Connect with us

SERVISNE INFORMACIJE

VREMENSKA PROGNOZA

Danas još toplije na sjeveru i jugu, temperatura do 37 stepeni

Detalj iz Berana, Foto: Berane online

Na sjeveru Crne Gore danas će tokom dana biti sunčano i još toplije, lokalno u planinama umjeren razvoj oblačnosti. Najviša dnevna temperatura od 26 do 33 stepena. Na jugu sunčano i veoma toplo u većini mjesta tropska temperatura. Najviša dnevna temperatura vazduha oko 37 stepeni.

Evropa

Danas iznad većeg dijela kontinenta pretežno sunčano i veoma toplo vrijeme. Najtoplije će biti na Mediteranu, jugu i istoku Španije, gdje će temperatura vazduha ponegdje prelaziti 40 stepeni. Inače dio evropskog kontinenta zahvataju i dva sistema ciklonske cirkulacije sa nešto hladnijim vazduhom, jedan na zapadu i sjeverozapadu, a drugi na sjeveroistoku.

Ovi sisteme će najviše kiše donijeti na britanskim ostrvima, jugu i jugozapadu Skandinavije, a znatno manje u zapadnim, centralnim i sjeveroistočnim predjelima.

Temperatura vazduha od 18 stepeni u Helsinkiju i Moskvi do 39 u Madridu a na jugu Španije u regionu Andaluzije oko 8 miliona ljudi biće izloženo ekstremno visokim tropskim temperaturama izmedju 40 i 45 stepeni.

Balkan

Na Balkanu sa zapada Mediterana pristiže topli vazduh u sklopu termo-baričkog grebena koji vrši intenzivnu advekciju toplog tropskog vazduh sa sjeverozapada afričkog kontinta, koji uslovljava sunčano i veoma toplo vrijeme.

Najviša dnevna temperatura vazduha u većini mjesta imaće tropski karakter a na području Podgorice i do 37 stepeni.

Crna Gora – sjever

Na sjeveru CG, ponegdje po kotlinama magla, tokom dana sunčano i još toplije, lokalno u planinama umjeren razvoj oblačnosti. Vjetar slab do umjeren promjenljivog smjera.

Najviša dnevna temperatura od 26 do 33 stepena.

Crna Gora – jug

Na jugu, sunčano i veoma toplo u većini mjesta tropska temperatura. Najviša dnevna temperatura vazduha oko 37 stepeni.

More, malo talasasto. Vjetar prijepodne uglavnom slab promjenljivog smjera, od sredine dana slab do umjeren, zapadnih smjerova. Temperatura mora do 27 stepeni. UV index, vrlo visok, izmedju 9 i 10 UV jedinica.

Crna Gora tri dana – (sjever)

Narednih dana na sjeveru, u srijedu i četvrtak, nastavlja se pretežno sunčano i još toplije vrijeme. Ujutru po kotlinama kratkotrajno magla, a poslijepodne lokalno u planinskim predjelima umjeren razvoj oblačnosti.
Povremeno će duvati umjeren do pojačan, južni i jugozapadni vjetar.

Crna Gora tri dana – (jug)

Na jugu, srijedu i četvrtak sunčano i veoma toplo, očekuju se najviše temperature vazduha, od početka ove sezone. Vjetar slab do umjeren uglavnom južnih smjerova.

Zanimljivost

10. jula 2011. godine na području Glavnog grada izmjerena je najviša temperatura za današnji dan u Crnoj Gori od skoro 40 stepeni. Inače na području Glavnog grada, prosječna najviša dnevna temperatura, samo za današnji dan, od 2000-te godine na ovamo viša je za 2 stepena u odnosu na period do 2000 te.

Ostavite komentar

Postavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

SERVISNE INFORMACIJE

I sjutra kiša, na sjeveru pljuskovi sa grmljavinom

Na sjeveru zemlje najviša dnevna temperatura od 17 do 24 stepena, a na jugu temperatura do 28 stepeni

Glavna ulica u Beranama, Foto: Wonderful Montenegro

U Crnoj Gori sjutra će biti promjenljivo oblačno, povremeno sa kišom. Na sjeveru zemlje najviša dnevna temperatura od 17 do 24 stepena, a na jugu temperatura do 28 stepeni.

