Connect with us

SERVISNE INFORMACIJE

"MI SMO DALI UPOZORENJE"

Micev: Ciklon „Eva“ pogodiće danas Crnu Goru i Hrvatsku

„Mi smo dali zeleno svjetlo da Italija objavi vijest o upozorenju za ovaj dio Evrope, jer će ona prva biti na udaru, u toku noći četvrtak na petak. To je upozorenje na nivou Evrope“, kaže Micev

Branko Micev

U koordinaciji sa italijanskom meteorološkom službom, u okviru evropske meteorološke službe, pripremili smo upozorenje/informaciju na dejstvo ciklon “Eva” koji će pogoditi Italiju, a danas i Crnu Goru i Hrvatsku, kazao je meteorolog Branko Micev.

„Mi smo dali zeleno svjetlo da Italija objavi vijest o upozorenju za ovaj dio Evrope, jer će ona prva biti na udaru, u toku noći četvrtak na petak. To je upozorenje na nivou Evrope, vrši se službeno imenovanje ciklona dodjeljivanjem imena, onda se on prati pod tim imenom i gdje će sve da izvršiti dejstvo. U četvrtak i petak je na dejstvu na području Italije, a danas popodne i naveče u Crnoj Gori i području Jadrana, u subotu je na udaru Grčka, 4. i 5. novembra. Ciklon je već dobio službeni naziv “Eva” iz usvojene liste ciklona u Briselu. Već su sa te liste iscrpljena tri imena, a novo je ime “Eva”“, kazao je Micev za Portal Dan.

U petak se u Crnoj Gori očekuje oblačno vrijeme u centralnim i južnim oblastima.

„Već u jutarnjim časovima počinje kiša, a u popodnevnim časovima u centralnim I južnim oblastima očekuje se kiša, pljuskovi, grmljavina I pojačan južni vjetar. Na sjeveru u drugom dijelu dana I naveče idu kiša i jak južni vjetar“, kaže Micev.

Tokom prijepodneva postepeno naoblačenje, koje će tokom dana usloviti mjestimično kišu ili pljuskove i grmljavinu, češće u južnim i centralnim predjelima.

Najviše padavina se očekuje krajem dana i tokom noći, kada će nešto više kiše biti i u sjevernim predjelima. Mjestimično će duvati umjeren do jak južni i jugoistočni vjetar. Jutarnja temperatura vazduha od 2 do 15, najviša dnevna od 11 do 20 stepeni.

U Podgorici će biti pretežno oblačno, od sredine dana, a naročito tokom noći, kišovito. Vjetar slab do umjeren, uglavnom južnih smjerova. Jutarnja temperatura vazduha 13, najviša dnevna oko 19 stepeni.

Kako navodi Micev, u subotu će biti pretežno, uglavnom oblačno vrijeme, u centralnim I južnim oblastima ujutro jača kiša u drugom dijelu dana manje kiše, znači intenzitet padavina će oslabiti u drugom dijelu dana, povremeni pljuskovi sa grmljavinama, I to jače kiše ujutro u centralnim I južnim oblastima. Manje padavina biće takođe na sjeveru Crne Gore. U subotu vjetar u toku dana u skretanju na sjeverni smjerova.

„U nedjelju se očekuje na jugu u ranim jutarnjim časovima ponegdje kraća kiša, tokom dana razvedravanje a na sjeveru će biti oblačno, povremeno sa slabom kišom. Temperatura vazduha imaće normalno tendenciju pada jer je proteklih dana temperature bila neobično visoka za ovo doba godine“, ističe Micev.

Narednih dana temperature vazduha na sjeveru će se kretati u rasponu od 8 do 18 stepeni, na jugu I primorju temperature će biti na nivou oko 16 do 20 stepeni.

„Znači promjena vremenskih prilika I temperature će biti na nivou uobičajene za ovo doba godine. Znači, u stvari neće da zahladi, već će zahladiti samo u smislu da će se temperature spustiti na nivo koji odgovara za ovo doba godine. Neće biti hladnije nego što je to uobičajeno“, kazao je Micev za „Dan“.

