Connect with us

POLITIKA

NEĆE DA PREJUDICIRA ŠTA ĆE URADITI AKO SKUPŠTINA NE SKRATI MANDAT

Đukanović: Crnoj Gori treba odgovorna Vlada, a ne ringe ringe raja politika

Upitan da li zbog toga što nema kompletnog Ustavnog suda ne mogu biti održani lokalni izbori, Đukanović je kazao da će lokalni biti održani 23. oktobra

Đukanović, Foto: Screenshot/Vijesti

Pratite portal Berane online na Facebook-u, Instagramu, Tviteru i Youtube-u.

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović saopštio je danas da neće da prejudicira šta će uraditi ako Skupština Crne Gore ne skrati mandat 30. septembra, ali navodi da će njegov potez biti u skladu sa Ustsvom.

„Crnoj Gori je potrebna odgovorna Vlada, a ne ringe ringe raja politika“, kazao je Đukanović novinarima u Budvi konferencije Američko-jadranske povelje (A5).

Upitan da li zbog toga što nema kompletnog Ustavnog suda ne mogu biti održani lokalni izbori, Đukanović je kazao da će lokalni biti održani 23. oktobra.

Đukanović je 20. septembra uputio predsjednici Skupštine Danijeli Đurović predlog za skraćenje mandata 27. saziva Skupštine Crne Gore.

On je tada poručio da nije mogao da da mandat za sastav nove Vlade lideru Demosa Miodragu Lekiću.

Odluka da ne prihvatim nepotpuno zaokruženu kandidaturu Lekića je apsolutno u slovu i duhu Ustava

Upitan da li će skratiti mandat Skupštini Crne Gore, ako to 30. septembra ne učini parlament, Đukanović je kazao da će raditi kao i do sada, slijediti tekst i duh Ustava.

„Moja odluka da ne prihvatim nepotpuno zaokruženu kandidaturu gospodina Lekića je apsolutno u slovu i duhu Ustava. Sada je odgovornost na parlamentu jer Ustav predvidio da mogu ili predložiti mandatara ili parlamentu da sebi skati mandat nakon čega bih ja raspisao izbore. Dakle, sada je parlament na potezu. Imam na umu da je parlament uskratio legitimitet izvršnoj vlasti. Nakon što je većina u parlamentu propustila priliku da na ustavan način kandiduje mandatara za novu izvršnu vlast, danas je parlament u situaciji da li će skratiti sebi mandat i stvoriti uslove za održavanje prijevremenih parlamentarnih izbora ili će nastaviti kao prethodnih mjesec dana bavi malim političkim igricama određenih političkih oartija koje su u želji da jedna drugij naude zaravili na svoje zajedničku odgovornost prema nacionalnim interesima i time kreirati jedinstvenu političku situaciju u čitavom svijetu, da imamo navodno legitiman parlament i istovremeno nelegitimnu Vladu kojoj je baš taj parlament uskratio legitimitet i da to može da traje u nedogled“, kazao je Đukanović.

Prema njegovim riječima Ustav ne predviđa takvu vrstu neodgovornosti.

„Da ne prejudiciramo, vrijeme je kratko. Predložio sam održavanje sjednice za 30. septembar. Tada ćemo vidjeti da li u parlamentu imamo većinu koja odgovorno brine o nacionalnim interesima. Više puta sam potencirao da je u ovom momentu najvažniji interes Crne Gore da dobije odgovornu i kompetentnu Vladu koja će voditi računa o zaštiti i afirmaciji nacionalnih interesa naše zemlje. Ukazivao sam da tokom protekle dvije godine nažalost nemamo takvu Vladu o čemu najbolje svjedoči činjenica da smo zacdvije godine promijenili dvije vlade. Nažalost tome još ubjedljivije svjedoče učinci, mi danas u Crnoj Gori imamo ozbiljno devastiran sistem, kako sistem javnih finansija , tako ekonomiju, jednako tako dostignuti sistem vladavine prava… imamo pogiršqn međunarodni ugled Crne Gore u svijetu. To nije u interesu bilo koje partije, bilo kog čovjeka koji se bavi politikom, bilo kog građanina“, naveo je on.

Dodaje da ako želimo da izađemo iz tog nepovoljnog stanja onda moramo da dođemo do idgovornog uoravljanja našom državom.

Upitan kakav njegov može biti sledeći potez ako parlament ne bude skratio mandat, Đukanović je kazao da se ne bi uzdao šta učesnici političkog života saopštavaju danas, šta noćas, šta sjutra.

