Connect with us

POLITIKA

ZAVRŠEN SASTANAK PREDSTAVNIKA PARLAMENTARNIH PARTIJA

Bečić: Demokrate protiv obaranja Vlade i novih izbora

„Crnoj Gori treba stabilnost, a ne da se zadovoljavaju posebne partijske potrebe. Treba nam još malo rezultata… i ubrzaćemo naš put ka EU“, rekao je Bečić i istakao da je dogovoren nastavak dijaloga parlamentarnih partija, najavljujući novi sastanak početkom avgusta

Foto: Vijesti

Pratite portal Berane online na Facebook-u, Instagramu, Tviteru i Youtube-u.

Predsjednik Skupstine Aleksa Bečić kazao je nakon višesatnog sastanka predstavnika parlamentarnih partija da je dogovoreno da se nastavi dijalog kako bi se došlo do metodologije za postizanje dvotrećinske većine u Skupštini.

Ta većina je potrebna za izbor Sudskog savjeta, sudija Ustavnog suda i VDT-a.

Novi sastanak ce se održati u prvoj sedmici avgusta.

Bečić je kazao da ostale partije nisu isključile mogućnost da učestvuju u dijalogu, već su iskazale rezervu da to učine u ovom trenutku.

On je rekao da su Demokrate protiv obaranja Vlade i protiv novih izbora.

„Crnoj Gori treba stabilnost, a ne da se zadovoljavaju posebne partijske potrebe. Treba nam još malo rezultata… i ubrzaćemo naš put ka EU“, rekao je Bečić.

On je istakao da su učesnici donijeli zaključak da je parlamentarni dijalog započeo u demokratskoj i argumentovanoj raspravi i iznošenju stavova i principa 11 političkih partija, koje su zastupljene u Parlamentu:

„Što je pokazatelj da, bez obzira na političke razlike, možemo razgovarati i na taj način doprinositi smirivanju tenzija u društvu i tragati za rješenjima koja će ubrzati naše evropske integracije koje su iznad naših pojedinačnih partijskih interesa“.

Bečić je kazao da će učesnici dijaloga na narednom sastanku usaglasiti metodologiju rada, dinamiku i principe vođenja dijaloga u daljim fazama tog procesa.

„Iskazano je očekivanje da će se i drugi poliitčki subjekti, koji nisu uzeli učešće u radu današnjeg parlamentarnog dijaloga, pridružiti u toku ovog procesa, koji nije lak i jednostavan, ali jeste proces koji nema alternativu, ako se žele reforme koje zahtijevaju dvotrećinsku, odnosno, tropetinsku većinu u Skupštini“, rekao je Bečić.

Odgovarajući na pitanje da li postoji vremenski okvir do kada će parlamentarna većina morati da se dogovori, Bečić je kazao da dijalog nema alternativu:

„Dijalog unutar parlamentarne većine, parlamentarne većine i Vlade i dijalog vlasti i opozicije“.

On je naveo da je dao formulu za razrješenje složene političke situacije koja postoji između parlamentarne većine i Vlade.

„Razrješenje je u rekonstrukciji Vlade, kao plodu saglasnosti parlamentarne većine i Vlade, da osnažimo tu Vladu i da krenemo naprijed još brže i jednostavnije“.

Bečić je istakao da je ponudio predlog zakona o dopuni zakona o lokalnoj samoupravi, kojom se predviđa da lokalne izbore za odbornike u Skupštini prijestonice Cetinje i SO Mojkovac, Petnjica, Ulcinj i Berane predsjednik države raspiše istovremeno sa raspisivanjem redovnih izbora za odbornike u SO Glavnog grada i SO Bijelo Polje, Bar, Danilovgrad, Kolašin, Plav, Plužine, Pljevlja, Rožaje, Žabljak i Šavnik.

Sastanak predstavnika parlamentarnih partija, koji je inicirao predsjednik Skupštine Aleksa Bečić (Demokrate) – o pitanjima koja zahtijevaju dvotrećinsku podršku poslanika, održan je danas u Skupštini.

