Connect with us

POLITIKA

BIVŠA PREDSJEDNICA VRHOVNOG SUDA

Medenica dobila kredit bez obaveze da ga otplaćuje

Najmanje 175 javnih funkcionera dobilo pomoć za rješavanje stambenog pitanja, za šta je utrošeno oko 25 miliona eura, saopšteno je na pres konferenciji Nacionalnog savjeta za borbu protiv korupcije

Pratite portal Berane online na Instagramu Klikom ovdje

Rukovodilac stručnog tima Nacionalnog savjeta za borbu protiv korupcije na visokom nivou Vanja Ćalović Marković kazala je da je arhiva koja se tiče dodjele stambenih kredita i stanova pod povoljnim uslovima dobrim dijelom uništena.

Tema pres konferencije je „Dodjela stanova i kredita javnim funkcionerima“. Na njoj govori i potpredsjednik Vlade Dritan Abazović.

Ćalović Marković je kazala da su arhivu rekonstruisali uz podršku notara, Ministarstva odbrane, Zaštitnika imovinsko-pravnih odnosa i Generalnog sekretarijata Vlade.

Ona je kazala da je najmanje 175 funkcionera dobilo pomoć na ovaj način, od ukupno njih 580. Njima je podijeljeno oko 25 miliona eura.

Komisija je, navela je Ćalović Marković, dodjeljivala stambene kredite javnim funkcionerima bez oglašavanja.

Sudijama i tužiocima se, istakla je ona, dodjeljuju stanovi posebnim aktima. Sudski savjet je to uradio 2014, a Tužilački savjet dvije godine kasnije.

Ćalović Marković je istakla primjer predsjednice Vrhovnog suda Vesne Medenice, koja je tražila od Vlade pomoć, navodeći da nikada ranije nije tražila kredit.

Ona je navela da je Medenica trebalo da zna da postoji pravilnik Sudskog savjeta koji se odnosi na dodjelu stambenog kredita.

Medenica je od 40.000 dodijeljenog kredita, od čega mora da vrati 8.000 eura. Na to joj je uračunat popust od 15 odsto.

“Ona je bila bez obaveze da da jedan jedini cent”, kazala je Ćalović Marković.

Čelnica MANS-a je navela da je Medenica svjesno, suprotno pravilniku, tražila pomoć od Vladine Komisije za stambena pitanja.

Podsjetimo, među funkcionerima koji su dobili kredite, stanove od države po povoljnim uslovima i druge pogodnosti su i predsjednik Privrednog suda Blažo Jovanić, predsjednica Upravnog suda Branka Lakočević, predsjednik Ustavnog suda Dragoljub Drašković, specijalni tužilac Saša Čađenović, nekadašnji ministar kulture Branislav Mićunović, bivši ministar prosvjete Damir Šehović, bivši ministar pravde Zoran Pažin…

Nastavite sa čitanjem
Advertisement
Ostavite komentar

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

POLITIKA

Nestali milioni eura u Andrijevici

Nova vlast u Andrijevici, nakon katastrofalnog nalaza DRI, sanira posljedice rada prethodnika i poziva tužilaštvo da radi brže

Foto: Berane online

Pratite portal Berane online na Instagramu Klikom ovdje

Opština Andrijevica, na čijem je čelu koalicija NSD, SNP i Demokrate, očekuje da tužilaštvo procesuira prethodno opštinsko rukovodstvo DPS-a i SD-a, nakon što je Državna revizorska institucija dala katastrofalno loše mišljenje za 2019. godinu.

Potpredsjednik opštine Veselin Raketić (NSD) kaže da je to imperativ i osnovna poruka koja, kako ističe, stiže iz naroda. On, međutim, nema nadu da će se to dogoditi dok se ne promijene tužilački zakoni i dok ne bude promjena u tužilaštvu.

“To je službeno procesuirano i predato tužilaštvu, ali ja sam ubijeđen da je to već odloženo u neku fioku, i da će ostati da kupi prašinu dok god ne bude promjena u tužilaštvu. Tu je bio dovoljan samo jedan telefonski poziv i da se predmet arhivira”, tvrdi Raketić.

Prema njegovim riječima, Andrijevica je desetak godina, za vrijeme vladavine DPS-a, bila “oaza bezakonja”.