„Ostavimo im mogućnost da do 30. septembra bolje sagledaju ono što su njihove odgovornosti u odnosu na nacionalne interese i da tome daju prioritet u odnosu na ringe ringe raja u politici, gledajući kako jedni drugima da naude zaboravljajući da svi zajedno imaju interese prema državi. Što se tiče mog postupanja u toj pretpostavljenoj situaciji mogu reći da će biti apsolutno u skladu sa Ustavom. I ovaj potez nisam povukao sam. Ustav svakako nije savršen i njegovu nesavršenost vidimo Kada se suočimo sa konkretnim problemom. Ne samo naš, nego bilo koji Ustav u svijetu ne može predvidjeti sve situacije u kojima se zemlja može naći, dodatno u našim uslovima teško može predvidjeti onu neodgovirnidt na političkoj sceni kakvoj prisustvujemo poslednjih godina. Da ne bih sam tumačio Ustav, pored mene je kompetentan tim pravnika, specijalista za ustavno oravo koji min, siguran sam, neće dati da pogriješim ni ako se nađem u toj situaciji. Zante tamo se predviđa mogućnost donošenje ukaza o raspuštanju parlamenta, ali doći ćemo do rješenja koje će poštovati slovo i duh Ustava“, kazao je Đukanović.

Zašto nemamo Ustavni sud, treba pitati one koji su sve radili da nemamo funkcionalni Ustavni sud i da imamo potpuno disfunkcionalne institucije države

Upitan da li je realno da se održe lokalni izbori ako nemamo kompletiran Ustavni sud, Đukanović je kazao da te dvije stvari nijedu međusobno uslovljene.

„Dok teče izborni proces posljednja mogućnost za onoga ko se osjeća da su mu povrijeđena izborna prava, nakon što se žali opštinskoj, pa državnoj izbornoj komisiji ima pravo da se žali Ustavnom sudu. Svi bi se mnogo komfornije osjećali da imamo Ustavni sud. Zašto nemamo, treba pitati one koji su sve radili da nemamo funkcionalni Ustavni sud i da imamo potpuno disfunkcionalne institucije države. Mislim da su to radili i dalje rade oni koji postupaju u interesu nekih drugih država, ne naše države. Interes tih država je da Crna Gora bude disfunkcionalna i da nestane sa puta evrospkih integracija“, kazao je Đukanović.

Zapitao je da li sada treba pristati na ono što je očigledna njihova intencija da zbog nepostojanja ove ili one institucije ne možemo da organizujemo izbore.

„Time bi upravo potvrdili njihovu tezu da Crna Gora ne treba da postoji. Ja se nadam da se slažemo da ne. Nadam se da se slažemo da treba da ispunjavamo obaveze koje nalaže Ustav da jednom u četiri godine imamo izbore. Prema tome mi treba da organizujemo izbore i oni treba da se održe 23. oktobra. Oni će se održati 23. oktobra. U međuvremenu ćemo raditi da izaberemo makar jednog, dvojicu, nadam se svu četvoricu sudija Ustavnog suda kako bi ta institucija postala funkcionalna. Ako se to ne dogodi, ako strategija destrukcije prevlada, onda ćemo vidjeti da li se neko žalio Ustavnom sudu. Ako se žalio u tom slučaju možemo da sačekamo sa konstituisanjem te opštinske vlasti dok se ne popuni Ustavni sud i ne odluči o validnisti žalbe. Dakle, nećemo dozvoliti da se parališe sistem, što je intencije nekih izvan ove države i kojoj služi jedan broj političkih zvaničnika ove države“, kazao je Đukanović.

Ostavite komentar

Postavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

POLITIKA

Đurović vratila predlog za smjenu Đukanovića

Ona je istakla da je, pošto je dostavljenim aktom objedinjen prijedlog za dva postupka, dostavljeni predlog potrebno ispraviti i uskladiti sa odredbama Poslovnika

Đurović i Đukanović, Foto: Gov.me

Pratite portal Berane online na Facebook-u, Instagramu, Tviteru i Youtube-u.

Predsjednica Skupštine Danijela Đurović vratila je predlog 41 poslanika za pokretanje postupaka za utvrđivanje da li je crnogorski predsjednik Milo Đukanović povrijedio Ustav i za njegovo razrješenje jer, kako je kazala, ta dva postupka moraju biti odvojena.

„Dostavljeni Predlog u naslovu, a kasnije i u obrazloženju sadrži iniciranje postupka koji u svom proceduralnom, ali i suštinskom pravnom značenju ima dvije faze koje podrazumijevaju ali i zahtijevaju odvojene predloge“, rekla je Đurović u dopisu.

Ona je kazala da su te faze prepoznatljive i u samom naslovu dostavljenog Predloga, ali su u njemu naznačene kao jedan postupak.

Kako je navela, Ustavom Crne Gore i Poslovnikom Skupštine procedura je jasno precizirana.

