Connect with us

SERVISNE INFORMACIJE

PROGNOZA

I sjutra kiša, na sjeveru pljuskovi sa grmljavinom

Na sjeveru zemlje najviša dnevna temperatura od 17 do 24 stepena, a na jugu temperatura do 28 stepeni

Glavna ulica u Beranama, Foto: Wonderful Montenegro

U Crnoj Gori sjutra će biti promjenljivo oblačno, povremeno sa kišom. Na sjeveru zemlje najviša dnevna temperatura od 17 do 24 stepena, a na jugu temperatura do 28 stepeni.

Crna Gora – SJEVER (sjutra)

Na sjeveru Crne Gore, promjenljivo oblačno, povremeno sa kišom. Prijepodne duži periodi suvog vremena, popodne i naveče-tokom noći nešto jača kiša mogući su pljuskovi sa grmljavinom. Duvaće umjeren do pojačan jugozapadni vjetar.

Najviša dnevna temperatura od 17 do 24 stepena.

Crna Gora – JUG (sjutra)

Na jugu, promjenljivo oblačno i nestabilno povremeno sa kišom. Popodne i uveče pljuskovi sa grmljavinom, a zbog jake konvekcije postoje uslovi za formiranje grmljavinskih oblaka i za kratkotrajne lokalne vremenske nepogode. Temperatura do 28 stepeni.

MORE, umjereno talasasto. Vjetar ujutru sjeveroistočni tokom dana jugozapadni umjeren do pojačan a uveče-tokom noći u skretanju na sjeveroistočni umjeren do jak posebno na jugoistoku akvatorijuma.
Temperatura mora oko 27 stepeni. UV index, visok, oko 7 UV jedinica.

Crne Gora tri dana – Sjever

Narednih dana, na sjeveru, u utorak, promjenljivo oblačno, prijepodne tek ponegdje moguća je slaba kiša na prekide, popodne duži sunčani periodi. Duvaće umjeren do pojačan sjeverni vjetar.

U srijedu, ujutru po kotlinama i dolinama lokalno sa maglam, tokom dana pretežno sunčano i osjetno toplije, popodne tek ponegdje u najvišim planinama sporadično moguća je pojava grmljavine sa kratkotrajnom kišom.

Crna Gora tri dana – Jug

Na jugu, u utorak, pretežno sunčano sa umjerenim do pojačanim sjeveroistočnim vjetrom.
U srijedu, pretežno sunčano uz povećano prisustvo visoke prolazne oblačnosti i toplije.

Zanimljivost – Na današnji dan 2015.godine u Ulcinju izmjerena je istorijski najviša temperatura za jul u posljednjih 70 godina (za Ulcinj) od 41 stepen. U Podgorici 6. avgusta 2015. godine temperatura je dostigla 41,1 stepen i ovo je najviša temperatura za današnji dan u Crnoj Gori.

EVROPA

Duboka barička dolina nestabilnosti iz oblasti Islanda pruža se dijagonalno u pravcu centralne Evrope i dalje prema jugoistoku, donoseći nestabalne vremenske prilike kiša i pljuskovi sa grmljavinom u centralnim dijelovima kontinenta pa prema istoku. Prizemni ciklon sa centrom u regionu Baltika u tom dijelu i u regionu Skandinavija usloviće oblačno vrijeme sa kišom. U regionu Sjevernog mora u pravcu Njemačke i na zapadu Baltika očekuju se olujni sjeverozapadni i sjeverni vjetrovi.

Zapadni dio kontinenta, Francuska dio Španije biće pod uticajem Azorskog anticiklona koji donosi stabilne vremenske prilike. U perifernim istočnim dijelovima sa juga u pravcu sjevera zahvatajući u region Finske, vrši se intenzivna advekcija veoma tople vazdušne mase koja generiše natprosječno toplo vrijeme. Temperatura od 15 stepeni u Oslu do 38 u Madridu.

BALKAN

Na zapadu i u centralnim dijelovima Balkana, promjenljivo i nestabilno sa kišom povremeno pljuskovi sa grmljavinom, popodne na jugozapadu i jugu Srbije u pravcu Bugarske i Rumunije očekuje se buran razvoj olujnih oblaka sa uslovima za lokalne vremenske nepogode. Na jugu i u istočnim dijelovima pretežno sunčano i toplo. Temperatura vazduha do 36 stepeni u Atini.

Advertisement
Ostavite komentar

Postavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

SERVISNE INFORMACIJE

Berane: Sjutra više sati bez struje uže gradsko jezgro, Pešca, veći broj sela…

Iz CEDIS-a su saopštili da se navedeni radovi izvode u cilju kvalitetnijeg i sigurnijeg napajanja električnom energijom

Detalj iz Berana, Foto: Berane online

Djelovi Berana sjutra (četvrtak, 11. april) će više sati biti bez struje, zbog planiranih radova na mreži, saopšteno je iz Crnogorskog elektrodistributivnog sistema (CEDIS)

Od 9 do 15h bez struje će biti uže gradsko jezgro i naselje Pešca.

Od 8:30 do 14:30h struju neće imati sledeće ulice: Dušana Vujoševića, Mirka Arsenijevića, kao i naselje u neposrednoj blizini MUP-a.

Od 9 do 14:30h ostaće bez električne energije Zaostro, Zagorje, Crvljevine, Skakavac, Lukavica, Štitari, Bubanje, Rujišta, izbjeglička naselje Kips, Rudeš 1 i 2, dio naselja Talum, tunel Tivran, kao i djelovi sela Dapsiće, Goražde i Šekular.

