Connect with us

DRUŠTVO

BIVŠA PREDSJEDNICA VRHOVNOG SUDA I SUDIJA U SLUČAJU "DRŽAVNI UDAR"

(FOTO) Objavljeni razgovori Medenice i Mugoše: Prisne i poslovno i privatno

O njihovom odnosu svjedoče poruke koje su razmjenjivale, a ta komunikacija prevazilazi granice službenog odnosa – Mugoša od Medenice traži usluge i zahvaljuje joj se, razmjenjuju izraze divljenja i poštovanja, kao i emotikone u obliku srca i poljubaca

Mugoša i Medenica

Nekadašnja predsjednica Vrhovnog suda Vesna Medenica i sutkinja Suzana Mugoša, predsjedavajuća vijeća u postupku „državni udar“, imale su prisan odnos i komunikaciju tokom tog sudskog procesa, iako po sudskoj hijerarhiji ne bi trebalo da je tako, pokazuju transkripti njihovih razgovora, dostavljeni „Vijestima“.

O njihovom odnosu svjedoče poruke koje su razmjenjivale, a ta komunikacija prevazilazi granice službenog odnosa – Mugoša od Medenice traži usluge i zahvaljuje joj se, razmjenjuju izraze divljenja i poštovanja, kao i emotikone u obliku srca i poljubaca.

To je samo dio prepiske iz telefona dugogodišnje prve žene crnogorskog pravosuđa, koji je zaplijenjen nakon što je ona 14. aprila 2022. godine uhapšena zbog optužbi da je dio kriminalne grupe koju je navodno formirao njen sin Miloš Medenica.

Krajem januara 2021. godine, Mugoša je od Medenice tražila da joj pomogne – da predsjedniku Višeg suda, koji je u stvari sutkinji Mugoši pretpostavljeni, kaže da ne želi i neće više da bude zamjenica.

„Znam da ste na putu, ali moram da Vas zamolim za pomoć, saopštila sam danas predsjedniku da ne želim i neću da budem zamjenik više, prvo, zato što sam posle stresa od prošle nedelje, dok sam ga mijenjala, završila na infuziju i juče nisam bila na posao, a imala sam moje suđenje. Drugo, što je moje suđenje prioritet i ulazim u završnicu i biću svaki dan u tome, kako sam Vam i rekla. Da bih to završila kako treba moram se osloboditi drugih obaveza. On to ne shvata, a rekla sam mu da sam Vama već to rekla onoga dana kad je bio problem. Rekao je da će pitati Vas, a kolegijum je u četvrtak. Ne mogu i ne želim to više da radim, zato Vas molim da me razumijete i da mi pomognete“, šalje ona Medenici 21. januara uveče.

Tadašnja predsjednica Vrhovnog suda odgovara joj da ne brine.

„Reći ću mu. Sjutra ću ga zvati. Ne brini“, piše ona.

U martu te godine ponovo pričaju o predmetu za pokušaj terorizma na dan parlamentarnih izbora 2016. godine, tačnije Mugoša joj referiše da je „rano za mjere“, a komentarišu i medijske objave o svjedoku saradniku, Saši Sinđeliću, koji je u jednom momentu tvrdio da je sve lagao.

foto: Vijesti

Među izdvojenim porukama koje govore o njihovom međusobnom odnosu su i one kojima Medenica poziva Mugošu da je posjeti, ali i sutkinje Višeg suda koja traži pomoć za polaganje ispita za člana svoje familije…

Ostavite komentar

Postavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

DRUŠTVO

Milatović stranim diplomatama: „Neka crnogorska nošnja, igra i pjesma donesu do vaših srca duh naroda kojem pripadamo“

Milatović je, kako je saopšteno iz njegovog kabineta, u Vladinom domu na Cetinju upriličio svečanu večeru u čast predstavnika diplomatskog kora

Milena i Jakov Milatović, Foto: Služba za informisanje predsjednika Crne Gore

Brojni geopolitički izazovi sa kojima se suočava savremeni svijet dodatno pojačavaju potrebu za unapređenjem bilateralnih i multilateralnih mehanizama saradnje, kazao je predsjednik Crne Gore Jakov Milatović.

Milatović, Foto: Služba za informisanje predsjednika Crne Gore

Milatović je, kako je saopšteno iz njegovog kabineta, u Vladinom domu na Cetinju upriličio svečanu večeru u čast predstavnika diplomatskog kora.

On je, obraćajući se prisutnima, naveo da je zadovoljan što je domaćin skupa, kojim je još jednom potvrđeno snažno prijateljstvo Crne Gore i država koje predstavljaju.

Foto: Služba za informisanje predsjednika Crne Gore

On je rekao da je uvjeren da će zajedno, u srdačnoj atmosferi, stvarati nove perspektive komunikacije i saradnje.

„Godinu na izmaku obilježili su brojni geopolitički izazovi sa kojima se suočava savremeni svijet, koji dodatno pojačavaju potrebu da unapređujemo bilateralne i multilateralne mehanizme saradnje, prevenirajući krize i afirmišući mir“, kazao je Milatović.

U tom smislu, kako je naveo, diplomatija predstavlja osnovni alat uz pomoć kojeg mogu svijet učiniti boljim mjestom za život svakog čovjeka, nezavisno kojoj naciji ili vjeri pripada.

Milatović je predstavnicima diplomatskog kora zahvalio zа predan rad na jačanju saradnje između Crne Gore i matičnih zemalja čiji su predstavnici u Crnoj Gori.

