Connect with us

DRUŠTVO

NAJAVA MINISTARKE

Borovinić Bojović: Cijene ljekova biće niže, lista će biti proširena

Uvrštavanje novih ljekova je naročito važno zbog malignih oboljenja i autoimunih bolesti u dječjoj populaciji, ali i zbog i hroničnih zaraznih i nezaraznih bolesti koje su nekada bile glavni uzrok mortaliteta, a sada se uspješno liječe inovativnim ljekovima, kazala je ministarka zdravlja

Borovinić Bojović, Foto: Gov.me

Pratite portal Berane online na Facebook-u, Instagramu i Tviteru.

Ministarstvo zdravlja Crne Gore radi na Uredbi o maksimalnoj cijeni ljekova kako bi nova, ažurirana i proširena lista ljekova, sa nižim cijenama bila objavljena krajem ove ili početkom naredne godine.

To je najavila ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović u intervjuu Komitetu za zdravlje Američke privredne komore (AmCham), koji je sniman krajem septembra, a u susret predstojećoj konferenciji: “Digitalna transformacija zdravstva Crne Gore – Održivo povećanje dostupnosti inovacija u medicini“, u organizaciji AmCham.

“Mi želilmo da naredna, ažurirana Lista ljekova ima niže cijene čime ćemo ovu uslugu učiniti dostupnijom građanima. Cilj nam je da ona ugleda svjetlost dana krajem ove ili početkom naredne godine. To je ambiciozan projekat, ali mi ćemo dati sve od sebe da napornim radom ostvarimo i ovaj zacrtani cilj. Uvrštavanje novih ljekova je naročito važno zbog malignih oboljenja i autoimunih bolesti u dječijoj populaciji, ali i zbog i hroničnih zaraznih i nezaraznih bolesti koje su nekada bile glavni uzrok mortaliteta, a sada se uspješno liječe inovativnim ljekovima”, navela je ministarka zdravlja.

Borovinić Bojović je, kako je saopšteno iz resora na čijem je čelu, skrenula pažnju i na proces nabavke ljekova koji je, kako kaže, decenijama problematičan.

“Dosadašnji sistem nabavke ljekova je pokazao određene nedostatke koji su, uprkos naporima Ministarstva, dovodili do povremene nestašice čak i u uslovima kada su obezbijeđena finansijska sredstva što je apsurdno. Ministarstvo zdravlja planira da inicira izmjenu nabavke ljekova i specifičnih terapija s ciljem sprečavanja nestašice ljekova u budućnosti. Jedan od modela koji se razmatra je model koji se koristi u zemljama EU, kojom su usluge iz oblasti zdravstvenog osiguranja, zdravstvene i socijalne usluge izuzete iz direktive o javnim nabavkama. To je jedan od eventualnih modela koja se razmatraju. Analiziramo još sličnih rješenja”, naglasila je ministarka.

foto: Ministarstvo zdravlja

Govoreći o dasadašnjim rezultatima, Borovinić Bojović je istakla da je Crna Gora u teškim uslovima za naše građane do avgusta obezbijedila više od 820 hiljada doza vakcina protiv Kovida-19. Do 8. oktobra 2021. godine, prema podacima ministarstva, prvu dozu je dobilo 55 odsto punoljetnih građana, a revakcinisano je njih 50 odsto.

“Jedno od najvažnijih ostvarenja je to što je proces masovne vakcinacije počeo u najkraćem roku imajući u vidu poteškoće s kojima smo se suočili znajući koliko je bilo teško obezbijediti vakcine u tom periodu. Uz to, do avgusta 2021. godine u Crnoj Gori je urađeno preko pola miliona testova što govori o ozbiljnom nadzoru nad bolešću za razliku od prošle godine kada je ukupno urađeno nešto preko 130 hiljada testova. Crna Gora je uspjela za relativno kratko vrijeme, i to ne samo zbog tranzicije već i neodgovornosti prošle vlasti, da obezbijedi preko tri četvrtine miliona doza vakcina i da danas ima svakog drugog odraslog građanina koji je vakcinisan”, kaže Borovinić Bojović.

Osim toga, naglasila je da se ove godine, „za razliku od prošle“, paralelno tretiraju i kovid i ne-kovid pacijenti.

“Nema obustavljanja operativnih procedura niti obustave ambulantnih pregleda. Proces teče”, istakla je ona.