Ostavite komentar

Postavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

SERVISNE INFORMACIJE

I sjutra kiša, na sjeveru pljuskovi sa grmljavinom

Na sjeveru zemlje najviša dnevna temperatura od 17 do 24 stepena, a na jugu temperatura do 28 stepeni

Glavna ulica u Beranama, Foto: Wonderful Montenegro

U Crnoj Gori sjutra će biti promjenljivo oblačno, povremeno sa kišom. Na sjeveru zemlje najviša dnevna temperatura od 17 do 24 stepena, a na jugu temperatura do 28 stepeni.

Crna Gora – SJEVER (sjutra)

Na sjeveru Crne Gore, promjenljivo oblačno, povremeno sa kišom. Prijepodne duži periodi suvog vremena, popodne i naveče-tokom noći nešto jača kiša mogući su pljuskovi sa grmljavinom. Duvaće umjeren do pojačan jugozapadni vjetar.

Najviša dnevna temperatura od 17 do 24 stepena.

Crna Gora – JUG (sjutra)

Na jugu, promjenljivo oblačno i nestabilno povremeno sa kišom. Popodne i uveče pljuskovi sa grmljavinom, a zbog jake konvekcije postoje uslovi za formiranje grmljavinskih oblaka i za kratkotrajne lokalne vremenske nepogode. Temperatura do 28 stepeni.

MORE, umjereno talasasto. Vjetar ujutru sjeveroistočni tokom dana jugozapadni umjeren do pojačan a uveče-tokom noći u skretanju na sjeveroistočni umjeren do jak posebno na jugoistoku akvatorijuma.
Temperatura mora oko 27 stepeni. UV index, visok, oko 7 UV jedinica.

Crne Gora tri dana – Sjever

Narednih dana, na sjeveru, u utorak, promjenljivo oblačno, prijepodne tek ponegdje moguća je slaba kiša na prekide, popodne duži sunčani periodi. Duvaće umjeren do pojačan sjeverni vjetar.

U srijedu, ujutru po kotlinama i dolinama lokalno sa maglam, tokom dana pretežno sunčano i osjetno toplije, popodne tek ponegdje u najvišim planinama sporadično moguća je pojava grmljavine sa kratkotrajnom kišom.

Crna Gora tri dana – Jug

Na jugu, u utorak, pretežno sunčano sa umjerenim do pojačanim sjeveroistočnim vjetrom.
U srijedu, pretežno sunčano uz povećano prisustvo visoke prolazne oblačnosti i toplije.

Zanimljivost – Na današnji dan 2015.godine u Ulcinju izmjerena je istorijski najviša temperatura za jul u posljednjih 70 godina (za Ulcinj) od 41 stepen. U Podgorici 6. avgusta 2015. godine temperatura je dostigla 41,1 stepen i ovo je najviša temperatura za današnji dan u Crnoj Gori.

EVROPA

Duboka barička dolina nestabilnosti iz oblasti Islanda pruža se dijagonalno u pravcu centralne Evrope i dalje prema jugoistoku, donoseći nestabalne vremenske prilike kiša i pljuskovi sa grmljavinom u centralnim dijelovima kontinenta pa prema istoku. Prizemni ciklon sa centrom u regionu Baltika u tom dijelu i u regionu Skandinavija usloviće oblačno vrijeme sa kišom. U regionu Sjevernog mora u pravcu Njemačke i na zapadu Baltika očekuju se olujni sjeverozapadni i sjeverni vjetrovi.

Zapadni dio kontinenta, Francuska dio Španije biće pod uticajem Azorskog anticiklona koji donosi stabilne vremenske prilike. U perifernim istočnim dijelovima sa juga u pravcu sjevera zahvatajući u region Finske, vrši se intenzivna advekcija veoma tople vazdušne mase koja generiše natprosječno toplo vrijeme. Temperatura od 15 stepeni u Oslu do 38 u Madridu.

BALKAN

Na zapadu i u centralnim dijelovima Balkana, promjenljivo i nestabilno sa kišom povremeno pljuskovi sa grmljavinom, popodne na jugozapadu i jugu Srbije u pravcu Bugarske i Rumunije očekuje se buran razvoj olujnih oblaka sa uslovima za lokalne vremenske nepogode. Na jugu i u istočnim dijelovima pretežno sunčano i toplo. Temperatura vazduha do 36 stepeni u Atini.

