Connect with us

POLITIKA

ISPRED SKUPŠTINE

(FOTO) Dodik stigao u Podgoricu, demonstrante pozdravio sa tri prsta

Mandić je Dodika dočekao sa: „Dobrodošao, predsjedniče Republike Srpske“, demonstranti skandiraju: „Fašisti“

Foto: Boris Pejović

Želimo da Crna Gora stvara najbolje odnose sa susjedima, ako nemate istančan osjećaj i za njihove potrebe, onda nešto nije sa vama u redu, kazao je predsjednik Skupštine i lider Nove srpske demokratije Andrija Mandić, nakon sastanka u parlamentu sa Miloradom Dodikom, predsjednikom bosansko-hercegovačkog entiteta Republika Srpska, koji je danas doputovao u Crnu Goru.

Foto: Boris Pejović

Mandić je kazao da mu je velika čast da primi Dodika.

„Sem što sam predsjednik Skupštine, ja sam predsjednik Nove srpske demokratije. NSD i SNSD su sestrinske stranke. To su prije svega srpske stranke – srpski narod RS podržava njih, a crnogorski nas“, rekao je Mandić na pres konferenciji nakon sastanka.

„Ko poštuje Dejton, poštuje i RS. Ko uvažava RS, ne može bez uvažavanja RS. Mi uvažavamo RS, jer uvažavamo Bosnu i Hercegovinu. To je odluka velikih sila, to je ono što je donio Dejton. Crna Gora poštuje BiH, Crna Gora poštuje RS koja je sa Federacijom BiH stvorila BiH. Zato sam danas te poruke mira, podrške prenio Dodiku“, dodao je Mandić.

Kazao je da su danas razgovarali o ekonomiji, hidroelektrani „Buk Bijela“, o Bilećkom jezeru…

„Kako je BiH podržala put CG u EU, prvi entitet koji nas srijeće na zapadnom putu su RS i BiH“, ukazao je predsjednik Skupštine.

Kazao je kako je spreman da, na isti način kao što razgovara sa Dodikom, razgovara sa svim političarima u regionu.

Foto: Boris Pejović

Dodik je rekao da je tu da kao predsjednik RS podrži mir, stabilnost i razvoj Crne Gore i opredjeljenje za članstvo u Evropskoj uniji. „Mi smo ka RS opredijeljeni za EU i kao BiH smo kandidati“, ukazao je on.

„Očekujemo da kroz neke reforme dođemo do statusa posmatrača. Evropski put ne može biti nauštrb identiteta i ne može propagirati jedinstvenu BiH. BIH može po uzoru na Belgiju ući u BiH“, poručio je Dodik.

Podsjetio je da je Bosna i Hercegovina sačinjena od dva entiteta i tri konstitutivna naroda i poručio da ne podržavaju unitarnu BiH.

„RS je protiv ulaska NATO-a. Poštujemo volju Crne Gore, ali tražimo i da se podrži naš stav. NATO je bombardovao RS, Srbiju i Crnu Goru bez odluke Savjeta bezbjednosti“, rekao je Dodik.

Kazao je da poštuju pravo Crne Gore da dlučuje o svim pitanjima.

Dodik je rekao i da je došao da podrži Mandića

„Svima želim – Albancima, Bošnjacima, Crnogorcima sve najbolje. Ali, moja pozicija zahtijeva da podržavam Srbe ma gdje bili. Kao što uvažavamo crnogorsku zajednicu u RS, imao pripadnike te zajednice na vlasti. Očekujemo da i srpska nacija u Crnoj Gori na taj način bude zastupljena. Vjerujem da može da se izgradi prihvatljivije društvo, da ne budu diskriminisani kad je u pitanju zapošljavanje“, rekao je Dodik.

Kaže da je ranija vlast u Crnoj Gori priznala Kosovo „nauštrb volje Srba“.

„Naši napori su okrenuti održavanju mira, uvažavajući sve zajednice. Mi smatramo da razvoj ekonomskih odnosa sa Crnom Gorom veoma bitan. Ovih dana ćemo u Banjaluci sa kineskom kompanijom potpisati ugovor o obnovi puta Foča – Šćepan polje. To radi RS, a ne BiH“, kazao je predsjednik RS.

„Ako koristite BiH da omalovažite RS, kao što je to radio Đukanović“, dodaje, „srpska zajednica je to onemogućila“.

„Preko Mandića razvijamo najbolje odnose sa Crnom Gorom“, poručio je on.

Dodao je da RS kroz Dejton ima pravo na specijalne odnose sa susjedima i da zato žele da uspostave sporazum sa Crnom Gorom.

„Smatramo da nema nijednog razloga da Crna Gora to ne prihvati. Sporazum je dostavljen predsjedniku Mandiću. To nije ništa protiv BiH, već je ovo sporazum u oblastima ekonomije, sporta obrazovanja, kulture“, pojasnio je Dodik.

„Nekima u Sarajevu će to smetati, ali je to legalno. Crna Gora je trebalo to ranije da uradi“, smatra Dodik, dodajući da su razgovarali i o „nekim drugim problemima“.