Iz CEDIS-a su saopštili da se navedeni radovi izvode u cilju kvalitetnijeg i sigurnijeg napajanja električnom energijom.

Piše: Berane online

Nastavite sa čitanjem

SERVISNE INFORMACIJE

Na sjeveru sjutra snijeg, moguće do skoro pola metra

Na čitavom području se očekuje formiranje značajnog sniježnog pokrivača, a realno je očekivati da može pasti 20-40 centimetara

Detalj iz Berana 2012.

U Crnoj Gori sjutra će biti hladno, na sjeveru se najavljuje snijeg, a na primorju će biti jake kiše i grmljavine.

Na sjeveru će biti pretežno oblačno sa umjerenim do jakim snijegom u jutarnjim satima u nižim predjelima moguće i susnježicom.

Na čitavom području se očekuje formiranje značajnog sniježnog pokrivača, a realno je očekivati da može pasti 20-40 centimetara.

Duvaće umjeren do jak sjeverni vjetar, tako da se očekuju i sniježne mećave, a tokom dana će doći i do jačeg zahlađenja.

Na jugu sjutra će biti pretežno oblačno i vjetrovito, sa umjerenom do jakom kišom, ponegdje i grmljavinom, naročito u jutarnjim ili prijepodnevnim satima.

Usljed jačeg zahlađenja, u planinskim predjelima i u planinskom zaledju obale kiša će preći u susnježicu i snijeg.

Poslijepodne padavine će osim na jugoistoku oslabiti ili prestati. Vjetar umjeren do jak na udare i veoma jak sjevernih smjerova. Temperatura vazduha do 15 stepeni.

More umjereno talasasto do talasasto.Vjetar umjeren do jak sjevernih smjerova. Temperatura mora oko 18 stepeni.

Narednih dana, na sjeveru, u nedjelju i ponedjeljak dosta hladno, uglavnom suvo uz jak jutarnji mraz i promjenljivu, a u jutarnjim satima i povećanu oblačnost ili maglu. U nedjelju će jak sjeverni vjetar znatno oslabiti.

Na jugu, u nedjelju pretežno sunčano, u ponedjeljak promjenljivo oblačno sa sunčanim intervalima, a tokom noći se očekuje kiša.

U nedjelju će znatno oslabiti sjeverni vjetar, a u ponedjeljak će skrenuti na južni smjer. Oba jutra na kopnenom području se očekuje slab do umjeren mraz.

Prognoza za Evropu

Prostrani i duboki visinski ciklon sa centrom u regionu Baltika, sa veoma hladnim vazduhom, proširio se do centralnog Mediterana i donosi značajne padavine u prednjem dijelu, tj. na jugu Italije, jugu i jugoistoku kontinenta, i naročito duž zapadne obale Crnog mora.

Na ovom prostoru se mjestimčno očekuju obilne količine kiše i snijega, praćene jakim južnim, a u zapadnom sektoru ciklona i jakim sjevernim vjetrom.

Ponegdje malo padavina će biti i u sjevernim i centralnim predjelima, dok se u jugozapadnim i većem dijelu zapadnih predjela očekuje pretežno sunčano vrijeme.

Najviša dnevna temperatura vazduha od minus 9 stepeni u Helsinkiju do 20 u Atini.

Prognoza za Balkan

Na većem dijelu Balkana sjutra umjerena do obilna kiša, u planinskim predjelima umjerene i obilne sniježne padavine, sve to praćeno jakim južnim, a zatim i jakim sjevernim vjetrom. Na krajnjem sjeverozapadu će biti dužih sunčanih perioda i uglavnom suvo.

U većini predjela sjutra hladno, pravo zimsko vrijeme, samo će na krajnjem jugu i jugoistoku biti nešto toplije.

Zanimljivost

U Herceg Novom 24.novembra 1997. godine izmjerena je najviša dnevna temperatura za današnji dan u Crnoj Gori od 22,5 stpeni.

A temperaturna amplituda, kao razlika između najviše i najniže izmjerene temperature na teritoriji Crne Gore samo za današnji dan iznosi 40 stepeni.

U Pljevljima 24.novembra 2008.godine u jutarnjim satima izmjerena je najniža temperatura za današnji dan u Crnoj Gori minus 18 stepeni.

Istog jutra temperatura se spustila do minus 17 u Kolašinu i Rožajama i do skoro minus 16 u Beranama.

(TVCG)

 

Nastavite sa čitanjem

SERVISNE INFORMACIJE

Voda u Beranama nije za piće: Prokuvati prije upotrebe

„Nadležne službe preduzeća će vršiti pojačano praćenje svih parametara mutnoće i o eventualnim promjenama blagovremeno će informisati javnost”

Zbog obilnih padavina došlo je do zamućenja vode iz gradskog vodovoda, pa se preporučuje potrošačima da vodu prije upotrebe prokuvaju, saopšteno je iz preduzeća Vodovod i kanalizacija, Berane.

“Nadležne službe preduzeća će vršiti pojačano praćenje svih parametara mutnoće i o eventualnim promjenama blagovremeno će informisati javnost”, dodali su iz ovog preduzeća.

Izvorište gradskog vodovoda “Merića vrelo” nalazi se u podnožju planine Bjelasice, pa su zamućenja vode česta pojava u vrijeme obilnih padavina.

Nastavite sa čitanjem

Najčitanije