Foto: Vijesti

Sastanku su prisustvovali Boris Bogdanović (Demokrate), Goran Đurović (URA), Srđan Pavićević (CIVIS), Miodrag Lekić (Demos), Ivan Vuković (DPS), Ivan Brajović (SD), Raško Konjević (SDP), Andrija Popović (LP), Fatmir Đeka (Demokratska partija),Nik Đeljošaj (Albanska alternativa) i Ervin Ibrahimović (BS).

Partije koje su bile na zajedničkoj listi koalicije Za budućnost Crne Gore, nisu se odazvale Bečićevom pozivu, jer, kako je ranije saopšteno, smatraju da prvo treba riješiti odnose između parlamentarne većine i Vlade.

Iz Prave Crne Gore je rečeno da ne dolaze na dijalog jer ne žele za isti sto sa DPS.

Bečić je, u pozivu upućenom predsjednicima partija vlasti i opozicije, naveo da je ubrzanje evropskog puta Crne Gore, kao ključnog spoljnopolitičkog cilja oko kojeg postoji politički konsenzus u društvu i ogromna podrška građana, njihova zajednička obaveza.

„Na tom putu, naši evropski partneri imaju velika očekivanja od ovog saziva crnogorskog parlamenta, odnosno od parlamentarnih političkih subjekata vlasti i opozicije“.

Istakao je da već duži niz godina Crna Gora ne uspijeva da reformiše izborno zakonodavstvo, deblokira v.d. stanje u pravosuđu i riješi problem kontinuiranih izbornih procesa na lokalnom nivou, koji vrlo često parališu sistem u cjelini.

Za rješavanje mnogih od tih pitanja je, kako je istakao, potrebna dvotrećinska, odnosno tropetinska većina u Skupštini.

„Samim tim, sve prethodno nameće potrebu da započnemo dijalog o predmetnim pitanjima. Da su ovi procesi laki i jednostavni, vjerovatno bi bili još ranije uspješno okončani“, navodi se u pozivu Bečića.

1 Comment

1 Comment

  1. Logika

    07.07.2021. 21:51 at 21:51

    Pa podijelite se po principu nacionalne pripadnosti, naprimer Albancima 10% Crne gore i drugima koliko jih procentualno ima.

Postavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

POLITIKA

Vraćena kandidatura Mandića na doradu

Na obrascima na kojima se prikupljaju potpisi nije bilo imena Mandića i njegovih podataka. Naloženo je da se ti podaci dopune i dat rok od 48 časova da se to učini. Ako se to ne ispravi u roku, odbiće se proglašenje kandidature

Medojević, Mandić i Knežević, Foto: Luka Zeković

Pratite portal Berane online na Facebook-u, Instagramu, Tviteru i Youtube-u.

Državna izborna komisija (DIK) nije večeras utvrdila kandidaturu Andrije Mandića za predsjednika zbog nepotpune dokumentacije koja se odnosi na potpise podrške, saznaju „Vijesti“ nezvanično iz DIK-a.

DIK je, prema informacijama „Vijesti“, donio zaključak kojim je kandidatura jednog od lidera Demokratskog fronta (DF) vraćena na doradu.

Kako je objašnjeno, na obrascima na kojima se prikupljaju potpisi nije bilo imena Mandića i njegovih podataka

Naloženo je da se ti podaci dopune i dat rok od 48 časova da se to učini. Ako se to ne ispravi u roku, odbiće se proglašenje kandidature.

Mladi DF-a predali su u petak DIK-u predlog za predsjedničku kandidaturu Mandića.

Kandidaturu su podržali konstituenti DF-a Nova srpska demokratija (NSD), Demokratska narodna partija (DNP) i Pokret za promjene (PzP), dok su podršku najavile Prava Crna Gora i Radnička partija.

