Connect with us

DRUŠTVO

MINISTARKA PROSVJETE, NAUKE, KULTURE I SPORTA SASTALA NA SASTANKU SA RUKOVODSTVOM OPŠTINE BERANE

Bratić: Prioritet je razvoj namjerno zapostavljenih slobodarskih Berana od bivše vlasti

„V. d. predsjednika Opštine Berane Marko Lalević založio se u razgvoru sa ministarkom za akreditaciju novih studijskih programa kako bi Berane postalo univerzitetski centar sjevera Crne Gore, naglašavajući da kapaciteti za to postoje i podsjećajući ujedno da Dom učenika i studenata u našem gradu ima kapacitet od 200 mjesta“

Pratite portal Berane online na Instagramu Klikom ovdje

Uspješni i poboljšani odnosi sa lokalnom samoupravom, pomoć razvoju ovog namjerno zapostavljenog dijela Crne Gore, ostaju prioritet, shodno kome će Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta i Opština Berane nastaviti sa učvršćivanjem veza, dobrom i uspješnom saradnjom.

To je konstatovano na sastanaku ministarke, prof. dr Vesne Bratić, koja je boravila u radnoj posjeti Beranama, i rukovodstva Opštine, na čelu sa vršiocem dužnosti predsjednika Markom Lalevićem.

Nakon riječi dobrodošlice, Lalević je saopštio na sastanku predstavnika državne i lokalne vlasti, održanom u zgradi Opštine, da je zahvaljujujući ministarki Bratić, koja je uvažila inicijativu Opštine Berane, konačno riješen problem prevoza đaka u mjesnoj zajednici Štitare, tako što je poništena odluka bivšeg ministra o dodjeli kombi vozila, a kojom Berane nije bilo obuhvaćeno.

„Nakon dvije godine bezuspješnih prepiski sa bivšim ministrom prosvjete Damirom Šehovićem, koji se oglušivao na zahtjev Opštine Berane i stanovnika MZ Štitare, Osnovna škola u Štitarima konačno će dobiti kombi vozila za prevoz učenika“, podsjetio je Lalević.

On je razgovorao sa ministarkom o Gimnaziji „Panto Mališić“, najstarijoj srednjoj školi u Beranama, koja je osnovana 1913. i uskoro obilježava 110 godina postojanja. Predložio je da Ministarstvo podrži zajedničku inicijativu Opštine Berane i Gimnazije o otvaranju Istraživačkog naučnog centra u Beranama, po ugledu na Petnicu u Srbiji.

„Tu bi se okupljali svi najbolji učenici srednjih, osnovnih škola, nadareni studenti, sa kojima bi radili emenintni profesor iz Crne Gore i okruženja, čime bi opština Berane postala regionalni centar znanja i obrazovanja što vas rezultat na takmičenju i pokazuje da već jesmo“, rekao je v. d. predsjednika Opštine.

Upoznao je Bratić sa situacijom u kojoj se nalazi škola u Donjim Lugama, podsjećajući da se školska zgrada već dugi niz godina nalazi u veoma zapuštenom stanju.

„Inženjeri zaposleni u Opštini Berane još prije nekoliko godina uradili su projekat rekonstrukcije škole na Donjim Lugama za koji tadašnje Ministarstvo, na čijem je čelu bio Damir Šehović, nikada nije obezbijedilo sredstva i uradilo bilo šta po tom pitanju urpkos brojnim zahtjevima lokalne uprave“, naglasio je Lalević.

V. d. predsjednik je naveo da je u planu izgradnja novog vrtića u Beranama,kao i nove zgrade Centra za kulturu.
Istakao je da bi u narednom peridou trebalo pristupiti adaptaciji spomen kuće vojvode Gavra Vukovića, prvog crnogorskog ministrta inostranih poslova, čije ime nosi prestižna škola koja okuplja mlade diplomate iz Crne Gore i svijeta.

Lalević je u razgovoru sa ministarkom predložio da zgrada u kojoj se nalaze prostorije opštinske Komunalne policije, a koja je u vlasništvu Ministarstva prosvjete, bude rekonstruisana zajedničkim ulaganjima Opštine i Ministarstva, kako bi se na taj obezbijedio veći prostor, a od čega bi svi imali korist.

Podsjetio je da je u Beranama urađeno mnogo u cilju unapijeđenje sportske infrastrukture.

„Posle izgradnje savremene Sportske hale u Beranama i renoviranja istočne tribine Gradskog stadiona, već naredne godine počinje rekonstrukcija zapadne tribine. Time će biti upotpunjena sportska infrastruktura čime će se stvoriti najbolji uslovi za treninge kako za kolektivne, tako i za individualne sportove.

