Connect with us

EKONOMIJA

NOVI MINISTAR FINANSIJA

Damjanović: Da akcize nismo smanjili gorivo bi jutros bilo skuplje 26 centi

„Ne treba govoriti koliko je to značajno za privredu i građane“, istakao je

Damjanović, Foto: RTCG

Pratite portal Berane online na Facebook-u, Instagramu, Tviteru i Youtube-u.

Ministar finansija Aleksandar Damjanović kazao je da će država morati da ima nove mehanizme i mjere ukoliko dođe do novog rasta cijena osnovnih životnih namirnica, što sada niko ne može da predvidi. Bitno je, kaže on, da je snabdijevanje stabilno i da neće biti nestašice. Napominje da bi i sa potpunim ukidanjem akciza na cijene goriva građani plaćali i do 1.45 eura za litar. Situaciju će pratiti na dnevnom nivou, pa postoji mogućnost da, kako je rekao, još nekih desetak odsto smanje akcizu na gorivo.

Na pitanje da li smo, kad je riječ o današnjim novim cijenama goriva mogli bolje, Damjanović je u emisiji „Dobro jutro Crna Goro“ na TVCG rekao da su smanjili akcize za 40 odsto, te da bi cijene na pumpama, da to nijesu uradili, bile 25 do 26 centi više.

„Ne treba govoriti koliko je to značajno za privredu i građane“, istakao je Damjanović.

Inflacija, kako je naglasio, jeste smanjila kupovnu moć građana jer smo suočeni sa situacijom koja je, kad je riječ o Crnoj Gori, uvezena, nakon dvogodišnje pandemije i rata u Ukrajini.

„Crna Gora je uvozno-zavisna privreda, eurizovana ekonomija sa malo mogućnosti da imamo fleksibilnosti. Trpimo posljedice. Nema više jeftine hrane i energenata. Ovi mehanizmi koji su na raspolaganju države odnose se na zahvatanje države u cijenama osnovnih životnih namirnica ili naftnih derivata, a to su PDV i akciza“, smatra Damjanović.

Sa potpunim ukidanjem akciza gorivo i do 1.45 eura

Podsjeća da je u parlamentu rekao da kada bi i svu akcizu ukinuli, imali bi cijene goriva na 1.40 do 1.45 eura.

„Mi smo donijeli odluku da ovo važi do 3. jula. Tu smo faktički obuhvatili četiri obračunska perioda. Za očekivati je da će za mjesec, dva dana biti mnogo jasnija slika što se tiče dugoročnih efekata i načina snabdijevanja i cijena“, istakao je Damjanović.

Nova vlada, napominje on, na dnevnom nivou pokušava da spriječi posljedice na životni standard građana.

Podsjeća na prijedloge za veće poskupljenje cijena cigareta: „Možda su one, uslovno rečeno, kad ih uporedimo sa životnim namirnicima i naftnim derivatima neka vrsta luksuza, ali znamo da smo pušačka nacija, da ogroman dio nacije konzumira cigarete. Negdje smo prihvatili da to povećanje cijena bude minimalno“.

Trebaće vremena za prave bilanse

Kad je riječ o stanju u finansijama, Damjanović je rekao da će trebati vremena da se izvedu pravi bilansi: „Ono što je suština je da ne treba preuveličavati i praviti bajke. Treba biti realan i reći istinu. Možemo mi imati ovoliko ili onoliko para, ali da se na drugoj strani obaveze koje država ima redovno izmiruju“.

On pojašnjava da samo u ovom trenutku postoji dug prema Fondu zdravstva od 50 miliona eura koje niko do sada nije pominjao.

„Na dnevnom nivou postoje obaveze koje mi se samo pojavljuju na stolu, od nerealizovanih zaključaka vlade za potrošnju tekuće rezerve na nivou od 20-ak miliona eura“, rekao je Damjanović.

Bilanse će izvesti kako bi, navodi on, pripremili projekcije za mogući rebalans budžeta što će zavisiti od ekonomskih tokova i turističke sezone.

Penzije će biti uvećane

Na pitanje hoće li penzioneri dobiti uvećane penzije, Damjanović je rekao da je i ranije rekao da će primijeniti sve zakone koje je usvojio parlament.

„Probaćemo mimo toga, ako bude stabilnosti, da još više izađemo u susret penzionerima“, rekao je Damjanović.