Crna Gora, kako je poručio, ima jasno utvrđenu vanjsku politiku, a jedan od njenih osnovnih stubova predstavlja i njegovanje najboljih mogućih odnosa sa drugim državama.

Foto: Služba za informisanje predsjednika Crne Gore

„Prvih šest mjeseci obavljanja predsjedničke funkcije uvjerilo me u važnost i potrebu da, razmjenjujući stavove i mišljenja, dodatno doprinosimo međusobnom povjerenju i razumijevanju“, naveo je Milatović.

Kako je kazao, posebnu simboliku događaju daje i to što se održava u Prijestonici, gdje je stvarana crnogorska državnost i prije vijek i po začeta crnogorska diplomatija.

„Posebno sam srećan što će dio večerašnjeg programa biti i tradicionalni folklor, koji će vam oči i dušu ispuniti ljepotom crnogorske nošnje, igre i pjesme, donoseći do vaših srca duh naroda kojem pripadamo“, rekao je Milatović.

Savjetnica Milatovića za vanjsku politiku, Marija Lakić Barfus, kazala je da je to odlična prilika da izraze zahvalnost ambasadorima za njihov doprinos realizaciji spoljnopolitičke agende crnogorskog predsjednika u proteklih šest mjeseci, koja je bila veoma uspješna.

Kako je navela, rad predsjednika Crne Gore temelji se na tri ključna stuba.

„To podrazumijeva jačanje Crne Gore kao kredibilne članice NATO-a, ubrzanje evropskog integracionog procesa kako bi postala prva naredna članica Evropske unije (EU) do 2028. godine, kao i jačanje dobrosusjedskih odnosa“, kazala je Lakić Barfus.

Ona je, govoreći o samom događaju, istakla da se radi o praksi koja već postoji u svim ostalim članicama EU i šire.

Ambasador Hrvatske u Crnoj Gori Veselko Grubišić zahvalio je Milatoviću na organizaciji događaja, navodeći da je zadovoljan što se susret održava u crnogorskoj Prijestonici.

“Drago mi je što se ovako lijepo diplomatsko druženje odvija baš ovdje na Cetinju. Prethodnih dana smo, takođe, imali divan događaj, gdje je Prva dama otvorila diplomatski bazar koji je bio jako uspješan”, kazao je Grubišić.

Iz Milatovićevog kabineta rekli su da su tokom svečane večere, u prijatnoj atmosferi, prisutni gosti imali priliku da slušaju izvođenje gudačkog kvarteta i prate nastup folklornog ansambla KUD Njegoš sa Cetinja.

Nastavite sa čitanjem

DRUŠTVO

Micev podnio ostavku

Kako se navodi u obrazloženju, Micevu, koji je i rukovodilac Sektora za meteorologiju i kvalitet vazduha, prestaje vršenje navedene dužnosti na lični zahtjev

Vršilac dužnosti pomoćnika direktora Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju Branko Micev je 28. novembra podnio ostavku na to radno mjesto, prenosi CdM.

Vlada je, kako se navodi u obrazloženju objavljenom na sajtu, donijela rješenje o prestanku njegovog mandata.

Kako se navodi u obrazloženju, Micevu, koji je i rukovodilac Sektora za meteorologiju i kvalitet vazduha, prestaje vršenje navedene dužnosti na lični zahtjev.

“Branko Micev, određen je Rješenjem Vlade Crne Gore 15. juna za v.d. pomoćnika direktora Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju – rukovodioca Sektora za meteorologiju i kvalitet vazduha, do postavljenja pomoćnika direktora – rukovodioca ovog sektora, a najduže šest mjeseci. Imajući u vidu da je imenovani podnio ostavku 28. 11. 2023. godine, za prestanak vršenja dužnosti na radno mjesto v.d. pomoćnika direktora -rukovodioca Sektora za meteorologiju i kvalitet vazduha, prije isteka šest mjeseci iz ličnih razloga, predlažem da Vlada Crne Gore uvaži predlog i shodno zakonskim propisima, donese rješenje o prestanku vršenja dužnosti imenovanom”, navodi se u obavještenju, navodi CdM.

Nastavite sa čitanjem

DRUŠTVO

Stefan Velimirović uspješno obavio transplantaciju bubrega: Mladi momak dobio novu šansu za bolji život

Za njega je prije više od godinu dana prikupljeno skoro 80 hiljada eura kako bi se operisao. Stefan je veći dio života proveo na dijalizama zbog otkazivanja bubrega

Velimirović

Stefan Velimirović uspješno je obavio transplantaciju bubrega, saopšteno je iz Fondacija „Budi human“.

Iz Fondacije su istakli da je lista čekanja bila neizvjesna i duga, ali mladić je transplantiran i oporavlja se dobro.

Naglasili su da je za njega prije više od godinu dana prikupljeno skoro 80 hiljada eura kako bi se operisao, te podsjetili da je veći dio života proveo na dijalizama zbog otkazivanja bubrega.

„Prošle godine uložena je ogromna energija, kako Fondacije, tako i humanih ljudi, subjekata, organizovane su humanitarne akcije, koncerti, ujedinili smo se kako bismo pomogli mladom Stefanu. Vijest da je konačno transplantiran je njegova, ali i naša pobjeda“, saopštio je osnivač Fondacije, Goran Jovanović.

Nastavite sa čitanjem

Najčitanije