Crna Gora – SJEVER (sjutra)

Na sjeveru Crne Gore, promjenljivo oblačno, povremeno sa kišom. Prijepodne duži periodi suvog vremena, popodne i naveče-tokom noći nešto jača kiša mogući su pljuskovi sa grmljavinom. Duvaće umjeren do pojačan jugozapadni vjetar.

Najviša dnevna temperatura od 17 do 24 stepena.

Crna Gora – JUG (sjutra)

Na jugu, promjenljivo oblačno i nestabilno povremeno sa kišom. Popodne i uveče pljuskovi sa grmljavinom, a zbog jake konvekcije postoje uslovi za formiranje grmljavinskih oblaka i za kratkotrajne lokalne vremenske nepogode. Temperatura do 28 stepeni.

MORE, umjereno talasasto. Vjetar ujutru sjeveroistočni tokom dana jugozapadni umjeren do pojačan a uveče-tokom noći u skretanju na sjeveroistočni umjeren do jak posebno na jugoistoku akvatorijuma.
Temperatura mora oko 27 stepeni. UV index, visok, oko 7 UV jedinica.

Crne Gora tri dana – Sjever

Narednih dana, na sjeveru, u utorak, promjenljivo oblačno, prijepodne tek ponegdje moguća je slaba kiša na prekide, popodne duži sunčani periodi. Duvaće umjeren do pojačan sjeverni vjetar.

U srijedu, ujutru po kotlinama i dolinama lokalno sa maglam, tokom dana pretežno sunčano i osjetno toplije, popodne tek ponegdje u najvišim planinama sporadično moguća je pojava grmljavine sa kratkotrajnom kišom.

Crna Gora tri dana – Jug

Na jugu, u utorak, pretežno sunčano sa umjerenim do pojačanim sjeveroistočnim vjetrom.
U srijedu, pretežno sunčano uz povećano prisustvo visoke prolazne oblačnosti i toplije.

Zanimljivost – Na današnji dan 2015.godine u Ulcinju izmjerena je istorijski najviša temperatura za jul u posljednjih 70 godina (za Ulcinj) od 41 stepen. U Podgorici 6. avgusta 2015. godine temperatura je dostigla 41,1 stepen i ovo je najviša temperatura za današnji dan u Crnoj Gori.

EVROPA

Duboka barička dolina nestabilnosti iz oblasti Islanda pruža se dijagonalno u pravcu centralne Evrope i dalje prema jugoistoku, donoseći nestabalne vremenske prilike kiša i pljuskovi sa grmljavinom u centralnim dijelovima kontinenta pa prema istoku. Prizemni ciklon sa centrom u regionu Baltika u tom dijelu i u regionu Skandinavija usloviće oblačno vrijeme sa kišom. U regionu Sjevernog mora u pravcu Njemačke i na zapadu Baltika očekuju se olujni sjeverozapadni i sjeverni vjetrovi.

Zapadni dio kontinenta, Francuska dio Španije biće pod uticajem Azorskog anticiklona koji donosi stabilne vremenske prilike. U perifernim istočnim dijelovima sa juga u pravcu sjevera zahvatajući u region Finske, vrši se intenzivna advekcija veoma tople vazdušne mase koja generiše natprosječno toplo vrijeme. Temperatura od 15 stepeni u Oslu do 38 u Madridu.

BALKAN

Na zapadu i u centralnim dijelovima Balkana, promjenljivo i nestabilno sa kišom povremeno pljuskovi sa grmljavinom, popodne na jugozapadu i jugu Srbije u pravcu Bugarske i Rumunije očekuje se buran razvoj olujnih oblaka sa uslovima za lokalne vremenske nepogode. Na jugu i u istočnim dijelovima pretežno sunčano i toplo. Temperatura vazduha do 36 stepeni u Atini.

Nastavite sa čitanjem

SERVISNE INFORMACIJE

MUP upozorava: Za vikend kiša, pad temperature, olujni vjetar, grmljavina, grad…

Navodi se da je Direktorat za zaštitu i spašavanje MUP-a poslao upozorenje svim učesnicima u sistemu zaštite i spašavanja i ukazao na potrebu podizanja operativne spremnosti

Ilustracija, foto: Freepik

Direktorat za zaštitu i spašavanje Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) upozorio je da se sjutra, usljed uticaja ciklona, očekuje promjena vremena i nestabilne vremenske prilike.