Prema riječima Đurović, iz tih propisa nedvosmisleno proizilazi da je u konkretnom slučaju potrebno ispraviti dostavljeni akt i nasloviti ga kao predlog za pokretanje postupka da li je predsjednik Crne Gore povrijedio Ustav.

„Tek nakon završene procedure po tom predlogu i usvajanja odluke Skupštine da je predsjednik povrijedio Ustav, stiču se uslovi da se predloži dalji nastavak postupka i saglasno ispunjenosti uslova podnese predlog za razrješenje“, rekla je Đurović.

Ona je istakla da je, pošto je dostavljenim aktom objedinjen prijedlog za dva postupka, dostavljeni predlog potrebno ispraviti i uskladiti sa odredbama Poslovnika.

Kako je pojasnila, to znači da akt treba formulisati kao predlog za pokretanje postupka da li je predsjednik Crne Gore povrijedio Ustav i pozvala ih da ga u tom smislu upodobe.

Nastavite sa čitanjem

POLITIKA

Đurović sačuvali oni koji su je i zajedno birali: DPS, SDP, SNP, URA, manjine

Protiv smjene predsjednice Skupštine bila je i poslanica Pokreta za promjene Branka Bošnjak. Mandić nije dobio ultimativnu potvrdu da će Đurović raspisati prijevremene predsjedničke izbore

Đukanović i Danijela Đurović, Foto: Luka Zekovic

Pratite portal Berane online na Facebook-u, Instagramu, Tviteru i Youtube-u.

Predsjednica Skupštine Danijela Đurović (SNP) preživjela je sinoć provjeru povjerenja u Skupštini nakon što je na tajnom glasanju većina odlučila da ona ostane na tom mjestu.

Od 77 važeći glasačkih listića, za njenu smjenu glasalo je 32 poslanika, dok je protiv bilo 45.

“Vijestima” je potvrđeno da su protiv smjene glasali poslanici njenog SNP-a i manjinskih partija, kao i GP URA, DPS, SDP i Branka Bošnjak, potpredsjednica Skupštine iz Pokreta za promjene.

Izuzev potpredsjednice Skupštine Bošnjak, to je ista većina koja je i izabrala Đurovićevu nakon političkog sporazuma kojim je formirana manjinska Vlada Dritana Abazovića.

Inicijativu za razrješenje su ljetos podnijeli poslanici Demokratskog fronta, Demokrata, Demosa, Radničke partije, Prave i Ujedinjene Crne Gore, jer je navodno prekršila skupštinski Poslovnik. Oni su smatrali da je mimo njega zakazala dvije vanredne sjednice, na čijem dnevnom redu je bio izbor dijela članova Sudskog savjeta i izmjene zakona kojima je Zeta dobila status opštine.

Kao što nalaže Poslovnik Skupštine, za smjenu predsjednice se izjašnjavalo na tajnom glasanju, većinom prisutnih poslanika.

Prije glasanja jedan od lidera Demokratskog fronta Andrija Mandić zatražio je od Đurovićeve da javno odgovori da li je, ako predsjednik države Milo Đukanović protivustavno raspusti Skupštinu, spremna da istovremeno sa prijevremenim parlamentarnim izborima raspiše i predsjedničke. Predsjednica, kako je rekla, ne očekuje da će Đukanović postupiti neustavno i raspusti skupštinu. “Braniti predsjednika države neću, ne verujem da će to uraditi. Ako do toga dođe, spremna sam da sve uradim u skladu sa Ustavom i zakonom”, rekla je ona.

Mandić je insistirao na odgovoru “da” ili “ne”, nudeći zauzvrat da DF povuče inicijativu, ali je Đurovićeva ponovila odgovor.

Prije glasanja, ona je sa skupštinske govornice poručila da je ponosna na to što je bila na čelu parlamenta, posebno jer je druga žena u istoriji na tom mjestu.

”Trudila sam se da imam ravnopravam tretman prema svim poslanicima i poslanicama, bez obzira na bilo koju pripadnost. Pokušavala sam biti promoter istinske evropske Crne Gore”, kazala je ona.

Navela je da joj je bila izuzetna čast i zadovoljstvo što je imala priliku da vodi Skupštinu i da nakon šest godina za isti sto okupi sve predsjednike parlamentranih partija da razgovaraju oko važnih pitanja. “Možda su nas neke druge stvari pretekle i neke dogovore pokvarile, ali vjerujem da ćemo uspjeti da izaberemo sudije Ustavnog suda”. Ona je rekla da je izbor Sudskog savjeta mnogo važniji od političkog nadgornjavanja.

Dodala je i da je inicijativa za njenu smjenu u neskladu sa ustavnim principom vladavine prava, te da pojedini žele destabilizaciju države i njenih institucija.

