Connect with us

DRUŠTVO

"VIJESTI" OBJAVILE TRANSKRIPT RAZGOVORA

Direktorica ASK-a žalila sa Vesnom Medenicom zbog hapšenja njenog telohranitelja: „Uh, strašno. Držite se“

„Baš mi je žao i zbog njega, a najviše zbog Vas“, piše direktorica Agencije za sprečavanje korupcije (ASK) Jelena Perović Vesni Medenici nakon hapšenja njenog telohranitelja, policajca Darka Lalevića, kojeg terete i da je pomogao krimi grupi odgovornoj za pokušaj ubistva novinarke Olivere Lakić

Telohranitelj, Medenica i Perović (foto: Boris Pejović, Pobjeda)

Direktorica Agencije za sprečavanje korupcije (ASK) Jelena Perović napisala je u decembru 2020. tek penzionisanoj predsjednici Vrhovnog suda Veseni Medenici da žali što je uhapšen njen dugogodišnji tjelohranitelj, policajac Darko Lalević, kojeg terete i da je pomogao kriminalnoj grupi odgovornoj za pokušaj ubistva novinarke Olivere Lakić, pišu „Vijesti“.

Lalović je uhapšen 15. decembra 2020. godine, pod optužbom i da je odavao podatke iz predmeta koji se vode protiv kriminalne grupe koja je pokuala da ubije istraživačku novinarku.

Dan kasnije, aktuelna direktorica ASK-a i bivša predsjednica Osnovnog suda na Cetinju, Medenici piše da žali zbog hapšenja, proizilazi iz transkripata poruka koje su međusobno razmjenile, a koje su pronađene u telefonu dugogodišnje prve žene crnogorskog pravosuđa nakon što je uhapšena.

“Šta radite? Čitam ovo i ne mogu vjerovati. Samo da vidim kako ste? Ja sam u Egiptu još dva dana”, piše Perović, navode „Vijesti“.

Od Medenice dobija odgovor da je sve predimenzionirano:

“Kako sam, kao kreten. Žao mi ga je jer je bio maltene kao član familije. Sve je to predimenzionirano. Taj Rakočević mu je kum”.

Direktorica ASK-a poručuje joj da se drži:

“Uh, strašno. Držite se. Sad im trebaju ovakve vijesti, to je najgore”.

Na to dobija odgovor da se to čini kako bi prikrili stvarne kriminalce.

“Da bi sakrili i stavili u drugi plan stvarne kriminalce”, konstatuje Medenica, koja je do samo nekoliko dana ranije obavljala najznačajniju fuknciju u crnogorskom pravosuđu.

“Taman tako. Ali šta je, tu je. Baš mi je žao i zbog njega, a najviše zbog Vas”, poručuje Perović Medenici.

Od nje dobija poruku da Lalević sada čuva vršiteljku dužnosti predsjednice Vrhovnog suda Vesnu Vučković:

“…Ali to im nije zanimljivo”, što joj Perović aminuje.

“Tako je. Od juče sam se baš nekako nasjekirala, jer znam da će na Vas krenuti medijski. Pih”, piše joj ona.

“Nikad nisu ni prestajali”, konstatuje Medenica.

Dugogodišnja sutkinja, uz emotikone srca i poljupce, tješi Medenicu da će ponovo izaći kao pobjednik.

“Ali ni prvi ni poslednji put. A zna se ko izlazi uvijek kao pobjednik. Sad pišem. Ljubim Vas i gledamo se sledeće nedelje, ako budete imali vremena”.

Dobija samo kratak odgovor: “OK”…

“Vijesti” su prethodnih dva dana objavile da je nekadašnja predsjednica Osnovnog suda na Cetinju Jelena Perović svojevremeno, sa te pozicije, mimo propisa, tražila i dobijala sugestije od Medenice – kako da postupa u pojedinom predmetima, da li nekome da odredi ili ukine pritvor, ali se i izvinjavala što joj u jednom slučaju nije prihvaćen sporazum o priznanju krivice, obavještavala je ko je konkurisao za koje pozicije u pravosuđu…

Iz njihovih dopisivanja vidi se da je Perović inicirala brojne prepiske o određenim predmetima, što je u pojedinim slučajevima radila i Medenica. Poruke pokazuju i da joj je ostala lojalna nakon što je prešla na čelo Agencije, i to poslije konsultacija sa Medenicom.

Sa pozicije direktorice ASK ona je brinula o interesu Medenice, u postupku pokrenutom protiv te Agencije zbog odluke da nekadašnju predsjednicu Vrhovnog suda ne gone zbog neizuzimanja u izboru kandidata za sudije osnovnih sudova.