Ministarka je podsjetila da je KCCG trostruko uvećao rezervoar kiseonika, ali i da je Opšta bolnica Pljevlja prvi put dobila centralni kiseonik, kao i OB Kotor, a da je proces pri kraju u Specijalnoj bolnici Brezovik i OB Bar.

Iz domaćih i međunarodnih donacija obezbijeđen je CT skener za OB Pljevlja, skener za OB Cetinje, skener za DZ Ulcinj, magnetna rezonanca za OB Berane kao i PCR laboratorija za istu ustanovu. Uz to, Vlada je obezbijedila milion i 200 hiljada eura za skener i angio salu u KCCG, podsjeća Borovinić Bojović.

Dodala je da je u toku i proces akreditacije zdravstvenih ustanova, ali da se i prvi put radi i mapiranje zdravstvenog sistema.

“Analizom se utvrđuju tehničko-tehnološki, prostorni i kadrovski nedostaci i izvode se prioriteti… Ministarstvo zdravlja predano radi i na izradi Strategije zdravstvenog razvoja koja će pokazati slabosti na osnovu kojih planiramo usmjeravati aktivnosti u cilju unapređenja zdravstvene zaštite građana što je naš osnovni prioritet. Strategija, koju pripremamo sa stručnim timom ljekara, SZO i drugim međunarodnim partnerima će obuhvatiti dugoročne i kratkoročne ciljeve, uključujući reorganizaciju na svim nivoima zdravstvene zaštite, definisanje zdravstvene kadrovske politike i neophodne infrastrukture: nabavke kapitalne opreme, izgradnju, rekonstrukciju zdravstvenih ustanova i ostalo”, objasnila je Borovinić Bojović.

“Već naredne godine mogu najaviti izgradnju dvije klinike: Klinike za infektivne bolesti i Klinike za dermatovenerologiju koje su izuzetno važne za zdravstveni sistem. Ovi projekti se realizuju uz značajnu podršku EU”, istakla je ministarka koja je zahvalila svim međunarodnim strateškim partnerima koji pomažu unaprjeđenje zdravstvenog sistema Crne Gore.

Advertisement
1 Comment

1 Comment

  1. Vodeničar

    13.10.2021. 10:01 at 10:01

    Sram vas bilo, niti jedan skoro lijek na Recept, čak ni za djecu ne možete podići ni u jednu apoteku a da ne platite za to. Mrššššššš!

Postavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

DRUŠTVO

Pogledajte: Hiljade ljudi na litiji u Pljevljima (FOTO + VIDEO)

Ulicama grada prošla litija koju su predvodiili vladika Mileševske eparhije Atanasije i episkop buenosajreski i južno-centralnoamerički Kirilo

Foto: Goran Malidžan

Pratite portal Berane online na Facebook-u, Instagramu i Tviteru.

U Pljevljima je danas povodom slave crkve Svete Petke ulicama grada prošla litija koju su predvodiili vladika Mileševske eparhije Atanasije i episkop buenosajreski i južno-centralnoamerički Kirilo.

Litija, kojoj je prisustvovalo više hiljada građana je nakon večernje liturgije od crkve Svete Petke prošla ulicama 1. decembra, Mila Peruničića, Ulicom kralja Petra I, a potom Tršovom ulicom, nakon čega su okupljeni ponovo došli pred hram gdje je lomljen slavski kolač. Za vrijeme litije članovi crkvenog hora pjevali su duhovne pjesme. Kum slave ove godine bila je porodica Vjekoslava Đurovića.

Foto: Goran Malidžan

Proslava krsne slave hrama, počela je predprazničnim bdenijem, a vladika Atanasije sa sveštenstvom i monaštvom SPC i jutros je je služio liturgiju u crkvi Svete Petke u centru grada.

Foto: Goran Malidžan

Nakon litije na trgu Patrijarha Varnave organizovan je koncert kojem je prisustvovao veliki broj gradana.

Foto: Goran Malidžan

Praznik Svete Petke u Pljevljima se slavio kao krsna slava grada do 1945. godine u znak zahvalnosti Svetiteljki za oslobođenje od turske okupacije 1912. i austrijske 1918. godine.

Foto: Goran Malidžan

Od 2000. godine je obnovljena praznična litija.

Nastavite sa čitanjem

DRUŠTVO

Spajić se zahvalio Damjanoviću: Nada se da će njihova saradnja biti nastavljena

Spajić se zahvalio Damjanoviću „na doprinosu u njihovom zajedničkom radu u korist građana“

Sa sastanka, Foto: Uprava prihoda i carina

Pratite portal Berane online na Facebook-u, Instagramu i Tviteru.

