Connect with us

EKONOMIJA

MINSTAR EKONOMSKOG RAZVOJA I TURIZMA U TEHNIČKOJ VLADI

Đurović tvrdi: Turistička sezona vrlo uspješna, blizu smo cifri od milijardu eura

„U Crnoj Gori trenutno boravi 144 hiljada turista“, kazao je Đurović

Đurašković, Foto: TV Vijesti

Pratite portal Berane online na Facebook-u, Instagramu, Tviteru i Youtube-u.

Ministar ekonomskog razvoja i turizma u tehničkoj Vladi Goran Đurović ocijenio je da je turistička sezona vrlo uspješna uprkos „slutnjama pojedinaca“, te da u Crnoj Gori trenutno boravi 144 hiljada turista, od kojih 36 hiljada boravi u hotelskom smještaju.

Gostujući u Bojama jutra na Televiziji Vijesti, Đurović je kazao da je boravak u hotelskom smještaju za 26 odsto bolji nego prošle godine, a osam odsto u odnosu na 2019, što „ukazuje kuda treba da ide razvoj turizma“.

Komentarišući nedavni slučaj trovanja turista u Budvi, Đurović je uputio izvinjenje u ime Vlade Crne Gore, poručivši da su odmah po saznanju vrlo brzo reagovali i smjestili turiste „o našem trošku da ublažimo neprijatnost“.

Neki od turista su, kako kaže, i dalje u Crnoj Gori. Potvrdio je pisanje „Vijesti“ da Hotel Loza nije imao dozvolu za rad i da je sedam puta bio pečaćen od strane inspekcije.

„Svoj dio smo savjesno odradili, na nadležnima je da vide gdje su propusti, najvažnije je da su turisti dobro i da nismo imali nikoga sa ozbiljnim posljedicama“.

Država, dodaje Đurović, mora biti rigoroznija u ovakvim situacijama. Napominje da u ovom trenutku nemamo jasan dokaz da se trovanje desilo u hotelu, te da će nadležne službe to i utvrditi.

On dodaje da slučaj hotela Loza traje godinama, te da je u pitanju imovinski spor nakon što su se pojavili vlasnici imovine koji su preko svojih advokata ukazali da se radi o njihovom vlasništvu i da ne daju dozvolu za rad tokom sezone.

Na ministarstvu nije da utvrđujemo ko je tu u pravu, postoji sud“, kazao je Đurović.

Govoreći o turističkoj sezoni i broju turista, Đurović je kazao da se boravišna taksa slabo naplaćuje, te da zbog toga smatra da je broj turista veći nego što je naveo.

„Na idućoj vladi je da poboljša evidenciju turista, svakako radićemo na tome dokle god smo na ovoj poziciji, da uvedemo nešto kao što je Hrvatska eVisitor, radi bolje evidencije odakle su turisti koji dolaze, kuda idu…“

Kaže da je Crna Gora blizu prihoda od milijardu eura, ističući da ta cifra zbog inflacije ne vrijedi isto u poređenju sa 2019. godinom.

Đurović je kazao da Ministarstvo finansija radi na nacrtu rebalansa budžeta, poručivši da vjeruje da će zaduživanje biti „u mjeri potrebnog“.

Govoreći o ekonomskoj krizi, Đurović je kazao da se nada da će se do kraja septembra, do kada traju smanjene akcize na gorivo, stabilizovati cijene na svjetskom tržištu, te da će ministarstvo shodno toma i reagovati i potencijalno produžiti smanjenje akciza.

„Jedno želje radnika i države, drugo realnost“

Upitan o situaciji u nikšićkoj Željezari, Đurović je pozvao sve koji imaju rješenje i investitora da se jave, te da „puste priče što bi trebalo da se radi“.

„Bilo je i maniuplacija da će kupac preuzeti i određene dugove/obaveze. Kupac želi da kupi čistu imovnu i ne treba imati skrivene dugove“, kazao je Đurović, dodajući da nagomilani gubitak „nema nikakve veze sa cijenom Željezare“.

„Tamo ima milion kvadrata, procijenjena imovina je preko 60 miliona eura, fabrika je maltene centar Nikšića. Čim se pojavila informacija da će EPCG preuzeti kompaniju, pojavio se i određeni broj investitora koji bi određene pogone valorizovali. Postoji i potencijal za solarnu energiju jer već postoje priključci, fale solarni paneli, nadam se da će se to valorizovati…“, poručio je Đurović u Bojama jutra.

Na pitanje da li bi kao privatnik preuzeo Željezaru, kazao je da nije siguran da fabrika sa svojom proizvodnjom može da funkcioniše, te da su „jedno želje države i radnika, a drugo realnost i mogućnost“.

„Uz cijenu željeza na berzama, problem sa isplativošću je svugdje u svijetu, ali mislim da i to nije jedini model poslovanja nego i ogroman potencijal kroz druge proizvodnje“.

