Connect with us

DRUŠTVO

"TO ŠTO SE DEŠAVALO JE KATAKLIZMA"

Abazović: Milioni eura ilegalno izvučeni iz korita Morače, godinama pljačkani državni resursi (VIDEO)

„Ovakav javašluk, nepoštovanje propisa…pri tom pretvarajući se u velike dobrotvore…a sa druge strane raditi ovo godinama, na ovakav način, je katastrofa i mi smo odlučni da tome stanemo na kraj“, kazao je Abazović

To što se dešava na obalama Morače je kataklizma i ekocit, poručio je potpredsjednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović.

„Nakon velikih napora koje je uložilo Ministarstvo poljoprivrede juče je odrađena zajednička akcija kojom se stalo na kraj otvorenoj pljački državnih resursa“, rekao je.

On je naveo da se da kroz foto i video materijal vidi da rijeka, koja je imala dva kraka, sada ima samo jedan, te da se ekslpoatacija vršila potpuno ilegalno.

Na konferenciji za medije, Abazović je istakao da je Vlada odlučna da se obračuna sa građevinskom mafijom.

„Milioni eura su izvučeni iz korita rijeke, devastirajući prostor i onemogućavajući građane da imaju pijuću vodu, odnosno da se promijeni kompletna ekološka slika tog prostora“, kazao je Abazović.

Naveo je da će u fokusu biti i druge lokacije.

„Vlada je odlučna ne samo kada je u pitanju ova lokacije, nego i druge, da se obračuna sa građevinskom mafijom. Ovakav javašluk, nepoštovanje propisa, djelovanje van koncesija, van svih pravila, pritom se pretvarajući u velike dobrotvore i kompanije koje djeluju društveno-odgovoreno, a sa druge strane raditi ovo godinama, na ovakav način, je katastrofa….“, kazao je Abazović.

„Ako neko želi da vadi šljunak ili d avrši eksploataciju, to treba da radi u skladu sa zakonom“, dodao je on.

Bilo kakva selektivnost ne treba da postoji, istakao je on, i dodao da kao izvršna vlast ne mogu da utiču na to šta će sud uraditi dalje.

„Svako koga zateknemo u ilegalnoj eksploataciji šljunka, biće uhapšen“, poručio je Abazović i pohvalio akciju ODT Podgorica.

Abazović je čestitao i ministru Aleksandru Stijoviću i njegovom resoru, Upravi policije, Upravi za inspekcijske poslove…

„Pravda treba da ide prema velikim kompanijama, ne prema vozačima kamiona…“, rekao je.

Abazović je, govoreći o radu kompanije Bemaks, kazao:

„Ta kompanije ubjedljivo dobija najviše tendera, i svaka čast, ali ne možete da kradete šljunak, a da se predstavite kao neki veliki dobrotvor, a da ljudi ostaju bez vode, rijeke bez korita… Ako radite auto-put, platite šljunak, nema problema, ali nemojte da kradete.“

Pozvao je nadležne da odu iza KIPS-a, gdje je, kako kaže, jedna gomila šljunka.

„Da li regularno ili nije, ne znam, potpuno se slažem da je svako nevin dok se ne dokaže suprotno… Ali, dajte da uvedemo red“, poručio je Abazović.

Stijović: Morača i Cijevne samo vrh ledenog brijega

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Aleksandar Stojović kazao je da su prije šest mjeseci počeli da istražuju probleme ekspoatacije prirodih resursa. Tada je, kako je naveo, formirana Radna grupa, koja je provjeravala stepen, način korišćenja, ugovore, pravne subjekte koji se bave ekspoatacijom šljunka, lokacije…

Stijović i Abazovićfoto: Savo Prelević

„Ministarstvo je iniciralo da se uključe i drugi državni organi i tada je zajednički rad doveo do ove uspješne akcije. Morača i Cijevna samo su vrh ledenog brijega, u narednom peridou kontrole će biti izvršene i na rijekama Lim, Grnčar, Tara…“, naveo je Stijović na konferenciji.

Ministar je novinarima pokazao fotografiju stanja rijeke Morače na dan kada je Crna Gora postala nezavisna i na današnji dan, na kojoj se vidi da je ta rijeka, zbog eksploatacije šljunka, ostala bez jednog kraka.

„Količina šljunka koje su eksploatisane mogu se lako izmjeriti“, rekao je Stijović.

Istakao je da je Bemax po zvaničnoj, predatoj, dokumentaciji 2016. godine izvukla više od 15.080 kubika – tri eura po kubiku.

„DOO Beton Montenegro izvukla je 2.182 kubika i platila 6,113 eura“, dodao je on.

Kazao je da su inicirali da se provjeri da li postoji nesaglasnost u količinama materijala koji se pojavljuje kao repro materijal u odnosu na količine koje su prikazane kao „ulazne“ kroz fakture.

Stijović je saopštio da je država 2016. godine od eksploatacije šljunka prihodovala 84.000 eura, 2017. – 98.000 eura, godinu kasnije 177.000 i 2020. godine – 56.000 eura.

