Connect with us

EKONOMIJA

POVEĆANA I CIJENA STRUJE U REGIONU ZA GRUPE POTROŠAČA U KOJIMA SU MLINOVI

Brašno ponovo poskupjelo, moguće novo povećanje cijene hljeba

Samo tri dana nakon što su počele da važe nove cijene hljeba, pekari su od mlinara i uvoznika dobili nove, značajno više cijene brašna

Pratite portal Berane online na Facebook-u, Instagramu i Tviteru.

Pšenično hljebno brašno ponovo je poskupjelo na regionalnom tržištu tokom ove sedmice, a crnogorski pekari su od uvoznika i dobavljača dobile nove cijene koje su uvaćane za oko 15 odsto, što će značiti moguće novo poskupljenje hljeba i pekarskih proizvoda, pišu “Vijesti”.

Ovo novo poskupljenje brašna, peto u posljednjih pola godine, desilo se taman kada su pekari, nakon pregovorima sa trgovcima i Vladom krajem decembra,povećali cijene osnovne vrste hljeba od 500 do 600 grama na 65 centi a koja je počela da važi od 10. januara.

Novo poskupljenje je u potpunosti poremetilo dogovoreni iznos marži, odnosno poništilo zaradu pekara.

Glavni razlog za novo poskupljenje, prema informacijama “Vijesti”, pored konstantnog rasta cijena pšenice, jeste povećanje cijena električne enrgije u regionu i za 40 odsto za grupe potrošača u kojima se nalaze mlinovi za žitarice.

Mlinari su zatim te veće troškove prelili na cijene brašna i svojim kupcima dostavili nove cijene.

Prema informacijama “Vijesti”, veleprodajna cijena vreće pšeničnog brašna tip-500 od 25 kilograma prije Nove godine iznosila je 10 eura, dok bi prema novom cijenovniku ona iznosila 11,6 eura.

Odnosno, kilogram brašna u veleprodaji je povećan sa 40,6 na 46,6 centi. Tako da bi nova cijena vekne hljeba trebalo da iznosi 70 centi, da bi pekari pokrili troškove uz minimalnu zaradu.

Nova maloprodajna cijena vreće od 25 kilograma ovog tipa brašna, povećana je na oko 13 eura, odnosno na 52 centa po kilogramu.

Prema informacijama “Vijesti” pekari su već juče počeli nove međusobne konsultacije i analize novih cijena i tržišta, a vjerovatno će ponovo tražiti pregovore sa trgovcima i Vladom. Dosadašnji problem je bio taj što na tržištu cijene brašna i energenata rastu brže nego što oni uspiju da se dogovore.

Iz Produktne berze u Novom Sadu, najvećeg regionalnog tržišta žitarica i uljarica, u svojoj analizi od prije nekoliko dana za “Vijesti” su saopštili da će cijene pšenice ostati na rekordno visokom iznosu sve do naredne žetve na ljeto ove godine. Tada bi se mogao očekivati pad cijena ali samo ukoliko glabalni prinosi žitarica budu veći nego prethodnih godina.

Cijene žitarica, uljarica i stočne hrane konstantno rastu već od kraja 2020. godine zbog niskih prinosa širom svijeta uslijed suša tokom 2020. i 2021. godine.

Posljednjih mjeseci dodatni razlog za rast cijena je i taj što Kina kupuje značajne veće količine žitarica i uljarica na berzama u Evropi i Americi, nego što je to radila prethodnih godina.

Novi problem je što su sada cijene električne enrgije za industrijske mlinove značajno povećane uslijed energetske krize u regionu i Evropi, a važiće do kraja ove godine.

Zbog povećanja cijena brašna tokom proljeća prošle godine Vlada je u julu donijela uredbu kojom je odredila maksimalnu cijenu vekne osnovne vrste hljeba na 50 centi.

Uredba je važila do 31. decembra, a u međuvremenu su cijene brašna povećane za više od 40 odsto. Zbog toga su pekari bili u značajnom gubitku.

Vlada je krajem decembra odlučila da više ne produžava uredbu o ograničavanju cijena, već da ih prepusti tržištu. Većina pekara je povećala cijene osnovne vekne na 65 centi, a samo tri dana kasnije dobili su nove značajno veće cijene brašna.

Može li se pokrenuti mlinarska industrija u Crnoj Gori?

Cijene električne energije jedino nisu povećane u Crnoj Gori, ali je domaća mlinarska industrije proteklih godina skoro potpuno zamrla zbog tada niskih uvoznih cijena brašna.

Ovo poskupljenje struje za mlinarsku industriju u regionu možda bi se moglo iskoristiti za obnovu rada nekih mlinova u Crnoj Gori. Problem je i što je PDV na pšenicu 21 odsto a na uvoz brašna sedam odsto, pa se do sada više isplatilo uvoziti brašno nego ga mljeti u Crnoj Gori.

Advertisement
Ostavite komentar

Postavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

EKONOMIJA

Spajić poručio: Program Evropa sad neće stati ni pred kim

„Taj program ništa neće zaustaviti. Borba za dobrobit svih građana jača je od svake politike“

Pratite portal Berane online na Facebook-u, Instagramu i Tviteru.

