Connect with us

DRUŠTVO

NVO "SANA" I MLADI DIJASPORE

(FOTO) Vladimir Šćekić iz Berana dobio priznanje „Heroj godine“: Donirao jetru sugrađaninu

Šćekić, kako je pisao portal Berane online, donirao je dio jetre svom prijatelju Vidoju Simonoviću, ocu četvoro maloljetne djece, i tako mu spasio život

Simonović i Šćekić, Foto: Ivangrad studio/Berane online

Pratite portal Berane online na Facebook-u, Instagramu, Tviteru i Youtube-u.

Nevladina organizacija “Sana” u saradnji sa mladima dijaspore donijela je odluku da, između ostalih, nagradi Beranca Vladimira Šćekića, u kategoriji „Heroji godine“, donora jetre sugrađaninu Vidoju Simonoviću.

Sa uručenja priznanja Šćekiću u Podgorici

Kako je prvi pisao portal Berane online, Šćekić, u čijem vlasništvu je Ivangrad studio, bez dileme, odlučio je tada da donira dio jetre svom prijatelju, ocu četvoro maloljetne djece, i tako mu spasi život.

Vidoje Simonović i Vladimir Šćekić, Foto: Ivangrad studio

„U pitanju je Vidojev život, pa kada je kompatibilnost nedavno potvrđena, ni za tren se nisam premišljao. Saznanje da mogu da mu pomognem za mene je bilo dovoljno za odluku“, pričao je vlasnik Ivangrad studija za naš portal tada iako je znao da takva transplatacija nije nimalo laka, da je operacija vrlo teška, kao i da će oporavak trajati.

priznanje

Nagrađeni u ovoj kategoriji su i Nikšićanin Milan Bojičić, donor bubrega doktorici Jasmini Međedović iz Berana, i Nikšićanin Ratko Drašković, donor bubrega sugrađanki Radmili Raičević.

Nagrađeni su i medijski radnici novinarka i fotoreporter Nezavisnog dnevnik „Vijesti“ Svetlana Mandić i Luka Zeković, Miomir Maroš (RTCG) za emisiju “Zapisi”, urednica CDM portala Aleksandru Obradović i novinara Vladimira Otaševića.

U kategoriji “Žene godine” nagrađene su direktorica NVO “Izvor života” Konstantina Vojinović, koja je donirala bubreg Iliji Bulajiću, Snežana Burzan, direktorica KIC-a, za promociju kulture i države i Biljana Otašević, koja je pokrenula devet uspješnih žena čija su humana djela oduševila region.

Nagrada za životno dijelo ide u ruke ljekara i humanista Nebojše Kavarića i Radovana Raca Mijanovića, pjesnikinje i humanitarke Gordane Sarić i socijalne radnice Ljubice Durutović, koja je cijeli radni vijek provela pomažući onima kojima je pomoć bila potrebna.

Dobitnici nagrade „Pomozi srcem“ su humanitarna organizacija “Hilal” iz Bijelog Polja koja, dobrovoljni davaoci krvi “Sveti Sava” iz Nikšića, NVU „Žene Bara“, Zorica Drakulić Vidaković iz Herceg Novog, Dalibor Petković i muzičari koji su organizovali svirke i prikupili značajna sredstva za liječenje velikog broja djece i odraslih, NVO „Izvor života“ iz Nikšića, NVO “Zinak” i „Devet dobrih žena“.

Nagradu „Doprinos dijaspore“ dobili su: Fondacija „Hemiia“ Hajriza Brčvaka, klub „Balkan Sundern“, Crnogorska porodica iz Berlina.

Nagrada za humanost preduzetnika dobili su Cerovo, SB Bet, Cosmetics marketi, Coca Cola Crna Gora i Ramel DOO Nikšić.

DRUŠTVO

Gradiće se velelepni hram na Žabljaku zahvaljujući mitropolitima Amfilohiju i Joanikiju

„Istorijski momenat za ovaj grad i Crkvu što će na mjestu buduće izgradnje žabljačkog sabornog hrama ispod Savinog kuka, na praznik Preobraženja Gospodnjeg, krst blagosloviti mitropolit Joanikije“, poručio je žabljački paroh, otac Milivoje Jovović

Mitropoliti Amfilohije i Joanikije, Foto: Mitropolija Crnogorsko-primorska

Pratite portal Berane online na Facebook-u, Instagramu, Tviteru i Youtube-u.

Odbornici Skupštine opštine Žabljak jednoglasno su donijeli odluku da se Eparhiji budimljansko-nikšićkoj i Crkvenoj opštini Žabljak, bez naknade ustupi 600 kvadratnih metara placa za izgradnju sabornog hrama.

