Connect with us

POLITIKA

100 DANA RADA VLADE

Abazović: Spremni smo da potpišemo ugovor i sa Crnogorskom pravoslovnom crkvom

„Prvi prioritet iz ekspozea 43. Vlade bio je nastavak borbe protiv korupcije, zatim prilagođavanje pregovaračke strukture, regulisanje odnosa s vjerskim zajednicama, priprema ljetnje turističke sezone, nastavak reforme javne uprave…“

Abazović, Foto: Boris Pejović

Pratite portal Berane online na Facebook-u, Instagramu, Tviteru i Youtube-u.

Svi politički prioriteti Vlade završeni su u 100 dana ili su pred samim krajem, kazao je premijer Dritan Abazović na konferenciji za novinare povodom 100 dana rada Vlade.

„Prvi prioritet iz ekspozea 43. Vlade bio je nastavak beskompromisne borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije, zatim obnova i prilagođavanje pregovaračke strukture, stvaranje povoljnog ambijenta za nove investicije, nastavak započetih ekonomskih reformi, regulisanje ugovornog odnosa sa vjerskim zajednicama, sagledavanje regionalnih inicijativa, jačanje lokalnih samouprava, priprema i realizacija ljetnje turističke sezone, sagledavanje mjera na reorganizaciji rada zdravstvenog sistem, nastavak reforme javne uprave, prostorni plan razvoja, obezbjeđivanje ravnomjernog regionalnog razvoja, intenziviranje aktivnosti na prečišćavanju biračkog spiska i zaštita prava manjinskih naroda. Nastavak borbe protiv korupcije i kriminala – u 100 dana imate tektonske poremećaje u pozitivnom smislu. Imate najveću zapljenu cigareta u Evropi. Imate procese protiv Medenice i Jovanića, slučajeve Lazović i Milović, hapšeni su ljudi u privrednim društvima. Stvorili smo ambijent da tužilaštvo u tandemu Jovanović-Novović ostvari rezultate“, rekao je Abazović.

Naveo je da se napravila velila dinamika u promjeni pregovaračka strukture.

„Kad su u pitanju nove investicije, one su stigle. Iznenađen sam. Stigle su multinacionalne kompanije, potpisan je ugovor za hotel Galeb, danas je data saglasnost za hotel od pet zvjezdica na Velikoj Plaži, stigla je fabrika koja će proizvoditi alkoholna pića u Nikšiću, tu je i fabrika čipsa u Tuzima…“, kazao je Abazović.

Foto: Boris Pejović

Kada je u pitanju nastavak ekonomskih reformi, naveo je da su „svi programi nastavljani“.

„Nije su ušlo u „katovanje“ primanja. Po prvi put povećavamo penzije, od septembra ide novi režim, a od tada će penzioneri moći da računaju na pomoć“.

„Spremni smo da regulišemo odnos i sa CPC“

Kazao je i da je juče regulisan odnos s jednom vjerskom zajednicom.

„Spremni smo da to uradimo i sa CPC. Ne postoji restrikcija da krenemo i ka tim aktivnostima“.

Kad je u pitanju sagledavanje regionalnih inicijativa, Abazović je rekao da je Vlada imala brojne aktivnosti s najvećim zvaničnicima država.

„Bili smo učesnici foruma u Ohridu i pokupili smo sve simpatije“, kazao je premijer.

Istakao je da je za 100 dana spremno da svaka opština može da konkuriše do milion eura projektom – „obećali smo dodatnu podršku sjeveru“.

„Otvaraju se nove važne destinacije u Crnoj Gori“

Kada je u pitanju turistička sezona Abazović je rekao da „ide dobro“.

„Parametri nisu daleko od 2019. Ovo ostvarenje je jako veliko, iako smo izgubili tržišta Rusije i Ukrajine, ali smo otvorili druga… Otvaraju se nove važne destinacije u Crnoj Gori, pogotovo na sjeveru. Crna Gora je u ovom trenutku puna i ne postoji saobraćajnica u kojoj se lako odvija saobraćaj“.