Istakao je da je ovo organizovani kriminal u produženom trajanju i da je 15 godina trajala eksploatacija šljunka „na zvjerski način“.

Saslušanja u toku

Zamjenik rukovodioca ODT u Podgorici Nikola Boričić je saopštio je policija juče uhapsila četiri osobe protiv kojih su danas podnijete krivične prijave, kao i protiv jednog pravnog lica zbog krivičnih djela nedozvoljeno bavljenje bankarskom privrednom beznanskom djelatnošću osiguranje i protivpravno zauzivanje državnog zemljišta. Saslušanja privedenih, kako je kazao, su u toku.

Ilir Harasani kazao je da je Inspekcija za vode izvršila 101 inspekcijski pregled, ali da je to bilo nedovoljno.

„Uključena je inspkecija rada i tržišna inspekcija… Veoma bitno je, a u nadležnosti je tržišne inspekcije i poreske, od juče se kontrolišu firme Bemaks, Montenegro petrol, Cijevna comerc i Fab live“, rekao je Harasani.

Podsjetimo, vlasnik preduzeća Cijevna komerc Danilo Petrović, direktor firme Pe-Mar Predrag Maraš, kao i Jovica Klikovac i Milivoje Mugoša, privedni su juče zbog nelegalne eksploatacije šljunka iz korita rijeka Morače i Cijevne i protivpravnog zauzimanja državnog zemljišta.

To je za Portal RTCG potvrdio državni tužilac i portparol podgoričkog tužilaštva Vukas Radonjić. Traga se za direktoricom firme Montenegro petrol Andrejom Šuškavčević – Novović, koja je juče otputovala za Srbiju.

Izvorište Bolje sestre godinama je ugroženo zbog iskopavanja šljunka iz Morače. Od 2005. do danas nivo izdašnosti je opao za dvije trećine, čime je uzgroženo sanbdijevanje vodom crnogorskog primorja.

Advertisement
Ostavite komentar

Postavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

DRUŠTVO

Spajić: Crna Gora da bi bila vječna mora biti izvrsna

„Ostaću posvećen napretku Crne Gore svakog dana svog života“, poručio je premijer

Povodom 21. maja, Dana nezavisnosti Crne Gore, predsjednik Vlade Crne Gore Milojko Spajić priredio je svečani prijem u Vili Gorica. Prenos ste mogli pratiti na TVCG2 i Portalu RTCG.

Prijemu su prisustvovali predstavnici diplomatskog kora, političari, i brojni drugi zvaničnici.

Predsjednik Vlade Milojko Spajić obratio se prisutnima, kazavši da je 44. Vlada na čijem je čelu u relativno kratkom periodu postigla zapažene rezultate.

„Mi koji sada živimo u Crnoj Gori treba da razmišljamo kako da budemo dobri preci, kako da se buduće generacije ponose nama i našim djelima. Pa kako? Jedino ako ostvarimo buku dnevne politike i bavimo se temama koje su relevantne. Nešto je više od pola godine kako ste mi ukazali povjerenje da budem na čelu 44. Vlade sa zadatkom da Crnu Goru vodimo putem daljeg napretka. Postavili smo tri ključna prioriteteta koja se odnose na ravnomjeran, ubrzan ekonomski razvoj, ubrzavanje evropskih integracija i vladavinu prava. Sa ove vremenske distance možemo reći da smo u relativno kratkom periodu postigli zapažene rezultate na planu stvaranja uslova za unapređenje saobraćajne infrastrukture, kao jednog od ključnih preduslova ukupnog privrednog rasta. Svih 14 dionica i autocesti su u fazi pripreme za realizaciju“, naveo je, između ostalog, Spajić.

U skladu sa pokrenutim aktivnostima, on je kazao da Vlada pokreće bolju budućnost za rast djece.

Poručio je da će osim penzija, i druga obećanja Vlade biti na listi prioriteta.

„U samo dva mjeseca mandata stvorili smo uslove za povećanje minimalne penzije, dok je nedavnom odlukom Vlade omogućeno rješavanje pitanja srazmjernih penzionera kako bi i oni već početkom naredne godine dobili uvećane penzije. Za minimum ljudskog dostojanstva potrebno je 450 eura, i Vlada je dužna da to obezbijedi. Drage građanke i građani, vaše penzije su sigurne. A osim penzija i druga naša obećanja biće realizovana u predviđenim rokovima“, naveo je on.

Podsjetio je da u junu čekamo pozitivan IBAR što, kaže, daje novu nadu našoj evropskoj perspektivi.

„Nada za Crnu Goru je nada za čitav region. Možda će zvučati pretenciozno, ali našim napredovanjem na planu približavanja EU dat je novi vjetar u leđa i našim susjedima, a ideja evropeizma na velika vrata se vraća. Čini se čak i kod onih koji su počeli da gube vjeru u evropsku perspektivu. Stoga se svojim djelovanjem na regionalnom planu iznova potvrđujemo kao podrška našim najbližim susjedima da prevazilaze prošlost i sa vjerom gledaju u zajedničku evropsku budućnost napretka“, istakao je on.