Savjeti, briga i muštuluk uz srce

Iz mnoštva razmijenjenih poruka jasno je da je Perović raportirala Medenici i nakon što se nekadašnja prva žena crnogorskog pravosuđa penzionisala, ali i da je, nakon odlaska iz cetinjskog suda, sa njom komunicirala o predmetima koji se vode pred Osnovnim sudom na Cetinju i najavljivala da će ih “ubrzati”…

Perović je, odgovarajući na set pitanja, “Vijestima” napisala da ne prihvata da bude dio medijskog cirkusa:

“Ne prihvatam da budem dio medijskog cirkusa i komentarišem navodne transkripte poruka, čiju autentičnost niko nije potvrdio i ne može da potvrdi, a za koje postoji osnovana sumnja da su dobavljene i proslijeđene vam na nezakonit način”.

Ona nije konkretno odgovorila na pitanja “Vijesti” zbog čega je, sa telefonskog broja koji i danas koristi, raportirala Medenici, niti objasnila njeno interesovanje za stanje u spisima predmeta i nakon što je otišla iz Osnovnog suda Cetinje, ali ni zbog čega joj prenosi informacije.

Lalović je, prema tvrdnjama Specijalnog državnog tužilaštva (SDT), dio kriminalne grupe koju je formirao Medeničin sin, Miloš Medenica, a čiji član je i dugogodišnja prva žena crnogorskog pravosuđa.

Za račun te krimi-ekipe Vesna Medenica se, kako piše u optužnici, od 2019. do 2021. obavezala da će korišćenjem položaja posredovati da se određeni predmeti pred Višim i Vrhovnim sudom završe u korist privrednih društava “Fab Live” i “Cijevna Commerce”, bez obzira na činjenično stanje.

U tome joj je, kako piše, pomagao njen sin i pojedini pripadnici kriminalne organizacije, te da je za njeno posredovanje dat mito.

Navodno je i posredovala kod sudija Vrhovnog suda Crne Gore i sudije Osnovnog suda u Herceg Novom da postupe suprotno zakonu i donesu odluku u predmetu u korist privrednog društva “Carine”.

(Izvor: Vijesti)

 

Ostavite komentar

Postavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

DRUŠTVO

Proslavljen praznik Svetog Simeona Mirotočivog u Podgorici: Liturgiju služio mitropolit Joanikije

Praznik je proslavljen liturgijom u Sabornom Hramu, prazničnom litijom i rezanjem slavskog kolača

TV Hram

Praznik Prepodobnog Simeona Mirotočivog – Stefana Nemanje, svetitelja koji je rođen u Ribnici, proslavljen je danas u Podgorici.

Praznik je proslavljen liturgijom u Sabornom Hramu Hristovog Vaskrsenja u Podgorici, prazničnom litijom i rezanjem slavskog kolača.

Liturgiju je služio Mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije sa više arhijereja naše Crkve u Sabornom hramu Hristovog Vaskrsenja u Podgorici.

Nastavite sa čitanjem

DRUŠTVO

Izabran novi odbor direktora Elektroprivrede

Novi Odbor direktora čine Jovica Milanović, Vladimir Katić, Zoran Miljanić, Milutin Đukanović, Tahir Đonbaljaj, Neven Gošović i Simo Jokić

Foto: Svetlana Mandić

Većinom glasova izabran je večeras novi Odbor direktora.

Novi Odbor direktora čine Jovica Milanović, Vladimir Katić, Zoran Miljanić, Milutin Đukanović, Tahir Đonbaljaj, Neven Gošović i Simo Jokić.

Prethodno je Skupština akcionara EPCG razriješila dosadašnji Odbor direktor.

Taj Odbor direktora činili su Milutin Đukanovića (Nova srpska demokratija), Ivan Šaranović (GP URA), Tahir Đonbaljaj (Albanska alternativa), Goran Šućur (GP URA), Martin Ćalasan (GP URA), Mijuško Bajagić (Socijalistička narodna partija) i Emir Strujić (Bošnjačka stranka).

Skupština akcionara koja je bila zakazana za danas u 12 časova, počela je oko 23 časa – manjinski akcionari i novinari 11 sati su u sali čelaki da počne skupština.

Akcionar Golub Bojanić je pitao da li svi kandidati ispunjavaju uslove i da im se objasni današnja situacija. Pitao je zbog čega nije predložen u Odbor neko od manjinskih akcionara da bude kontrolni član i nezavisnim i političkim kandidatima. Istakao je da je ono što se danas dešavalo zastiđe za državu.