DIK je u petak donio odluku da se obrati kolegama u Republičkoj izbornoj komisiji Srbije, sa zahtjevom da li Mandić i predsjednik Pokreta Evropa sad Milojko Spajić imaju biračko pravo i prebivalište u toj državi.

Kandidature se mogu podnositi do 26. februara, a DIK će listu onih koji će biti u predsjedničkoj trci objaviti najkasnije do 3. marta.

Prema Zakonu o izboru predsjednika, ako nijedan kandidat ne dobije više od polovine važećih glasova birača, održava se drugi izborni krug, za 14 dana.

U njemu učestvuju dva kandidata koji su dobili najveći broj glasova.

Predsjednik se bira na pet godina.

Nastavite sa čitanjem

POLITIKA

Danilović: Povukao bih priznanje Kosova i ukinuo sankcije Rusiji

„To priznanje je urađeno sramno, uz gaženje našeg trajanja i istorijske časti“, poručio je Danilović

Danilović

Pratite portal Berane online na Facebook-u, Instagramu, Tviteru i Youtube-u.

Lider Ujedinjene Crne Gore i kandidat za predsjednika, Goran Danilović saopštio je da bi povukao priznanje Kosova od strane Crne Gore.

Danilović je na svom Fejsbuk profilu odgovorio na još neka pitanja, među kojima je i ono o ukidanju sankcija Rusiji – kazao je da bi ih ukinuo jer je to naš interes i naša obaveza.

Kako je objavio, odgovara javno, da ga niko ne bi zapitkivao putem poruka.

Njegovu objavu prenosimo integralno:

“Da li bi povukao priznanje Kosova od strane Crne Gore?

Da! To priznanje je urađeno sramno, uz gaženje našeg trajanja i istorijske časti. To ne bih uradio zbog bratskog odnosa prema Srbiji, nego zbog nas, zbog Crne Gore jer je Kosovo i naše rodno mjesto. Taj potez, međutim, može da povuče samo neka buduća vlada, odnosno većina u njoj.

Podsjećam to je nadležnost isključivo Vlade u skladu sa Ustavom i međunarodnim pravom.

Podsjećam i da su sve stranke sadašnje skupštinske većine, sve do jedne, prihvatile da se ne mijenjaju spoljno-politički prioriteti i da se ispunjavaju sve preuzete obaveze jer drugačije ne bismo mogli zajedno. I ne mislim na potpis “Zdravkove Vlade” ili potom “manjinske”, nego i na obavezu preuzetu od svih 41 poslanika za formiranje 44. Vlade. Zato bismo u ovoj kampanji morali govoriti o onome šta može Predsjednik po Ustavu, a šta ne.

Da li bi ukinuo sankcije Rusiji?

Da! To je naš interes i naša obaveza. Treba težiti u budućnosti stvaranju većine koja ima državotvornu svijest i dostojanstvo.

Da, sve parlamentarne stranke su za integrisanje u EU, ali to za mene ne znači da klimamo glavom, da se ne pitamo sa svojom spoljnom politikom i da svakoj ludosti koja uništava i naš ekonomski interes i našu državnu čast, damo zeleno svjetlo. Pogubnom politikom u minule dvije ipo decenije naša zemlja je uništena i u ogromnoj je zavisnosti od EU. Ipak, ubijeđen sam da mi trebamo njima koliko i oni nama i da o nekoliko presudno i državno važnih stvari uvijek može i mora da se pregovara.

Sankcijama prema Rusiji se neće postići mir u Ukrajini. Neće ni u svijetu.

Isporukama oružja Ukrajini nećemo doći do mira niti će tako Ukrajina pobijediti Rusiju!

Tako će samo stradati Ukrajinci i ekonomski oslabiti sve zemlje EU!

Da! Pregovori što prije jedini su način za mir u Evropi.

Nuklearnoj velesili se ne prijeti konvencionalnim naoružanjem – to nije hrabrost, to je budalaština.

Nas su učili da moramo kapitulirati i pomiriti se sa gubicima u ratu sa NATO članicama! Zašto danas drugačije savjetuju Ukrajinu? Zato što misle da Rusija nije dovoljno velika i jaka da se ponaša kao i oni?