Kada je u pitanju zdravstveni sistem, premijer je podsjetio da se krenulo u izgradnju klinike u Podgorici.

„Predviđene su investicije u Beranama, Cetinju, Risnu…“.

Kazao je i da se radi na reformi javne uprave.

„Prvi januar 2024. je cilj da građani imaju elektronske servise, 13 njih, bez odlaska na šaltere“.

Kad je u pitanju prostorni plan, Abazović je kazao da je to „bilo nemoguće realizovati za 100 dana“.

Ali je spreman da u nekom narednom periodu ide prema Skupštini. Odrediće tačke za važne objekte, infrastrukturu, turističke komplekse…“.

Govoreći o regionalnom razvoju, premijer je kazao da je otvoren auto-put, i da će se raditi i na drugim putnim pravcima.

„Ostaje da se radi put od Plava prema Dečanima, koji je od strateškog značaja. Možemo brzo da krenemo i s cementarom u Pljevljima…“

Kada je u pitanju čišćenje biračkog spiska, Abazović je rekao da što se tiče MUP-a „mnoge stvari su spremne, ali potrebna je Skupština“.

„Kad je u pitanju integrisanje manjinskih naroda, svi smo svjesni toga i znamo od kolikog je to značaja za građansku Crnu Goru“, kazao je Abazović.

„Država se obračunala s mnogim kriminalnim grupama“

Dodao je da su vladavina prava i ekonomski razvoj „bili dva stuba ove Vlade“.

„Vrlo sam zadovoljan što se odvijaju stvari po pitanju vladavine prava i što je klupko počelo da se odmotova. Srećan sam što sam posjetio EUROPOL, srećan se što se država obračunala s mnogim kriminalnim grupama. Bez obzira što ih postoji deset visokorangiranih, njihov intenzitet i snaga su manji nego prethodnih godina. I jučerašnje pitanje je riješeno da bi se dio stanovništva osjećao komotno. Srećan sam što smo ga riješili“, naveo je Abazović.

„Ova Vlada se bavila svim pitanjima“

Premijer je kazao da je broj zaposlenih sad „preko 13.000 više nego kad smo preuzeli Vladu“.

„Ova Vlada se bavila svim pitanjima. Što je neko drugi imao plan da nešto drugo nametne, to je njegov problem. U odnosu na isti period prošle godine, naplata Uprave prihoda i carina povećana je za 27 miliona eura. Crna Gora danas plaća najnižu cijenu goriva, korigovane su cijene na namirnice…“.

Abazović je naveo i da bankarski sektor nikad nije bio likvidniji.

„Kad je riječ o energetici, tu ćemo vjerovatno na jesen da se suočimo s krizom. Niko u Crnoj Gori nije počeo nikakvu specijalnu restrikciju. Moram da pomenem žičaru Kotor – Lovćen, jer će već naredne sezone građani moći njom na Lovćen. Otvoren je bulevar Podgorica – Danilovgrad… Izraelska firma preuzela je Deltu, Lidl treba da dođe s velikim brojem radnih mjesta ne samo u Podgorici, već i na sjeveru… Ne odustajemo od ideje da pravimo air park Berane. To treba da krene u proceduru u septembru. Kad je riječ o Luci Bar, tu smo u pregovorima s firmom iz regiona da dođe i otvori svoj hab s velikim brojem radnih mjesta, gdje će najmanja plata biti 1.000 eura“, naveo je premijer.

„Okrenimo se evropskom putu“
Abazović je kazao da su politički prioriteti u 100 dana realizovani, i da bi volio „da se sad okrenem evropskom putu“.