Pitao je da mu objasne kako se za članove Odbora „pitaju odbornici, odnosno zakonodavna vlast, a ne izvršna“. Prekrižio je glasalki listić na kome se nalaze imena kandidata za članove Odbora i kazao da je to njegov glas.

Akcionarka Nataša Backović kazala je da akcionari smatraju nekorektnim da se na sjednici Skupštine čitaju biografije novih članova odbora direktora.

„Nije tačno da smo dobili imena članova odbora i biografije. Sve što kazem odnosi se na članove Vlade“, poručila je ona.

I ona je pitala zbog čega jedan od kandidata za člana Odbora nije predstavnik manjinskih akcionara, kao i kako se među kandidatima nije našao univerzitetski profesor Luka Vučinić koji je, kako je istakla, stručnjak priznat u svijetu, univerzitetski profesor, nagrađivan.

Poručila je da država nije vlasništvo političkih partija i izrazila negodovanje predlogom nezavisnih kandidata koji, prema njenim riječima, nijesu nezavisni jer su svi u „vezi sa ministrom Sašom Mujovićem“.

Bojanić je predložio da EPCG treba pod hitno da se djelimično privatizuje, da se ugledaju na CGES i „otmu iz političkog plijena“.

„Vlada je današnjim ponašanjem sebe ponizila“, poručio je Bojanić.

On je pitao i kako Đonbaljaj može biti član Odbora EPCG jer je, kako je kazao, pravosnažno osuđen zbog „primanja mita“, sudi se sa EPCG zbog računa za struju, a EPCG u njegovom nelegalnom objektu otvara jednu od svojih poslovnica.

„Tražimo da Vlada provjeri sve te sumnje i da nas izvijesti o tome“, rekao je Bojanić.

Manjinski akcionari su tražili da ih upoznaju sa CV-a predloženih članova i pitali su da li Simo Jokić ispunjava uslove. Kako je v.d. sekretara Skupštine akcionara EPCG Predrag Krivokapić kazao Jokić ima završen VII/1 stepen i ispunjava uslove.

Zbog imenovanja u Odbor direktora EPCG u Pokretu Evropa sad danas je izbio sukob.

Jokić je treći predlog PES-a nakon što su se poslanici te partije iz Nikšića Vladimir Bakrač i Uglješa Urošević danas pobunili protiv jučerašnjeg predloga Vlade da u ime PES-a u Odboru direktora bude elektroinženjer Bojana Savić.

Prvobitno rješenje PES-a bio je Radovan Bijelić..

Nastavite sa čitanjem

DRUŠTVO

Preporuka Ministarstva direktorima škola: Da se nadoknadi propušteno gradivo radnim danima, a ne subotama

„Smatramo da je ovo najbolje rješenje i za učenika i za prosvjetne radnike i roditelje“, naveli su iz Ministarstva

Foto: Kurir/T.I.

U cilju nadoknade obrazovno-vaspitnog rada za period od 19. do 22. februara, kada nastava nije realizovana zbog štrajka prosvjetnih radnika, Ministarstvo prosvjete, nauke i inovacija (MPNI) u saradnji sa Zavodom za školstvom uputilo je preporuke direktorima škola.

„U skladu sa opštim dijelom javno važećeg obrazovnog programa za osnovno obrazovanje i vaspitanje, osnovne škole mogu realizovati radne, nenastavne dane (obavezne aktivnosti) ili slobodne aktivnosti (prošireni dio). U srednjim školama se mogu realizovati obavezni izborni sadržaji u gimnazijama ili slobodne aktivnosti u srednjim stručnim školama, navodi se u preporukama Ministarstva“, prenosi portal roditelji.me.

Predlažu, kako se ističe, da škole izvrše zamjenu termina za realizaciju nastavnih i nenastavnih dana, tako što će propuštene radne dane da realizuju u toku petodnevne radne sedmice, a nenastavne dane da realizuju subotom.

„Smatramo da je ovo najbolje rješenje i za učenika i za prosvjetne radnike i roditelje, naveli su iz Ministarstva, uz podsjećanje da je zakonska obaveza minimum 180 radnih dana u toku nastavne godine, odnosno 165 dana za učenike završnih razreda“.

Direktor škole je, kako su naveli u dopisu upućenom školama, pedagoški rukovodilac u čijoj nadležnosti je da planira, organizuje i rukovodi radom ustanove, kao i da organizuje racionalno i efikasno izvođenje obrazovnog programa. Preporuke se odnose na škole koje su učestvovale u štrajku.

Nastavite sa čitanjem

Najčitanije