Connect with us

DRUŠTVO

KOMPANIJA "BB SOLAR"

Firma Blaža Đukanovića dobila od CEDIS-a oko 167,7 hiljada eura

Odluku o izboru najpovoljnije ponude donio je sada bivši izvršni direktor CEDIS-a Zoran Đukanović, samo dan prije nego što je promijenjen bord u Elektroprivredi, koja je majka firma CEDIS-a

Đukanović, Foto: Boris Pejović

Pratite portal Berane online na Facebook-u, Instagramu i Tviteru.

Crnogorski elektrodistributivni sistem (CEDIS) realizovao je posao sa kompanijom BB Solar, u kojoj je suvlasnik Blažo Đukanović, sin predsjednika države Mila Đukanovića. Radi se o poslu nabavke armirano-betonskih stubova, za koji je firma mlađeg Đukanovića dobila oko 167.723 eura, piše Dan.

U izvještaju o realizaciji ugovora o javnoj nabavci piše da je rok izvršenja bio 2. oktobar ove godine. CEDIS je državno preduzeće, koje je u vlasništvu Elektroprivrede.

BB Solar je izabran na tenderu sredinom marta ove godine. Odluku o izboru najpovoljnije ponude donio je sada bivši izvršni direktor CEDIS-a Zoran Đukanović, samo dan prije nego što je promijenjen bord u Elektroprivredi, koja je majka firma CEDIS-a.

U odluci o izboru najpovoljnije ponude pisalo je da se na tender javilo čak sedam kompanija. Na tender su se prijavile firme Matkom, Trudbenik, Ramel i ABC sistem – iz Nikšića, Baranka eksport-import Pejanović iz Bara i General promet iz Čačka. Sve ponude su bile ispravne

U tenderskoj dokumentaciji se može vidjeti da je ponuda firme mlađeg Đukanovića stigla poslednja.

„BB solar“ je CEDIS-u, između ostalog, dostavio ovlašćenje firme FBS Betonjerka iz Aleksinca, ovlašćenog proizvođača armirano-betonskih stubova, da je ovlašćen da nudi i isporuči stubove iz njihovog proizvodnog programa. Đukanovićeva firma je ponudila cijenu po jedinici mjere (po betonskom stubu) od 1.995 eura. Matkom je ponudio cijenu od 2.059 eura, Trudbenik od 1.995 eura, Baranka eksport-import Pejanović od 2.145 eura, Ramel od 2.156 eura, ABC sistem od 2.188 eura i General promet od 2.216 eura, što se može vidjeti u odluci o izboru najpovoljnije ponude, koju je potpisao izvršni direktor CEDIS-a Zoran Đukanović.

„BB Solar“ je i prošle godine samostalno dobio posao od Crnogorskog elektrodistributivnog sistema vrijedan milion i po eura. Najznačajniji državni posao koji je dobila ta kompanija jeste od Elektroprivrede (EPCG) za rekonstrukciju Termoelektrane, vrijedan 54 miliona eura. Taj posao su dobili kao član kinesko-crnogorskog konzorcijuma koji čine četiri kompanije. Posao ekološke rekonstrukcije još nije započet.

Advertisement
Ostavite komentar

Postavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

DRUŠTVO

Pogledajte: Hiljade ljudi na litiji u Pljevljima (FOTO + VIDEO)

Ulicama grada prošla litija koju su predvodiili vladika Mileševske eparhije Atanasije i episkop buenosajreski i južno-centralnoamerički Kirilo

Foto: Goran Malidžan

Pratite portal Berane online na Facebook-u, Instagramu i Tviteru.

U Pljevljima je danas povodom slave crkve Svete Petke ulicama grada prošla litija koju su predvodiili vladika Mileševske eparhije Atanasije i episkop buenosajreski i južno-centralnoamerički Kirilo.

Litija, kojoj je prisustvovalo više hiljada građana je nakon večernje liturgije od crkve Svete Petke prošla ulicama 1. decembra, Mila Peruničića, Ulicom kralja Petra I, a potom Tršovom ulicom, nakon čega su okupljeni ponovo došli pred hram gdje je lomljen slavski kolač. Za vrijeme litije članovi crkvenog hora pjevali su duhovne pjesme. Kum slave ove godine bila je porodica Vjekoslava Đurovića.

Foto: Goran Malidžan

Proslava krsne slave hrama, počela je predprazničnim bdenijem, a vladika Atanasije sa sveštenstvom i monaštvom SPC i jutros je je služio liturgiju u crkvi Svete Petke u centru grada.

Foto: Goran Malidžan

Nakon litije na trgu Patrijarha Varnave organizovan je koncert kojem je prisustvovao veliki broj gradana.

Foto: Goran Malidžan

Praznik Svete Petke u Pljevljima se slavio kao krsna slava grada do 1945. godine u znak zahvalnosti Svetiteljki za oslobođenje od turske okupacije 1912. i austrijske 1918. godine.