„Otkad postoji državnog protokola, niko u 100 dana nije imao više međunarodnih aktivnosti. Sreo sam se sa devet premijera, sreo se s nekoliko predsjednika, i s Boreljom, Fon der Lejen, Stoltenbergom, saudijskim princom… Predstavnik najmanje države dao je podršku Ukrjini u Kijevu. Toliko o posvećenosti evropskom putu“.

Foto: Boris Pejović

Podsjetio je i da je bilo skepticizma kako će funkcionisati Savjet za odbranu i bezbjednost.

„Funkcionisao je bez restrikcija, svaka sjednica mogla je da traje pet minuta… Povećavamo kontigent vojnika koji će biti dio NATO misije. Restriktivne mjere sprovode se bez ikakvih restrikcija, a tiču se blokiranja imovine ruskih državljana. To je cijenjeno od naših zapadnih partnera“.

„Neko u Crnoj Gori ne želi dobru regionalnu saradnju“

Abazović je kazao i da je regionalna saradnja – na najvišem mogućem nivou.

Nema premijera s kojim se nisam sreo. Neko u Crnoj Gori ne želi dobru regionalnu saradnju, jer to nekome smeta. Suočavanje s prošlošću – jedna od najbrojnijih delegacija u Potočarima bila je naša. Bio je i ministar pravde. Osuđujemo genocid kao najgnusniji ratni zločin, i to je bila poruka – da se on nikad nigdje ne ponovi, nezavisno od nacionalnog i vjerskog opredjeljenja“.

Abazović je kazao i da je bilo da Vlade, da bi „pitanje VDT-a, Ustavnog suda i Sudskog savjeta bilo riješeno“.

„Sad više nema restrikcije da se to riješi. Algoritam postoji, ali Vlada ne može da uzme nadležnosti Skupštine. Ako neko želi da adresira zbog čega se to još nije desilo, nek ne gleda u Vladu, već u svoju političku partiju“.

„Vlada ne blokira evropski put, već raščišćava stvari“

Premijer je rekao i da „treba da uhvatimo voz da do kraja godine dobijemo završna mjerila“.

„Svako ko nas gura u destabilizaciju, ne želi da Crna Gora dobije završna mjerila. Vlada ne blokira evropski put, već raščišćava stvari da bi to bio jedini put. Ne postoji bilo kakva restrikcija da se to sad poboljša. Skupština će imati punu podršku Vlade da se izaberu čelnici pravosuđa. Da idemo brojke iznad 54. Biće interesantno vidjeti da li će neke strukture tome da se suprotstave“.

Na konferenciji pored Abazović, govore ministar finansija Aleksandar Damjanović i ministarka nauke i tehnološkog razvoja Biljana Šćepanović.

Konferenciji prisustvuju i ministri Ervin Ibrahimović, Vladimir Joković, Admir Adrović, Zoran Miljanić, Adrijan Vuksanović, Maraš Dukaj, Marko Kovač, Maša Vlaović, Jovana Marović, Vasilije Lalošević, Filip Adžić, Goran Đurović.

Abazović je rekao da su neki ministri opravdano odsutni.

Konferenciji ne prisustvuju Raško Konjević, Ranko Krivokapić, Dragoslav Šćekić, Ana Novaković Đurović i Fatmir Đeka.

Pres-konferenciji prisustvuju i državni sekretari u ministarstvima.

Ostavite komentar

Postavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

POLITIKA

Demokrate: Sa DPS-om ni slova razmijenili nijesmo, ali čemu nervoza Jokoviću?

„Šta reći o političaru koji je kazao da se uvijek izjašnjavao kao Srbin, pa uhvaćen sa 30 godina kao Crnogorac, koji je govorio da nikad nije bio u DPS-u, pa uhvaćen kao DPS-ovac. Pouzdano znamo da najmanje 40 godina ima problem sa istinom“, poručuju iz Bečićeve partije

Pratite portal Berane online na Facebook-u, Instagramu, Tviteru i Youtube-u.