„Uz veliku podršku Fudbalskog saveza Crne Gore (FSCG), koji je do sada kroz saradnju sa Opštinom uložio značajna sredstva u uređenje Gradskog stadiona, sportisti su dobili mjesto za odigravanje utakmica i mjesto kakvo zaslužuju. Fudbalski savez nije stao na toj pomoći, nego su pomogli i postavljanje reflektora“, rekao je Lalević.

V. d. predsjednika Opštine Berane založio se u razgvoru sa ministarkom za akreditaciju novih studijskih programa kako bi Berane postalo univerzitetksi centar sjevera Crne Gore, naglašavajući da kapaciteti za to postoje i podsjećajući ujedno da Dom učenika i studenata u našem gradu ima kapacitet od 200 mjesta.

Ministarka Bratić je, uz zahvalnost na ljubaznom prijemu, pozdravila slobodarski karakter grada, istovremeno podsjećajući na važnost dobrih odnosa i osnaživanja saradnje, naročito sa, nepravedno zapostavljenim, opštinama Sjevera Crne Gore:

„Svjedoci smo da je neravnomjeran razvoj naše zemlje i dugotrajno zapostavljanje sjevernog regiona samo jedan u nizu loših postupaka bivše vlasti, koji je rezultirao činjenicom da sve više mladih ljudi napušta svoju zemlju. Stoga ćemo, u okviru nadležnosti i mogućnosti našeg resora, sa posebnom pažnjom pristupiti problemima sa kojima se suočavaju mladi ljudi, ne bi li stvorili perspektivu za ostanak u našoj zemlji. Podržaćemo projekte ulaganja u renoviranje škola, i izgradnju vrtića. Radićemo na prepoznavanju najvažnijih problema sa kojima se suočavaju stanovnici Berana i sagledati mogućnost za udruženo djelovanje“, poručila je ministarka Bratić.

Sekretar za sport, kulturu, omladinu i saradnju sa NVO Goran Folić kazao je da je Opština kandidovala dosta projekata prema Ministarstvu za ovu godinu.

Pomoćnik u Sekretartijatu za opštu upravu i društvene djelatnosti Mladen Stijović otvorio pitanje rješavanja situacije u kojoj se nalazi Srednja medicinska škola „Dr Branko Zogović“ u Beranama, a vezano za novootvorebna odjeljenja u okviru mješeovitih škola u Plavu, Rožajama i Bijelom Polju. Posjetio je da je ova škola u Beranama osnovana 1995. godine.

Nakon sastanak u zgradi Opštine Berane, ministarka Bratić i v. d. predsjednika Lalević razmijenili su prigodne poklone.

Ministarka Vesna Bratić je zajedno sa v. d. predsjednika Opštine Berane Markom Lalević i saradnicima obišla Osnovnu školu u Lubnicama, lokacije gdje se planira izgradnja novog dečjeg vrtića, odnosno zgrade Centra ze kulturu u Beranama, posjetila Polimski muzej i manastir Đurđevi Stupovi.

Tokom obilaska, delegacija Ministarstva je imala prilike da posjeti i čuveni Polimski muzej, u kome je prijem organizovala direktorica ustanove, Violeta Folić, a ministarka je uživala u izložbi radova poznatog slikara Miomira Miša Popovića, ali i u brojnim vrijednim eksponatima stalne postavke Polimskog muzeja.

Piše: Berane online

Nastavite sa čitanjem
Advertisement
Ostavite komentar

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

DRUŠTVO

Dragoslav Šćekić na slavi manastira Đurđevi Stupovi

Svetu liturgiju je služio episkop budimljansko-nikšićki i administrator Mitropolije crnogorsko-primorske, G. Joanikije

Foto: Berane online

Pratite portal Berane online na Instagramu Klikom ovdje

Direktor Fonda za zdravstveno osiguranje i potpredsjednik Socijalističke narodne partije Crne Gore Dragoslav Šćekić posjetio je danas manastir Đurđevi Stupovi u Beranama, gdje je prisustvovao svetoj Liturgiji povodom obilježavanja hramovne slave Đurđevdan  – praznik Svetog velikomučenika i pobjedonosca Georgija.

U manastiru, koji je sjedište Eparhije budimljansko-nikšićke, liturgiju je služio episkop budimljansko-nikšićki i administrator Mitropolije crnogorsko-primorske, G. Joanikije uz sasluženje brojnog sveštenstva i sveštenomonaštva.

Zbog pošasti koja je snašla planetu slava drevne nemanjićke zadužbine Đurđevih Stupova i grada Berana obilježena je i ove godine obilježena u posebnim prilikama.