Grupa građana okupila se ranije kod zgrade Skupštine u znak protesta zbog dolaska Dodika, koji je demonstrante pozdravio sa tri podignuta prsta.

Mandić ga je dočekao sa: „Dobrodošao, predsjedniče Republike Srpske“.

Demonstranti skandiraju: „Fašisti“.

Okupljeni nose transparente: „Da je vječna Bosna i Hercegovina“, „Putinovi poklisari nisu dobrodošli“, „Srebrenica je genocid“…

Istaknut je i transparent uvredljivog sadržaja: „Sivi soko, a ne kukavica, Crnogorac, a ne posrbica“, u čijem vrhu je natpis – Patriotski pokret otpora Lovćenske straže 1990.

Foto: Aljoša Turović

Medijima je iz Dodikovog kabineta juče saopšteno da će se on danas sastati sa Mandićem, navodeći da će on danas boraviti u radnoj posjeti Crnoj Gori i da će se u 12.30 u parlamentu sastati sa Mandićem.

„Vijesti“ su jutros objavile da predsjednik Crne Gore Jakov Milatović i premijer Milojko Spajić nemaju zvanične informacije o Dodikovoj posjeti Crnoj Gori, niti je od njih zvanično traženo da se sa njim sastanu.

Foto: Aljoša Turović

To je listu potvrđeno iz Kancelarije za odnose s javnošću predsjednika i nezvanično iz kabineta premijera.

Iz Skupštine juče nisu odgovorili na pitanja “Vijesti” da li je Mandić pozvao Dodika u posjetu, da li će biti dočekan uz državničke počasti, kao ni koje će biti teme razgovora.

Ostavite komentar

Postavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

POLITIKA

Milatovićevi odbornici sa DPS-om izglasali skraćenje mandata u Glavnom gradu: Podgorica ide na izbore

Za skraćenje mandata Skupštine Glavnog grada glasali su odbornici DPS-a, Socijaldemokrata, SDP, LP-a, Demokratske partije Roma, Pokreta za Podgoricu, URA i jedan odbornik Pokreta za promjene

Većina odbornika Skupštine Glavnog grada izglasala je skraćenje mandata lokalnog parlamenta.

Glasalo je ukupno 32 odbornika, 31 za, jedan protiv.

Za skraćenje mandata Skupštine Glavnog grada glasali su odbornici DPS-a, Socijaldemokrata, SDP, LP-a, Demokratske partije Roma, Pokreta za Podgoricu, URA i jedan odbornik Pokreta za promjene.

Na sjednici se Skupštine Glavnog grada, raspravljalo se o inicijativi za skraćenje mandata lokalnom parlamentu.

Dok je opozicija tražila nove izbore, odbornica Pokreta Evropa sad Anđela Mićović tvrdi da su odbornici PES-a trpjeli pritiske od predsjednika države Jakova Milatovića i odbornice Pokreta za Podgoricu Nađe Ljiljanić.

Nastavite sa čitanjem

POLITIKA

Amerika: Zabrinuti smo zbog ulaska proruskih stranaka u Vladu Crne Gore

„Zabrinuti smo zbog uključivanja u Vladu stranaka i čelnika koji ne osuđuju rusku agresiju na Ukrajinu, protive se sankcijama Evropske unije Rusiji i čiji su postupci u direktnoj suprotnosti sa prinicipom dobrosusjedskih odnosa“, kazali su iz Ambasade

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u Podgorici zabrinuta je zbog, kako su saopštili, uključivanja u Vladu stranaka i čelnika koji ne osuđuju rusku agresiju na Ukrajinu i protive se sankcijama Evropske unije Rusiji.

Parlament Crne Gore je u utorak izglasao rekonstrukciju vlade, koja sada uključuje dvije proruske i jednu bošnjačku stranku.

Ovim Vlada ima ukupno 32 člana, što je čini najbrojnijom u istoriji parlamentarizma Crne Gore, države sa 630.000 stanovnika.

Iz Ambasade su za Radio Slobodna Evropa rekli da podržavaju vladu posvećenu pristupanju Evropskoj uniji, poštovanju evroatlantskih vrijednosti i potpunom učešću u NATO-u, koja odražava multikulturni sastav Crne Gore.

„Zabrinuti smo zbog uključivanja u Vladu stranaka i čelnika koji ne osuđuju rusku agresiju na Ukrajinu, protive se sankcijama Evropske unije Rusiji i čiji su postupci u direktnoj suprotnosti sa prinicipom dobrosusjedskih odnosa“, kazali su iz Ambasade.

Oni su pozvali Vladu i poslanike u Skupštini da ostanu fokusirani na zajednički cilj pridruživanja Evropskoj uniji i izbjegnu kontraproduktivna pitanja koja ugrožavaju taj cilj i izazivaju podjele.