Radnicima je poručio da budu strpljivi, ali i da je konačna odluka i dalje nepoznata.

„URA jedva čeka sud naroda“

Komentarišući glasanje o nepovjerenju 43. Vladi, Đurović je rekao da „nije bilo racionalno, ali da neće upotrijebiti nijednu tešku riječ“.

„Crna Gora je pokrenula točak. Svaki ministar je smjenjiv, to je normalan proces i ništa strašno nije bilo“.

Na pitanje da li je bilo kontakta nakon poziva da se resetuje većina formirana na izborima 30. avgusta 2020. godine, Đurović je kazao iz URE čekaju prijedlog onih koji su izglasali nepovjerenje, te da se iz te partije „povlače i prepuštaju onima koji imaju možda bolji model“.

Kazao je da se nada da nova većina ima plan „šta dalje“, jer su, kako navodi, u ministarsvu nakon dolaska na funkciju zatekli nespremnu sezonu.

„Mi se sada povlačimo i prepuštamo onima koji možda imaju bolji model. To pitajte DPS i Demokrate i ostale koji su izglasali nepovjerenje, ja se nadam da imaju adekvatan prijedlog. Najčistije bi bilo da idemo na izbore, da prekinemo nagađanja. GP URA jedva čeka sud naroda“, kazao je Đurović.

Ostavite komentar

Postavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

EKONOMIJA

Abazović: Crna Gora je postigla rekordan izvoz od 700 miliona eura, najveći u istoriji!

“Ovo pokazuje da smo otpočeli sa diverzifikacijom crnogorske ekonomije, što je najvažniji zadatak ove Vlade. Crna Gora na pravom putu“, istakao je Abazović

Abazović, Foto: Gov.me

Pratite portal Berane online na Facebook-u, Instagramu, Tviteru i Youtube-u.

Premijer Dritan Abazović kazao je da je postignut novi rekord – izvoz je u 2022. godini iznosio 700 miliona eura i bio je najveći u istoriji Crne Gore.

„Nakon brojnih pokazatelja koji ukazuju da se Crna Gora ekonomski oporavlja od razorne ekonomske politike prošlog režima, želim sa vama da podijelim jednu sjajnu vijest: u 2022. godini Crna Gora je postigla rekordan izvoz u iznosu od 700.000.000 eura. Ako uporedimo izvoz 2022. sa, dosad, rekordnom 2019. godinom, izvoz je veći za čak 285 miliona eura“, naveo je Abazović na Telegramu.

Dodatno, kada gledamo pokrivenost uvoza izvozom, u 2022. godini je iznosio 19,8 odsto dok je 2019. godine iznosio svega 16 odsto.

„Ovo pokazuje da smo otpočeli sa diverzifikacijom crnogorske ekonomije, što je najvažniji zadatak ove Vlade. Crna Gora na pravom putu“, istakao je Abazović.

Nastavite sa čitanjem

EKONOMIJA

Aligrudić najavio: Penzije ćemo povećati za 2,5 odsto

Uvećane januarske penzije biće isplaćene 20. februara. I to je prvo usklađivanje penzija ove godine. Naredno je u maju, a treće u septembru

Aligrudić, Foto: TV Vijesti

Pratite portal Berane online na Facebook-u, Instagramu, Tviteru i Youtube-u.

Penzije će od januara biti povećane dva i po odsto, kazao je za Radio Crne Gore v.d. direktora Fonda PIO Ranko Aligrudić.

Taj procenat, kako je pojasnio, je uslijedio nakon što je Monstat objavio rast zarada za prethodni kvartal, kao i potrošačkih cijena.

Uvećane januarske penzije biće isplaćene 20. februara. I to je prvo usklađivanje penzija ove godine. Naredno je u maju, a treće u septembru.

U Crnoj Gori, od 1. januara ove godine, stupanjem na snagu dopuna Zakona o penzijsko-invalidskom osiguranju, minimalna penzija iznosi 270 eura.

Nastavite sa čitanjem

EKONOMIJA

Od sjutra skuplje sve vrste goriva

Benzin 95 i 98 skuplji po sedam centi, dizel šest

Ilustracija, Foto: Shutterstock

Pratite portal Berane online na Facebook-u, Instagramu, Tviteru i Youtube-u.

Od sjutra pa u naredne dvije nedjelje važiće nove cijene goriva, pa će eurodizel biti skuplji za sedam centi, lož ulje za četiri centa, dok će benzin eurosuper 95 i 98 poskupjeti za po sedam centi.

To je saopšteno iz Ministarstva kapitalnih investicija.

Tako će cijena eurodizela po litru iznositi 1,53 eura, lož ulja 1,56 eura, a benzina 95 1,48 eura do će benzin 98 koštati 1,58 eura.

Nastavite sa čitanjem

Najčitanije