Piše: Berane online 

Nastavite sa čitanjem

DRUŠTVO

Predsjednik Opštine Berane na slavi manastira Đurđevi Stupovi

Svetu liturgiju služio je episkop budimljansko-nikšićki i administrator Mitropolije crnogorsko-primorske, G. Joanikije

Foto: Berane online

Pratite portal Berane online na Instagramu Klikom ovdje

Katedralni manastir Eparhije budimljansko-nikšićke, Đurđevi Stupovi obilježio je, uz poštovanje epidemioloških mjera, svoju hramovnu slavu Đurđevdan  – praznik Svetog velikomučenika i pobjedonosca Georgija.

Tim povodom, predsjednik opštine Berane Tihomir Bogavac sa saradnicima prisustvovao je svetoj Liturgiji, koju je služio episkop budimljansko-nikšićki i administrator Mitropolije crnogorsko-primorske, G. Joanikije uz sasluženje brojnog sveštenstva i sveštenomonaštva.

Manastir, koji je sjedište Eparhije, zbog pošasti koja je snašla planetu, i ove godine obilježio je slavu drevne nemanjićke zadužbine Đurđevih Stupova i grada Berana u posebnim prilikama.

Piše: Berane online 

 

 

Nastavite sa čitanjem

DRUŠTVO

Danas je slava manastira Đurđevi Stupovi – Đurđevdan

„Ovaj manastir je od svog nastanka do danas dijelio i dobro i zlo sa narodom. Zato je bio i ostao i božji i narodni dom, toplo pribježište i luka spasenja, svetinja koja je duhovno hranila i formirala pokoljenja naših predaka“, kazao je episkop budimljansko-nikšićki i administrator Mitropolije crnogorsko-primorske, G. Joanikije

Foto: Ivangrad studio

Pratite portal Berane online na Instagramu Klikom ovdje

Katedralni manastir Eparhije budimljansko-nikšićke Đurđevi stupovi u Beranama, danas slavi krsnu slavu, 808. od nastanka!

Tim povodom, njegovo Preosveštenstvo episkop budimljansko-nikšićki i administrator Mitropolije crnogorsko-primorske, G. Joanikije služio je praznično bdenije, u srijedu 5. maja, uoči praznika Svetog velikomučenika Georgija – Đurđevdana.

Manastir, koji je sjedište Eparhije, zbog pošasti koja je snašla planetu, i ove godine proslavlja Svetog Georgija u posebnim prilikama.

Svetinja spada u red najstarijih naših zadužbina, a posvećena je svetom velikomučeniku i pobjedonoscu Georgiju.

„Ovaj manastir je od svog nastanka do danas dijelio i dobro i zlo sa narodom. Zato je bio i ostao i božji i narodni dom, toplo pribježište i luka spasenja, svetinja koja je duhovno hranila i formirala pokoljenja naših predaka. Od sveštenstva iz perioda turskog ropstva, posle epohe budimljanskih episkopa, koje je uzimalo teškoće naroda na svoja pleća najčešće se pominju iguman Nikifor iz doba vožda Karađorđa, i trojica igumana iz porodice Zečević: čuveni Mojsije, i ne manje zaslužni Nikodim i Joanikije“, kazao je ranije episkop budimljansko-nikšićki Joanikije.

On podsjeća da je ova svetinje pet puta razarana, paljena i pljačkana i da su je, zbog brojnih pogroma koje je pretrpjela, nazvali – manastir mučenik.

Priča o Svetom Georgiju

Pravoslavna crkva i vjernici danas slave Svetog Georgija, jednog od devet velikomučenika i prvih stradalnika za hrišćansku vjeru. Prema narodnim običajima, Đurđevdan je praznik koji se odnosi na zdravlje ukućana, udaju i ženidbu mladih, plodnost stoke i dobre usjeve. Crkva na ovaj dan obilježava pogubljenje Svetog Georgija, koje se desilo 23. aprila 303. godine.

Georgije je već u dvadesetoj godini dospio do čina tribuna, u službi cara Dioklecijana. U to vrijeme car je započeo veliki progon hrišćana, a mladi Đorđe je stupio pred cara i odvažno rekao da je i on hrišćanin. Time je započelo njegovo stradanje za vjeru.

Sveti Georgije se na ikonama predstavlja u vojvodskom odijelu, na konju, sa kojeg kopljem probada strašnu aždaju. Nešto dalje od njega, stoji jedna žena u gospodskom odijelu (verovatno carica Aleksandra). Aždaja na ikoni predstavlja mnogobožačku silu koja je „proždirala“ brojne nevine hrišćane. Sveti Georgije ju je, po vjerovanju, pobijedio i svojom mučeničkom smrću zadao smrtni udarac „neznaboštvu“.

Pod pobjedom koju je Sveti Georgije odneo nad aždajom, vjerovatno se misli na zaustavljanje progona hrišćana koji je sprovodio car Konstantin.

Nastavite sa čitanjem

Facebook

Instagram

Najčitanije