Žabljački paroh, otac Milivoje Jovović kaže da su Žabljačani i pored raznih podjela, svjedočili jednom „čudu Božijem“ koje se desilo u ovom gradu.

Žabljačani su dokupili još 600 kvadratnih metara, tako da su 1.200 kvadrata zemlje preveli na CO Žabljak, odnosno Eparhiju budimljansko-nikšićku.

„Plac na kojem će biti sagrađen saborni hram nalazi se u centru Žabljaka, na mjestu gdje se sada nalazi parkić i dječije igralište“, kazao je otac Milivoje za Radio Svetigora.

Žabljački paroh je dodao da je istorijski momenat za ovaj grad i Crkvu što će na mjestu buduće izgradnje žabljačkog sabornog hrama ispod Savinog kuka, na praznik Preobraženja Gospodnjeg, krst blagosloviti mitropolit Joanikije.

„On se kao nekadašnji episkop budimljansko-nikšićki od početka trudio da dođe do izgradnje sabornog hrama na Žabljaku, uz mitropolita Amfilohija, dok će se ovom značajnom događaju molitveno pridružiti vladika budimljansko-nikšićki Metodije, koji će toga dana služiti u Podvrhu kod Bijelog Polja“, kazao je otac Jovović.

Podsjetimo, kako je i ranije najavljeno, na Žabljaku će se sjutra održati Preobraženjski sabor.

Sabor će početi u navečerje praznika Preobraženja Gospodnjeg svečanom večernjom službom, koja će početi u 18 sati.

Centralni događaj Sabora je Sveta tajna Evharistije koju će, na sam praznik Preobraženja, u petak 19. avgusta, u žabljačkoj crkvi posvećenoj ovom prazniku, služiti mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije.

Nakon liturgije, koja će početi u 9 sati ulicama Žabljaka će proći litija.

„Posebna je radost što će ove godine u litiji biti nošen krst koji će na mjestu izgradnje žabljačkog sabornog hrama osveštati Mitropolit Joanikije, koji će po povratku litije u preobraženjsku crkvu osveštati slavski kolač, povodom slave hrama i grada, kao i grožđe koje će biti podijeljeno vjernicima na blagoslov“, poručili su organizatori.

Nastavite sa čitanjem

DRUŠTVO

U fabrici u Nikšiću spaljene cigarete koje su zaplijenjene u Luci Bar (FOTO/VIDEO)

Spaljivanju cigareta prisustvovali su premijer Dritan Abazović, ministar unutrašnjih poslova Filip Adžić i direktor Uprave prihoda i carina Rade Milošević

Foto: Gov.me

Pratite portal Berane online na Facebook-u, Instagramu, Tviteru i Youtube-u.

Uprava prihoda i carina (UPC) u krugu fabrike „Javorak MB“ u Nikšiću spalila je 1.000 paketa cigareta koje su bile skladištene u magacinu „Montenegrobonus“ u Slobodnoj carinskoj zoni Luke Bar.

Foto: Željko Šapurić

Kako je ranije saopšteno iz Uprave prihoda i carina, uništenje se sprovodi u cilju okončanja postupka „po Zahtjevu privrednog društva od 22.2.2022. godine i Zahtjevu istog privrednog subjekta od 7.4.2022. godine“.

Spaljivanju cigareta prisustvovali su direktor Uprave prihoda i carina Rade Milošević, premijer Dritan Abazović, ministar unutrašnjih poslova Filip Adžić.

Nastavite sa čitanjem

DRUŠTVO

Vojinović: Školska godina treba da počne 5. septembra; Tih nekoliko dana će doprinijeti nastavku uspješne turističke sezone

„Vjerujem da će tih dodatnih nekoliko dana doprinijeti i kvalitetnijoj pripremi za nove školske obaveze“

Vojinović, Foto: Boris Pejović

Pratite portal Berane online na Facebook-u, Instagramu, Tviteru i Youtube-u.

Smatram svrsishodnijim i racionalnijim da nova školska godina počne prvim radnim danom u sedmici, petog septembra ove godine, saopštio je ministar prosvjete Miomir Vojinović.

„Vjerujem da će tih dodatnih nekoliko dana doprinijeti kvalitetnijoj pripremi za nove školske obaveze, sa jedne strane, i sa druge strane produžetku odmora, odnosno nastavku uspješne turističke sezone u našoj državi“, kazao je Vojinović, a navodi se u saopštenju Ministarstva.

Školskim kalendarom predviđeno je da nastava u crnogorskim školama počne u četvrtak 1. septembra.

Nastavite sa čitanjem

Facebook

Instagram

Najčitanije