Zašto im životi Ukrajinaca nisu važni?

Odgovor je jasan i užasan; nije važno jeste li u pravu, jeste li napadnuti ili napadate, štiti li vas međunarodno pravo ili ne – važno je samo imate li moć? Međunarodno pravo i pravda su argumenti malih zemlje i malih naroda. Sila oduvijek pripada velikima i to je njihov ključni argument.

Kako misliš da se kadiduješ za predsjednika Crne Gore a radiš protiv nje i navijaš za Srbiju?

Za predsjednika se kandiduje u skladu sa Zakonom, dakle, mislim tako.

Radim za sebe, za one koje volim, pa tako i za Crnu Goru. Ne radim i ne navijam za Montenegro jer je ponižavajuće da svoju otadžbinu slavimo pod tuđim imenom. Nije u pitanju nikakva forma, nego suština suštine.

Jedina smo evropska zemlja čija je međunarodna oznaka izvučena iz tuđeg jezika. Ne mislim da oko toga moramo da povedemo rat i da se istrijebimo, ali treba da povedemo razuman razgovor, koliko god dugo treba, i da sebi vratimo dostojanstvo. Crna Gora nikoga ne dijeli, Montenegro, međutim, dijeli nepomirljivo. Ako hoćemo da se ujedinimo onda moramo na istini i onome što nam je oduvijek zajedničko.

Ti i tvoja SPC ste okupatori!!!

SPC nije moja, ali ja jesam njen onoliko koliko jedan skroman vjerujući čovjek zaslužuje.

Ona nas je okupljala, pismenila i prosvećivala dok smo bili pod raznim okupacijama. Ona je bila i ostala zajednička i Staroj Crnoj Gori i Brdima i Boki. Pojedini vođe i države koje su našom voljom i mimo nje znale da gospodare ovim prostorom često su nas izadavali i ostavljali na cjedilu, Crkva nije nikad.

Sve što sam ja okupirao treba da odrobijam. Samo da se dogovorimo šta je to?”

Nastavite sa čitanjem

POLITIKA

Medojević: Spajić i Marinković mijenjaju vlasništva nad nekretninama da bi sakrili izvor novca od korupcije

„Do zahtjeva za upis promjena vlasništva došlo nakon objavljivanja inicijalnih informacija o imovini od 22. decembra 2022. godine“, smatra lider PzP-a

Medojević

Pratite portal Berane online na Facebook-u, Instagramu, Tviteru i Youtube-u.

Lider Pokreta za promjene (PzP) Nebojša Medojević kazao je da Milojko Spajić i njegova bivša vanbračna supruga Vesna Marinković mijenjaju vlasništva nad nekretninama da bi, kako tvrdi, prikrili prave izvore “prljavog novca od korupcije”.

“Dana 30. januara 2023. godine u katastru je registrovan Spajić – i zabelježba da je podnijet neki zahtjev za promjenu upisa 27.12.2022. godine (četiri dana nakon što sam objavio da ima nekretnine koje nije prijavio). Dana 5. februara 2023. godine, dan nakon javnog objavljivanja dokumentacije, u katastru se kao vlasnik pojavljuje njegova vanbračna supruga Vesna – i nema više zabilježbe od 27.12.2022. godine”, naveo je Medojević.

Foto: N. Medojević

Foto: N. Medojević

Ovo znači da je, prema mišljenju lider PzP-a, do zahtjeva za upis promjena vlasništva došlo nakon objavljivanja inicijalnih informacija o imovini od 22. decembra 2022. godine.

“U svakom slučaju postoje brojni mehanizmi za utvrđivanje upisa, prenosa, isplata. Pozivam Spajića neka me tuži. Tužili su me i optuživali i Medenica i Saša Čađenović…. Kako su tužili tako u i prošli. U Spužu”, zaključio je Medojević.

Nastavite sa čitanjem

Najčitanije