Connect with us

DRUŠTVO

MAGISTRALNI PUT

Put Berane – Bijelo Polje: Zbog radova autobusi kasne i do tri sata, nezadovoljstvo građana i prevoznika sve veće

Zbog zastoja i semafora na sedam do osam mjesta na toj kratkoj dionici od svega trideset kilometera, putovanje se maksimalno usporava, a autobusi jedva postižu da iz Podgorice krenu nazad na vrijeme, odnosno po redu vožnje

Radovi na putu, Foto: Alisa Hajdarpašić

Autobuski prevoznici za sjevera Crne Gore suočeni su sa velikim i višestrukim problemima, od kada je u avgustu ove godine počela rekonstrukcija puta od Berana do raskrsnice Ribarevine kod Bijelog Polja. Zbog zastoja i semafora na sedam do osam mjesta na toj kratkoj dionici od svega trideset kilometera, putovanje se maksimalno usporava, a autobusi jedva postižu da iz Podgorice krenu nazad na vrijeme, odnosno po redu vožnje.

Vlasnik „Eurošuntića“ iz Berana Fako Šuntić, kazao je Portalu RTCG da je na gubitku 70 odsto, što zbog goriva, što zbog manjka putnika koji u Bijelom Polju više neće da čekaju njegove autobuse, već se snalaze na druge načine.

„Mi imamo dva polaska za Podgoricu iz Berana, u osam i u deset sati, i u oba polaska hvataju nas radovi. Naš autobus koji krene u osam iz Berana ranije je po redu vožnje bio u 10.45 u Podgorici, a sada u 12 sati i 15 minuta. Vozač ne stigne da popije ni kafu, odmah mora nazad u 12.30 po redu vožnje“, objašnjava Šuntić.

Tu su, osim toga, i troškovi u gorivu, koji se u zimskim mjesecima uvećavaju u vrijeme čekanja na samafomrima na dionici gdje se izvode radovi, a autobus ne smije da se gasi zbog grijanja.

„Osim toga, postoji i treći problem, što je taj put sad u takvom stanju da stradaju djelovi, i amortizacija je ogromna. Ja lično sam htio da odustanem dok traju radovi. Pisao sam Ministarstvu saobraćaja, još nisam dobio odgovor“, kaže Šuntić.

Ovaj prevoznik, koji je dvadeset godina držao liniju za Beograd preko Rožaja i Novog Pazara, prekinuo je tu liniju zbog radova koji se izvode u dužini od dvadeset kilometara od Rožaja do graničnog prelaza Dračanovac.

Šuntić ukazuje i na to da trpe putnici u Beranama, koji ne znaju kada će naići autobusi kompanija „Ozlem“ i „Šućoturs“, kao i drugi, koji idu preko Rožaja i Novog Pazara prema Beogradu ili drugim gradovima u Srbiji.

„Poznat je već taj problem sa tim da ne radi autobuska stanica u Beranama. Sada vi zamislite majku sa djecom koja na onom improvizovanom stajalištu na ulici čeka i mrzne se. To je sramota. Nešto se ovdje mora raditi“, kaže vlasnik „Eurošuntića“, Fako Šuntić.

Vlasnik „Veljić prevoza“, Slobodan Veljić je za Portal RTCG sračunao i kaže da je po jednom polasku mjesečno u gubitku 60 sati.

„Mi nismo protiv radova, ali da pretvore ovu dionicu kao onu u Baću kod Rožaja, to nećemo dopustiti. Naš rad se dovodi u pitanje. Radovi na putu do Bijelog Polja su se odrazili i na broj putnika“, upozorava Veljić.

On očekuje da radovi zimus prestanu, ali se nada da izvođač, kompanija „Bemaks“, neće ostaviti takozvane „prelaze“ u ovakvom stanju kakvi su sada i da će ih privremneo asfaltirati.

Nervozni su i putnici malih automobila koji vrlo često poslije 17.30 sati u zimskom periodu, kada prestaju radovi, ne poštuju semafore, a onda se prave takozvani saobraćajni čepovi, zbog čega mora da interveniše policija. Jedan od semafora nalazi se odmah na izlazu iz Berana, u Tivranskoj klisuri, a policija je zbog nepoštovanja semafora za samo dva dana, u jednoj akciji, napisala 13 kazni, koje se kreću od 300 do 900 eura.

U najgorem položaju su oni građani Berana i Bijelog Polja koji zbog poslova svakodnevno moraju da voze ovom dionicom. Naime, dosta je je Beranaca koji rade u Bijelom Polju i Bjelopoljaca koji rade u Beranama, kao i trgovačkih putnika.

Čak i taksisti izbjegavaju sada da voze za Bijelo Polje, a cijene karti su podigli na dvadeset eura u jednom pravcu.

