Connect with us

POLITIKA

POKRET "EVROPA SAD" ODGOVORIO MINISTRU ZDRAVLJA

Spajić i Milatović: „Šćekiću, ako nema novca zašto najavljujete povećanje plata u javnom sektoru?“

Šćekić je kazao danas da je program „Evropa sad“ ozbiljno ugrozio zdravstveni sistem, te kako je istakao „zbog sredstava koja nijesu predviđena u budžetu u prethodnom periodu imali smo problem i za plaćanje ljekova, pa je ugroženo bilo i snabdijevanje pacijenata terapijom“. Najavio je da se ozbiljno razmatra vraćanje zdravstvenih doprinosa

Spajić, Milatović i Šćekić (foto: Vijesti)

Pratite portal Berane online na Facebook-u, Instagramu, Tviteru i Youtube-u.

Ako nema novca u Fondu, kako su povećane plate nemedicinskom kadru u sektoru zdravstva i kako se Budžetom za 2023. godinu najavljuje povećanje plata svim zaposlenima u javnom sektoru, upitali su iz Pokreta Evropa sad ministra zdravlja Dragoslava Šćekića.

„Program „Evropa sad“ ozbiljno je ugrozio zdravstveni sistem i zbog sredstava koja nijesu predviđena u budžetu u prethodnom periodu imali smo problem i za plaćanje ljekova, pa je ugroženo bilo i snabdijevanje pacijenata terapijom”, kazao je Šćekić i najavio da se ozbiljno razmatra vraćanje zdravstvenih doprinosa koji su ukinuti populistički bez analize i zbog povećanja plata koje je u kratko vrijeme „pojela“ inflacija.

Na tu izjavu reagovali su iz Pokreta Evropa sad na čijem čelu je bivši ministar finansija i socijalnog staranja Milojko Spajić.

„U toku najuspješnije fiskalne godine, kada imamo najniži deficit u istoriji, i to zahvaljujući programu Evropa sad, ministar zdravlja najavljuje njegovo ukidanje i vraćanje doprinosa na zdravstveno osiguranje. To bi dovelo do smanjenja neto zarada zaposlenih i povećanja poreskog opterećenja za poslodavce”, kažu u Evropi sad.

Podsjećaju da je prvo ministar finansija, sa svojim mračnim prognozama, na sve načine pokušavao da uništi program, ali su ga zvanični podaci koje njegov resor objavljuje demantovali.

“Da podsjetimo i ministra zdravlja, sa sumnjivom diplomom, na samo nekoliko rezultata Evrope sad koji govore koliko je ovaj program uspješan: Povećana je minimalna zarada na 450 eura, a prosječna zarada na preko 700 eura, što je očuvalo životni standard građana od inflacije uzrokovane ekstrenim faktorima; Zarade medicinskom kadru su povećane za preko 30 odsto; U Crnoj Gori postoji jednotrezorski sistem, tj. svi prihodi se slivaju u jednu kasu, odakle se plaćaju dospjele obaveze. U u toj kasi je ove godine za prvih devet mjeseci 70 miliona eura više od planiranog i pored toga što su akcize na gorivo smanjene za 50 odsto”, navode iz Pokreta Evropa sad.

Dodaju da je budžet Fonda za 2022. godinu planiran na rekordnom nivou i izvršava se bez ijednog centa zaduženja.

“Program je omogućio da Crna Gora ima najveći ekonomski rast u Evropi, što su potvrdili je svi međunarodni partneri; Program je smanjio sivu ekonomiju na tržištu rada i doveo po povećanja zaposlenosti za preko 30 odsto. I da zaključimo: Evropa sad je povećala životni standard građana, rasteretila poslodavce visokih troškova za poreze i doprinose na zarade i doprinijela rekordnoj naplati javnih prihoda. Dakle, od Evrope sad profitirali su i zaposleni i poslodavci i država”, navodi se u saopštenju.

Dodaju da je potvrda o uspješnosti programada stigla i indirektno od ministra finansija i to kroz planirani veliki rast prihoda budžeta za 2023. godinu (bez ijedne dodatne mjere), ali i od premijera kroz izjavu da imamo preko 200 miliona depozita, bez ijednog centa zaduženja, uprkos najavama ministra finansija da će nam ove godine dodatno trebati 350 miluine eura zaduženja.

“A koliko je tačno da zbog programa nisu mogli da se nabave ljekovi, ministar je sam sebe demantovao raspisivanjem tendera za nabavku, prije zvaničnog stupanja na snagu rebalansa budžeta, koji je bespotrebno donešen, kako bi se omogućio novac pred izbore za raznu neproduktivnu potrošnju. Ali ni to nije pomoglo partiji ministra zdravlja da pređe cenzus u glavnom gradu”, zaključili su iz Pokreta Evropa sad.

