Connect with us

HRONIKA

NAJVIŠE OTROVNICA

Zmije hvatali i blizu centra Berana (FOTO)

„Najviše smo ih pronalazili u dvorištima, podrumima, drvljanicima. I, ono što je posebno važno, sve intervencije su uspješno okončane“, kazao je načelnik Službe zaštite i spasavanja Mikica Korać

Foto: Privatna arhiva

Pripadnici Službe zaštite i spašavanja u Beranama ove sezone imali su čak dvadeset intervencija zbog pojave gmizavaca, najviše opasne otrovnice šarke, ali i bezopasnog smuka, u urbanim naseljima, pa čak i u najbližim lokacijama centru grada.

Načelnik ove službe, Miki Korać, kazao je Portalu RTCG da je i ranijih godina bilo slučajeva pojave gmizavaca, ali da se to u ovolikom broju do sada nije dogodilo.

„Tu nije bilo izuzetaka što se tiče djelova grada. Skoro da nema dijela gdje nismo imali neki slučaj. U samom gradu u ulici Osme crnogorske, ulici Mira i Slobode, u naseljima Dolac, Lužac i Budimlja“, rekao je Korać.

On je objasnio da su u jednom slučaju u gradu imali situaciju da se zmija sakrila u motoru automobila.

„Inače, najviše smo ih pronalazili u dvorištima, podrumima, drvljanicima. I, ono što je posebno važno, sve intervencije su uspješno okončane“, kazao je Korać.

Načelnik beranske Službe zaštite i spašavanja je uputio savjet građanima da pozovu spasioce, odnosno da je to najsigurniji način da se gmizavca oslobode.

„Opremili smo službu određenim pomagalima i za ovakve potrebe, tako da, moglo bi se reći, pored onih redovnih i uobičajenih poslova, uspješno odgovaramo i na ovakve izazove“, rekao je Korać.

Foto: Privatna arhiva

Na interenetu se može pronaći veći broj podataka o pojavi zmija u urbanim sredinama, ali i savjet da se ne smiju ubijati, već da se moraju vraćati u svoja prirodna staništa, gdje čine balans u prirodnoj ravnoteži.

Takođe se obično može pročitati i podatak da onoliko koliko se ljudi plaše zmija, i zmije se plaše ljudi, pa prilikom susreta sa njima treba ostati miran i pribran, i polako se udaljiti.Kada se već nađe u dvorištu kuće, li u kući, onda je, ipak, nasigurnije pozvati spasioce.

„U svim slučajevima u kojima smo intervencisali, gmizavce smo hvatali, a zatim vraćali u njihova prirodna staništa, dalje od grada“, kazao je načelnik beranske Službe zaštite i spašavanja.

Sturučnjaci objašnjavaju da pojava zmija ove godine nije nikava neobičnost. U tri navrata krajem prošle i početkom ove godine imali smo, kako kažu, velike poplave u kojima su poremećena njihova prirodna staništa, a zatim su došli izuzetno topli ljetnji mjeseci, što je sve uzrokovalo neočekivano veliki broj pojave zmija u urbanim djelovima Berana.

Foto: Privatna arhiva

U Službi hitne medicinske pomoći u Beranama Portalu RTCG su potvrdili da su imali značajan broj prijava ujeda zmija u poslednjim mjesecima, kako u gradskoj sredini, tako i u ruralnim djelovima, ali da, na sreću, nije bilo tragičnih ishoda.

Ostavite komentar

Postavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

HRONIKA

Bijelo Polje: Podnijeta krivična prijava protiv učenika osumnjičenog da je gasni pištolj uperio u više osoba u dvorištu škole

Tužiteljka saslušala osumnjičenog Aldina Strikovića (18) i svjedoka – oštećenog Stefana Bubanju (18)

Bijelo Polje (centar grada)

Policija je podnijela krivičnu prijavu protiv učenika srednje škole u Bijelom Polju Aldina Strikovića (18) zbog sumnje da je izvršio krivično djelo ugrožavanje sigurnosti na štetu više osoba.