Poručio je da će ostati posvećen napretku Crne Gore „svakog dana svog mandata i svog života“.

„Ubijeđen sam da za Crnu Goru najbolja vremena tek dolaze, a Crna Gora da bi bila vječna mora biti izvrsna“, kazao je Spajić, čestitavši Dan nezavisnosti Crne Gore.

Nastavite sa čitanjem

DRUŠTVO

Protest ispred Apelacionog suda: „Strože kazne za zločine nad djecom, institucije ohrabruju nasilnike i siledžije“

Jedna od organizatorki protesta rekla da su sastavili peticiju da minimalna kazna za silovanja iz ove oblasti mora biti osam godina

Više desetina građana okupilo se danas ispred Apelacionog suda u znak protesta nakon što je taj sud odlučio da B.B, okrivljenom za višestruko silovanje petnaestogodišnje djevojčice umanji kaznu zatvora sa maksimalnih 15 na osam godina.

Okupljeni su nosili transparente „Strože kazne za zločine nad djecom“, „Smanjite silovanje, ne kaznu“, „Osam godina zatvora za doživotnu traumu“, „Produženo silovanje nema prenaglašen značaj“…

Foto: Jovan Mrdak

„Pitamo Apelacioni sud i vijeće suda zbog čega je nagradilo silovatelja. Ukoliko nije bilo jedne olakšavajuće okolnosti, ako se radi o maloljetnom djetetu, ako se radi o povratniku, zašto su kaznili djevojčicu? Žrtva nikad nije kriva. Ali, institucije ohrabruju nasilnike i siledžije da nastave da rade ono što rade“, rekla je Aida Petrović iz NVO Prima.

Jedna od organizatorki protesta Vesna Jočić upitala je da li se iko pita jesu li „roditelji sada sposobni da djetetu poslije ovoga slučaja budu psihička podrška“. „Ko iza žrtve stoji sada, ko joj pruža podršku“ kazala je.

Predstavnica pokreta „Mi možemo“ kazala je da su sastavili peticiju da minimalna kazna za silovanja iz ove oblasti mora biti osam godina.

„Zahtijevamo pod hitno promjenu kaznene politike. Ovu peticiju je podržalo šest hiljada građana. Ne komentarišemo sudske odluke, ali smatramo da je nešto pogrešno kada je u pitanju kaznena politika Crne Gore“, kazala je Radić.

Foto: Jovan Mrdak

Izvršna direktorica Udruženja Roditelji Kristina Mihailović kazala je da je „ovo, nažalost, samo jedan od nekoliko sličnih slučajeva koji se desio posljednjih dana“. „U ovom trenutku ima još nekoliko sličnih slučajeva gdje je čak možda i poruka dodatno loša. Mi nemamo registar. Nemamo ko je sve počinio ovakva djela. Ako nemate svoje dijete, zašto ne pomislite na dijete iz vaše blizine, kakvu mu poruku šaljete“, navela je ona.

Mihajlović je dodala da osim što smanjuju kazne, „idete ka donjoj a ne gornjoj granici, odlučujete da ne primjenjujete ono što treba da bi djeca bila zaštićena“

B. B, koji je od januara do juna 2020. godine silovao djevojčicu, prijeteći da će joj ubiti oca ako nekome kaže, 2022. sutkinja Vesna Kovačević osudila je na maksimalnih 15 godina. Apelacioni sud je ukinuo tu presudu, nakon čega mu je u ponovljenom postupku sudija Veljko Radovanović izrekao istu kaznu, pa je nova odluka da se ona smanji na osam godina pravosnažna.

Iz Apelacionog suda su juče kazali da razumiju potrebu javnosti da iskaže nezadovoljstvo njihovom odlukom, ali ističu da su na osnovu brižljive i svestrane analize odmjerili kaznu u granicama koje su zakonom propisane za to krivično djelo, u skladu sa kaznenom politikom iskazanom kroz dostupnu sudsku praksu i na osnovu slobodnog sudijskog uvjerenja u skladu sa zakonom.

Odluku o smanjenju donijele su sudije Predrag Tabaš, Srđan Vujović i Vesna Moštrokol.

Okrivljeni B.B. već je odležao pola kazne, a u zatvoru će biti još najviše četiri godine, ako nakon nekog vremena ne dobije uslovni otpust.

Nastavite sa čitanjem

DRUŠTVO

12-godišnji dječak vozio autoputem

Sa maloljetnikom se u automobilu nalazilo punoljetno lice, njegov brat

Policija je na auto-putu kontrolisala vozilo kojim je upravljalo maloljetno lice staro 12 godina, saopšteno je iz Uprave policije.

Kako su dodali, sa maloljetnikom se u automobilu nalazilo punoljetno lice, njegov brat.

„Protiv lica je pokrenut odgovarajući postupak“, navodi se u objavi na društvenoj mreži „X“ Uprave policije.

Nastavite sa čitanjem

Najčitanije