Connect with us

HRONIKA

NAJVIŠE OTROVNICA

Zmije hvatali i blizu centra Berana (FOTO)

„Najviše smo ih pronalazili u dvorištima, podrumima, drvljanicima. I, ono što je posebno važno, sve intervencije su uspješno okončane“, kazao je načelnik Službe zaštite i spasavanja Mikica Korać

Foto: Privatna arhiva

Pripadnici Službe zaštite i spašavanja u Beranama ove sezone imali su čak dvadeset intervencija zbog pojave gmizavaca, najviše opasne otrovnice šarke, ali i bezopasnog smuka, u urbanim naseljima, pa čak i u najbližim lokacijama centru grada.

Načelnik ove službe, Miki Korać, kazao je Portalu RTCG da je i ranijih godina bilo slučajeva pojave gmizavaca, ali da se to u ovolikom broju do sada nije dogodilo.

„Tu nije bilo izuzetaka što se tiče djelova grada. Skoro da nema dijela gdje nismo imali neki slučaj. U samom gradu u ulici Osme crnogorske, ulici Mira i Slobode, u naseljima Dolac, Lužac i Budimlja“, rekao je Korać.

On je objasnio da su u jednom slučaju u gradu imali situaciju da se zmija sakrila u motoru automobila.

„Inače, najviše smo ih pronalazili u dvorištima, podrumima, drvljanicima. I, ono što je posebno važno, sve intervencije su uspješno okončane“, kazao je Korać.

Načelnik beranske Službe zaštite i spašavanja je uputio savjet građanima da pozovu spasioce, odnosno da je to najsigurniji način da se gmizavca oslobode.

„Opremili smo službu određenim pomagalima i za ovakve potrebe, tako da, moglo bi se reći, pored onih redovnih i uobičajenih poslova, uspješno odgovaramo i na ovakve izazove“, rekao je Korać.

Foto: Privatna arhiva

Na interenetu se može pronaći veći broj podataka o pojavi zmija u urbanim sredinama, ali i savjet da se ne smiju ubijati, već da se moraju vraćati u svoja prirodna staništa, gdje čine balans u prirodnoj ravnoteži.

Takođe se obično može pročitati i podatak da onoliko koliko se ljudi plaše zmija, i zmije se plaše ljudi, pa prilikom susreta sa njima treba ostati miran i pribran, i polako se udaljiti.Kada se već nađe u dvorištu kuće, li u kući, onda je, ipak, nasigurnije pozvati spasioce.

„U svim slučajevima u kojima smo intervencisali, gmizavce smo hvatali, a zatim vraćali u njihova prirodna staništa, dalje od grada“, kazao je načelnik beranske Službe zaštite i spašavanja.

Sturučnjaci objašnjavaju da pojava zmija ove godine nije nikava neobičnost. U tri navrata krajem prošle i početkom ove godine imali smo, kako kažu, velike poplave u kojima su poremećena njihova prirodna staništa, a zatim su došli izuzetno topli ljetnji mjeseci, što je sve uzrokovalo neočekivano veliki broj pojave zmija u urbanim djelovima Berana.

Foto: Privatna arhiva

U Službi hitne medicinske pomoći u Beranama Portalu RTCG su potvrdili da su imali značajan broj prijava ujeda zmija u poslednjim mjesecima, kako u gradskoj sredini, tako i u ruralnim djelovima, ali da, na sreću, nije bilo tragičnih ishoda.

Advertisement
Ostavite komentar

Postavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

HRONIKA

Rožaje: Uhapšen 18-godišnji mladić, kroz naselje vozio 112 km/h

„U Rožajama je policija lišila slobode vozača Dž.K. (18) koji se u naseljenom mjestu Rasadnik, gdje je dozvoljena brzina kretanja ograničena do 40 km/h, vozilom kretao brzinom od 112 km/h“,

Policija je u Rožajama uhapsila Dž.K. (18) jer je u mjestu Rasadnik, kroz naselje, vozio brzinom od 112 kilometara na sat, kazali su iz Uprave policije na društvenoj mreži X.

„U Rožajama je policija lišila slobode vozača Dž.K. (18) koji se u naseljenom mjestu Rasadnik, gdje je dozvoljena brzina kretanja ograničena do 40 km/h, vozilom kretao brzinom od 112 km/h“, navodi se u njihovoj objavi.

Dž.K. je uhapšen i priveden sudiji za prekršaje uz prekršajnu prijavu.

Nastavite sa čitanjem

HRONIKA

Dječak pao sa krova zgrade Crvenog krsta u Sutomoru: Teško povrijeđen

Dječak pao sa krova zgrade, sa visine od 7- 8 metara

Učenik sedmog razreda osnovne škole iz Sutomora zadobio je teške povrede prilikom pada sa zgrade Crvenog krsta u tom gradu.

Trinaestogodišnji dječak je hitno prevezen u Klinički centar Crne Gore.

Iz Uprave policije Portalu RTCG saopštili su da je dječak pao sa krova zgrade, sa visine od 7- 8 metara.

Nastavite sa čitanjem

HRONIKA

Preminula jedna osoba u nesreći na Skadarskom jezeru, uhapšen Cetinjanin

Do nesreće je došlo juče u mjestu Rijeka Crnojevića, a iz policije je sinoć rečeno da je vozač glisera udario plovilom u stub

Potraga na jezeru

U nesreći koja se desila juče na u Rijeci Crnojevića poginula je jedna osoba, a uhapšen je Cetinjanin P. M. (41), saopšteno je iz cetinjskog Osnovnog državnog tužilaštva.

Cetinjanin je, kako se navodi u saopštenju, uhapšen zbog postojanja osnovane sumnje da je izvršio krivično djelo teško djelo protiv bezbjednosti javnog saobraćaja.

Do nesreće je došlo u 18 časova, u mjestu Rijeka Crnojevića, a iz OKC-a je Portalu RTCG sinoć rečeno da je vozač glisera udario plovilom u stub.

Nastavite sa čitanjem

Najčitanije