Foto: Goran Malidžan

Od 2000. godine je obnovljena praznična litija.

Nastavite sa čitanjem

DRUŠTVO

Spajić se zahvalio Damjanoviću: Nada se da će njihova saradnja biti nastavljena

Spajić se zahvalio Damjanoviću „na doprinosu u njihovom zajedničkom radu u korist građana“

Sa sastanka, Foto: Uprava prihoda i carina

Pratite portal Berane online na Facebook-u, Instagramu i Tviteru.

Ministar finansija i socijalnog staranja Milojko Spajić zahvalio se na saradnji dosadašnjem v.d. direktoru Uprave prihoda i carina Aleksandru Damjanoviću.

Kako se navodi u saopštenju Uprave prihoda i carina, Spajić se zahvalio Damjanoviću „na doprinosu u njihovom zajedničkom radu u korist građana“.

Spajić je, kako se dodaje, poželio uspjeh Damjanoviću i izrazio nadu „da će njihova saradnja biti nastavljena“, kao i da će Damjanović nastaviti da doprinosi crnogorskoj ekonomiji u budućnosti.

U prostorijama Uprave prihoda i carina danas je Damjanović predao dužnost novoimenovanoj vršiteljki dužnosti direktora Mileni Petričević.

Sastanku su pored Petričević i Damjanovića prisustvovali Spajić, državni sekretari Janko Odović i Branko Krvavac, kao i članovi Komisije za primopredaju dužnosti Biljana Peranović, Dragan Janković i Biljana Jelić.

„Tokom sastanka prezentovani su dosadašnji rezultati Uprave, kao i vizija daljeg razvoja Uprave u pravcu ostvarenja strateških ciljeva modernizacije i unapređenja efikasnosti rada jedne od najvažnijih institucija u sistemu javnih finansija“, navodi se u saopštenju.

Dodaje se i da je Spajić, prilikom posjete Upravi, održao i radni sastanak sa Petričević.

„Na sastanku je razgovarano o planu rada Uprave prihoda i carina i reformama, koje je neophodno sprovesti u oblastima iz nadležnosti rada Uprave“, zaključuje se u saopštenju.

Nastavite sa čitanjem

DRUŠTVO

Jasmina iz Berana se uspješno oporavlja od operacije: Milan je heroj mog života

„On je heroj moje priče. Želim javno, od sveg srca da mu se zahvalim jer mi je ‘poklonio život’. Njegov ljudski čin će ostati za pamćenje vjekovima, njegova dobrota i humanost. On je član moje porodice, moj brat“, poručila je Jasmina

Foto: Privatna arhiva

Pratite portal Berane online na Facebook-u, Instagramu i Tviteru.

Jasmini Međedović iz Berana je nedavno uspješno transplatiran bubreg, a donor je bio Nikšićanin Milan Bojičić. Jasmina i Milan su do aprila ove godine bili potpuni stranci, a sada su kao sestra i brat.

Dok se oporavlja i sprema za “novi” život Jasmina, koja radi kao oftalmolog u beranskoj bolnici, i koja je od prošlog avgusta išla na dijalizu, želi da se zahvali svima koji su joj pomogli da stigne do cilja.

„Želim najsrdačnije da se zahvalim porodici, komšijama, privrednicima, institucijama, građanima Crne Gore, dijaspori, kolegama, kolektivu Opšte bolnice Berane na čelu sa direktorom dr Miloradom Magdelinićem koji su iskazali svoju darežljivost i dobročinstvo tako što su mi olakšali borbu za novi život. Izražavam iskrenu zahvalnost Fatmi i Faruku Deniz Javorovac, kao i svim zaposlenim u MHT-u , koji su nam bili velika olakšica u komunikaciji sa klinikom“, istakla je Jasmina.

Milan je na human čin podstakla sugrađanka i prijateljica Konstantina Nina Vojinović koja je takođe 2018. godine tada nepoznatoj osobi donirala bubreg.

Konstantina je direktorica NVO „Izvor života“, koja je u Nikšiću otvorila Narodnu kuhinju, a Milan je član pomenute nevladine organizacije. Jasmina je zahvalna Nini što je cijelo vrijeme bila uz njih i ističe da je heroj njene priče, ali i života, Milan Bojičić.

„Nina je sve vrijeme bila uz nas, pružala nam nesebičnu pomoć i podršku. Veliko hvala divnoj Nini. Najveću zahvalnost ipak dugujem Milanu Bojičiću koji se odlučio na ovaj herojski čin. On je heroj moje priče. Želim javno, od sveg srca da mu se zahvalim jer mi je ‘poklonio život’. Njegov ljudski čin će ostati za pamćenje vjekovima, njegova dobrota i humanost. Veliko hvala. On je član moje porodice, moj brat“, poručila je Jasmina.

Nastavite sa čitanjem

Facebook

Instagram

Najčitanije