Connect with us

POLITIKA

SKUPŠTINA CRNE GORE

Danijela Đurović ostaje predsjednica Skupštine: Većina bila protiv smjene

Za razrješenje su glasala 32 poslanika, protiv tog predloga je bilo njih 45, dok je jedan listić bio nevažeći

Danijela Đurović

Pratite portal Berane online na Facebook-u, Instagramu, Tviteru i Youtube-u.

Većina poslanika odbila je zahtjev da Danijela Đurović bude smijenjena sa mjesta predsjednice parlamenta. Protiv smjene Đurović glasalo je 45 poslanika, a za 32. Glasalo je 78 poslanika, ali je bilo 77 važećih listića. Glasanje o razrješenju Đurović je bilo tajno.

Vanredna sjednica Skupštine na kojoj je trebalo da se odluči o smjeni predsjednice parlamenta Danijele Đurović nastavljena je večeras a Đurović je kazala da je posebno ponosna na doprinos političkom dijalogu u zemlji i pokušajima da se riješe neka od gorućih političkih pitanja u zemlji.

Ona je naglasila da su možda neke stvari u međuvremenu na negativan način uticale na funkcionisanje parlamenta, ali da treba vjerovati da će Skupština napraviti pomak po pitanju rješavanja imenovanja u pravosuđu i reformi izbornog zakonodavstva.

Predsjednik Nove srpske demokratije i jedan od lidera DF-a Andrija Mandić rekao je da su uložili mnogo napora da parlamentarna većina od 30.avgusta vodi državu naprijed, i da se formira nova vlada u Crnoj Gori. On je pitao Đurović da li je spremna da ako se Milo Đukanović odluči na protivustavni potez i krene na parlament, odmah raspiše predsjedničke izbore i brani Ustav Crne Gore. Pitao je Đurović i da li će uraditi sve što može da se izabere nova, 44.Vlada, kako se dogovorila parlamentarna većina, posebno da premijer bude Miodrag Lekić.

„Očekujemo pozitivan i jasan odgovor, uložili smo mnogo energije i ne želimo da nam projekat koji vodi DPS u opoziciju a bogami neke i negdje drugo, propadne zbog jednog pojašnjenja“, ukazao je Mandić.

Đurović je odgovorila da neće braniti predsjednika države i da se obavezala da će poštovati Ustav i zakone. Kazala i da ne očekuje da će šef države posegnuti za neustavnim potezima i raspustiti parlament.

„Sve što bude omogućeno prema Ustavu i zakonu spremna sam da uradim“, naglasila je Đurović.

Mandić je rekao da ne traži da se krše Ustav i zakone, već da se da jasan odgovor na jasno pitanje u vezi sa predsjedničkim izborima.

Đurović je rekla da će raspisati predsjedničke izbore u skladu sa Ustavom i zakonom.

Šef kluba poslanika DPS Crne Gore Danijel Živković rekao je da je potpredsjednica parlamenta Branka Bošnjak, koja predsjedava, prekršila poslovnik i da je omogućila da se nastavi rasprava.

„Iako ste znali da je rasprava završena, omogućili ste diskusije“, rekao je Živković.

On je zatražio pauzu od 15 minuta.

Đurović je na početku sjednice naglasila da su imenovanja u Sudskom savjetu važnija od političkog nadgornjavanja.

„Mi političari moramo služiti javnom interesu, lični i partijski interesi moraju ostati u drugom planu, iako mi je jasno da je taj ideal teško dostići“, rekla je Đurović.

Ona je navela da je obećala da će beskompromisno braniti Ustav.

„Kako god da odlučite, ja sam ponosna na rad crnogorskog parlamenta“, navela je Đurović.

Poslanica GP URA Božena Jelušić najavila je na početku sjednice da neće podržati razrješenje čelnice crnogorske skupštine.

Jelušić je rekla da Đurović i dalje ima njenu podršku.

„Mislim je Đurović svoj posao obavljala korektno“, navela je Jelušić.

Poslanica SNP-a Milosava Paunović ukazala je da su zadovoljni rezultatima koje je ostvarila Đurović, i da je potez crnogorskog predsjednika Mila Đukanovića, da traži skraćenje mandata i obezglavi parlament, jasan pokazatelj da parlamentarna većina od 30. avgusta mora da ostane jedinstvena.

Predsjednica Skupštine Danijela Đurović rekla je ranije da će se sjednica na čijem je dnevnom redu njeno razrješenje nastaviti nakon što to zatraže poslanici koji su tražili pauzu.

Podsjetila je da je potpredsjednica Skupštine Branka Bošnjak dala pauzu na zahtjev poslaničkog kluba Demokratskog fronta.

Ta sjednica je počela 2. septembra, a pauza, koju je zatražio šef poslaničkog kluba Demokratskog fronta Slaven Radunović, data je odmah po utvrđivanju dnevnog reda. Prethodilo joj je potpisivanje političkog sporazuma koji je staroj-novoj parlamentarnoj većini trebalo da posluži kao osnova za formiranje nove vlade.

Ostavite komentar

Postavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

POLITIKA

Nikolić: DPS služi državi, a lažov Abazović Beogradu

„Stavovi DPS-a jasni i principijelni i zasnivaju se uvijek na onome što je najbolji državni interes“, kaže portparol Đukanovićeve partije

Nikolić, Foto: Mara Babović/Pobjeda

Pratite portal Berane online na Facebook-u, Instagramu, Tviteru i Youtube-u.