„Vijesti“ su ranije danas objavile da je Striković, maturant Srednje elektro-ekonomske škole u Bijelom Polju, uperio svadbarski pištolj u drugog učenika Stefana Bubanju (18). Kako „Vijesti“ saznaju nezvanično iz Uprave policije, Striković je jutros vozeći auto retrovizorom zakačio Bubanju nakon čega je došlo do sukoba i potezanja pištolja. Prema istim saznanjima Striković je nakon događaja pobjegao i bacio pištolj.

Iz Osnovnog državnog tužilaštva u Bijelom Polju saopšteno je da je formiran predmet povodom događaja.

„Iz krivične prijave i priloga uz istu, proizilazi da je učenik A.S. u dvorištu Srednje elektro-ekonomske škole, nakon kraće raspravke, nasrnuo na učenika S.B., kada su ih drugi učenici razdvojili da ne bi došlo do fizičkog kontakta, da bi zatim otišao do svog vozila parkiranog u krugu škole, iz istog uzeo gasni pištolj marke “Blow”, repertirao ga u pravcu više lica i mahao njime, kojom prilikom im je uputio riječi prijetnje, što je kod prisutnih izazvalo osjećaj ugroženosti i straha, nakon čega se udaljio u nepoznatom pravcu“, navodi se u saopštenju Osnovnog državnog tužilaštva u Bijelom Polju.

Dodaje se da je u toku postupak izviđaja i da je postupajuća tužiteljka saslušala Strikovića i svjedoka – oštećenog Bubanju.

„Radi razjašnjenja ove krivično-pravne stvari, saslušaće se i drugi svjedoci – oštećeni, kao i prikupiti drugi dokazi, nakon čega se donijeti odluka o čemu će javnost biti blagovremeno obaviještena“, navodi se u saopštenju

Nastavite sa čitanjem

HRONIKA

Bijelo Polje: Maturant prijetio svadbarskim pištoljem učenicima

„On je prijetio da će sve da ih pobije. Niko nije znao da je riječ o svadbarskom pištolju“, kazao je TVCG sagovornik iz škole

srednja elektro-ekonomska škola Bijelo Polje, Foto: Facebook.com

Maturant Srednje elekto-ekonomske škole u Bijelom Polju potezao je pištolj na učenike, saznaje TVCG.

Kako nezvanično saznaje Javni servis, maturant je ostalim učenicima prijetio svadbarskim pištoljem.

Ovom događaju prethodila je svađa u školskom dvorištu. Obaviještena je policija, i uzimaju se izjave od učenika i očevidaca.

Kontaktiran je direktor škole ali on je kazao da se neće oglašavati dok se ne zavše istražne radnje.

„On je prijetio da će sve da ih pobije. Niko nije znao da je riječ o svadbarskom pištolju“, kazao je TVCG sagovornik iz škole.

Očekuje se zvanično saopštenje od Uprave policije i Ministasrtva prosvjete.

Nastavite sa čitanjem

HRONIKA

Kopači tunela pobjegli iz CG autobusom preko Šćepan polja i Dobrakova

Neki od osumnjičenih za obijanje sudskog depoa iz Crne Gore pobjegli su 11. septembra, autobusom na relaciji Podgorica – Sarajevo

Osumnjičeni iz države pobjegli 11. septembra: Markovići, Jovanović i Erić, Foto: Boris Pejović

Neki od osumnjičenih za obijanje sudskog depoa iz Crne Gore pobjegli su 11. septembra, autobusom na relaciji Podgorica – Sarajevo, preko graničnog prelaza Šćepan polje, a drugi su granicu prešli na Dobrakovu, saznaju „Vijesti“ iz više izvora.

To su utvrdili tužilaštvo i policija, u istrazi krađe dokaza iz depoa Višeg suda u Podgorici, koja je otkrivena 11. septembra ujutro.

Sagovornici „Vijesti“ nijesu objasnili ko je od četvorice osumnjičenih srpskih državljana izašao na kom prelazu.