Ministar finansija i socijalnog staranja Milojko Spajić zahvalio se na saradnji dosadašnjem v.d. direktoru Uprave prihoda i carina Aleksandru Damjanoviću.

Kako se navodi u saopštenju Uprave prihoda i carina, Spajić se zahvalio Damjanoviću „na doprinosu u njihovom zajedničkom radu u korist građana“.

Spajić je, kako se dodaje, poželio uspjeh Damjanoviću i izrazio nadu „da će njihova saradnja biti nastavljena“, kao i da će Damjanović nastaviti da doprinosi crnogorskoj ekonomiji u budućnosti.

U prostorijama Uprave prihoda i carina danas je Damjanović predao dužnost novoimenovanoj vršiteljki dužnosti direktora Mileni Petričević.

Sastanku su pored Petričević i Damjanovića prisustvovali Spajić, državni sekretari Janko Odović i Branko Krvavac, kao i članovi Komisije za primopredaju dužnosti Biljana Peranović, Dragan Janković i Biljana Jelić.

„Tokom sastanka prezentovani su dosadašnji rezultati Uprave, kao i vizija daljeg razvoja Uprave u pravcu ostvarenja strateških ciljeva modernizacije i unapređenja efikasnosti rada jedne od najvažnijih institucija u sistemu javnih finansija“, navodi se u saopštenju.

Dodaje se i da je Spajić, prilikom posjete Upravi, održao i radni sastanak sa Petričević.

„Na sastanku je razgovarano o planu rada Uprave prihoda i carina i reformama, koje je neophodno sprovesti u oblastima iz nadležnosti rada Uprave“, zaključuje se u saopštenju.

Nastavite sa čitanjem

DRUŠTVO

Jasmina iz Berana se uspješno oporavlja od operacije: Milan je heroj mog života

„On je heroj moje priče. Želim javno, od sveg srca da mu se zahvalim jer mi je ‘poklonio život’. Njegov ljudski čin će ostati za pamćenje vjekovima, njegova dobrota i humanost. On je član moje porodice, moj brat“, poručila je Jasmina

Foto: Privatna arhiva

Pratite portal Berane online na Facebook-u, Instagramu i Tviteru.

Jasmini Međedović iz Berana je nedavno uspješno transplatiran bubreg, a donor je bio Nikšićanin Milan Bojičić. Jasmina i Milan su do aprila ove godine bili potpuni stranci, a sada su kao sestra i brat.

Dok se oporavlja i sprema za “novi” život Jasmina, koja radi kao oftalmolog u beranskoj bolnici, i koja je od prošlog avgusta išla na dijalizu, želi da se zahvali svima koji su joj pomogli da stigne do cilja.

„Želim najsrdačnije da se zahvalim porodici, komšijama, privrednicima, institucijama, građanima Crne Gore, dijaspori, kolegama, kolektivu Opšte bolnice Berane na čelu sa direktorom dr Miloradom Magdelinićem koji su iskazali svoju darežljivost i dobročinstvo tako što su mi olakšali borbu za novi život. Izražavam iskrenu zahvalnost Fatmi i Faruku Deniz Javorovac, kao i svim zaposlenim u MHT-u , koji su nam bili velika olakšica u komunikaciji sa klinikom“, istakla je Jasmina.

Milan je na human čin podstakla sugrađanka i prijateljica Konstantina Nina Vojinović koja je takođe 2018. godine tada nepoznatoj osobi donirala bubreg.

Konstantina je direktorica NVO „Izvor života“, koja je u Nikšiću otvorila Narodnu kuhinju, a Milan je član pomenute nevladine organizacije. Jasmina je zahvalna Nini što je cijelo vrijeme bila uz njih i ističe da je heroj njene priče, ali i života, Milan Bojičić.

„Nina je sve vrijeme bila uz nas, pružala nam nesebičnu pomoć i podršku. Veliko hvala divnoj Nini. Najveću zahvalnost ipak dugujem Milanu Bojičiću koji se odlučio na ovaj herojski čin. On je heroj moje priče. Želim javno, od sveg srca da mu se zahvalim jer mi je ‘poklonio život’. Njegov ljudski čin će ostati za pamćenje vjekovima, njegova dobrota i humanost. Veliko hvala. On je član moje porodice, moj brat“, poručila je Jasmina.

Nastavite sa čitanjem

Facebook

Instagram

Najčitanije