Poslanik DPS-a Miloš Nikolić poručio je premijeru u tehničkom mandatu Dritanu Abazoviću da su stavovi DPS-a “jasni i principijelni i zasnivaju se uvijek na onome što je najbolji državni interes”.

On je reagovao nakon što je Abazović saopštio da “svaki put pred važnu odluku DPS izmisli nešto da bi skrenuo pažnju”.

“Lažov, prevarant i škaljarski brat Abaz optužuje DPS za skretanje sa teme. Komično i očekivano od strane glavnog cirkusanta političke scene Crne Gore. Naši stavovi su gospodine Abazoviću jasni i principijelni i zasnivaju se uvijek na onome što je najbolji državni interes”, rekao je poslanik DPS-a.

Nikolić je kazao da su stavovi Abazovića konzistentni – “uvijek onako kako Vučić kaže”.

“Doduše i vaši su stavovi konzistentni – uvijek je onako kako Vučić kaže. Prema tome, odvaja nas samo jedna sitnica – mi služimo državnom interesu a vi ste posluga Beograda”, naveo je Nikolić na Tviteru.

Nastavite sa čitanjem

POLITIKA

Gradonačelnik Cetinja traži: „Nadležni hitno da procesuiraju Kneževića i obezbjeđenje“

„Dokazalo se sramotno i huligansko ponašanje Milana Kneževića. Zbog ovoga sam, a znajući časnu familiju Gardaševića i tražio objavljivanje snimka“, kazao je Đurašković

Foto: Pobjeda/S. Vasiljević

Pratite portal Berane online na Facebook-u, Instagramu, Tviteru i Youtube-u.

Gradonačelnik Cetinja Nikola Đurašković zatražio je da nadležni organi hitno procesuiraju jednog od lidera Demokratskog fronta (DF) Milana Kneževića i njegovo obezbjeđenje, nakon što je sud nakon uvida u snimak incidenta sa Aerodroma pustio na slobodu osumnjičenog Ivana Gardaševića.

„Dokazalo se sramotno i huligansko ponašanje Milana Kneževića. Zbog ovoga sam, a znajući časnu familiju Gardaševića i tražio objavljivanje snimka“, kazao je Đurašković.

On je poručio da će Prijestonica Cetinje biti na raspolaganju porodici Gardašević za svu pravnu pomoć.

„Kako bi se stalo na put kabadahijama koji koriste političku poziciju da maltretiraju mirne i časne građane Cetinja i Crne Gore. Još jednom pozivam tužilaštvo da reaguje i bez odlaganja procesuira primitivizam i nasilništvo Kneževića i njegovog obezbjeđenja“, zaključio je Đurašković.

Nastavite sa čitanjem

POLITIKA

Adžić: „Ne bih rekao da je Knežević bio napadnut i da je njegova bezbjednost bila ugrožena“

“Knežević može nositi oružje, ali će za to biti sankcionisan kao i svaki drugi građanin koji nelegalno nosi oružje”, jasan je Adžić

Adžić

Pratite portal Berane online na Facebook-u, Instagramu, Tviteru i Youtube-u.

Ministar unutrašnjih poslova Filip Adžić, povodom jučerašnjeg incidenta na podgoričkom aerodromu, kazao je da jedan od lidera DF-a Milan Knežević može nositi oružje ali će biti sankcionisan kao i “svaki drugi građanin koji nelegalno nosi oružje”.

Adžić je rekao da je odgledao snimak incidenta objavljenog u medijima i da sudeći po njemu “ne bi rekao da je Knežević bio napadnut i da je njegova bezbjednost bila ugrožena”.

On je u emisiji na Adria TV poručio je Kneževiću, ali i svima drugima, da se “ni na koji način ne pokušavaju igrati sa institucijama i državom”.

“Knežević može nositi oružje, ali će za to biti sankcionisan kao i svaki drugi građanin koji nelegalno nosi oružje”, jasan je Adžić.

Komentarišući navode Kneževića da se osjeća ugroženo, Adžić smatra da nema prostora za “neku preveliku paniku kada je bezbjednost Kneževića u pitanju”.

Prema njegovim riječima, svako ko se bavi javnim poslom mora biti spreman na određeni vid javnih prozivki.

„Negdje je za očekivati za svakog ko se bavi javnim poslom, a politika posebno izaziva netrepeljivost određenih ljudi, da bude spreman da u određenom momentu naiđe na negativne komentare, stavljanje svog imena u negativnu konotaciju… To je nešto za očekivati. Ja sam zaista vjerovao da je Knežević svjestan toga“, kazao je Adžić.

Dodaje da je očekivao da će Knežević nastaviti da na provokacije reaguje u šaljivom tonu.

„Ipak gledajući snimak, ne bih rekao da je Knežević bio napadnut i ne bih rekao da je njegova bezbjednost bila ugrožena. Ali ipak ostavio bih institucijama da rade svoj posao”, istakao je Adžić.

Ponovio je da je odgeledao snimak objavljen u medijima i kazao da nije vidio “da je Knežević bio napadnut, da je u bilo kojem momentu došao u fizički sukob sa prisutnima”.

“Čak naprotiv vidio sam izuzetno agresivno ponašanje pratioca Kneževića. Trenutno se slučaj nalazi kod nadležnog tužilaštva. Vjerujem da će institucije na pravi način odgovoriti na kompletan događaj”, kazao je Adžić.

Nastavite sa čitanjem

Najčitanije