Connect with us

EKONOMIJA

POVEĆANA I CIJENA STRUJE U REGIONU ZA GRUPE POTROŠAČA U KOJIMA SU MLINOVI

Brašno ponovo poskupjelo, moguće novo povećanje cijene hljeba

Samo tri dana nakon što su počele da važe nove cijene hljeba, pekari su od mlinara i uvoznika dobili nove, značajno više cijene brašna

Pratite portal Berane online na Facebook-u, Instagramu, Tviteru i Youtube-u.

Pšenično hljebno brašno ponovo je poskupjelo na regionalnom tržištu tokom ove sedmice, a crnogorski pekari su od uvoznika i dobavljača dobile nove cijene koje su uvaćane za oko 15 odsto, što će značiti moguće novo poskupljenje hljeba i pekarskih proizvoda, pišu “Vijesti”.

Ovo novo poskupljenje brašna, peto u posljednjih pola godine, desilo se taman kada su pekari, nakon pregovorima sa trgovcima i Vladom krajem decembra,povećali cijene osnovne vrste hljeba od 500 do 600 grama na 65 centi a koja je počela da važi od 10. januara.

Novo poskupljenje je u potpunosti poremetilo dogovoreni iznos marži, odnosno poništilo zaradu pekara.

Glavni razlog za novo poskupljenje, prema informacijama “Vijesti”, pored konstantnog rasta cijena pšenice, jeste povećanje cijena električne enrgije u regionu i za 40 odsto za grupe potrošača u kojima se nalaze mlinovi za žitarice.

Mlinari su zatim te veće troškove prelili na cijene brašna i svojim kupcima dostavili nove cijene.

Prema informacijama “Vijesti”, veleprodajna cijena vreće pšeničnog brašna tip-500 od 25 kilograma prije Nove godine iznosila je 10 eura, dok bi prema novom cijenovniku ona iznosila 11,6 eura.

Odnosno, kilogram brašna u veleprodaji je povećan sa 40,6 na 46,6 centi. Tako da bi nova cijena vekne hljeba trebalo da iznosi 70 centi, da bi pekari pokrili troškove uz minimalnu zaradu.

Nova maloprodajna cijena vreće od 25 kilograma ovog tipa brašna, povećana je na oko 13 eura, odnosno na 52 centa po kilogramu.

Prema informacijama “Vijesti” pekari su već juče počeli nove međusobne konsultacije i analize novih cijena i tržišta, a vjerovatno će ponovo tražiti pregovore sa trgovcima i Vladom. Dosadašnji problem je bio taj što na tržištu cijene brašna i energenata rastu brže nego što oni uspiju da se dogovore.

Iz Produktne berze u Novom Sadu, najvećeg regionalnog tržišta žitarica i uljarica, u svojoj analizi od prije nekoliko dana za “Vijesti” su saopštili da će cijene pšenice ostati na rekordno visokom iznosu sve do naredne žetve na ljeto ove godine. Tada bi se mogao očekivati pad cijena ali samo ukoliko glabalni prinosi žitarica budu veći nego prethodnih godina.

Cijene žitarica, uljarica i stočne hrane konstantno rastu već od kraja 2020. godine zbog niskih prinosa širom svijeta uslijed suša tokom 2020. i 2021. godine.

Posljednjih mjeseci dodatni razlog za rast cijena je i taj što Kina kupuje značajne veće količine žitarica i uljarica na berzama u Evropi i Americi, nego što je to radila prethodnih godina.

Novi problem je što su sada cijene električne enrgije za industrijske mlinove značajno povećane uslijed energetske krize u regionu i Evropi, a važiće do kraja ove godine.

Zbog povećanja cijena brašna tokom proljeća prošle godine Vlada je u julu donijela uredbu kojom je odredila maksimalnu cijenu vekne osnovne vrste hljeba na 50 centi.

Uredba je važila do 31. decembra, a u međuvremenu su cijene brašna povećane za više od 40 odsto. Zbog toga su pekari bili u značajnom gubitku.

Vlada je krajem decembra odlučila da više ne produžava uredbu o ograničavanju cijena, već da ih prepusti tržištu. Većina pekara je povećala cijene osnovne vekne na 65 centi, a samo tri dana kasnije dobili su nove značajno veće cijene brašna.

Može li se pokrenuti mlinarska industrija u Crnoj Gori?

Cijene električne energije jedino nisu povećane u Crnoj Gori, ali je domaća mlinarska industrije proteklih godina skoro potpuno zamrla zbog tada niskih uvoznih cijena brašna.

Ovo poskupljenje struje za mlinarsku industriju u regionu možda bi se moglo iskoristiti za obnovu rada nekih mlinova u Crnoj Gori. Problem je i što je PDV na pšenicu 21 odsto a na uvoz brašna sedam odsto, pa se do sada više isplatilo uvoziti brašno nego ga mljeti u Crnoj Gori.

EKONOMIJA

EPCG upozorava: Biće poskupljenje struje i restrikcije ako se stanje ne popravi

„Struje ima za avgust i septembar, za dalje situacija zavisi od više faktora“, kazao je Damjanović

Pratite portal Berane online na Facebook-u, Instagramu, Tviteru i Youtube-u.