„Kao saveznik i blizak partner Crne Gore, Sjedinjene Američke Države će nastaviti da podržavaju i priznaju konstruktivne akcije Skupštine i Vlade, ukazujući na aktivnosti koje su u suprotnosti s evroatlantskim vrijednostima i ugrožavaju opipljiv napredak ka integraciji u Evropsku uniju“, kazali su iz Ambasade za RSE.

Premijer Milojko Spajić je 23. jula u parlamentu u Podgorici rekao da je rekonstruisana vlada garant stabilnosti i zrelosti.

„Pokazatelj smo kako Srbi i Albanci, Srbi i Bošnjaci, Srbi i Crnogorci – svi mogu zajednički da žive i rade. Bićemo svetionik za čitav Balkan“, kazao je Spajić.

Međutim, Andrija Nikolić iz opozicione Demokratske partije socijalista rekao je da je ovo vlada kojom upravljaju Moskva i Beograd.

„Glava i mozak su u Moskvi. Šef ove Vlade je (predsjednik parlamenta) Andrija Mandić i zato u njoj nema nacionalnih Crnogoraca“.

Dvije stranke bivšeg prorusko orijentiranog Demokratskog fronta (DF) – koje predvode Andrija Mandić i Milan Knežević – dobile su dva potpredsjednička i tri ministarska mjesta.

Politika DF-a suprotna je zvaničnoj politici Crne Gore, koja je najozbiljniji kandidat za članstvo u Evropskoj uniji.

Te stranke zalažu se za ukidanje sankcija Rusiji zbog njene agresije na Ukrajinu, ne priznaju nezavisnost Kosova, protive se članstvu Crne Gore u NATO-u, negiraju genocid u Srebrenici i podržavaju ratne zločince Radovana Karadžića i Ratka Mladića.

Osim što podržavaju ruskog predsjednika Vladimira Putina, njihovi lideri imaju bliske političke odnose sa predsjednicima Srbije Aleksandrom Vučićem i predsjednikom bh. entiteta Republika Srpska Miloradom Dodikom.

Zvanični Vašington je više puta upozoravao i izražavao zabrinutost da u vlasti budu stranke i lideri koji se aktivno protive evroatlantskim vrijednostima. Sličan stav saopštavan je i iz evropskih institucija.

Nastavite sa čitanjem

POLITIKA

Izglasan novi sastav Vlade: Novi ministri iz nekadašnjeg DF-a, Bošnjačke stranke…

Rekonstruisana Vlada ima premijera, 24 ministarstva i sedam potpredsjednika, od kojih je pet samo na mjestu potpredsjednika, a dva pokrivaju i mjesto potpredsjednika i ministra

U Skupštini Crne Gore izglasana je rekonstrukcija Vlade.

Na predlog premijera Milojka Spajića, poslanici su izglasali promjene sastava 44. Vlade Crne Gore.

Glasanju nijesu prisustvovali poslanici DPS-a, SD-a, GP URA, HGI i posebnog kluba poslanika.

Od poslanika opozicije, u sali su ostali Vladimir Dobričanin (Ujedinjena Crne Gora) i Mehmet Zenka (Demokratska unija Albanaca).

Većina ministara je izglasana sa 53 poslanika za i jednim uzdržanim, dok je za smjenu bivšeg ministra pravde Andreja Milovića glasalo svih 54 poslanika prisutnih u Skupštini.

Rekonstruisanu, 44. Vladu, premijera Spajića čine:

Aleksa Bečić, potpredsjednik Vlade za bezbjednost, odbranu, borbu protiv kriminala i unutrašnju politiku,

Filip Ivanović, potpredsjednik Vlade za vanjske i evropske poslove,

Budimir Aleksić, potpredsjednik Vlade za obrazovanje, nauku i odnose sa vjerskim zajednicama;

Milun Zogović, potpredsjednik Vlade za infrastrukturu I regionaini razvoj,

Ervin Ibrahimović, potpredsjednik Vlade za međunarodne odnose i ministar vanjskih poslova,

Saša Mujović, ministar energetike,

Bojan Božović, ministar pravde,

Slaven Radunović, ministar prostornog planiranja, urbanizma i državne imovine,

Simonida Kordić, ministarka turizma,

Maja Vukićević, ministarka saobraćaja,

Damjan Ćulafić, ministar ekologije, održivog razvoja i razvoja sjevera,

Dragoslav Šćekić, ministar sporta i mladih,

Naida Nišić, ministarka rada, zapošljavanja i socijalnog dijaloga,

Filip Radulović, ministar pomorstva,

Mirsad Azemović, ministar dijaspore,

Damir Gutić, ministar socijalnog staranja, brige o porodici i demografije;

Admir Šahmanović, ministar rudarstva, nafte i gasa,

Ernad Suljević, ministar regionalno-investicionog razvoja i saradnje sa nevladinim organizacijama;

Milutin Butorović, ministar bez portfelja.

Rekonstruisana Vlada ima premijera, 24 ministarstva i sedam potpredsjednika, od kojih je pet samo na mjestu potpredsjednika, a dva pokrivaju i mjesto potpredsjednika i ministra.

Nastavite sa čitanjem

Najčitanije