Connect with us

EKONOMIJA

GRAĐANI CRNE GORE PLAĆAJU JEDNU OD NAJVEĆIH CIJENA HLJEBA U REGIONU

Joković o poskupljenjima: „Ne možemo uticati na cijenu hljeba“

„Potrošači ne treba da brinu, svih namirnica u marketima ima dovoljno“, kaže Joković

Jokovic FOTO: Filip Filipovic/ADRIA

Pratite portal Berane online na Facebook-u, Instagramu, Tviteru i Youtube-u.

Kafa, toalet papir i pirinač, na primjer, skuplji su u Crnoj Gori nego u obje zemlje bivše Jugoslavije, a sada članice Evropske unije – Sloveniji i Hrvatskoj.

Potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede Vladimir Joković smatra da su cijene osnovnih životnih namirnica dostigle limit u rastu.

„Kada je u pitanju cijena hljeba, Vlada tu ne može uticati“, rekao je Joković Adria televiziju.

Potrošači ne treba da brinu, svih namirnica u marketima ima dovoljno, a kako navodi ministar, tržište je stabilno.

„Ja mislim da što je poskupljivalo poskupljivalo je i da više ništa neće poskupjeti. Osnovnih i svih drugih životnih namirnica u Crgnoj Gori ima dovoljno. Mi smo dobili garancije u Beogradu da će Srbija prioritetno rezervisati i sve ono što su kvote i što je potrebno Crnoj Gori, tako da tako da građani ne moraju praviti zalihe. Crna Gora je snabdjevena, a Crna Gora će uskoro ići u formiranje sopstvenih robnih rezervi kako ne bi bila na udaru globalne krize na međunarodnoj berzi i plaćala ogromnu cijenu nekih osnovnih životnih namirnica“, naveo je on.

Na cijene hljeba na žalost Crna Gora ne može da utiče, to je berza. Ističe da Crna Gora nema dovoljnosti u sopstvenoj proizvodnji i zato smo dali najveće subvencije u evropi po hektaru, 500 eura za usjev žitarica kako bi imali veći procenat dovoljnosti sa domaćeg tržišta.

On dodaje da se pokušava naći zajednički jezik sa pekarima.

„Moram reći nigdje u svijetu pekare ne pripadaju Ministarstvu poljoprivrede. To je industrija dakle ministarstvo poljoprivrede je primarna proizvodnja i prerada, mlinovi pripadaju Ministarstvu poljoprivrede, ali pekare bi trebalo da pripadaju Ministarstvu industrije ili ekonomije“, istakao je on za Adria televiziju.

Građani Crne Gore plaćaju jednu od najvećih cijena hljeba u regionu.

Kada je riječ o cijeni hljeba u regionu, Albanija je država u kojoj je cijena hljeba najmanje porasla. U Albaniji je cijena porasla za oko 20 odsto, i vekna sada košta 0,51 euro. Hljeb je u Srbiji takođe poskupio za više od 20 odsto, ali je cijena na 0,42 centa. U Bosni i Hercegovini ova namirnica košta 0,79 eura, što je rast od 35 odsto. U Sjevernoj Makedoniji hljeb košta 0,81 euro.

Ostavite komentar

Postavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

EKONOMIJA

Abazović: Crna Gora je postigla rekordan izvoz od 700 miliona eura, najveći u istoriji!

“Ovo pokazuje da smo otpočeli sa diverzifikacijom crnogorske ekonomije, što je najvažniji zadatak ove Vlade. Crna Gora na pravom putu“, istakao je Abazović

Abazović, Foto: Gov.me

Pratite portal Berane online na Facebook-u, Instagramu, Tviteru i Youtube-u.

Premijer Dritan Abazović kazao je da je postignut novi rekord – izvoz je u 2022. godini iznosio 700 miliona eura i bio je najveći u istoriji Crne Gore.

„Nakon brojnih pokazatelja koji ukazuju da se Crna Gora ekonomski oporavlja od razorne ekonomske politike prošlog režima, želim sa vama da podijelim jednu sjajnu vijest: u 2022. godini Crna Gora je postigla rekordan izvoz u iznosu od 700.000.000 eura. Ako uporedimo izvoz 2022. sa, dosad, rekordnom 2019. godinom, izvoz je veći za čak 285 miliona eura“, naveo je Abazović na Telegramu.

Dodatno, kada gledamo pokrivenost uvoza izvozom, u 2022. godini je iznosio 19,8 odsto dok je 2019. godine iznosio svega 16 odsto.

„Ovo pokazuje da smo otpočeli sa diverzifikacijom crnogorske ekonomije, što je najvažniji zadatak ove Vlade. Crna Gora na pravom putu“, istakao je Abazović.

Nastavite sa čitanjem

EKONOMIJA

Aligrudić najavio: Penzije ćemo povećati za 2,5 odsto

Uvećane januarske penzije biće isplaćene 20. februara. I to je prvo usklađivanje penzija ove godine. Naredno je u maju, a treće u septembru

Aligrudić, Foto: TV Vijesti

Pratite portal Berane online na Facebook-u, Instagramu, Tviteru i Youtube-u.

Penzije će od januara biti povećane dva i po odsto, kazao je za Radio Crne Gore v.d. direktora Fonda PIO Ranko Aligrudić.

Taj procenat, kako je pojasnio, je uslijedio nakon što je Monstat objavio rast zarada za prethodni kvartal, kao i potrošačkih cijena.

Uvećane januarske penzije biće isplaćene 20. februara. I to je prvo usklađivanje penzija ove godine. Naredno je u maju, a treće u septembru.

U Crnoj Gori, od 1. januara ove godine, stupanjem na snagu dopuna Zakona o penzijsko-invalidskom osiguranju, minimalna penzija iznosi 270 eura.

Nastavite sa čitanjem

EKONOMIJA

Od sjutra skuplje sve vrste goriva

Benzin 95 i 98 skuplji po sedam centi, dizel šest

Ilustracija, Foto: Shutterstock

Pratite portal Berane online na Facebook-u, Instagramu, Tviteru i Youtube-u.

Od sjutra pa u naredne dvije nedjelje važiće nove cijene goriva, pa će eurodizel biti skuplji za sedam centi, lož ulje za četiri centa, dok će benzin eurosuper 95 i 98 poskupjeti za po sedam centi.

To je saopšteno iz Ministarstva kapitalnih investicija.

Tako će cijena eurodizela po litru iznositi 1,53 eura, lož ulja 1,56 eura, a benzina 95 1,48 eura do će benzin 98 koštati 1,58 eura.

Nastavite sa čitanjem

Najčitanije