Ostavite komentar

Postavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

POLITIKA

Dajković: Bila bi istorijska stvar da novi predsjednik Crne Gore bude Mandić

„Branio je srpski jezik, štrajkovao glađu…“, poručuje Dajković

Foto: Tviter

Pratite portal Berane online na Facebook-u, Instagramu, Tviteru i Youtube-u.

Predsjednik Slobodne Crne Gore Vladislav Dajković podržao je jednog od lidera Demokratskog fronta (DF) Andriju Mandića kao kandidata na predsjedničkim izborima u Crnoj Gori.

„Javno, iskreno i bez kalkulacija podržavam Andriju Mandića za predsjednika Crne Gore. Branio je srpski jezik, našu Crkvu, borio se kao vojnik protiv NATO saveza, štrajkovao glađu za vrijeme sramnog crnogorskog priznanja ”Kosova”. Bio je osuđivan, proganjan i zajedno sa svojom porodicom maltretiran od strane mafijaškog režima svih ovih godina“, smatra Dajković.

Kako je dodao, mladi ljudi u Crnoj Gori u ovom trenutku ne smiju pokazivati ni sujetu, niti previsoke ambicije.

„Naše vrijeme će doći. Naposletku, bila istorijska stvar da novi predsjednik Crne Gore bude Srbin. Zajedno do pobjede“, poručuje Dajković.

Nastavite sa čitanjem

POLITIKA

Fotograf demantovao Medojevića: „Auto je moje, svaka mu je istina ovakva!“

„Auto je moje i gdje god da je ukucao da provjeri mogao je da vidi da se vodi na mene“, poručio je Purić, povodom izjave Medojevića da je automobil čiji je vlasnik otac lidera Pokreta Evropa sad, Milojka Spajića parkiran ispred vile u mjestu Muo

Foto: Screenshot

Pratite portal Berane online na Facebook-u, Instagramu, Tviteru i Youtube-u.

Fotograf Aco Purić komentarisao je na Tviteru objavu lidera PzP-a Nebojše Medojevića u kojoj tvrdi da je automobil čiji je vlasnik otac lidera Pokreta Evropa sad, Milojka Spajića parkiran ispred vile u mjestu Muo.

Purić je kazao da je Medojeviću „svaka priča ovakva“.

„Auto je moje i gdje god da je ukucao da provjeri mogao je da vidi da se vodi na mene. Ovo je stvarno sramota šta radi čovjek“, napisao je Purić na Tviteru.

Foto: Screenshot/Tviter

Podsjetimo Medojević je ranije kazao:

„Šta radi otac Mickeja Spajića ispred vile u MUo, ako nije njegovog sina Mickeja. I zašto Mickej prodaju kuću za 530.000 eura ako nije njegova. Novoviću na tebe je red!!!“.

Medojević je upitao i zašto Spajić hitno prodaje kuću koju nema.

 

Nastavite sa čitanjem

POLITIKA

Osmani sjutra u Podgorici

Đukanović će Osmani dočekati sjutra u vili „Gorica“, uz najviše državne počasti

Foto: EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

Pratite portal Berane online na Facebook-u, Instagramu, Tviteru i Youtube-u.

Predsjednica institucija u Prištini Vjosa Osmani Sadriu boraviće naredna dva dana u zvaničnoj posjeti Crnoj Gori, na poziv crnogorskog kolege Mila Đukanovića.

Đukanović će, kako je saopšteno iz njegovog kabineta, Osmani Sadriu dočekati sjutra u vili „Gorica“, uz najviše državne počasti.

„Nakon upisivanja u knjigu gostiju, tet-a-tet razgovora koji će nastaviti susretom sa delegacijama, Đukanović i Osmani Sadriu će imati izjave za javnost“, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da će Đukanović i Osmani Sadriu istog dana učestvovati na predsjedničkom panelu „Razvoj događaja na Zapadnom Balkanu: izazovi za mir i stabilnost u svijetlu regionalne i globalne krize“, u organizaciji Evropskog pokreta u Crnoj Gori.

„U nastavku posjete, Đukanović će u Podgorici prirediti i svečanu večeru u čast visoke gošće, kojoj će prisustvovati lideri albanskih političkih partija u Crnoj Gori“, kaže se u saopštenju.

Kako je najavljeno, Osmani Sadriu će u srijedu posjetiti Tuzi i Ulcinj.

Nastavite sa čitanjem

Najčitanije