“Tu se svašta radilo, čemu se ne može ući u trag, jer nema papira i dokumentacije. Uprkos tome, njima dok su bili na vlasti nijedna inspekcija nije smjela ući u kancelarije i službe. Oni su mnoge najozbiljnije stvari završavali ‘na riječ’. Ne znamo gdje su završili milioni eura od vodovoda i male elektrane na gradskom vodovodu. Krali su čak i kablove i crijeva u dužini od tri kilometra”, kaže Raketić.

Državna revizorska institucija (DRI) dala je nedavno negativno mišljenje na završni račun budžeta Opštine za 2019. godinu i utvrdila veliki broj kršenja zakona i nepravilnosti u poslovanju.

Zbog ogromnog broja nepravilnosti, DRI je odlučila da sa tim upozna Vrhovno državno tužilaštvo, Vladu, ministarstva finansija i socijalnog staranja i javne uprave, digitalnog društva i medija, skupštinski Odbor za ekonomiju, budžet i finansije i Zajednicu opština Crne Gore.

“Finansijski izvještaji za 2019. godinu sadrže pogrešna prikazivanja, koja pojedinačno i zbirno imaju prožimajući karakter. Finansijskom revizijom je utvrđeno da Opština Andrijevica nije iskazala budžetski rezultat u izvještaju, odnosno deficit u iznosu od 652.501 euro, što nije u skladu sa Zakonom o budžetu i fiskalnoj odgovornosti. Deficit umanjen za kamate u poređenju sa prihodima budžeta Opštine procentualno iskazan iznosi 84,39 odsto, što je osam puta veći iznos od dozvoljenog zakonom. Na računu 741 Đ donacije, Opština je prikazala donacije ispod linije finansijskog rezultata, što bi uticalo na uvećanje deficita da je finansijski rezultat izračunat”, navodi se u izvještaju DRI.

Navodi se i da revizor nije mogao utvrditi modifikovani gotovinski deficit kojim bi se dobila realna fiskalna slika budžeta Opštine zato što Opština ne evidentira obaveze, kao i zbog neprecizne evidencije obaveza iz prethodne godine.

DRI je utvrdio da izvještaj o konsolidovanoj javnoj potrošnji za 2019. godinu nije prikazan kako je propisano važećim Pravilnikom o načinu sačinjavanja i podnošenja finansijskih izvještaja budžeta, državnih fondova i jedinica lokalne samouprave, već na osnovu pravilnika koji je prestao da važi.

Revizijom su utvrđena odstupanja i neusklađenosti sa mnogim zakonima, uredbama, pravilnicima u uputstvima. Navodi se da je Opština u 2019. dva puta donosila odluku o izmjeni i dopuni budžeta.

Takođe i da Opština nije donijela plan za uspostavljanje finansijskog upravljanja i kontrola i nije odredila osobu za koordinaciju aktivnosti na sprovođenju i unapređenju upravljanja i kontrola, nije izvršen popis značajnih poslovnih procesa i aktivnosti u cilju identifikacije rizika, nijesu identifikovani značajni rizici i nije uspostavljen registar rizika, nije izvršeno razdvajanje odgovornosti kojim se sprečava da jedno lice istovremeno bude odgovorno za odobravanje, ovlašćivanje, odnosno izvršenje, evidentiranje i kontrolu, i nije uspostavljen sistem dvojnog potpisa.

Revizijom je utvrđeno da Opština ne vodi poresko knjigovodstvo za lokalne komunalne takse i za sve vrste naknada, kao i niz drugih nepravilnosti kada su u pitanju obračuni naknada i obračunu putnih naloga.

“Ostali transferi institucijama vršeni su bez prateće dokumentacije, sa odgovarajućom specifikacijom troškova. Opština nije vršila nadzor nad potrošnjom sredstava dodijeljenih putem transfera. Plaćanja sa glavnog računa trezora, preduzećima čiji je osnivač opština, vršena su bez prateće dokumentacije sa odgovarajućom specifikacijom troškova. Opština kod realizacije ugovora o javnim nabavkama nije obezbjeđivala dokaz o kvalitativnom i kvantitativnom prijemu izvršenih radova, odnosno usluga. Opština nije evidentirala sve nabavke male vrijednosti.

DRI je naložila Opština da u roku od 30 dana dostavi plan aktivnosti za realizaciju izdatih preporuka za ispravljanje nepravilnosti koji treba da sadrži mjere, nosioce aktivnosti i rokove. Opština je dužna i da u roku od šest mjesec DRI dostavi izvještaj o sprovedenim radnjama po izrađenim i dostavljenim preporukama.

