pominju u prijavi.

Ministarstvo odbrane je SDT obavijestilo da je provjerom računa utvrđeno da oni nisu u skladu sa ugovorom koji je ranije bio sklopljen sa agencijom, i u kome piše da je agencija sve usluge vršila na zahtjev MO. To ovdje nije slučaj.

Takođe, sporno je što na fakturama agencije nema imena službenika i broj njegove lične karte – što je bila obaveza i praksa.

Ministarstvu je bilo sumnjivo i što su seminari bili u periodu pandemije, kada su, kako su objasnili, njihovi zaposleni bili na odmorima i kada su svi skupovi izbjegavani.

Takođe, drugi period na koji se fakture odnose, bio je nakon parlamentarnih izbora kada je bilo jasno da će ministar i njegovi saradnici biti smijenjeni.

MO je nakon promjene vlasti temeljno provjerilo ugovore i finansije prethodnika, a za to je zadužilo stručna lica. O nekim sumnjivim aranžmanima ministarka je govorila ranije na Odboru za bezbjednost Skupštine, kada je najavila i prijave Tužilaštvu.

U ODT i prijava zbog registracije vozila i zelenih kartona

Prijava protiv troje bivših funkcionera MO i šefa računovodstva, kao i NN lica iz agencije, podnijeta je i Osnovnom tzužilaštvu u Podgorici zbog prevare. Ona se takođe tiče fiktivnih naloga.

U ODT Podgorica je, kako prenose mediji, još jedna prijava protiv Alme Ljuljanaj Jovićević. Ona se sumnjiči da je pribavila materijalnu korist jednoj osiguravajućoj kući od oko 2.600 eura na teret MO. Navodno je dala nalog za registrovanje devet vozila MO i izdavanje zelenih kartona za četiri, iako ugovorom sa tom kućom iz 2018. nije predviđena registracija tih vozila, kao ni pribavljanje zelenih kartona.

Nastavite sa čitanjem

POLITIKA

Bez dodatnog plaćanja školarine za upis na specijalističke i završetak magistarskih studija

Ovim izmjenama se za još dvije godine produžio rok za upis. Predlagač odluke je Marko Milačić iz Prave Crne Gore

Foto: Screenshot/Youtube

Pratite portal Berane online na Facebook-u, Instagramu i Tviteru.

Predlog izmjena Zakona o visokom obrazovanju usvojen je danas na vanrednoj sjednici Skupštine Crne Gore sa 42 glasa za.

Ovim izmjenama će se za još dvije godine produžio rok za upis na specijalističke studije i završetak magistarskih studija bez dodatnog plaćanja školarine.

Sjednici nije prisustvovao Demokratski front.

Predlagač i predsjednik Prave Crne Gore Marko Milačić pozvao je danas na Odboru za prosvjetu, nauku, kulturu i sport sve poslanike da dođu u parlament i podrže izmjene, jer „ovo ponajmanje ima veze sa politikom.“

Član Odbora i poslanik DF Dragan Bojović rekao je da se, s obzirom na to da je DF u bojkotu, neće pojaviti na sjednici Skupštine „sem ukoliko to bude neophodno i potrebno da ovaj zakon prođe“.

Nastavite sa čitanjem

POLITIKA

Injac: Na Cetinju nije korišćen NATO helikopter, već Vojske CG, koji su građani platili

Mitropolit Joanikije se nakon ustoličenja u Cetinjskom manastiru posebno zahvalio premijeru Zdravku Krivokapiću i ministarki odbrane Oliveri Injac što je sve mirno prošlo

Foto: Boris Pejović

Pratite portal Berane online na Facebook-u, Instagramu i Tviteru.

Mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija i patrijarha srpskog Porfirija je na Cetinje, 5. septembra, prevezao helikopter Vojske Crne Gore, koji su građani platili, a ne NATO helikopter, kazala je ministarka odbrane Olivera Injac.

Ona je, na kontrolnom saslušanju pred skupštinskim Odborom za bezbjednost i odbranu, saopštila da su poslednja dva mjeseca protekla u atmosferi dezinformacija i radikalizovanja društva.

„Dezinformacije oko toga da Vojska nije smjela da koristi helikopter, kao i da se koristi NATO helikopter, nekome su trebale da politički profitira“, istakla je ministarka odbrane.

Ona je spočitala bivšem ministru odbrane Predragu Boškoviću da nije poštovao zakone kada je bio na mjestu na kom je ona sada.

“Vjerujem da je svima jasno da smo u paradoksalnoj situaciji. Nas saslušavaju bivši ministri koji zaboravljaju svoja nečinjenja kada su bili u vlasti. Ono što se odnosilo na period njihovog ministrovanja tumače na jedan način, a sad te zakone na drugi”, rekla je Injac i dodala:

„Imamo zakon koji je vrlo jasno omogućio da se tog dana koristi helikopter“.

Podsjetimo, mitropolit Crnogorsko-primorski Joanikije je povodom njegovog ustoličenja u Cetinjskom manastiru izjavio za Tanjug da su premijer Zdravko Krivokapić i ministri u Vladi, a posebno ministarka odbrane Olivera Injac, uz neku opstrukciju od strane Uprave policije, našli rješenja da se ustoličenje mirno završi.

Piše: Berane online

Nastavite sa čitanjem

Facebook

Instagram

Najčitanije