Demokratska Crna Gora saopštila je da sa DPS-om nijesu ni slova razmijenili, a povodom inicijative za smjenu Vlade i sjednice Skupštine koja je zakazana za 19. avgust.

Demokrate, čiji je lider Aleksa Bečić, su reagovale na izjavu lidera SNP-a Vladimira Jokovića, koji je za Radio Crne Gore, kako ima pouzdane informacije da su DPS i Demokarate dogovorili da 19. avgusta obore Vladu.

„Sa DPS-om ni slova razmijenili nijesmo, ali čemu nervoza gospodine Jokoviću? Ni prva, ni posljednja Vlada koja bi pala, ali jeste jedina na svijetu koja je izgubila parlamentarnu većinu u prvih 100 dana i kojoj 90% Parlamenta ne vjeruje“, poručile su Demokrate.

Kažu i kako Joković ima problem sa istinom.

„Šta reći o političaru koji je kazao da se uvijek izjašnjavao kao Srbin, pa uhvaćen sa 30 godina kao Crnogorac, koji je govorio da nikad nije bio u DPS-u, pa uhvaćen kao DPS-ovac, koji je govorio da mu kao šefu ekonomskog sistema Crne Gore ne pada na pamet da izučava ekonomske teorije. Pouzdano znamo da najmanje 40 godina ima problem sa istinom“, zaključile su Demokrate.

Nastavite sa čitanjem

POLITIKA

Zakon o porijeklu imovine: Pod lupom nezakonita imovina stečena od 2000. godine

Nacrt zakona predviđa i oduzimanje sporne imovine i prije pravosnažne presude

Kovač, Foto: Vlada Crne Gore

Pratite portal Berane online na Facebook-u, Instagramu, Tviteru i Youtube-u.

Ukoliko Zakon o porijeklu imovine bude usvojen, pod lupu može doći i imovinska korist stečena krivičnim djelom počinjenim i prije više od 20 godina, kazao je za Dnevnik Televizije Crne Gore ministar pravde Marko Kovač.

Krivično djelo „stvaranje kriminalne organizacije“ prepoznato je u Crnoj Gori 2010. godine, i predlagači smatraju da je optimalno rješenje da se definiše da provjere mogu da budu vezane za period deset godina prije ili poslije izvršenja krivičnog djela.

„Njegova vremenska odrednica će biti deset godina prije i/ili poslije izvršenja krivičnog djela iz oblasti organizovanog kriminala, što znači da će u opseg djelovanja kako finansijske istrage tako i kasnije kroz mogućnost pokretanja trajnog oduzimanja imovinske koristi biti djela koja su počinjena negdje u periodu od 2000. godine pa dalje“, kazao je Kovač.

Nacrt zakona predviđa i oduzimanje sporne imovine i prije pravosnažne presude.

Za to je, kako je potvrdio Kovač, dovoljno da ona bude vrijedna najmanje 50.000 eura i da Specijalno državno tužilaštvo podigne optužnicu.

„Moram da naglasim da smo paraleno sa ovim izmjenama radili i na izmjenama Zakona o krivičnom postupku gdje smo predvidjeli drugaičiju dinamiku potvrđivanja optužnice tako da će taj postupak sada ići mnogo brže imajući u vidu da više neće postojati ročište za potvrđivanje optužnice već će taj dio biti izmijenjen kroz žalbeni postupak“, kazao je Kovač.

Nacrt zakona tretira i slučajeve obustave finansijske istrage.

Nakon što se utvrdi da ne postoje uslovi za oduzimanje imovine, tužilac sa spisima predmeta obavještava poreski organ koji dalje preuzima slučaj.

„Pored toga što se finansijska istraga neće zaključiti kroz vođenje postupka za trajno oduzimanje imovnske korisiti, tu se priča ne završava, nego se predmet ustupa poreskom organu“, kazao je Kovač.