Program Evropa sad neće stati ni pred kim, poručio je ministar finansija i socijalnog staranja Milojko Spajić, dok je državni sekretar u tom resoru Janko Odović saopštio da taj program ništa neće zaustaviti, i dodao da je borba za dobrobit svih građana jača od svake politike.

„Evropa sad! neće stati ni pred kim! Tu smo zbog vas i zajedno sa vama ćemo se izboriti za bolji životni standard u cijeloj Crnoj Gori“, napisao je Spajić na Tviteru i pozvao građane da prijave svaku neregularnost.

Tvrdi i da niko neće proći nekažnjeno.

Poziv je uputio i Odović.

„Ukoliko imate nedoumica kontaktirajte nas, a ako uočite nepravilnosti Uprava za inspekcijske poslove radi pojačanim kapacitetom i neće biti povlašćenih. Tu smo zbog vas – građana Crne Gore“, napisao je Odović na Tviteru.

Ministarstvo je jutros objavilo spisak kontakt osoba za sve upite koje građani imaju povodom zakonskih rješenja u okviru ekonomskog programa Evropa sad.

Iz Ministarstva su podsjetili da je 080 555 555 broj za prijavu neregularnosti inspekciji.

“Od danas operateri Uprave za inspekcijske poslove rade u dvije smjene i biće dostupni svakog radnog dana od sedam do 20 sati”, naveli su iz Ministarstva.

Nastavite sa čitanjem

EKONOMIJA

Ministarstvo finansija: Prijavite neregularnosti vezane za program „Evropa sad“

Broj za prijavu neregularnosti inspekciji je: 080 555 555, a od danas operateri Uprave za inspekcijske poslove rade u dvije smjene, navodi se u saopštenju

Kome se obratiti u zavisnosti od tematike upita, Foto: ministarstvo finansija i socijalnog staranja

Pratite portal Berane online na Facebook-u, Instagramu i Tviteru.

Ministarstvo finansija i socijalnog staranja (MFSS) objavilo je spisak kontakt osoba kojima građani mogu da se obrate za sve upite vezane za zakonska rešenja u okviru programa „Evropa sad“.

Iz Ministarstva finansija navode da na broju 080 555 555 građani mogu inspekciji prijaviti sve neregularnosti.

„Od danas operateri Uprave za inspekcijske poslove rade u dvije smjene i biće dostupni svakog radnog dana od 07h do 20h“, saopštili su iz MFSS.

Skupština je na poslednjem zasijedanju u prošloj godini usvojila set zakona čija će se primjena značajno odraziti na poslovanje crnogorske privrede, a u kontekstu ostvarivanja ekonomskog programa „Evropa sad“.

Prema programu „Evropa sad“, minimalna plata zaposlenih u Crnoj Gori povećala se od januara na 450 eura sa dosadašnjih 250 eura.

Programom su uvedene brojne mjere koje se tiču rasterećenja poreskog opterećenja na rad, ukidanja doprinosa na zdravstvo, kao i uvođenje neoporezivog dijela zarade do 700 eura. Takođe, uvodi se i progresivno oporezivanje kad je u pitanju porez na dohodak fizičkih lica i porez na profit preduzeća.

Nastavite sa čitanjem

EKONOMIJA

Vožnja prvom dionicom auto-puta očekuje se najkasnije u maju

„Puštanje saobraćaja na dionici auto-puta od Podgorice do Mateševa najkasnije u maju“, kazao je direktor Monteputa, nakon novog probijanja rokova

Pratite portal Berane online na Facebook-u, Instagramu i Tviteru.

Izvršni direktor Monteputa Milan Ljiljanić rekao da očekuju puštanje saobraćaja na dionici auto-puta od Podgorice do Mateševa najkasnije u maju, prenosi portal RTCG.

On je naveo da ranije rukovodstvo kompanije Monteput nije na vrijeme preduzelo aktivnosti na nabavci opreme neophodne za adekvatno održavanje i obezbjeđivanje autoputa.

„Sprovodimo pregovore i aktivnosti na obezbjeđivanju neophodnih uslova potrebnih za realizaciju nastavka autoputa Bar-Boljare. Ovdje mislim na dionice Mateševo-Andrijevica i Andrijevica-Berane-Boljare“, poručio je Ljiljanić.

On je ukazao da prethodno rukovodstvo Monteputa nije na vrijeme preduzelo aktivnosti na nabavci opreme neophodne za adekvatno održavanje i obezbjeđivanje autoputa.

„Ovdje mislim na opremanje vatrogasne službe i službe zimskog održavanja autoputa. Novo rukovodstvo je za nabavku navedene opreme započeo postupke javnih nabavki, a jedan broj tendera je u pripremi“, pojasnio je Ljiljanić.

On kaže za Portal RTCG da su svi veći propusti i greške već do sada otkriveni s obzirom da je autoput u završnoj fazi.

„Postoji manji broj sitnih propusta i grešaka koje su normalne za ovakav objekat i koje prevazilazimo. Želim da naglasim da je objekat kao cjelina impresivan i kvalitetan“, navodi Ljiljanić.

Nastavite sa čitanjem

Facebook

Instagram

Najčitanije