Connect with us

POLITIKA

DIREKTORICA MANS-A

Ćalović Marković: DPS i DF će učiniti sve da miniraju Milatovića, ono u DIK-u je samo početak saradnje

„Postoje truli kompromisi sa ciljem odbrane od zajedničkog neprijatelja, a to je Evropa sad, koja je udružila ponovo snage iz 90-tih. Mandić sad priča o pomirenju, možda je to pomirenje sa DPS-om“, rekla je Ćalović Marković

Ćalović Marković, Foto: Lazar Ružić

Izvršna direktorica Mreže za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) Vanja Ćalović Marković kazala je da Vladin predlog Zakona o oduzimanju imovinske koristi stečene kriminalnom djelatnošću abolira pojedine osobe sa kojima su, prema njenjim riječima, neki iz aktuelne vlasti povezani od devedesetih godina prošlog vijeka.

„Svaki tajkun mora da objasni odakle mu novac. Ako zakon bude usvojen u ovakvom obliku, to će biti najveća prevara građana. Svi iz nove većine su tvrdili da će imovina koja je nezakonito stečena biti oduzeta“, rekla je ona u Bojama jutra na TV Vijesti.

Kao što nema oduzimanja imovine, kako je rekla, nema ni lustracije, jer su „oni koji je trebalo da budu lustrirani – infiltrirani u vlast“.

Ćalović Marković je rekla da je ključno pitanje prilikom izbora sudija Ustavnog suda da li će pojedinci koji budu izabrani donositi odluke zbog ličnog integriteta, a ne partijskog diktata.

„Bojim se da ti pojedinci neće biti većina“, rekla je ona.

Ćalović Marković je, povodom predstojećih predsjedničkih izbora, upitala zašto nije ispitano ima li lider DPS-a i aktuelni predsjednik države Milo Đukanović državljanstvo Švajcarske, ali i „državljanstvo Dubaija“.

„Svi putevi vode u Švajcarsku, kad su u pitanju tajni računi, njegovi prijatelji kao Stanko Subotić, njegova putovanja, koja nova vlast krije… Koji su to poslovni interesi da ide svako malo u Švajcarsku? To bi trebalo da odgovori Vlada koja ima ANB, policiju, saradnju sa međunarodnim službama, ali se ne ide u tom pravcu, nego u otvaranju vrata za tajkune i možda ponovnu saradnju sa DPS-om“, ističe ona.

Upitala je zašto za Andriju Mandića, Gorana Danilovića, ali i nikad ranije nije traženo državljanstvo kao u slučaju Milojka Spajića. „Očigledno svjedočimo političkoj igri“, rekla je ona.

Vjeruje da će građani kazniti takvo djelovanje. „Postoje truli kompromisi sa ciljem odbrane od zajedničkog neprijatelja, to je sad Evropa sad, koja je udružila ponovo snage iz devedesetih. Mandić sad priča o pomirenju, možda je to pomirenje sa DPS-om“, rekla je izvršna direktorica MANS-a.

Ćalović Marković ocjenjuje da će doći do podjele glasova birača koji preferiraju građanske partije između Jakova Milatovića i Alekse Bečića.

„Mislim da bi bilo društveno odgovorno da su imali zajedničkog kandidata, bilo bi manje problema oko ulaska u drugi krug, i onda se Đukanović ne bi usudio da izađe na izbore. Mislim da će DPS i DF učiniti sve što mogu da miniraju Milatovića, koji ima najveće šanse da uđe u drugi krug“.

„Ono što se desilo u DIK-u je samo početak buduće saradnje DPS-a i DF-a“, zaključila je ona, govoreći o sjednici Državne izborne komisije, na kojoj nije utvrđena kandidatura Spajića, kada su predstavnici DPS-a u komisiji glasali protiv, a oni iz DF-a bili uzdržani.

Ostavite komentar

Postavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

POLITIKA

Spajić uporedio Mandića sa Dalaj Lamom: „Šalje sjajne miroljubive poruke“

„Dalaj Lamine nisu toliko miroljubive kao njegove“, ocijenio je premijer

Premijer Milojko Spajić osvrnuo se na posjetu predsjednika Skupštine Crne Gore i lidera NSD Andrije Mandića Briselu ove sedmice.

„Sjajne poruke, Dalaj Lamine nisu toliko miroljubive kao njegove. Drago mi je zbog toga“, kazao je premijer koji je govorio u sali Centra za evropsku politiku (EPC) u Briselu, gdje je održao politički brifing na temu: „Nova vlada, novi izgledi? Oživljavanje nastojanja Crne Gore za pristupanje EU”.

Poručio je da želi zauvijek promijeniti Crnu Goru. „Vjerujte mi, na taj način ćemo ih promijeniti sve, kao i njihove glasače. Ako se političari ne promijene, postaće istorija.“

Jedno od pitanja Spajiću bio je i odlazak šefa Kabineta predsjednika Skupštine, kao i funkcionera Nove srpske demokratije i Demokratske narodne partije na Dan Republike Srpske.