Na vlasti u Andrijevici do izbora u avgustu bila je Demokratska partija socijalista (DPS) sa Socijaldemokratama (SD), predsjednik Opštine u tom periodu bio je Srđan Mašović (DPS). Nakon lokalnih izbora vlast je formirala koalicija “Za budućnost Andrijevice” (SNP-NSD), i “Mir je naša nacija” (Demokrate i Demos).

DRI je dala i niz drugih primjedbi koje se odnose na nekontrolisano korišćenje mobilnih telefona, upotrebu službenih automobile bez putnih naloga i slično. I to je samo ono što je do sada utvrđeno i dostavljeno tužilaštvu koje još ćuti.

Raketić: Popravljamo što se popraviti može

Novo rukovodstvo Opštine Andrijevica, prema riječima potpredsjednika Raketića, već radi na tome da se “popravi što se popraviti može”.

“Mi ćemo pokušati u narednim mjesecima, kako smo obavezani od strane DRI, dostaviti šta smo do sada ispravili i šta ćemo dalje ispravljati i kojom dinamikom”, kaže Raketić.

Prema njegovim riječima, “da se odnos iz bahatog mijenja u domaćinski zasada govore i uredno parkirani službeni automobili, mašine koje ne stoje po selima, novi kilometri asfalta, i za kratko vrijeme ušteđenih pola miliona eura”.

Nove lokalne vlasti u Andrijevici smtraju da se iz izvještaja DRI za samo jednu godinu vladavine DPS treba izvući pouka, jer su, kako kažu, svjesni da će i njima jednom DRI zakucati na vrata.

“Jedno je sigurno. Nezakonito kao što je DPS radio i poslovao, mi nećemo poslovati”, obećava potpredsjednik opštine Andrijevica.

Tu se svašta radilo, čemu se ne može ući u trag, jer nema papira i dokumentacije. Uprkos tome, njima dok su bili na vlasti nijedna inspekcija nije smjela ući u kancelarije i službe. Oni su mnoge najozbiljnije stvari završavali ‘na riječ’. Ne znamo gdje su završili milioni eura od vodovoda i male elektrane na gradskom vodovodu. Krali su čak i kablove i crijeva u dužini od tri kilometra”, kaže Raketić.

Izvor: Vijesti 

Nastavite sa čitanjem

POLITIKA

Dragoslav Šćekić gost emisije Press plus na A1 TV večeras u 20.15h

Potpredsjednik SNP-a i direktor Fonda zdravstva odgovara: Ko će biti novi predsjednik SNP-a? Koji je problem u saradnji sa premijerom Zdravkom Krivokapićem? Šta je ostavljeno u nasleđe novom predsjedniku Opštine Berane?…

Pratite portal Berane online na Instagramu Klikom ovdje

Ko će biti novi predsjednik SNP-a?

Kako do jedinstva u novoj skupštinskoj većini?

Koji je problem u saradnji sa premijerom Zdravkom Krivokapićem?

Šta je ostavljeno u nasleđe novom predsjedniku Opštine Berane?

Zašto Tužilaštvo nikada nije odgovorilo na zahtjev o dodjeli stanova u Beranama?

Kako su i na šta trošena sredstva Fonda za zdravstvo?

U četvrtak u 20:15h u emisiji Press plus sa Rajkom Raičević na A1 televiziji na ova i još mnoga druga pitanja odgovara potpredsjednik Socijalističke narodne partije i v. d. direktora Fonda za zdravstveno osiguranje Crne Gore Dragoslav Dado Šćekić.

Emisiju Press plus na A1 gledajte večeras u 20:15h.

Nastavite sa čitanjem

POLITIKA

Mafija prijetila Krivokapiću

Premijer je rekao da je broj članova obezbjeđenja potpredsjednika Vlade, Dritana Abazovića povećan zbog ozbiljnih prijetnji koje dobija

Pratite portal Berane online na Instagramu Klikom ovdje

Premijer Zdravko Krivokapić kazao je da je i on dobijao prijeteće poruke od kriminalnih klanova.

Rekao je da je broj članova obezbjeđenja potpredsjednika Vlade, Dritana Abazovića povećan zbog ozbiljnih prijetnji koje dobija.

„Zadovoljan sam rezultatima Vlade“

Krivokapić je odgovarajući na pitanja novinara nakon premijerskog sata rekao da je zadovoljan rezultatima Vlade za pet mjeseci i da su oni kolosalni.

Nastavite sa čitanjem

Facebook

Instagram

Najčitanije