Rasprava o smjeni Đurović počela je 2. septembra, ali je prekinuta na zahtjev Poslaničkog kluba DF-a, koji je predložio pauzu zbog pregovora “stare većine” o formiranju vlade.

U tom paketu bio je i dogovor oko pozicije šefa parlamenta, pregovori su trajali danima, potpisan je i sporazum stare-nove većine.

Rasprava je nastavljena juče, jer danas počinje redovno jesenje zasjedanje pa vanredna sjednica mora biti okončana.

U obrazloženju inicijative piše da je osnovna obaveza šefa parlametna da dosljedno sprovodi norme koje propisuju Ustav, zakoni i Poslovnik Skupštine, a da je predsjedavanje Đurovićeve obilježilo “kontinuirano kršenje akata kojima se uređuje način funkcionisanja Skupštine”.

”Nedopustivo je da onaj ko je zadužen da se stara o dosljednom sprovođenju procedura u najvišem zakonodavnom domu, krši iste, sprovodi anarhiju, onemogućava započeti dijalog o deblokadi institucija u pravosuđu i tužilaštvu i izradi izbornog zakonodavstva, direktno ugrožavajući evropski put Crne Gore. Takođe, ona je na sjednici Savjeta za odbranu i bezbjednost svojim glasom presudno uticala da se smijeni prethodni načelnik Generalštaba Vojske Crne Gore”, piše u obrazloženju.

U februaru ove godine tadašnja parlamentarna većina GP URA, DPS-a, SDP-a i manjinskih stranaka smijenila je predsjednika Skupštine Aleksu Bečića (Demokrate). Poslanik te partije Momo Koprivica je nakon glasanja kazao da je Đurović ostala na poziciji zahvaljujući DPS-u, navodeći da je ovo proizvod “zakulisanih dogovora”.

Bošnjak: Gorak ukus kad žena ne ostane puni mandat na funkciji

U vezi sa smjenom predsjednice parlamenta sinoć su je branile jedino koleginice, poslanice. Božena Jelušić (GP URA) kazala je da ona neće glasati za smjenu poslanice koja je, kako je rekla, djelovanjem i ponašanjem pokazala i odmjerenost i trpeljivost i koja je podnijela mnoge uvrede bez potrebe da uzvraća istom mjerom i koja je radila posao nimalo lošije od prethodnih muškaraca koji su bili na čelu Skupštine.

Milosava Paunović (SNP) rekla je da treba ostati u duhu prethodne sjednice, kada je stara parlamentarna većina bila jedinstvena i odbila predlog predsjednika države Mila Đukanovića. Ona je dodala da građani od njih očekuju jedinstvo.

Branka Bošnjak je kazala da stvara gorak ukus to što žena kad dođe na čelo Skupštine, ne ostane na toj funkciji puni mandat.

Izvor: Vijesti 

Nastavite sa čitanjem

POLITIKA

Koprivica: Danijelu Đurović je spasio DPS smjene

„Ovo je potvrda opravdanosti naših stavova. Plašimo se da je ovo vraćanje duga zato što su potpisi podrške mandataru dati 20. a ne 19. septembra“, kazao je poslanik Demokrata

Sa pres konferencije, Foto: Luka Zeković

Pratite portal Berane online na Facebook-u, Instagramu, Tviteru i Youtube-u.

Poslanik Demokrata Momo Koprivica kazao je da je predsjednica Skupštine Danijela Đurović večeras „spašena“ glasovima Demokratske partije socijalista (DPS) i onih koji su je sa tom partijom izabrali u aprilu ove godine.

„Mi smo ostali principijelni“, rekao je Koprivica na pres konferenciji u parlamentu nakon sjednice, na kojoj je većina poslanika glasala protiv predloga za razrješenje šefice parlamenta.

„Ovo je potvrda opravdanosti naših stavova da se moraju poništiti sporazumi sa DPS-om. Plašimo se da je ovo vraćanje duga zato što su potpisi podrške mandataru dati 20. a ne 19. septembra“, dodao je on.

Kazao je da su Demokrate ponosne što je lider te stranke i bivši predsjednik Skupštine Aleksa Bečić razriješen glasovima DPS-a.

„A gospođa Đurović je spašena upravo glasovima DPS-a i onih koji su je izabrali sa DPS“, naveo je on.

Rekao je da je ovo velika poruka građanima u susret lokalnim izborima 23. oktobra.

„Učinimo svi ono što je do nas da se, demokratskim sredstvima, spriječi da ishodi zavise od onih koji ucjenjuju, uslovljavaju i prave tajne dilove“, poručio je Koprivica.

Nastavite sa čitanjem

Najčitanije