Moramo, kaže, da shvatimo da nam je borba protiv sive ekonomije i širenje poreskog obuhvata ključ: „Pitanje je da li se više može sa rastom dadžbina, ja mislim da ne može. Da je situacija globalna takva, da malo mehanizama da se dadžbine povećavaju“.

Advertisement
Ostavite komentar

Postavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

EKONOMIJA

Direktor „Splendida“ mladima: „Ne morate ići u Hrvatsku, možete zaraditi i u Budvi toliko“

Povodom dobrih ponuda i plata u Hrvatskoj što dovodi do odlaska mladih da rade u tu državu, Radulović je istakao da se i u Budvi može zaraditi toliko

Žarko Radulović, Foto: Pobjeda

Pratite portal Berane online na Facebook-u, Instagramu, Tviteru i Youtube-u.

Zavod za zapošljavanje Crne Gore podržaće stalne sezonce, a to su lica koja bi radila šest mjeseci u Crnoj Gori i potom još jednu sezonu, rečeno je u emisiji „Okvir“ na TVCG. Tema emisije bila je zašto Crna Gora kuburi sa sezonskim radnicima u turizmu, te bakšiš, o inicijativi o posebnom naplaćivanju usluge i šta to nudi Hrvatska pa je privlačnija za radnu snagu.

Gosti su bili Žarko Radulović, suvlasnik Hotelske grupe „Montenegro stars“ i direktor hotela „Splendid“, Danijela Papić iz Zavoda za zapošljavanje i Sanja Marković iz Privredne komore.

Radulović je kazao da prijemom u stalni radni odnos firma dobija od dobrog radnika problematičnog, te da kada radnici imaju siguran posao idu na bolovanje.

„Ti koji imaju stvarno zdravstveni problem to se vidi, ali ima i onih koji ga nemaju. Od sigurnog dobrog radnika koji se borio da ostane u firmi, dobijamo radnika koji nije više tako aktivan. Pitam se kako doktori koji olako daju bolovanje nisu procesuirani.“, istakao je Radulović.

Kazao je da su studenti jako vrijedni, ali da već od početka septembra fali radnika jer se studenti vraćaju svojim obavezama na fakultetu.

Istakao je da su sobaricama plate sigurno 450 eura ali imaju i više, da imaju prekovremeni rad i rad praznicima ali i bakšiš koji nije mali.

Papić je istakla da je utvrđeni broj radnih dozvola za strance su 20.454 predviđene radne dozvole, a izdvojeno je 500 radnih dozvola koje se mogu dodatno rasporediti za sve radne pozicije, te da broj dozvola za turizam nisu predvidjeli.

Marković je kazala da sve počinje od škola od upisne politike a završava se sa tržištem rada.

„Naša strategija razvoj ljudskih resursa je trajala do 2014. godine, mi smo tu predvidjeli koliko će nam trebati radnika za rad u turizmu, a mi sad nemamo taj dokument kojim ćemo se rukovoditi“, istakla je ona.

Povodom dobrih ponuda i plata u Hrvatskoj što dovodi do odlaska mladih da rade u tu državu, Radulović je istakao da se i u Budvi može zaraditi toliko.

„Ja vam tvrdim svaki prekovremeni sat je sigurno isplaćen i to kod većine poslodavaca. Ako sobarica ima 650 eura platu, bakšiša 200 eura, neka ima plačen stan i tri obroka, ona svaki mjesec može 750 eura do 800 eura da stavi sa strane, što znači da i u Budvi može da se zaradi i nešto novca sačuva“, istakao je on.

Kazao je da je on zbog „Evrope sad“ morao da ide sebi na štetu zbog plata recepcionera čistača javnih površina.

„Oni su imali istu platu što nije fer. Ja sam to korigovao na moju štetu, pa sam trošio na platu više novca kako bi se napravila razlika“, istakao je.

Marković je istakla da je jedan od velikih aktivnosti koja ima izleda da zaživi kod nas jeste stalni sezonac.

„Ova kategorija omogućava našim ljudima da se zaposle i rade šest mjeseci u nekom od hotela kod tog poslodavca, a narednih šest mjeseci ne rade, već idu na razne obuke i edukacije. Tih šest mjeseci koje ne radi, plaća ga država i njemu se ne prekida radni staž“, kazala je ona.