Kao i u „Eurošuntiću“ i „Veljić prevozu“ isto misle i vlasnici drugih autobuskih kompanija, poput „Elana“ iz Plava, „Ortaka“ iz Berana, „Ozlema“ i „Šućotursa“ iz Novog Pazara, „Bošura“, beogradske „Laste“ ili „Lensa“ koji ide prema Nišu. Svi oni, kao mnogi drugi koji voze prema Makedoniji i Kosovu, trpe velike štete zbog izvođenja radova.

Fako Šuntić smatra da izvođač mora korigovati radno vrijeme, dok se Slobodan Veljić zalaže da se što prije otvori put prema Kolašinu preko planine Jelovice, jer bi se, smatra, veliki dio vozača malih automobila opredijelio za tu relaciju, pa bi se ova dionica rasteretila.

Nezadovoljni su i građani ovog dijela Crne Gore, odnosno šest opština u regionu, Berane, Andrijevica, Gusinje, Plav, Petnjica i Rožaje. Grupa građana je za danas u podne najavila protest kod tunela „Klisura“ koji nikako da se završi i taj put i tunel puste u saobraćaj. Oni podsjećaju da i kada se ovaj put otvori, nije izgrađen put od Jezerina do Mateševa, već se mora kružiti lošim putem preko Kolašina.

Većina naših sagovornika i stanovnika ovih opština smatraju da su se našli saobraćajno zarobljeni, kao u „rezervatu“ zbog velikih radova koji su otvoreni u kratkom periodu odjednom na više dionica istog magistralnog puta, koji od granice Dračenovac vodi do auto-puta za Podgoricu.

Dvadeset kilometara puta od Špiljana do Rožaja „Štrabag“ radi već mnogo duže od planiranih rokova, rok za završetak radova od Berana do Bijelog Polja, koji je „Bemaks“ započeo u avgustu ove godine je naredne dvije godine, a tek potom, ili u međuvremenu treba da se otvore i radovi od Ribarevina do Lepenca prema Mojkovcu.

Već dugo se izvode radovi na putu od Kolašina do Mateševa. Sve to dovelo je region i šest gradova sjeveroistoka u saobraćajno slijepo crijevo, zbog čega vlada veliko nezadovoljstvo, kako među vlasnicima autoprevoznih preduzeća, radnika koji moraju svakodnevno da putuju, do običnih građana koji makar periodično imaju potrebu da idu prema Podgorici.

(RTCG)

Ostavite komentar

Postavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

DRUŠTVO

Proslavljen praznik Svetog Simeona Mirotočivog u Podgorici: Liturgiju služio mitropolit Joanikije

Praznik je proslavljen liturgijom u Sabornom Hramu, prazničnom litijom i rezanjem slavskog kolača

TV Hram

Praznik Prepodobnog Simeona Mirotočivog – Stefana Nemanje, svetitelja koji je rođen u Ribnici, proslavljen je danas u Podgorici.

Praznik je proslavljen liturgijom u Sabornom Hramu Hristovog Vaskrsenja u Podgorici, prazničnom litijom i rezanjem slavskog kolača.

Liturgiju je služio Mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije sa više arhijereja naše Crkve u Sabornom hramu Hristovog Vaskrsenja u Podgorici.

Nastavite sa čitanjem

DRUŠTVO

Izabran novi odbor direktora Elektroprivrede

Novi Odbor direktora čine Jovica Milanović, Vladimir Katić, Zoran Miljanić, Milutin Đukanović, Tahir Đonbaljaj, Neven Gošović i Simo Jokić

Foto: Svetlana Mandić

Većinom glasova izabran je večeras novi Odbor direktora.

Novi Odbor direktora čine Jovica Milanović, Vladimir Katić, Zoran Miljanić, Milutin Đukanović, Tahir Đonbaljaj, Neven Gošović i Simo Jokić.

Prethodno je Skupština akcionara EPCG razriješila dosadašnji Odbor direktor.

Taj Odbor direktora činili su Milutin Đukanovića (Nova srpska demokratija), Ivan Šaranović (GP URA), Tahir Đonbaljaj (Albanska alternativa), Goran Šućur (GP URA), Martin Ćalasan (GP URA), Mijuško Bajagić (Socijalistička narodna partija) i Emir Strujić (Bošnjačka stranka).

Skupština akcionara koja je bila zakazana za danas u 12 časova, počela je oko 23 časa – manjinski akcionari i novinari 11 sati su u sali čelaki da počne skupština.

Akcionar Golub Bojanić je pitao da li svi kandidati ispunjavaju uslove i da im se objasni današnja situacija. Pitao je zbog čega nije predložen u Odbor neko od manjinskih akcionara da bude kontrolni član i nezavisnim i političkim kandidatima. Istakao je da je ono što se danas dešavalo zastiđe za državu.