Oni su državu napustili nekoliko sati nakon što su u Botunu ostavili kombi korišćen za „probijanje“ tunela do Višeg suda.

Zbog činjenice da su opremu sakrili prije nego je otkrivena provala u depo, istražitelji vjeruju da su lopovi iz te sudske prostorije uzeli ono za šta su došli i/ili kontaminirali materijalne dokaze.

Provjeravaju, međutim, da li im je neko iz Višeg suda u Podgorici pomagao u odabiru spisa predmeta, rečeno je „Vijestima“ nezvanično.

Da sakriju kombi i alat korišćen za kopanje 30 metara dugog tunela, kroz koji su krali dokaze, prema tvrdnjama tužilaštva pomogao im je jedini do sada uhapšeni u toj istrazi, Podgoričanin Predrag Mirotić (31).

Osnovno državno tužilaštvo u Podgorici i policija utvrdili su da je on 11. septembra, oko tri sata poslije ponoći, svojim automobilom navodio kombi do mjesta gdje je sakriven, a potom jednog od osumnjičenih vratio do Zabjela.

Četvorka iz Loznice – Veljko Marković (32), njegov stric Milan Marković (53), Dejan Jovanović (30) i Vladimir Erić (32), tog dana pobjegla je iz Podgorice.

Te srpske državljane istražitelji sumnjiče da su od kraja jula do 11. septembra kopali tunel do sudskog depoa, a potom i ukrali veoma važne dokaze za neka krivična djela.

Policija, kako su kazali ranije, vjeruje da su to činili za račun kavačkog klana i po njihovom nalogu, ali su iz tužilaštva kazali da još nemaju dokaze za takve tvrdnje.

U istrazi obijanja depoa, policija i tužilaštvo saslušali su nekoliko desetina svjedoka, među kojima i predsjednika Višeg suda Borisa Savića i njegove saradnike.

Policajcima je izjavu dala i M. B. upraviteljica sudske pisarnice, za čijom kćerkom Katarinom Baćović policija traga zbog sumnje da je dio kriminalne grupe koja je obila depo.

Ona je, prema tvrdnjama istražitelja, koristeći falsifikovanu ličnu kartu iznajmila stan u suterenu zgrade u podgoričkoj Njegoševoj 12, odakle je prokopan podzemni prolaz do zgrade suda.

Provala u sudski depo primijećena je prije dvije sedmice, kada su nadležni najprije utvrdili da je neko „samo“ ispreturao dokaze.

Međutim, dok je još trajao uviđaj u obijenom depou i letimični popis dokaza u najvažnijim predmetima, otkriveno je da su lopovi u depo ušli kroz tunel.

Mirotić danas kod sudije za istragu

Sudija za istragu Osnovnog suda u Podgorici danas bi trebalo da sasluša Predraga Mirotića i odluči o prijedlogu tužioca Marka Mugoše – da tom tridesetjednogodišnjaku odredi pritvor.

Ranije juče sudija je odbio žalbu braniteljke Mirotića, advokatice Tijane Živković, izjavljenu na rješenje o zadržavanju tog osumnjičenog.

“Sudija za istragu je našao da je rješenje o zadržavanju osumnjičenog zakonito, te da okolnosti iz spisa predmeta, a naročito ranija višestuka osuđivanost osumnjičenog, između ostalog i zbog krivičnog djela protiv imovine, ukazuju da postoje razlozi koji opravdavaju zadržavanje zbog postojanja opasnosti od ponavljanja krivičnog djela. Sudija za istragu je našao da postoji i opasnost od uticanja osumnjičenog na saučesnike, imajući u vidu fazu postupka, zbog čega postoje razlozi za njegovo zadržavanje i po tom osnovu”, objasnili su iz suda.

Mirotića sumnjiče da je izvršio krivična djela kriminalno udruživanje, teška krađa i sprečavanje dokazivanja putem pomaganja.

Nastavite sa čitanjem

Najčitanije