Papić je istakla da će i Zavod za zapošljavanje da podrži stalnog sezonca, te da bi korisnici ove mjere bi bili stalni sezonci, lica koja stalno rade šest mjeseci i najmanje još jednu sezonu.

„Ovu mjeru moramo stalno inicirati, potrebno je izmijeniti potpuni ambijent ali se moraju uključiti i ostale institucije. To bi trajalo 24 mjeseca“, istakla je ona.

Marković je kazala da njima nije namjera da se radi 24 mjeseca, i da imaju dobru volju i raspoloženje da dođe do toga da radnik može biti stalni sezonac ali da to najbrže mogu uraditi za narednu godinu.

„I srednjoškolci bi imali motiv da nakon školovanja nastave sa studijama vezanim za turizam i te poslove. Neko neće da radi a neko je prirodno motivisan, ali da bi se promijenilon razmišljanje motiv može biti stalni sezonac“ zaključila je Papić, dok je Marković istakla da ako nas ova kriza nije naučila da treba da pazimo svakog zaposlenog, jer od njega zavisi posao, onda mi nemamo o čemu da pričamo.

Nastavite sa čitanjem

EKONOMIJA

Spajić: Suficit u martu 32 miliona eura, „Evropa sad“ napravila tvrđavu od crnogorskih finansija!

„Vjerujemo li blabla političarima ili činjenicama“, napisao je Spajić na Tviteru

Spajić, Foto: Ivan Petrović Ipe

Pratite portal Berane online na Facebook-u, Instagramu, Tviteru i Youtube-u.

„Vjerujemo li blabla političarima ili činjenicama: Suficit u martu je 32 miliona eura, kao u sred sezone“, napisao je Spajić na svom Tviter nalogu.

On je istakao da ovo dokazuje da je program Evropa Sad više nego uspješan.

“I prvi put u istoriji, je dokaz da je Evropa Sad! napravila tvrđavu od crnogorskih finansija i da su smiješna pitanja o uspjehu tog programa za Crnu Goru“, naveo je Spajić na svom Tviter nalogu.

Nastavite sa čitanjem

EKONOMIJA

Prijavite se za besplatnu edukativnu radionicu „Generisanje ideja“

Radionica će biti organizovana u prostorijama RBC-a u Beranama (Rudeš), 20. maja sa početkom u 12h

Foto: RBC Berane

Pratite portal Berane online na Facebook-u, Instagramu, Tviteru i Youtube-u.

Regionalni biznis centar Berane (RBC) poziva sve mlade osobe od 15-30 godina da se prijave na linku:

https://forms.gle/La8xhhfCABgM6T1YA

i prisustvuju besplatnoj edukativnoj radionici u RBC-u u Beranama (Rudeš), koju će u petak, 20. maja (u 12h) realizovati NVO “Centar za omladinsku edukaciju”.

Da podsjetimo, Social Impact Award (SIA) je najveći evropski program podrške društvenom preduzetništvu mladih, koji je 2009. godine pokrenut od strane Impact Hub-a i Univerziteta za ekonomiju i biznis u Beču, u partnerstvu sa Erste Fondacijom.

U Crnoj Gori ove godine program sprovodi NVO Centar za omladinsku edukaciju, uz generalno pokroviteljstvo Erste banke, Ministarstva ekonomskog razvoja i turizma, Investiciono-razvojnog fonda, kompanije Kodio i Glavnog grada Podgorica, a naš centar pruža podršku u realizaciji ovog projekta. Ovaj međunarodni program je namijenjen mladim ljudima koji žele da razvijaju društveno preduzetništvo u zemlji i svijetu, steknu znanja i vještine i umreže se sa biznis zajednicom, kako bi svoju ideju uspješno sproveli u djelo.

Tri pobjednička tima odabrana od strane stručnog žirija očekuje početni kapital za realizaciju ideje u iznosu od po 1.500 eura, kao i prilika da stečena znanja i vještine predstave na internacionalnom SIA Samitu, koji se ove godine održava u Beču, a okupiće najbolje timove sa tri kontinenta (Evropa, Azija i Afrika).

Prijave za program su otvorene sve do 31. maja, a zainteresovani učesnici svoje ideje mogu putem aplikacione platforme na sledećem linku:

https://montenegro.socialimpactaward.net/prijavi-se/

Nastavite sa čitanjem

Facebook

Instagram

Najčitanije