Situacija je delikatna, a restrikcije i poskupljenje struje jedna su od opcija ukoliko se stanje ne popravi u narednom periodu, saopštio je rukovodilac sektora za korporativne komunikacije Elektroprivrede Crne Gore (EPCG) Tomaš Damjanović.

On je u emisiji „Dobro jutro Crna Goro“ na TVCG kazao da ta kompanija ima obezbijeđene količine električne energije za avgust i septembar, ali da će za ostatak godine zavisiti od više faktora, prije svega hidrološke situacije.

„Restrikcije su generalno posljedica globalne energetske krize, koja na sve utiče, pa i nas. Situacija na tržištu je delikatna i nezgodna za sve učesnike. Može da se desi da imate dovoljno novca da nabavite električnu energiju, ali da na tržištu nema dovovljno robe“, naveo je Damjanović.

Kazao je da je za električnu energiju za prvih sedam mjeseci utrošeno 117 miliona, dok je za isti period lani izdvojeno 28 miliona.

„Mi ćemo nastojati da ne dođemo u situaciju kao neke države u regionu, ali restrikcije su jedna od opcija. Potrebna nam je ispružena ruka i kupaca – domaćinstva, privreda, javna uprava…“, naveo je Damjanović.

Poskupljenja su nepopularna mjera i EPCG radi sve što može da do toga ne dođe

Na pitanje o poskupljenju struje, on odgovara:

„Ako situacija u postrojenjima i hidrološka situacija bude povoljna, ne bismo posezali za tim. Cijene svih artikala su skočile, poskupljenja su nepopularna mjera i radimo sve što možemo da do toga ne dođe. Naravno, i to je jedna od opcija ako okolnosti ne odu po planu.“

Željezara ozbiljan resurs

Kako će rezultirati razgovori EPCG i turskog Tosijalija, rano je govoriti, ocijenio je Damjanović.

„Razgovori su počeli i nastaviće se, a čime će rezultirati rano je govoriti. Interes EPCG je da posluje u opštem inetersu i da dođe do što više izvora električne energije.“

Ističe da su kao problematičan detektovali drugi i treći kvartal, što ranije nije bio slučaj jer su, kako kaže sagovornik TVCG, cijene bile drugačije.

„Osnovni cilj EPCG je proširenje proizvodnog portfolija, i Željezara predstavlja ozbiljan resurs u pogledu energetskog potencijala. U narednom periodu skeniraće se i prezentovati javnosti zahtjevi turske kompanije“, dodao je Damjanović.

Saopštio je i da u kompaniji ozbiljno razmatraju sugestiju Vlade i da li bi investiranje u Željezaru zadovoljilo njihove potrebe.

„Ponuda od Vlade za kupovinu Željezare do ovog trenutka nijesmo dobili, samo zeleno svjetlo da se može otpočeti razgovor sa sadašnjim vlasnikom na tu temu“, pojasnio je Damjanović.

Nastavite sa čitanjem

EKONOMIJA

Od utorka jeftinije sve vrste goriva

Eurosuper 98 će koštati 1,39 eura, Eurosuper 95 1,35 eura, dok će Eurodizel koštati 1,46 eura

Pratite portal Berane online na Facebook-u, Instagramu, Tviteru i Youtube-u.

Od utorka će na crnogorskim pumpama biti novo pojeftinjenje svih vrsta goriva od devet do 12 centi.

Dvije vrste benzina pojeftiniće po 10, odnosno 11 centi, a dizel devet centi, saznaje TV Vijesti iz naftne kompanije.

Eurosuper 98 će koštati 1,39 eura, Eurosuper 95 1,35 eura, dok će Eurodizel koštati 1,46 eura.

Lož ulje će koštati 1,67 eura.

Nove cijene obračunate su sa ranije smanjenim akcizama od 50 odsto.

Nastavite sa čitanjem

EKONOMIJA

Sve vrste goriva od ponoći jeftinije do 14 centi

Nove cijene će važiti naredne dvije sedmice

Pratite portal Berane online na Facebook-u, Instagramu, Tviteru i Youtube-u.

Sve vrste goriva od ponoći su jeftinije od sedam do 14 centi, saopštilo je Ministarstvo kapitalnih investicija.

Cijena eurosupera 95 i 98 će u naredne dvije sedmice biti niža 14, odnosno 13 centi i iznosiće 1,45 eura, odnosno 1,5 eura.

Eurodizel je pojeftinio osam centi – na 1,55 eura, a lož ulje sedam centi na 1,79 eura.

Posljednje promjene cijena goriva bile su 19. jula, kada su sve vrste goriva pojeftinile 11 centi.

Prema odredbama Uredbe o načinu obrazovanja maksimalnih maloprodajnih cijena naftnih derivata, naredni obračun će se obaviti 15. avgusta, a eventualno izmijenjene vrijednosti naftnih derivata važiće od 16. avgusta.

Nastavite sa čitanjem

Facebook

Instagram

Najčitanije