Nastavite sa čitanjem

SERVISNE INFORMACIJE

MUP upozorava: Za vikend kiša, pad temperature, olujni vjetar, grmljavina, grad…

Navodi se da je Direktorat za zaštitu i spašavanje MUP-a poslao upozorenje svim učesnicima u sistemu zaštite i spašavanja i ukazao na potrebu podizanja operativne spremnosti

Ilustracija, foto: Freepik

Direktorat za zaštitu i spašavanje Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) upozorio je da se sjutra, usljed uticaja ciklona, očekuje promjena vremena i nestabilne vremenske prilike.

Kako su kazali iz MUP-a, na teritoriji Crne Gore i u oblasti južnog Jadrana (obalni dio), u pojedinim mjestima očekuje se obilnija količina kiše.

Dodaje se da je moguć i buran razvoj grmljavinskih oblaka sa uslovima za lokalnu pojavu vremenskih nepogoda praćenih gradom.

„Pored kiše, u zoni grmljavinskih oblaka, moguć je jak, na udare i olujni vjetar. Duž obale jači talasi. Tokom dana osjetan pad temperature“, kaže se u saopštenju.

Iz MUP-a su rekli da su kao posljedica obilne kiše lokalno mogući kratkotrajni problemi sa obilnom količinom vode – flashflood efekti, posebno u urbanim sredinama, na bujičnim tokovima i duž saobraćajnica koje presjecaju planinske kosine.

Navodi se da je Direktorat za zaštitu i spašavanje MUP-a poslao upozorenje svim učesnicima u sistemu zaštite i spašavanja i ukazao na potrebu podizanja operativne spremnosti.

Nastavite sa čitanjem

SERVISNE INFORMACIJE

Danas crveni meteoalarm u cijeloj CG: Temperatura preko 40 stepeni, očekuje se temperaturni rekord

Očekuju se, kažu, temeprature i preko 40 stepeni Celzijusa, zbog čega su za danas, izdali meteoalarm kategorije “crveno” kao najviši stepen upozorenja na visoke temperature vazduha koje se očekuju

Detalj iz Berana, Foto: Berane online

Crveni meteoalarm biće danas na snazi, a narednih dana će temperatura da dostiže i preko 40 stepeni Celzijusa, saopšteno je iz Zavod za hidrometeorologiju i seizmologiju.

Kako je saopšteno, „zbog prognostički očekivane značajne meteorološke situacije i potencijalno mogućih posljedica, Zavod za hidrometeorologiju i seizmologiju izdaje Upozorenje-Vanrednu meteorološku informaciju“.

Očekuju se, kažu, temeprature i preko 40 stepeni Celzijusa, zbog čega su za danas, izdali meteoalarm kategorije “crveno” kao najviši stepen upozorenja na visoke temperature vazduha koje se očekuju.

Na području Podgorice i Danilovgrada, prema prognozama ZHMS, temperature će prelaziti 40 stepeni.

“Narednih dana, od 17. jula 2023.godine, područje Crne Gore biće pod snažnim uticajem toplog tropskog talasa koji donosi visoke tropske temperature vazduha. Temperature će biti znatno iznad prosječnih za ovo doba godine u pojedinim mjestima očekuje se obaranje dnevnih temperaturnih rekorda. U najtoplijim dijelovima na širem prostoru Podgorice i Danilovgrada, očekuje se da će temperatura vazduha dostizati i prelaziti 40 stepeni”, saopšteno je iz ZHMS.

Prema prognozama Zavoda, ukoliko u međuvremenu ne dođe o značajne promjene meteorološke situacije i promjene položaja meteoroloških sistema, dejstvo ovog tropskog talasa nastaviće se sve negdje do oko 25. jula.

Kako su naveli, u periodu od 20. jula u sjevernim predjelima očekuje se i umjeren do pojačan vjetar južnih smjerova u planinskim predjelima povremno na udare i jak.

“U perifernim sjevernim, sjeverozapadnim i sjeveroistočnim predjelima povremeno u popodnevnim satima (posebno 18-20.jul) u planinama dolaziće do pojačanog razvoja oblaka sa uslovima za lokalnu izolovanu pojavu kratkotrajne kiše sa grmljavinom”, navodi se u saopštenju ZHMS.

Ova meteorološka situacija, između ostalog, najavili su, narednih dana usloviće intenzivno sušenje površinske i niske vegetacije i time stvoriti vrlo visok do ekstremno visok indeks opasnosti od požara (FWI) što ukazuje na vrlo visok do ekstremno visok rizik od požara (wildfire) na otvorenom prostoru (FWI oko 50-60).

Nastavite sa čitanjem

Najčitanije