Connect with us

POLITIKA

"NEKI ŽELE DA NAS VRATE U BLATO NACIONALIZMA"

Abazović: Temeljni ugovor sa SPC nije potpisan tajno, politički neće preživjeti dio partija koje hoće da sruše Vladu

„Svako ko pritisne zeleno svjetlo značiće da želi da vrati Crnu Goru unazad i anulira Temeljni ugovor“, rekao je premijer

Abazović, Foto: Boris Pejović

Pratite portal Berane online na Facebook-u, Instagramu, Tviteru i Youtube-u.

Temeljni ugovor nije potpisan tajno, saopštio je predsjednik Vlade Crne Gore, Dritan Abazović odgovarajući na novinarsko pitanje „zašto je Temeljni ugovor potpisan bez najave i očekuje li da će Vlada preživjeti?“, na konferenciji za medije povodom 100 dana rada Vlade.

Abazović i patrijarh Srpske pravoslavne crkve (SPC) Porfirije juče su potpisali Temeljni ugovor između Vlade Crne Gore i SPC.

„O njemu se priča 10 godina, a u posljednjih 20-30 dana vrlo intenzivno. Govorili smo da će to biti uskoro, i sad neko kaže – mi smo iznenađeni. Izabrali smo formu u dogovoru sa SPC (Srpska pravoslavna crkva). Oni su, zbog ukupne klime, da ih neko ne bi uvlačio u političke igre, rekli da će između dvije varijante – na presu ili u državnoj rezidenciji, tiho – da se odluče za jednu. Ovdje sam 31. jula rekao da ne znam tačan datum. Tada nisam znao da će biti 3. avgusta. Desilo se da bude baš tog dana. Lično sam mislio da će da bude 6. Ili 14. avgusta, prilikom dolaska patrijarha u Crnu Goru. Svako ko je častan reći će da sam bio u pravu. Nije potpisan tajno, potpisan je ispred 30 ljudi. Mediji nisu bili, ali su obaviješteni kad je potpisan“, istakao je Abazović na pres konferenciji.

On je dodao da „šef granične policije ima lični problem jer je znao da više na tom mjestu ne može da ostane, pa je ovo iskoristo za političku zloupotrebu“.

„Za njega i onog ko ga je naučio da to kaže imam pitanje – šta se radi sa prekograničnim švercom? Situacija je potpuna jasna i besprekorna“, rekao je Abazović.

Šef regionalnog centra granične policije Vasko Aković se požalio da nije bio upoznat sa dolaskom patrijarha SPC Porfirija, na šta je dobio odgovor da je razlog tome što je držano sve u tajnosti i da je za to znalo svega nekoliko ljudi.

Dio medija je prenio da je Aković podnio ostavku jer je navodno Porfirije prešao granicu mimo uobičajene procedure.

„Vijestima“ je iz vrha Uprave policije (UP) rečeno da to nije tačno i da su Porfirije i svi ostali članovi delegaije prošli proceduru, odnosno njihova dokumenta su sa kampa Zlatica odnešeni na najbliži granični prelaz (podgorički aerodrom) gdje je evidentiran njihov ulazak.

Pojasnili su da je to nije neuobičajeno kada se radi o štićenim ličnostima.

Nakon rasprave, vršilac dužnosti (v.d.) pomoćnika direktora UP za Sektor granične policije Dragan Klikovac je smijenio Akovića.

Abazović je na današnjoj konferenciji kazao da ne zna hoće li Vlada preživjeti 19. avgust (datum kada je zakazana sjednica Skupštine o nepovjerenju Vladi).

„Ali znam da politički neće dio onih koji su pokrenuli tu proceduru o nepovjerenju. Ne prognoziram im dobru političku budućnost. Šta god bude, spremni smo da dostojanstveno odstupimo. Nastavićemo političku borbu. Svako ko pritisne zeleno svjetlo značiće da želi da vrati Crnu Goru unazad i anulira Temeljni ugovor. Neki žele da nas vrate u blato nacionalizma. U ovom trenutku sumnjam da imaju 41 glas, i zahvalan sam manjinskim partijama što nisu potpisali inicijativu, bez obzira kako će se izjasniti o njoj na sjednici Skupštine. Ljudima će za mjese ili dva sve biti kristalno jasno“, poručio je Abazović.