Kako su kazali iz MUP-a, na teritoriji Crne Gore i u oblasti južnog Jadrana (obalni dio), u pojedinim mjestima očekuje se obilnija količina kiše.

Dodaje se da je moguć i buran razvoj grmljavinskih oblaka sa uslovima za lokalnu pojavu vremenskih nepogoda praćenih gradom.

„Pored kiše, u zoni grmljavinskih oblaka, moguć je jak, na udare i olujni vjetar. Duž obale jači talasi. Tokom dana osjetan pad temperature“, kaže se u saopštenju.

Iz MUP-a su rekli da su kao posljedica obilne kiše lokalno mogući kratkotrajni problemi sa obilnom količinom vode – flashflood efekti, posebno u urbanim sredinama, na bujičnim tokovima i duž saobraćajnica koje presjecaju planinske kosine.

Navodi se da je Direktorat za zaštitu i spašavanje MUP-a poslao upozorenje svim učesnicima u sistemu zaštite i spašavanja i ukazao na potrebu podizanja operativne spremnosti.

Nastavite sa čitanjem

SERVISNE INFORMACIJE

Danas crveni meteoalarm u cijeloj CG: Temperatura preko 40 stepeni, očekuje se temperaturni rekord

Očekuju se, kažu, temeprature i preko 40 stepeni Celzijusa, zbog čega su za danas, izdali meteoalarm kategorije “crveno” kao najviši stepen upozorenja na visoke temperature vazduha koje se očekuju

Detalj iz Berana, Foto: Berane online

Crveni meteoalarm biće danas na snazi, a narednih dana će temperatura da dostiže i preko 40 stepeni Celzijusa, saopšteno je iz Zavod za hidrometeorologiju i seizmologiju.

Kako je saopšteno, „zbog prognostički očekivane značajne meteorološke situacije i potencijalno mogućih posljedica, Zavod za hidrometeorologiju i seizmologiju izdaje Upozorenje-Vanrednu meteorološku informaciju“.

Očekuju se, kažu, temeprature i preko 40 stepeni Celzijusa, zbog čega su za danas, izdali meteoalarm kategorije “crveno” kao najviši stepen upozorenja na visoke temperature vazduha koje se očekuju.

Na području Podgorice i Danilovgrada, prema prognozama ZHMS, temperature će prelaziti 40 stepeni.

“Narednih dana, od 17. jula 2023.godine, područje Crne Gore biće pod snažnim uticajem toplog tropskog talasa koji donosi visoke tropske temperature vazduha. Temperature će biti znatno iznad prosječnih za ovo doba godine u pojedinim mjestima očekuje se obaranje dnevnih temperaturnih rekorda. U najtoplijim dijelovima na širem prostoru Podgorice i Danilovgrada, očekuje se da će temperatura vazduha dostizati i prelaziti 40 stepeni”, saopšteno je iz ZHMS.

Prema prognozama Zavoda, ukoliko u međuvremenu ne dođe o značajne promjene meteorološke situacije i promjene položaja meteoroloških sistema, dejstvo ovog tropskog talasa nastaviće se sve negdje do oko 25. jula.

Kako su naveli, u periodu od 20. jula u sjevernim predjelima očekuje se i umjeren do pojačan vjetar južnih smjerova u planinskim predjelima povremno na udare i jak.

“U perifernim sjevernim, sjeverozapadnim i sjeveroistočnim predjelima povremeno u popodnevnim satima (posebno 18-20.jul) u planinama dolaziće do pojačanog razvoja oblaka sa uslovima za lokalnu izolovanu pojavu kratkotrajne kiše sa grmljavinom”, navodi se u saopštenju ZHMS.

Ova meteorološka situacija, između ostalog, najavili su, narednih dana usloviće intenzivno sušenje površinske i niske vegetacije i time stvoriti vrlo visok do ekstremno visok indeks opasnosti od požara (FWI) što ukazuje na vrlo visok do ekstremno visok rizik od požara (wildfire) na otvorenom prostoru (FWI oko 50-60).

Nastavite sa čitanjem

Najčitanije