Pitao je da mu objasne kako se za članove Odbora „pitaju odbornici, odnosno zakonodavna vlast, a ne izvršna“. Prekrižio je glasalki listić na kome se nalaze imena kandidata za članove Odbora i kazao da je to njegov glas.

Akcionarka Nataša Backović kazala je da akcionari smatraju nekorektnim da se na sjednici Skupštine čitaju biografije novih članova odbora direktora.

„Nije tačno da smo dobili imena članova odbora i biografije. Sve što kazem odnosi se na članove Vlade“, poručila je ona.

I ona je pitala zbog čega jedan od kandidata za člana Odbora nije predstavnik manjinskih akcionara, kao i kako se među kandidatima nije našao univerzitetski profesor Luka Vučinić koji je, kako je istakla, stručnjak priznat u svijetu, univerzitetski profesor, nagrađivan.

Poručila je da država nije vlasništvo političkih partija i izrazila negodovanje predlogom nezavisnih kandidata koji, prema njenim riječima, nijesu nezavisni jer su svi u „vezi sa ministrom Sašom Mujovićem“.

Bojanić je predložio da EPCG treba pod hitno da se djelimično privatizuje, da se ugledaju na CGES i „otmu iz političkog plijena“.

„Vlada je današnjim ponašanjem sebe ponizila“, poručio je Bojanić.

On je pitao i kako Đonbaljaj može biti član Odbora EPCG jer je, kako je kazao, pravosnažno osuđen zbog „primanja mita“, sudi se sa EPCG zbog računa za struju, a EPCG u njegovom nelegalnom objektu otvara jednu od svojih poslovnica.

„Tražimo da Vlada provjeri sve te sumnje i da nas izvijesti o tome“, rekao je Bojanić.

Manjinski akcionari su tražili da ih upoznaju sa CV-a predloženih članova i pitali su da li Simo Jokić ispunjava uslove. Kako je v.d. sekretara Skupštine akcionara EPCG Predrag Krivokapić kazao Jokić ima završen VII/1 stepen i ispunjava uslove.

Zbog imenovanja u Odbor direktora EPCG u Pokretu Evropa sad danas je izbio sukob.

Jokić je treći predlog PES-a nakon što su se poslanici te partije iz Nikšića Vladimir Bakrač i Uglješa Urošević danas pobunili protiv jučerašnjeg predloga Vlade da u ime PES-a u Odboru direktora bude elektroinženjer Bojana Savić.

Prvobitno rješenje PES-a bio je Radovan Bijelić..

Nastavite sa čitanjem

DRUŠTVO

Preporuka Ministarstva direktorima škola: Da se nadoknadi propušteno gradivo radnim danima, a ne subotama

„Smatramo da je ovo najbolje rješenje i za učenika i za prosvjetne radnike i roditelje“, naveli su iz Ministarstva

Foto: Kurir/T.I.

U cilju nadoknade obrazovno-vaspitnog rada za period od 19. do 22. februara, kada nastava nije realizovana zbog štrajka prosvjetnih radnika, Ministarstvo prosvjete, nauke i inovacija (MPNI) u saradnji sa Zavodom za školstvom uputilo je preporuke direktorima škola.

„U skladu sa opštim dijelom javno važećeg obrazovnog programa za osnovno obrazovanje i vaspitanje, osnovne škole mogu realizovati radne, nenastavne dane (obavezne aktivnosti) ili slobodne aktivnosti (prošireni dio). U srednjim školama se mogu realizovati obavezni izborni sadržaji u gimnazijama ili slobodne aktivnosti u srednjim stručnim školama, navodi se u preporukama Ministarstva“, prenosi portal roditelji.me.

Predlažu, kako se ističe, da škole izvrše zamjenu termina za realizaciju nastavnih i nenastavnih dana, tako što će propuštene radne dane da realizuju u toku petodnevne radne sedmice, a nenastavne dane da realizuju subotom.

„Smatramo da je ovo najbolje rješenje i za učenika i za prosvjetne radnike i roditelje, naveli su iz Ministarstva, uz podsjećanje da je zakonska obaveza minimum 180 radnih dana u toku nastavne godine, odnosno 165 dana za učenike završnih razreda“.

Direktor škole je, kako su naveli u dopisu upućenom školama, pedagoški rukovodilac u čijoj nadležnosti je da planira, organizuje i rukovodi radom ustanove, kao i da organizuje racionalno i efikasno izvođenje obrazovnog programa. Preporuke se odnose na škole koje su učestvovale u štrajku.

Nastavite sa čitanjem

Najčitanije