Krivokapić i Konjević od prvog dana nisu dio tima

Na pitanje da li smatra da ministar vanjskih poslova Ranko Krivokapić i ministar odbrane raško Konjević treba da podnesu ostavke, Abazović je kazao da oni od prvog dana nisu dio tima.

„Žao mi je, vrlo sam dobronamjeran i želim da sarađujem. Nema ovo veze s Temeljnim ugovorom. To je pitanje političke etike i nisam siguran da je oni imaju ili da na etiku gledamo isto. Meni lično ni sad ne smetaju. Čak je dobro da ljudi naprave razliku – vide i čuju njih i vide i čuju nas. Da nije tako, da je etika na prvom mjestu, nikad ne bi došli u takvu situaciju. Vode dva važna resora, a ponašaju se kao opozicija. Od jutra do mraka razmišljaju kako će da urade nešto protiv Vlade Mnoge stvari su razobličene u vezi SDP (Socijaldemokratska partija iz koje dolaze Krivokapić i Konjević). Rekao sam predsjedniku DPS (Demokratska partija socijalista) da su oni taoci SDP i da se tuku za ekstremističke glasove. Ne navijam da desnica jača“, kazao je Abazović.

O navodnim vezama Rađenovića i kriminalnih grupa: To piše mediji koji i nije medij, svi smo na tragu da otkrijemo odakle su ti izvori

O navodnim vezama funkcionera Građanskog pokreta URA Blaža Rađenovića s kriminalnim grupama, Abazović koji je i lider te partije je rekao da to piše mediji koji i nije medij.

„Svi smo na tragu da otkrijemo odakle su ti izvori. Što se mene tiče, protiv bilo koga, ako ima nešto relevantno, nikakvu restrikciju državni organi neće imati da razobliče svaku stvar. Počevši od mene lično. Moja saznanja su da on ima samo kontakte na nivou mjesne zajednice u Budvi“, kazao je Abazović.

Nismo daleko da Davidović preuzme Željezaru

Povodom nikšićke Željezare, Abazović je kazao da radnici do 1. septembra imaju garantovane zarade.

„Pokušavamo da budemo medijator, jer nemamo vlasništvo. Nudili smo se da možda u jednom procentu učestvujemo u tome“, kazao je Abazović.

On je rekao da nikšićki biznismen Miodrag Daka Davidović koji je zainteresovan da kupi Željezaru ne želi intervenciju države.

„To nam olakšava stvari. Zadnji sastanak imali smo u utorak. Mi smo spremni, ali Davidović mora i direktnoj komunikaciji s turskim investitorom definisati način otplate, odnosno isplate. Mislim da nismo daleko da imamo preuzimanje Željezare od Davidovića“, kazao je Abazović.

Što se tiče novog direktora Aerodroma, to je stvar političkog dogovora i to ne krijemo
O kadrovskoj politici, Abazović je kazao da razumijem javnost, ali da neko mora da sprovodi politiku i donosi odluke.

„Zahvalan sam bivšem direktoru Aerodroma. Međutim, moramo da imamo više lotova i veći protok. Što se tiče novog direktora, to je stvar političkog dogovora i to ne krijemo. Nisu sva imenovanja najsrećnija. To nije kritika prema drugim političkim opcijama. Lako je na društvenim mrežama reći da neko nije dobar. Kad se nekima koji nisu politički aktivni a koji imaju reference da preuzmu odgovornost, oni to neće. Nekad se suočavamo i s tim jazom koji je, čini mi se, etičke prirode“, kazao je Abazović.

Goran Jandreoski smijenjen je 2. avgusta sa funkcije izvršnog direktora Aerodroma Crne Gore, a prema saznanjima „Vijesti“, vršilac dužnosti direktora će do izbora novog biti Vladan Drašković, dok bi za novog direktora potom trebalo da bude izabran Damir Gutić, potpredsjednik Bošnjačke stranke.

DPS, SDP i SD moraće da preuzmu odgovornost za destabilizaciju. Opljačkali su građane do kosti, a onda neće da im pomognu

Na pitanje da li je razgovarao s Demokratskom Crnom Gorom i da li bi neizglasavanje nepovjerenja Vladi značilo prekompoziciju, Abazović je kazao da sve opcije ostaju otvorene.