Muškarac koji je postavio pitanje je konstatovao da je proslava neustavnog praznika u suprotnosti sa evropskim vrijednostima i vladavinom prava, sa čime se Spajić saglasio.

„Nema dileme da želimo poštovati teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine. Ne želimo da ugrozimo našeg divnog susjeda, sa kojim imamo sjajne odnose. Političari u Crnoj Gori imaju istoriju iracionalnog ponašanja. (U Crnoj Gori) svako ima jako mišljenje, ekstremni, napumpani ego, lako je stvoriti ideološke, etničke, religiozne tenzije. To je bio slučaj u prošlosti“, rekao je Spajić.

Kazao je i da je „obilje etničkih aktivnosti jer su svi ti političari izgubili rat sa politikom Pokreta Evropa sad“.

„Niko ne želi da glasa za njih. Ljudi gladaju sa PES, zašto? Kažemo – imaćete veće plate, penzije, depolarizovano društvo, članstvo u EU, bolju budućnost vaše djece… Svi drugi su u panici kako da odgovore na to, zato su iracionalnim ponašanjem pokušavali da privuku pažnju. Vidjeli su da to nisu mogli uspjeti u tome“.

Ukazao je i da šef parlamenta Andrija Mandić nije bio na proslavi Dana RS.

„Vide da nikoga više nije briga za takvo ponašanje i da sve manje građana glasa za politiku podjela“, rekao je Spajić.

Nastavite sa čitanjem

POLITIKA

Medenica nudi jemstvo od 1,4 miliona eura

Miloš Medenica garantuje nekretninama da neće pobjeći tokom sudskog postupka

Foto: BORIS PEJOVIC

Oko 1,4 milion eura u nekretninama ponudio je Miloš Medenica Višem sudu u Podgorici, kao zalog da će se redovno odazivati njihovim pozivima i da neće sabotirati postupak u kom ga terete da je formirao kriminalnu organizaciju koja je naručivala sudske odluke, švercovala cigarete.

Savjetnica za odnose sa javnošću tog suda, Marija Raković, Vijestima je kazala da su nekretnine kojima Medenica garantuje da neće pobjeći tokom sudskog postupka, u vlasništvu njegove rodbine.

Miloš Medenica uhapšen je 25. maja 2022. godine, na podgoričkom aerodromu, nakon što je u Crnu Goru ušao iz Srbije.

Specijalno državno tužilaštvo (SDT) podiglo je optužnicu protiv Miloša i njegove majke Vesne Medenice, Darka Lalovića, Vasilija Petrovića, Bojana i Marka Popovića, Milice Vlahović Milosavljević, Marka Vučinića, Milorada Medenice, Luke Bakoča, Petra Milutinovića, Ivane Kovačević, Radomira Raičevića, Marjana Bevenje, Steva Karanikića, Gorana Jovanovića i “Kopad Company” iz Nikšića…

Terete ih za krivična djela – stvaranje kriminalne organizacije. produženo krivično djelo krijumčarenje, produženo krivično djelo davanje mita, primanje mita, protivzakoniti uticaj i navođenje na protivzakoniti uticaj, zloupotreba službenog položaja, neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga, omogućavanje uživanja opojnih droga, nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija, teška tjelesna povreda i sprječavanje dokazivanja.

Nastavite sa čitanjem

POLITIKA

Eraković: URA nudila da formiramo Vladu sa njima i bivšim DF-om

„Budite sigurni da DPS nikad ne bi pristao da uđe u takvu Vladu“

Poslanik Demokratske partije socijalista (DPS) Jevto Eraković saopštio je da su uoči formiranja aktuelne Vlade Crne Gore dobili mogućnost od Građanskog pokreta URA da formiraju vladu sa tom partijom i bivšim Demokratskim frontom (DF).

„Budite sigurni da DPS nikad ne bi pristao da uđe u takvu Vladu. Uoči formiranja ove vlade prije nego je izglasana, konkretno od političke grupacije URA dobili smo mogućnost da formiramo vladu zajedno sa bivšim Demokratskim frontom i GP URA, i na taj način u tom trenutku izađemo iz političkog ćorsokaka“, kazao je Eraković u emisiji „Argumenti“ na Televiziji Crne Gore (TVCG), prenosi Portal RTCG.

On je kazao da im nije padalo na pamet da gaze moralne i političke principe.

Učesnik emisije Slaven Radunović iz Nove srpska demokratija (NSD) koja je bila dio bivšeg DF ga je upitao da li je u pitanju neki lapsus, i da li je rekao da mu je lider Građanskog pokreta URA i bivši premijer Dritan Abazović nudio koaliciju sa njima.

Eraković je odgovorio da je otvoreno kazao šta im je nuđeno.

„Nalazimo se u teškom trenutku, ne samo ekonomskom nego i političkom. Mora nam biti fokus ekonomska stabilnost. Mora da se zna na čemu vlada počiva, mora počivati na principima antifašizma. Crna Gora treba da pripada onim zemljama i pogledima gdje se itekako priznaje genocid na ovim prostorima“, rekao je on.

Nastavite sa čitanjem

Najčitanije