Kovač smatra da je dobijen kvalitetan tekst koji će već krajem sedmice biti pred ekspertima Evropske komisije.

Ministar očekuje da od njih, krajem septembra, Vlada dobije zeleno svijetlo kako bi se išlo ka usvajanju tog zakona u parlamentu.

Nastavite sa čitanjem

POLITIKA

Carević podnio ostavku na funkciju predsjednika opštine Budva

Milo Božović preuzima rukovođenje metropolom turizma

Pratite portal Berane online na Facebook-u, Instagramu, Tviteru i Youtube-u.

Marko Bato Carević podnio je ostavku na funkciju predsjednika Opštine Budva.

To je „Vijestima“ potvrđeno u Opštini Budva.

Ostavku je adresirao Odboru povjerenika, predsjedavajućem Nebojši Juškoviću.

Odbor povjerenika minulog ponedjeljka imenovao je Mila Božovića za potpredsdnika Opštine Budva, koji će nakon odlaska Carevića preuzeti rukovođenje metropolom turizma.

Carević je ranije u razgovoru za „Vijesti“ najavio da će napustiti fotelju prvog čovjeka metropole turizma, nakon što bude potpisan Temeljni ugovor sa Srpskom pravoslavnom crkvom.

Temeljni ugovor između Vlade Crne Gore i Srpske pravoslavne crkve (SPC) potpisan je 3. avgusta u Podgorici.

„Na funkciju predsjednika Opštine biran sam dva puta i to 5. januara 2019. godine i 24. septembra 2020. sa mandatom u trajanju od četiri godine. U ovom periodu imao sam zadovoljstvo da vodim opštinsku upravu i iskreno vjerujem da je rad lokalne uprave u proteklom periodu bio u najboljem interesu svih građana Budve. Vrijeme provedeno na ovu odgovornu funkciju smatram da je uz domaćinski i odgovoran odnos iskorišteno u najboljem interesu svih građana Budve, sa jasnim i mjerljivim rezultatima, kako na sanaciji finansijske i druge štete prouzrokovane djelovanjem prethodnog režima, tako i na rješavanju nagomilanih problema i brojnih kriznih situacija“, navodi se u Carevićevoj ostavci.

Dalje navodi da lični motiv za uključivanje u političke procese „nije bio borba za vlast i privilegije već davanja doprinosa u konačnoj demokratizaciji Crne Gore , promjeni trodecenijskog režima i odbrana tradicionalnih i istorijskih vrijednosti u kojem je prednjačila odbrana naših svetinja i regulisanje statusa Srpske pravoslavne crkve .“

„Prateći standarde u razvijenim demokratijama koji propisuju da se javna funkcija može obavljati najviše dva mandata i želeći da dam lični doprinos u cilju uspostavljanja prakse smjenjivosti na svim nivoima obavljanja javne funkcije, smatram da ću podnošenjem ostavke dati lični doprinos u tom pravcu. Nakon istorijske pobjede naroda koja se desila 30. avgusta 2020. , osjećam ličnu satisfakciju što sam dao skroman doprinos da naše društvo krene putem demokratije i postavljanja ljudskih prava među kojima pravo na slobodu vjeroispovijesti zauzima značajno mjesto. Ostavku podnosim iz ličnih i navedenih razloga i ovim putem želim da se zahvalim građankama i građanima Budve na ukazanom povjerenju da vršim ovu odgovornu i značajnu funkciju. U periodu vršenja funkcije predsjednika Opštine Budva se susrela sa brojnim izazovima čije rješavanje nije bilo lako, zbog toga veliku zahvalnost dugujem kolegama iz loklane uprave, svim zaposlenima u Opštini Budva , javnim preduzećima, javnim ustanovama jer smo zajedničkim naporom, koji često nije bio mali, uspjeli da timski pobjeđujemo“, piše u Carevićevoj ostavci.

Nastavite sa čitanjem

Najčitanije