„Pravo koje tražite za sebe dajte i drugima. Moja agenda i do 19. je „fulirana“. Svakako ćemo morati na izbore. Ali DPS, SDP i SD moraće da preuzmu odgovornost za svu destabilizaciju – ako krene energetska kriza, ako budemo morali u rebalans, a ne budemo imali Vladu. Bude li se krenulo u destabilizaciju, te tri opcije treba targetovati. Opljačkali su građane do kosti, a onda neće da im pomognu. Ovo ima i regionalni kontekst, jer imate u izbore u BiH, dešavanja na Kosovu, i sad treba da idemo na destabilizaciju u Crnoj Gori. To treba građani da prepoznaju“, kazao je Abazović.

Ostavite komentar

Postavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

POLITIKA

Demokrate: Sa DPS-om ni slova razmijenili nijesmo, ali čemu nervoza Jokoviću?

„Šta reći o političaru koji je kazao da se uvijek izjašnjavao kao Srbin, pa uhvaćen sa 30 godina kao Crnogorac, koji je govorio da nikad nije bio u DPS-u, pa uhvaćen kao DPS-ovac. Pouzdano znamo da najmanje 40 godina ima problem sa istinom“, poručuju iz Bečićeve partije

Pratite portal Berane online na Facebook-u, Instagramu, Tviteru i Youtube-u.

Demokratska Crna Gora saopštila je da sa DPS-om nijesu ni slova razmijenili, a povodom inicijative za smjenu Vlade i sjednice Skupštine koja je zakazana za 19. avgust.

Demokrate, čiji je lider Aleksa Bečić, su reagovale na izjavu lidera SNP-a Vladimira Jokovića, koji je za Radio Crne Gore, kako ima pouzdane informacije da su DPS i Demokarate dogovorili da 19. avgusta obore Vladu.

„Sa DPS-om ni slova razmijenili nijesmo, ali čemu nervoza gospodine Jokoviću? Ni prva, ni posljednja Vlada koja bi pala, ali jeste jedina na svijetu koja je izgubila parlamentarnu većinu u prvih 100 dana i kojoj 90% Parlamenta ne vjeruje“, poručile su Demokrate.

Kažu i kako Joković ima problem sa istinom.

„Šta reći o političaru koji je kazao da se uvijek izjašnjavao kao Srbin, pa uhvaćen sa 30 godina kao Crnogorac, koji je govorio da nikad nije bio u DPS-u, pa uhvaćen kao DPS-ovac, koji je govorio da mu kao šefu ekonomskog sistema Crne Gore ne pada na pamet da izučava ekonomske teorije. Pouzdano znamo da najmanje 40 godina ima problem sa istinom“, zaključile su Demokrate.

Nastavite sa čitanjem

POLITIKA

Zakon o porijeklu imovine: Pod lupom nezakonita imovina stečena od 2000. godine

Nacrt zakona predviđa i oduzimanje sporne imovine i prije pravosnažne presude

Kovač, Foto: Vlada Crne Gore

Pratite portal Berane online na Facebook-u, Instagramu, Tviteru i Youtube-u.

Ukoliko Zakon o porijeklu imovine bude usvojen, pod lupu može doći i imovinska korist stečena krivičnim djelom počinjenim i prije više od 20 godina, kazao je za Dnevnik Televizije Crne Gore ministar pravde Marko Kovač.

Krivično djelo „stvaranje kriminalne organizacije“ prepoznato je u Crnoj Gori 2010. godine, i predlagači smatraju da je optimalno rješenje da se definiše da provjere mogu da budu vezane za period deset godina prije ili poslije izvršenja krivičnog djela.

„Njegova vremenska odrednica će biti deset godina prije i/ili poslije izvršenja krivičnog djela iz oblasti organizovanog kriminala, što znači da će u opseg djelovanja kako finansijske istrage tako i kasnije kroz mogućnost pokretanja trajnog oduzimanja imovinske koristi biti djela koja su počinjena negdje u periodu od 2000. godine pa dalje“, kazao je Kovač.

Nacrt zakona predviđa i oduzimanje sporne imovine i prije pravosnažne presude.

Za to je, kako je potvrdio Kovač, dovoljno da ona bude vrijedna najmanje 50.000 eura i da Specijalno državno tužilaštvo podigne optužnicu.

„Moram da naglasim da smo paraleno sa ovim izmjenama radili i na izmjenama Zakona o krivičnom postupku gdje smo predvidjeli drugaičiju dinamiku potvrđivanja optužnice tako da će taj postupak sada ići mnogo brže imajući u vidu da više neće postojati ročište za potvrđivanje optužnice već će taj dio biti izmijenjen kroz žalbeni postupak“, kazao je Kovač.

Nacrt zakona tretira i slučajeve obustave finansijske istrage.

Nakon što se utvrdi da ne postoje uslovi za oduzimanje imovine, tužilac sa spisima predmeta obavještava poreski organ koji dalje preuzima slučaj.

„Pored toga što se finansijska istraga neće zaključiti kroz vođenje postupka za trajno oduzimanje imovnske korisiti, tu se priča ne završava, nego se predmet ustupa poreskom organu“, kazao je Kovač.

Kovač smatra da je dobijen kvalitetan tekst koji će već krajem sedmice biti pred ekspertima Evropske komisije.

Ministar očekuje da od njih, krajem septembra, Vlada dobije zeleno svijetlo kako bi se išlo ka usvajanju tog zakona u parlamentu.

Nastavite sa čitanjem

POLITIKA

Carević podnio ostavku na funkciju predsjednika opštine Budva

Milo Božović preuzima rukovođenje metropolom turizma

Pratite portal Berane online na Facebook-u, Instagramu, Tviteru i Youtube-u.

Marko Bato Carević podnio je ostavku na funkciju predsjednika Opštine Budva.

To je „Vijestima“ potvrđeno u Opštini Budva.

Ostavku je adresirao Odboru povjerenika, predsjedavajućem Nebojši Juškoviću.

Odbor povjerenika minulog ponedjeljka imenovao je Mila Božovića za potpredsdnika Opštine Budva, koji će nakon odlaska Carevića preuzeti rukovođenje metropolom turizma.

Carević je ranije u razgovoru za „Vijesti“ najavio da će napustiti fotelju prvog čovjeka metropole turizma, nakon što bude potpisan Temeljni ugovor sa Srpskom pravoslavnom crkvom.

Temeljni ugovor između Vlade Crne Gore i Srpske pravoslavne crkve (SPC) potpisan je 3. avgusta u Podgorici.

„Na funkciju predsjednika Opštine biran sam dva puta i to 5. januara 2019. godine i 24. septembra 2020. sa mandatom u trajanju od četiri godine. U ovom periodu imao sam zadovoljstvo da vodim opštinsku upravu i iskreno vjerujem da je rad lokalne uprave u proteklom periodu bio u najboljem interesu svih građana Budve. Vrijeme provedeno na ovu odgovornu funkciju smatram da je uz domaćinski i odgovoran odnos iskorišteno u najboljem interesu svih građana Budve, sa jasnim i mjerljivim rezultatima, kako na sanaciji finansijske i druge štete prouzrokovane djelovanjem prethodnog režima, tako i na rješavanju nagomilanih problema i brojnih kriznih situacija“, navodi se u Carevićevoj ostavci.

Dalje navodi da lični motiv za uključivanje u političke procese „nije bio borba za vlast i privilegije već davanja doprinosa u konačnoj demokratizaciji Crne Gore , promjeni trodecenijskog režima i odbrana tradicionalnih i istorijskih vrijednosti u kojem je prednjačila odbrana naših svetinja i regulisanje statusa Srpske pravoslavne crkve .“

„Prateći standarde u razvijenim demokratijama koji propisuju da se javna funkcija može obavljati najviše dva mandata i želeći da dam lični doprinos u cilju uspostavljanja prakse smjenjivosti na svim nivoima obavljanja javne funkcije, smatram da ću podnošenjem ostavke dati lični doprinos u tom pravcu. Nakon istorijske pobjede naroda koja se desila 30. avgusta 2020. , osjećam ličnu satisfakciju što sam dao skroman doprinos da naše društvo krene putem demokratije i postavljanja ljudskih prava među kojima pravo na slobodu vjeroispovijesti zauzima značajno mjesto. Ostavku podnosim iz ličnih i navedenih razloga i ovim putem želim da se zahvalim građankama i građanima Budve na ukazanom povjerenju da vršim ovu odgovornu i značajnu funkciju. U periodu vršenja funkcije predsjednika Opštine Budva se susrela sa brojnim izazovima čije rješavanje nije bilo lako, zbog toga veliku zahvalnost dugujem kolegama iz loklane uprave, svim zaposlenima u Opštini Budva , javnim preduzećima, javnim ustanovama jer smo zajedničkim naporom, koji često nije bio mali, uspjeli da timski pobjeđujemo“, piše u Carevićevoj ostavci.

Nastavite sa čitanjem

Najčitanije